Τεχνολογίες που κάνουν το τρέξιμο ακόμα πιο ευχάριστο!

by K Admin

shutterstock_178058549

 

Το τρέξιμο ή το τζόκινγκ είναι από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και να αποκτήσεις τέλεια σιλουέτα. Είτε είσαι αρχάριος ή βετεράνος, υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να σου δώσουν περισσότερη «ώθηση» στις ασκήσεις σου και να γίνεις πιο αποτελεσματικός. Παρακάτω σου προτείνουμε ορισμένα χρήσιμα gadgets που έρχονται να κάνουν την αγαπημένη σου συνήθεια ακόμα πιο ευχάριστη!

 

Βραχιόλια ελέγχου δραστηριότητας για βετεράνους και αρχάριους

Αν έχεις ξεκινήσει (ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις) προπόνηση τρεξίματος και δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία ίσως να δυσκολευτείς αρκετά, άλλωστε σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωή μας ισχύει το σοφό ρητό: «κάθε αρχή και δύσκολη». Ωστόσο ένα βραχιόλι ελέγχου δραστηριότητας είναι η ιδανική επιλογή για να ξεκινήσεις και να αρχίσεις να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις σταδιακά – μέρα με τη μέρα – τη φυσική σου κατάσταση, και θα κάνει ευκολότερο το ξεκίνημα σου. Από την άλλη, αν είσαι βετεράνος και δεν έχεις εξοπλιστεί ακόμα με ένα τέτοιο wearable ίσως ήρθε η στιγμή να αποκτήσεις ένα. Σε κάθε περίπτωση, με ένα activity tracker μπορείς να ρυθμίσεις τους προσωπικούς σου στόχους, να πάρεις επιπλέον συμβουλές για τις ασκήσεις σου και να χρησιμοποιήσεις μια σειρά από apps για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Polar A360

c10306341-1Το Polar A360 είναι ιδανική επιλογή για κάποιον αρχάριο, καθώς περιλαμβάνει πληθώρα λειτουργιών, οι οποίες είναι πολύ εύκολες και φιλικές προς το χρήστη. Μπορείς να μετρήσεις και να παρακολουθήσεις τις θερμίδες που καις, τα βήματα, την απόσταση που διανύθηκε, τον χρόνο άσκησης, ενώ διαθέτει λειτουργίες smartwatch όπως διάφορα smart notifications και έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ποιότητας.

Το Polar A360 διαθέτει μια γκάμα προπονητικών λειτουργιών που σε βοηθάει να φτάσεις τους στόχους σου και να βελτιωθείς. Η λειτουργία PolarSmartCoaching σε βοηθάει να σχεδιάσεις το προσωπικό σου πρόγραμμα γυμναστικής με βάση την δικιά σου σωματοδομή. Επιπλέον, σου υπολογίζει την σωστή ένταση γυμναστικής με βάση τον μέγιστο καρδιακό σου παλμό και σε παρακινεί να γυμνάζεσαι σε αυτή για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Αναμφίβολα, το Polar A360 θα γίνει ο καλύτερος σου σύμμαχος!

 

Χρειάζεσαι επιπλέον κίνητρο

Το να καταφέρεις να κάνεις την αρχή, δηλαδή να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις κάποια αθλητική δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, θα πρέπει συνεχίσεις την προσπάθεια και να μην τα παρατήσεις. Το κατάλληλο sports wearable θα σου δώσει το επιπλέον κίνητρο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις μέχρι να πετύχεις τους στόχους σου και θα λειτουργήσει ακόμα ως προσωπικός σου γυμναστής!

 

Garmin GPS Fitness Forerunner 15

c10237721-1Το GPS Fitness Forerunner 15 της Garmin έρχεται για να γίνει ο ιδανικός σύντροφος στις προπονήσεις σου και να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Καθημερινά ορίζει έναν εξατομικευμένο, εφικτό στόχο βημάτων τον οποίο θα πρέπει να φτάσεις βελτιώνοντας έτσι την φυσική σου κατάσταση. Στην κυριολεξία, το Fitness Forerunner 15 θα γίνει ο προσωπικός σου γυμναστής, καθώς μετά από μία ώρα ακινησίας εμφανίζεται ένα σχετικό μήνυμα στην οθόνη σου προκειμένου να σε παρακινήσει να περπατήσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης εμφανίζει δεδομένα όπως ταχύτητα / ρυθμό, απόσταση, χρόνο, θερμίδες και καρδιακούς παλμούς εφόσον συνδεθεί με σχετικό αισθητήριο καρδιακών παλμών.

Επιπλέον, σε ενημερώνει όταν επιτυγχάνεις νέα ατομικά ρεκόρ όπως η μεγαλύτερη απόσταση ή το πιο γρήγορο χιλιόμετρο. Το Forerunner 15 είναι αδιάβροχο και η αυτονομία της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας του διαρκεί 8 ώρες σε λειτουργία προπόνησης και 5 εβδομάδες σε λειτουργία ρολογιού. Τέλος, με το δωρεάν πρόγραμμα Garmin Connect μπορείς να βλέπεις την ανάλυση της ημερήσιας δραστηριότητάς σου, και τις προπονήσεις σου, ενώ χάρη στο GPS που ενσωματώνει σου επιτρέπει να βλέπεις ακόμα και την πορεία σου πάνω σε χάρτη.

 

Withings Activite Silver SmartWatch

c10246992-1Το Withings Activite Silver SmartWatch απευθύνεται σε εκείνους που χρειάζονται ένα wearable το οποίο θα συνδυάζει την άνεση του μοντέρνου και… τη γοητεία του κλασικού! Πρόκειται για ένα κορυφαίο Ελβετικό ρολόι που συνδυάζει κλασικό μηχανισμό με «έξυπνες» τεχνολογίες και είναι ένα elegance statement, αλλά συγχρόνως δρα ως προσωπικός σου σύμβουλος / προπονητής, φροντίζοντας για την παρακολούθηση της ευεξίας σου και της φυσικής σου κατάστασης.

Μπορείς να μετρήσεις και να παρακολουθήσεις τις θερμίδες που καις, τα βήματα, την απόσταση που διανύθηκε, το χρόνο άσκησης, ενώ είναι ανθεκτικό στο νερό μέχρι 50 μέτρα.  Διαθέτει επίσης δυνατότητα ανάλυσης του κύκλου ύπνου και ήπια αφύπνιση. Να σημειωθεί ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ξεκούραση και την αναζωογόνηση του οργανισμού μας. Με λίγα λόγια, ακόμα και αν προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι καθημερινά, εάν δεν κοιμάσαι σωστά είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσεις βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Αντιθέτως, ο οργανισμός εξασθενεί και αντί να βελτιώνεσαι θα νιώθεις περισσότερο κουρασμένος π.χ. μετά από το τρέξιμο.

 

Pebble Time SmartWatch

c10288502-1Όπως και οι παραπάνω προτάσεις, το Pebble Time SmartWatch προσφέρει πληθώρα λειτουργιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Activity tracker: το χρονοδιάγραμμα διεπαφής του Pebble Time μετατρέπει τις στιγμές που σε ενδιαφέρουν, όπως ειδοποιήσεις, εκδηλώσεις ημερολογίου, καιρός, αθλητικά αποτελέσματα, ενδιαφέρουσες ειδήσεις, αναπάντητες κλήσεις, και ειδοποιήσεις εφαρμογών, σε εικονίδια που σου επιτρέπουν να δεις την πληροφορία που θες, τη στιγμή που θες. Και όλα αυτά, στη μεγάλη ευανάγνωστη LCD οθόνη του.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την αυτονομία του. Με έως και 7 ημέρες διάρκεια μπαταρίας, το Time είναι πάντα έτοιμο και περιμένει. Είτε κοιμάσαι, είτε κάνεις πεζοπορία, δεν ανησυχείς καθόλου για την επόμενη φόρτιση. Τέλος, χάρη στην ανθεκτικότητα του στο νερό, με αντοχή σε βάθος έως 30 μέτρα, το Pebble Time θα συνεχίσει να λειτουργεί στην πισίνα, στο ντουζ, ή ακόμα και όταν τρέχεις στη βροχή.

 

 

Απέκτησε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής

Ακόμα και αν δεν έχεις βάλει την άσκηση στην καθημερινότητα σου, μπορείς να ξεκινήσεις έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Και γιατί όχι; Μπορεί στο μέλλον να λάβεις μέρος ακόμα και σε κάποια αθλητική εκδήλωση, όπως για παράδειγμα σε έναν μαραθώνιο ή ημιμαραθώνιο  – μιας και κάθε χρόνο διοργανώνονται συχνά τέτοια event στη χώρα μας. Όπως και να έχει, ένα sports watch με δέκτη GPS, όπως το Garmin Vivoactive, μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίζεις να «ανεβάζεις στροφές» και να δραστηριοποιήσεις το μεταβολισμό σου.

 

Garmin Vivoactive SmartWatch

c10259852-1Το Vivoactive έχει τη δυνατότητα να καταγράφει βήματα, θερμίδες, απόσταση για τις καθημερινές σου δραστηριότητες, να θέτει καθημερινούς στόχους βημάτων, ο οποίοι αυξάνονται σταδιακά με αποτέλεσμα έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Ακόμα, διαθέτει προεγκατεστημένα προφίλ για αθλήματα όπως τρέξιμο, γκολφ, ποδηλασία, περπάτημα ή και κολύμβηση σε πισίνα, ενώ επειδή είναι εξοπλισμένο με δέκτη GPS μπορεί να σου παρέχει ακριβή δεδομένα απόστασης, ταχύτητας και ρυθμού. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν η λειτουργία GPS θα σου «ροκανίσει» την μπαταρία, καθώς η αυτονομία του φτάνει μέχρι και τις 10 ώρες με μία φόρτιση. Φυσικά, διαθέτει και λειτουργία smartwatch με ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα, emails, social media, ημερολόγιο και άλλες εφαρμογές, ενώ μπορείς να παρακολουθείς και δεδομένα καιρού.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι η συμβατότητα με αισθητήριο καρδιακών παλμών για να βλέπεις τους παλμούς σου και τη ζώνη καρδιακών παλμών που προπονείσαι. Άλλα δεδομένα που μπορείς να παρακολουθήσεις είναι ο χρόνος, οι γύροι, το υψόμετρο και ειδοποιήσεις για χρόνο, απόσταση, και καρδιακούς παλμούς. Στην online κοινότητα της Garmin μπορείς να βλέπεις, να επεξεργάζεσαι και να αποθηκεύεις όλες σου τις δραστηριότητες. Μπορείς επίσης να βλέπεις τις διαδρομές σου πάνω στο χάρτη αλλά και δεδομένα όπως την ταχύτητα που είχες σημειώσει ή τους καρδιακούς σου παλμούς. Μπορείς ακόμα να αλληλεπιδράς με άλλους χρήστες, να συμμετέχεις σε online προκλήσεις βημάτων και να κερδίζεις εικονικά βραβεία.

 

 shutterstock_30242096a3

 

Για ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό και μεγαλύτερη αντοχή

Μπορείς να βγάλεις άνετα ένα σύντομο τζόγκινγκ γύρω από το τετράγωνο ή στον ηλεκτρονικό διάδρομο γυμναστικής, αλλά τώρα θέλεις να αυξήσεις την ταχύτητα σου και την αντοχή σου, τρέχοντας για μεγαλύτερο διάστημα. Με ένα all-in-one MP3 player θα μπορέσεις να κρατήσεις ρυθμό και να καλύψεις χιλιόμετρα επί χιλιόμετρων. Ετοίμασε μία playlist με αγαπημένα σου power songs και… τρέξε μετά μουσικής! Άλλωστε η μουσική επιδρά θετικά στο τρέξιμο

 

Sony NWZ-WS613 Black MP3 Playerc10303981-1

Δεν χρειάζεται να κουβαλάς περιττό εξοπλισμό για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, ενώ αθλείσαι. Τα νέα ακουστικά της Sony είναι πανάλαφρα με δυνατό ήχο, ενώ ενσωματώνουν MP3 player. Μπορείς να ακούς την αγαπημένη σου μουσική εν κινήσει χωρίς να έχει σημασία το που και πώς προπονείσαι. Είτε κάνεις Τζόκινγκ, είτε βρίσκεσαι στο γυμναστήριο, ή ακόμα και αν προπονείσαι στην πισίνα, η πρόταση της Sony είναι ιδανική για σπορ και αδιάβροχη στο γλυκό νερό μέχρι και δύο μέτρα.

Το Sony Walkman NWZ-WS613 διαθέτει 4GB εσωτερικής μνήμης και μπορείς να αποθηκεύσεις μέχρι περίπου 1000 τραγούδια. Με μία φόρτιση μπορείς να βγάλεις και το πιο απαιτητικό πρόγραμμα, ενώ μπορείς με μία γρήγορη φόρτιση τριών λεπτών να εξασφαλίσεις περίπου 60 λεπτά αναπαραγωγής.

 

Sony MDR-AS600Bc10274781-1

Εναλλακτικά, υπάρχουν πάντα και τα ακουστικά-ψείρες Sony MDR-AS600B, με τα οποία μπορείς να ακούς την αγαπημένη σου μουσική σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Διαθέτουν Bluetooth, ενώ μπορείς να συνδεθείς ασύρματα στο smartphone σου χάρη στην ακρόαση με ένα άγγιγμα μέσω NFC. Μπορείς επίσης να έχεις τον έλεγχο αναπαραγωγής / παύσης με το πάτημα ενός πλήκτρου. Όσον αφορά στην αυτονομία του, η μπαταρία του έχει διάρκεια ζωής έως 8,5 ώρες.

 

 

Το ήξερες ότι…

  • Σύμφωνα με μελέτες, η μετάβαση από το βάδισμα στο τρέξιμο πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια και ήταν κρίσιμη για την εξέλιξη της ανθρώπινης ανατομίας.
  • Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αν κάθεσαι για πολλές ώρες ο οργανισμός δεν παράγει ένζυμα που καίνε το λίπος. Μετά από μία ώρα ακινησίας (π.χ. όταν κάθεσαι στο γραφείο) μερικά λεπτά περπάτημα αρκούν για να δραστηριοποιήσεις το μεταβολισμό σου.
  • Ακόμα και το καθημερινό τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα για 20 λεπτά μπορεί να βελτιώσει κατακόρυφα την φυσική σου κατάσταση.
  • Το περπάτημα μέσα στο νερό βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών και ενισχύουν την απώλεια θερμίδων.
  • Το τζόκινγκ αποτελεί μια μορφή τρεξίματος σε έναν αργό, ήπιο και ήρεμο ρυθμό με σκοπό να αυξηθεί η φυσική κατάσταση χωρίς ιδιαίτερη πίεση ή/και ένταση. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 το αργό τρέξιμο ονομαζόταν «roadwork», μέχρι που επικράτησε στην Αμερική ο όρος «Jogging».

 

Tips

  • Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε άσκηση θα πρέπει να κάνεις πάτα την απαραίτητη προθέρμανση, το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο – έντονο ή αργό.
  • Τα smartwatches με λουράκια σιλικόνης είναι ιδανική επιλογή αν χρησιμοποιούνται και ως activity trackers σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
  • Το κατά πόσο αδιάβροχη είναι μια συσκευή αναφέρεται συνήθως μέσω του πρότυπου IP, το οποίο αποτελείται από δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην προστασία έναντι στερεών αντικειμένων και ο δεύτερος στην αντοχή στο νερό που έχει η συσκευή.
  • Προτίμησε αθλητικό ρολόι που να ενσωματώνει δέκτη GPS, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις πάντα τη θέση σου ή απλά να βρίσκεις τη διαδρομή που θέλεις μέσα στην πόλη.

 

Όπως είδες, η λίστα με τα gadgets που μπορούν να συνοδεύσουν και να κάνουν την προπόνηση σου πιο ευχάριστη και αποτελεσματική είναι ατελείωτη!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη