Τα βασικά τρόφιμα για το φοιτητικό σπίτι

by K Admin

 

Η περίοδος των φοιτητικών χρόνων σίγουρα είναι από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες στη ζωή ενός ανθρώπου. Πέρα από το διάβασμα (που πρέπει βεβαίως να υπάρχει στο πρόγραμμα!), είναι μία εποχή γεμάτη από νέες εμπειρίες και εικόνες που καθορίζουν το μέλλον ενός ανθρώπου.

Ειδικότερα, είναι και για πολλούς νέους η πρώτη φορά που ζουν μόνοι τους και μακριά από τους γονείς τους. Όσο ευχάριστο και αν είναι αυτό, συνοδεύεται και από κάποιες μάλλον βαρετές για τους περισσότερους υποχρεώσεις και ευθύνες της καθημερινότητας, όπως είναι το μαγείρεμα! Ειδικά αν μιλάμε για πρωτοετή φοιτητή είναι λογικό να μην υπάρχει η σχετική εμπειρία, ίσως και ο χρόνος μερικές φορές, για σωστό και υγιεινό μαγείρεμα. Από την άλλη το delivery όσο ελκυστικό και αν ακούγεται δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Έτσι, αν είσαι πρωτοετής φοιτητής, εργένης  ή γενικά μένεις μόνος και θέλεις να προσέξεις λίγο τη διατροφή σου δες την λίστα με τα τρόφιμα που ακολουθεί. Η λογική επιλογής τους είναι η εξής: πρώτον να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομικά και υγιεινά. Δεύτερον, να συνδυάζονται εύκολα και με πολλούς τρόπους. Τρίτον, να είναι αρκετά νόστιμα ώστε να αποφύγει κάποιος το junk food και τις εύκολες, ανθυγιεινές λύσεις. Τέλος, κάποια από αυτά να μην έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης και αν γίνεται να μην χρειάζονται ψυγείο.

 

Ελαιόλαδο

Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και μία γεύση με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι όλοι οι Έλληνες. Η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη και πολλοί την θεωρούν όχι άδικα και ως υπερτροφή. Ως γνωστόν είναι πλουσιότατο στα λεγόμενα καλά (ακόρεστα) λιπαρά, σε βιταμίνη E και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Δεν είναι μόνο θρεπτικό, αλλά έχει και διαπιστωμένη αντικαρκινική δράση. Επίσης, αποτελεί βασικό στοιχείο για την παρασκευή όλων των φαγητών και ταιριάζει εξαιρετικά σε σαλάτες. Παράλληλα, ακόμα και αν μαγειρέψεις τηγανητά που δεν είναι υγιεινά, η χρήση ελαιόλαδου είναι μάλλον καλύτερη επιλογή από άλλα είδη λαδιού, όπως το ηλιέλαιο ή το σογιέλαιο.

 

Φακές

Οι παρεξηγημένες φακές μαγειρεύονται πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι ο σίδηρος, το φολικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Άλλωστε, αν συνδυαστούν με ρύζι, ουσιαστικά αντικαθιστούν το κρέας σε πρόσληψη πρωτεϊνών! Όμως, καλό είναι να μην συνοδεύονται με τυρί διότι εμποδίζεται η πλήρης απορρόφηση του σιδήρου. Γενικά, τα όσπρια είναι μία καλή επιλογή, όμως ειδικά οι φακές μαγειρεύονται πολύ πιο εύκολα.

 

Ρύζι

Το ρύζι και ειδικά το μπασμάτι είναι επίσης μία εύκολη μαγειρικά λύση και αποτελεί υγιεινή επιλογή. Το καστανό ρύζι προφανώς είναι ακόμη πιο υγιεινό και συνίσταται. Γενικά το ρύζι συνδυάζεται με πολλές τροφές και βοηθά το γαστρεντερολογικό σύστημα, τον μεταβολισμό και το νευρομυϊκό σύστημα. Αυτό γιατί είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

 

Ψωμί

Το ψωμί είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, μέταλλα και χρήσιμα ιχνοστοιχεία. Δημιουργεί εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και μπορεί να συνδυαστεί και να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείς να το συνδυάσεις με μέλι ή μαρμελάδα ή να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σάντουιτς ή τοστ. Πάντως, καλύτερα να προτιμήσεις το φρέσκο ψωμί του φούρνου παρά τα έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα μακράς διαρκείας.

 

 

Μακαρόνια

Μαζί με το ρύζι αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας των φοιτητών. Άλλωστε όλοι αγαπούν τα μακαρόνια και μπορούν να καταναλωθούν πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα με πολλούς τρόπους. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ ως καλή πηγή υδατανθράκων σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για μία έντονη μέρα. Και σε αυτήν την περίπτωση τα μαύρα μακαρόνια είναι ακόμα πιο ευεργετικά και προτιμητέα.

 

Δημητριακά

Τα δημητριακά αποτελούν εξαιρετική επιλογή για πρωινό, διότι σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου, περιέχουν σίδηρο και φολικό οξύ, αλλά και έχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και όχι μόνο. Επιπλέον, συνδυάζονται εξαιρετικά με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Πατάτα

Οι πατάτες είναι λίγο παρεξηγημένες ως τροφή, επειδή συνήθως τις κάνουμε τηγανητές, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πλούσιες σε άμυλο (δηλαδή σε ενέργεια), κάλιο, βιταμίνη C και γενικά σε φυτικές ίνες, οι οποίες ειδικά συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Στα πλεονεκτήματα τους είναι το γεγονός ότι μαγειρεύονται ποικιλοτρόπως και συνδυάζονται άριστα με κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, αυγό και ψάρι!  Επιπρόσθετα, δεν χρειάζονται ψυγείο και δεν χαλάνε γρήγορα και εύκολα. Όμως, θέλουν προσοχή κατά την αποθήκευση. Δηλαδή,  πρέπει να μην είναι σε ερμητικά κλειστή σακούλα ή δοχείο ώστε να παίρνουν αέρα, ενώ το σημείο αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερό και μακριά το φως του ήλιου. Τέλος, συνετό είναι να μην αποθηκεύεις πατάτες και κρεμμύδια μαζί, καθώς τα αέρια που εκπέμπουν τα τελευταία συντελούν στο να χαλάνε συντομότερα οι πατάτες σου!

 

Αυγά

Το αυγό μαγειρεύεται πανεύκολα, γρήγορα και ταιριάζει σχεδόν με όλα. Είναι μάλιστα από τις πλουσιότερες σε θρεπτική αξία τροφές, αφού περιέχει σίδηρο, φώσφορο, φολικό οξύ, Ω λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες Α, Β, D και E. Γενικά, με λίγες θερμίδες, πολλές πρωτεΐνες  και αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι σου. Επιπρόσθετα,  συντελούν στην απώλεια βάρους, γιατί περιέχουν λευκίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στο χάσιμο κιλών και στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Παράλληλα, η τυροσίνη που έχουν είναι ένα άλλο αμινοξύ, το οποίο ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Τέλος, βοηθούν και την μνήμη (άρα βοηθά και στο διάβασμα) λόγω μίας άλλης ουσίας, της χολίνης.

 

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι απαραίτητα ειδικά αν μιλάμε για προϊόντα με λίγα λιπαρά. Το γάλα και το γιαούρτι είναι εξαιρετικά για πρωινό ή βραδινό και συνδυάζονται και με ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μέλι. Από την άλλη το τυρί ταιριάζει με όλα τα κυρίως πιάτα και ειδικά με τα μακαρόνια και τα λεγόμενα λαδερά φαγητά. Να σημειωθεί ότι τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο φυσικά, που είναι απαραίτητο ειδικά στις γυναίκες,  αλλά και σε βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο, ιώδιο και φώσφορο.

 

Φρούτα και Λαχανικά

Σαφώς πολλοί φοιτητές και νέοι άνθρωποι υποτιμούν την αξία τους και δεν φροντίζουν να τα αγοράζουν. Όμως, πέραν του ότι είναι συνήθως οικονομικά, είναι παράλληλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και έτσι δρουν προστατευτικά ενάντια πολλών παθήσεων. Επιπλέον, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην συντήρηση του φυσιολογικού βάρους. Ειδικά το καλοκαίρι αποτελούν και μία δροσιστική επιλογή.

 

 

Τόνος σε κονσέρβα

Σαφώς και τα τρόφιμα σε κονσέρβες δεν αποτελούν βέλτιστη επιλογή, αλλά για τον τόνο πρέπει να το ξανασκεφτείς. Αυτό γιατί ακόμα και σε κονσέρβα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια τροφή σε ω λιπαρά οξέα, φώσφορο, σελήνιο, κάλιο και πρωτεΐνες. Προφανώς και συνδυάζεται εξαιρετικά με σαλάτες και μακαρονάδες. Γενικά κάποιες κονσέρβες είναι καλό να υπάρχουν σε ένα φοιτητικό σπίτι για «ώρα ανάγκης». Απλά προτίμησε κονσέρβες τόνου, ψαριών, καλαμποκιού, λαδερών ή μανιταριών, παρά κονσέρβες κρέατος (π.χ. κορν μπιφ).

 

Μέλι

Το μέλι, όπως και το λάδι, δεν μπορεί να λείπει από ένα σπίτι. Το μέλι είναι γιατρικό, χαρίζει ενέργεια, προστατεύει από λοιμώξεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψωμί και δημητριακά και αποτελεί και βέλτιστη επιλογή για πρωινό. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει ποτέ!

 

Καφές

Αν και πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση, διότι η πολύ καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ο καφές δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι. Βοηθάει στο ξύπνημα, τονώνει, διεγείρει και αποτελεί καλή επιλογή για πρωινό, αλλά και είναι ένα ρόφημα που προκαλεί ευχαρίστηση. Άλλωστε, οι πιο πολλοί δεν μπορούν χωρίς τον καθημερινό τους καφέ.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γευστικότατοι, δεν χρειάζονται μαγείρεμα, δεν χαλάνε γρήγορα και συνδυάζονται με σαλάτες και κάνουν για πρωινό. Επίσης, είναι θρεπτικότατοι, πλούσιοι σε ω λιπαρά οξέα, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν την μνήμη. Μοναδικό μειονέκτημα το γεγονός ότι παχαίνουν εύκολα, οπότε θα πρέπει να τους καταναλώνεις με μέτρο.

 

Τέλος, σε ένα φοιτητικό σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν επίσης αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, μπαχαρικά και μυρωδικά, που θα δώσουν γεύση στα φαγητά σου! Επίσης, κουτιά με πολτό ντομάτας μπορούν να φανούν χρήσιμα αν και δεν αποτελούν την βέλτιστη επιλογή από θέμα ποιότητας και υγείας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη