Τα πιο συχνά λάθη στη χρήση του αφυγραντήρα

by K-Admin 1

 

Εδώ και μερικά χρόνια, ο αφυγραντήρας δεν είναι απαραίτητος μόνο για χώρους όπως υπόγεια ή σπίτια και εξοχικά που δεν κατοικούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επομένως κινδυνεύουν από φθορές της υγρασίας, ή για σπίτια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι, όπως μάλλον θα έχεις διαπιστώσει κι εσύ από πρώτο χέρι, με την αλλαγή του κλίματος, πλέον η υγρασία από το φθινόπωρο “επισκέπτεται” σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και την Αθήνα, με συνέπεια να κάνει την ατμόσφαιρα από “βαριά” έως αποπνικτική σε κάθε μονοκατοικία και διαμέρισμα.

Έτσι, ένας αφυγραντήρας θα αναλάβει να επαναφέρει την υγρασία του αέρα σε φυσιολογικά επίπεδα, για υγιεινό “κλίμα” και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι ή το γραφείο σου. Ακόμη καλύτερα, θα “σπάει” την υγρασία το φθινόπωρο, ή τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα, η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι ψύχρα παρόλο που δεν έχει πέσει η θερμοκρασία στο χώρο σου. Έτσι, θα νιώθεις ικανοποιητική ζέστη, “καίγοντας” πολύ λιγότερο ρεύμα από το να χρησιμοποιούσες για τον ίδιο λόγο το καλοριφέρ ή κάποια άλλη συσκευή θέρμανσης.

Ωστόσο, ο αφυγραντήρας δεν θα καταφέρει να πετύχει απόλυτα την αποστολή του, αν δεν χρησιμοποιείται με τρόπο που να ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο που λειτουργεί. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο συχνά λάθη, που μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις του.

 

Χρήση σε μεγαλύτερους χώρους

Ο χώρος κάλυψης αποτελεί από τα σημαντικότερα κριτήρια για να επιλέξει κανείς ποιο μοντέλο θα αγοράσει, ακριβώς επειδή καθορίζει το μέγιστο όριο των τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να αφυγράνει οποιαδήποτε συσκευή. Επομένως, στην περίπτωση που έχεις αγοράσει έναν αφυγραντήρα ο οποίος μπορεί να καλύψει μόνο επιμέρους δωμάτια, αν αφήνεις το χώρο που κάθε φορά τον χρησιμοποιείς να “επικοινωνεί” με άλλα δωμάτια, τότε η συσκευή δεν θα καταφέρει ποτέ να “κατεβάσει” την υγρασία στα επίπεδα που θέλεις.

Αντίθετα, θα πρέπει να απομονώνεις το χώρο, κλείνοντας τις ενδιάμεσες πόρτες και να μεταφέρεις τη συσκευή στο δωμάτιο που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις. Και βέβαια, αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να είναι απομονωμένο από το περιβάλλον, με κλειστά τα παράθυρα ή όποια άλλα ανοίγματα υπάρχουν, ώστε να μην ανακυκλώνεται η υγρασία.

Αν πάλι έχεις διαλέξει μία συσκευή που μπορεί να καλύψει όλο το σπίτι σου, θα πρέπει να την τοποθετείς σε μία κεντρική θέση, φροντίζοντας να είναι ανοικτές οι πόρτες όλων των δωματίων.

 

“Μπλόκο” στη ροή του αέρα

Για να περιορίσει την υγρασία, ο αφυγραντήρας απορροφά τον αέρα του χώρου, αφαιρεί τους υδρατμούς και απελευθερώνει στη συνέχεια τον αέρα ξανά στο δωμάτιο. Επομένως, είναι σημαντικό να μην “δυσκολεύεται” στην κυκλοφορία του αέρα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε ελεύθερος χώρος από τα πλησιέστερα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τις κουρτίνες και τα έπιπλα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν η ελάχιστη απόσταση του πιο κοντινού αντικειμένου να μην είναι σε καμία περίπτωση μικρότερη από 30-45 εκατοστά.

Προφανώς, για τον ίδιο λόγο δεν θα πρέπει να σκεπάζεις τον αφυγραντήρα με πετσέτες ή φρεσκοπλυμμένα ρούχα, που θες να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Μάλιστα, στο στέγνωμα των ρούχων, η απλώστρα σου θα πρέπει να είναι κι αυτή σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών όχι μόνο για να μπορεί να “αναπνέει” η συσκευή, αλλά και για να είσαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να πέσουν σταγόνες από τα ρούχα στη συσκευή, και έτσι να προκληθεί βραχυκύκλωμα.

 

Ενίσχυση της υγρασίας

Όσο αποδοτικός κι αν είναι ο αφυγραντήρας σου, θα τα βρει… σκούρα στην περίπτωση που τον χρησιμοποιείς παράλληλα με συσκευές που απελευθερώνουν υγρασία στο χώρο. Έτσι, για παράδειγμα, αν τυχόν τον χρησιμοποιείς στην κουζίνα ενώ μαγειρεύεις παράλληλα, θα πρέπει να “δουλεύει” παράλληλα και ο απορροφητήρας. Πηγές υγρασίας είναι επίσης το μπάνιο και το πλύσιμο, όπως επίσης και το στέγνωμα των ρούχων, ειδικά για την τελευταία περίπτωση, όλα τα μοντέλα διαθέτουν ειδική ρύθμιση, για ενισχυμένη αφύγρανση, την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείς όταν μεταφέρεις την μπουγάδα σου μέσα στο σπίτι.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις πως οι πηγές θέρμανσης με υγραέριο εμπλουτίζουν με υγρασία το χώρο και επομένως δεν “συνεργάζονται” εύκολα με τους αφυγραντήρες.

 

Λάθος θέση

Εκτός από κεντρικό στο χώρο, το σημείο που θα τοποθετήσεις τη συσκευή δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και να βρίσκεται κοντά σε πηγές θερμότητας. Πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος ή βλάβης, σε μία τέτοια περίπτωση οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας που θα μετρούν οι αισθητήρες της συσκευής δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές για όλο το χώρο και επομένως οι συνθήκες που θα πετυχαίνει δεν θα είναι αυτές που έχεις ρυθμίσει.

Επίσης, ο αφυγραντήρας θα πρέπει να είναι σε απόλυτα κατακόρυφη θέση. Αν έχει κλίση, τότε είναι πιθανό να μην λειτουργεί σωστά, κάνοντας μάλιστα περισσότερο θόρυβο από το κανονικό. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί, όταν αρχίσει να γεμίζει με νερό ο κάδος του.

 

Χρήση μπαλαντέζας

Η χρήση μπαλαντέζας δεν είναι λάθος με την τυπική σημασία του όρου, ούτε επηρεάζει την απόδοση της συσκευής. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη του αφυγραντήρα, με την πτώση τάσης, ή ακόμη χειρότερα με την υπερθέρμανσή του και επομένως πυρκαγιά. Επομένως, όλοι οι κατασκευαστές συμβουλεύουν να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση μπαλαντέζας. Και πάλι για τον κίνδυνο πρόκλησης υπερθέρμανσης, δεν θα πρέπει από την ίδια πρίζα να “παίρνουν ρεύμα” και άλλες συσκευές.

Μπορείς να δεις ακόμη