Ταχύτατο κινητό σε 5 βήματα!

by K Admin

 

 

Με τις ταχύτητες των επεξεργαστών στα κινητά τηλέφωνα να έχουν πάρει την ανιούσα, τις οθόνες να φτάνουν την ανάλυση των 4K και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις μας σε επιδόσεις, η κατανάλωση ενέργειας ζορίζει πολύ την μπαταρία μας. Και μαζί με την μπαταρία «υποφέρουν» και οι επιδόσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζεσαι να κατεβάσεις τη φωτεινότητα της οθόνης, ή να κλείσεις το GPS στην προσπάθειά σου να μην καταλήξεις χωρίς τηλέφωνο. Σε ακραίες καταστάσεις φροντίζει το ίδιο σου το κινητό να μειώσει τις επιδόσεις του, δίνοντάς σου λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να το φορτίσεις. Μία άβολη λύση σε πολλές περιπτώσεις είναι να κουβαλάς μαζί σου το φορτιστή, ή ένα power bank. Πως θα καταφέρεις ν’ απαλλαγείς, επιτέλους, απ’ το πρόβλημα; Μέσα από 5 -το πολύ- απλά βήματα. Πέντε βήματα που θα εφαρμόσουμε ως παράδειγμα σ’ ένα κινητό Android. Οι ίδιες όμως αρχές ισχύουν σ’ όλα τα λειτουργικά συστήματα.

 

Μείνε ανάμεσα στο 20 και το 90% της μπαταρίας

 

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στην μπαταρία του κινητού σου, είναι να τη φορτίζεις και να την αποφορτίζεις πλήρως κάθε μέρα. Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται συχνά, λόγω έλλειψης χρόνου, είναι ν’ αφήνει κάποιος το κινητό του να φορτίζει όλη τη νύχτα. Προσπάθησε να μην το αφήνεις να φτάνει στο 0% και να σβήνει μόνο του. Ούτε, όμως, και να φτάνει συχνά στο 100%.  Οι λόγοι είναι δύο και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την μπαταρία σου στην καταστροφή. Ο πρώτος λόγος αφορά τον τρόπο κατασκευής των μπαταριών. Αυτές λειτουργούν ιδανικά όταν βρίσκονται ανάμεσα στο 20% και το 90% της χωρητικότητάς τους. Οτιδήποτε έξω απ’ αυτό το εύρος θ’ αρχίσει να ζορίζει πολύ την μπαταρία. Αν πέφτεις συχνά κάτω απ’ το 10% και παράλληλα παραμένεις για πολύ στο 100% θα δεις μια ραγδαία πτώση σ’ όλες τις επιδόσεις της μπαταρίας, και κατ’ επέκταση του κινητού σου.

 

Ο δεύτερος λόγος, αν και λιγότερο σημαντικός, είναι η απορρύθμιση του τσιπ της μπαταρίας που ανιχνεύει την κατάσταση της φόρτισης. Για να είμαστε ακριβείς, το κινητό και η μπαταρία δε διαθέτουν κάποιον τρόπο ν’ ανιχνεύουν ακριβώς την κατάσταση της φόρτισης. Το πόσο ρεύμα υπάρχει διαθέσιμο ορίζεται από ένα κύκλωμα που βρίσκεται επάνω στην μπαταρία. Το κύκλωμα αυτό γνωρίζει περίπου την κατάσταση φόρτισης. Υπολογίζει με βάση το πότε έγινε η τελευταία φόρτιση, πόσο κράτησε και πόση ώρα βρισκόταν σε αποφόρτιση. Το κύκλωμα αυτό αποδίδει καλύτερα όταν «παίζεις» ανάμεσα στο 20% και στο 90%. Προσπάθησε, λοιπόν, να φροντίσεις από μόνος σου την μπαταρία, γιατί όλα τ’ άλλα είναι δευτερρευούσης σημασίας.

 

Βεβαιώσου ότι δεν έχεις ανεπιθύμητες εφαρμογές

 

Έχεις ελέγξει πρόσφατα τον αριθμό των εφαρμογών που «τρέχουν» στο background χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι; Θα σε τρομάξει αυτό που θα διαβάσεις, όμως σχεδόν κάθε εφαρμογή που κατεβάζεις στο κινητό σου μπορεί ν’ αποφασίζει μόνη της πότε θα ενεργοποιηθεί. Εσύ μπορεί να ‘χεις περάσει όλη την ημέρα χωρίς να την ανοίξεις, όμως αυτή θα μπορεί να «τρέχει» στο background. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τρέχει στο 100% των λειτουργιών της. Όμως –σίγουρα- θα σου «τρώει» λίγη μπαταρία περιμένοντας πότε θα τη χρησιμοποιήσεις. Κάποιες εφαρμογές, μάλιστα, δεν περιορίζονται στο να καταναλώνουν ενέργεια, αλλά ξοδεύουν κι αρκετά απ’ τα πολύτιμα Megabytes του Internet.

 

Πως θα «νικήσεις» όλες αυτές τις ενεργοβόρες εφαρμογές; Με μια άλλη εφαρμογή… Κατέβασε απ’ το Play Store το application με όνομα: “Greenify”. Μόλις το εγκαταστήσεις και το ανοίξεις θα σου δείξει μια λίστα από προγράμματα που «τρέχουν» εν αγνοία σου. Πατώντας το πράσινο πλήκτρο θα δεις το Greenify ν’ απενεργοποιεί ένα–ένα τα προγράμματα αυτά. Μπορείς να το δοκιμάσεις ανά πάσα στιγμή και να τσεκάρεις αν η συσκευή σου λειτουργεί γρηγορότερα. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα δεις μια σημαντική βελτίωση. Όμως μη σταματήσεις σ’ αυτό. Επάνω δεξιά θα βρεις το σύμβολο «+». Μ’ αυτό θα εντοπίσεις όλα τα προγράμματα που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Μερικά απ’ αυτά ίσως να μη θες να τα πειράξεις. Λογικά θα θέλεις το Facebook να είναι πάντα ανοιχτό κάπου στη μνήμη, για να σε ειδοποιεί για τυχόν μηνύματα φίλων σου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αγνόησέ το και προχώρα παρακάτω στη λίστα. Οτιδήποτε δε χρειάζεσαι μπορείς να το σημαδέψεις προς απενεργοποίηση. Έτσι κάθε φορά που θ’ ανοίγεις το Greenify θα σταματάς τα δευτερεύοντα προγράμματα απ’ το να λειτουργούν στο background της συσκευής σου.

 

Είναι πολύ σημαντικό να μην έχεις μεγάλο αριθμό εφαρμογών να «τρέχουν» στο κινητό σου χωρίς λόγο. Κι αυτό γιατί η μνήμη γεμίζει πολύ γρήγορα, η μπαταρία χάνει πολύτιμη ενέργεια και εσύ δυσκολεύεσαι να κάνεις τα βασικά, αφού το κινητό σου δεν ξέρει τι να πρώτο-κάνει με την πτώση της απόδοσής του να είναι ραγδαία. Η απόδοση του Greenify και κάθε τέτοιου είδους προγράμματος βασίζεται σε ‘σένα, το χρήστη, που το χρησιμοποιείς για ν’ αδειάσει τη μνήμη. Κάποιες απ’ τις εφαρμογές αυτές είναι εξαιρετικά «επίμονες» και δε σταματούν για πολύ. Μετά από λίγα λεπτά μπορεί να τις δεις να επανέρχονται. Η λύση είναι να ζητήσεις απ’ το Greenify ν’ απενεργοποιεί αυτόματα τις εφαρμογές, όταν κλειδώνεις το κινητό σου, ή όταν σβήνει η οθόνη.

 

 

Σβήσε ή απενεργοποίησε τις ανεπιθύμητες εφαρμογές

 

Δεν είναι λίγα τα κινητά τηλέφωνα που «πάνε πακέτο» με αρκετές εφαρμογές που δεν χρειάζεσαι. Πολλοί απ’ τους μεγάλους κατασκευαστές φτιάχνουν ειδικές εκδόσεις για κάθε λειτουργικό σύστημα. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να διαφοροποιείται το Android της LG, απ’ το Android της Samsung, ακόμα κι αν μιλάμε για την ίδια έκδοση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Πέρα απ’ την εμφάνιση, τις περισσότερες φορές οι κατασκευαστές εγκαθιστούν και προγράμματα που δεν χρησιμεύουν σε κάτι, ή μπορείς να βρεις έναν καλύτερο αντικαταστάτη τους.

 

Ας πούμε ότι η LG αποφασίζει να φτιάξει ένα ημερολόγιο το οποίο ταιριάζει πολύ όμορφα με το υπόλοιπο λειτουργικό της. Αλλά εσύ προτιμάς το ημερολόγιο της Google. Η εφαρμογή της LG -τις περισσότερες φορές- δεν μπορεί ν’ απεγκατασταθεί. Αυτό δεν θα ήταν σοβαρό πρόβλημα αν ήταν αποτελούσε μεμονωμένο φαινόμενο. Σχεδόν πάντα υπάρχουν 5-6 εφαρμογές που δε θέλεις να βλέπεις μπροστά σου, αλλά δεν μπορείς και να τις διώξεις. Τι κάνεις λοιπόν; Τις απενεργοποιείς. Πήγαινε στις ρυθμίσεις της συσκευής σου, στον τομέα με τις εφαρμογές. Εκεί θα δεις μια λίστα μ’ όλα τα προγράμματα που τρέχουν στο κινητό. Διάλεξε την ανεπιθύμητη εφαρμογή κι επέλεξε το πλήκτρο που γράφει: «απενεργοποίηση», ή «disable». Έτσι, δε θα την απεγκαταστήσεις αλλά θα την σταματήσεις απ’ το να τρέχει στο background και να σου «τρώει» πόρους. Δε θα την βλέπεις καν στο Greenify, αφού δεν θα ενεργοποιείται ποτέ. Γλυτώνεις έτσι μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα και κατά την εκκίνηση του κινητού σου.

 

Οθόνη, αυτή η «πεινασμένη»

 

Τι γίνεται με τ’ άλλα κομμάτια του hardware; Ένας «αχόρταγος εχθρός» που έχεις ν’ αντιμετωπίσεις βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου. Η οθόνη του κινητού σου είναι ένα «αδηφάγο τέρας» που ξεζουμίζει την μπαταρία σου γρηγορότερα απ’ οτιδήποτε άλλο. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο εδώ είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάλυση της οθόνης. Οι οθόνες με μεγάλες αναλύσεις θέλουν περισσότερο ρεύμα για να λειτουργήσουν απ’ αυτές που έχουν μικρή. Όταν λέμε «μικρή ανάλυση» συζητάμε για κάτι της τάξης του Full HD. Σε καμία περίπτωση δεν θα τις έλεγες «χαμηλές». Όμως, είναι συνηθισμένο αρκετά κινητά να φοράνε οθόνες με αναλύσεις μέχρι και 4K. Αν βρίσκεσαι σ’ αυτή την κατηγορία δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να μειώσεις τις ενεργειακές απαιτήσεις της.

 

Ο δεύτερος παράγοντας που συμβάλει στην κατανάλωση μπαταρίας και σχετίζεται με την οθόνη είναι –φυσικά- η φωτεινότητα. Αρκετές φορές θα βρεις την ένταση του φωτός να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που θα ήθελες. Και ίσως να μην μπορείς να την κατεβάσεις στο σημείο που θες. Κακά τα ψέματα όταν βρίσκεσαι στο κρεβάτι σου και προσπαθείς να διαβάσεις κάτι, ακόμα και η χαμηλότερη φωτεινότητα θα ζορίζει τα μάτια σου. Η λύση είναι να βρεις ένα πρόγραμμα που θα μειώνει ακόμα περισσότερο την ένταση.

 

Εδώ υπάρχει μια μικρή παγίδα: Τα προγράμματα αυτά είναι πολλά, με τα περισσότερα να προσθέτουν ένα ψεύτικο φίλτρο επάνω απ’ την εικόνα που προβάλλεται. Ένα σκοτεινό φίλτρο που μειώνει την ένταση του φωτός που δέχονται τα μάτια σου χωρίς όμως να μειώνει το ρεύμα που «τραβάει» το κάθε pixel. Μια δοκιμασμένη λύση είναι το πρόγραμμα «Pixel Filter». Αυτή η ξεχωριστή εφαρμογή σου δίνει τον έλεγχο στην απενεργοποίηση των συνολικών Pixels. Ζητάς απ’ το app να σβήσει ένα ποσοστό των ενεργών Pixels. Η πλήρης απενεργοποίησή τους σημαίνει ότι δε θα καταναλώσουν καθόλου ενέργεια. Απολύτως τίποτα. Σ’ αυτό το σημείο θα σκέφτεσαι: «Μα είναι δυνατόν να σβήσω κομμάτια της οθόνης μου; Θα βλέπω τίποτα;». Πολύ καλή ερώτηση. Μάθε λοιπόν ότι το Pixel Filter δεν σβήνει τυχαία τα pixels. Δημιουργεί μια τεχνητή μείωση στην ανάλυση της οθόνης. Τα απενεργοποιημένα pixels δε δημιουργούν περίεργα είδωλα, ούτε κάνουν το κείμενο δυσανάγνωστο. Με λίγο σωστό πειραματισμό θα δεις ότι μπορείς να δεις μια ταινία με 40% απενεργοποιημένα pixels και θα διαβάζεις άνετα κείμενο με 80%. «Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» που λέει και η παροιμία. Απενοχοποιείς την υπερβολική ανάλυση του κινητού σου, και μειώνεις την επιμέρους κατανάλωση χωρίς να ζορίζεις τα μάτια σου και την μπαταρία σου. Άλλο ένα μπόνους είναι η κατακόρυφη αύξηση στις επιδόσεις, αφού τώρα το κινητό χρειάζεται πολύ λιγότερη «δύναμη» για να διαχειριστεί το μικρότερο αριθμό pixels.

 

Συνδέσεις που δε χρειάζεσαι

 

Μια σωστή διαχείριση των ενεργών κεραιών της συσκευής σου θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Χρησιμοποίησε κοινή λογική όταν ενεργοποιείς το Bluetooth και το GPS. Αν δεν τα χρειάζεσαι πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να τα αφήνεις ανοιχτά. Αν έχεις πολλές συσκευές Bluetooth φρόντισε να υποστηρίζουν το πρότυπο Bluetooth LE. Το «Low Energy» προσφέρει πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλεια στο σήμα. Αν δεν σ’ ενδιαφέρει η απόλυτη ακρίβεια στο GPS, μπορείς να καθορίσεις απ’ τη συσκευή σου να προσδιορίζει τη θέση μέσω του σήματος της κινητής και του Wi-Fi.  Τέλος αν βρίσκεσαι συχνά σε χώρους που προσφέρουν ασφαλές και γρήγορο Wi-Fi μπορείς να μειώσεις την ταχύτητα του δικτύου κινητής από 4G σε 2G. Τα δεδομένα σου θα περνούν μέσα απ’ το Wi-Fi και θα γλυτώνεις μπαταρία και δεδομένα. Αν είναι καλό το Wi-Fi θα κερδίζεις και σε ταχύτητα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη