Τι είναι οι υπερτροφές; ο Γιώργος Τσούλης απαντάει

by K Admin

 

Υπερτροφές

Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας αυτή τη λέξη το αυτί μας τεντώνεται σαν ραντάρ να ακούσει με προσοχή τη συνέχεια. Δικαίως αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε βομβαρδιστεί από ένα σωρό ονόματα υπερτροφών και κάθε μέρα μαθαίνουμε και μια νέα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου ζητήσαμε από τον chef στην Πρίζα, Γιώργο Τσούλη να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του γύρω από τις υπερτροφές, ενώ μας προτείνει μια συνταγή για σαλάτα και μια με ένα super- smoothie  για να μας εμπνεύσει να τις αξιοποιήσουμε στο διαιτολόγιο μας.

Διάβασε παρακάτω τον ορισμό των υπερτροφών, όπως τον εξηγεί ο Γιώργος Τσούλης.

 

Ως υπερτροφές ή αλλιώς super foods χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες. Δηλαδή συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού με επιπλέον θετικές επιδράσεις.

 

Υπάρχουν αρκετές ανά τον κόσμο για τον απλούστατο λόγο ότι υπερτροφή μπορεί να είναι ένα δημητριακό μέχρι ένας ξηρός καρπός ή ένα λαχανικό. Η Ελλάδα έχει αρκετές που σιγά σιγά έρχονται πάλι στην επιφάνεια. Σταθερή αξία είναι η ελιά και ο…ζωμός της, δηλαδή το ελαιόλαδο.

 

Φυσικά υπάρχουν αρκετές ακόμα. Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά στοιχεία παραπάνω για κάποιες από αυτές. Ανά τον κόσμο συναντάμε αρκετές από τα αρχαία χρόνια ακόμα. Μερικές από αυτές είναι το ιπποφαές, η αλόη, το κακάο των αρχαίων Μάγιας, το goji berry, το λάδι καρύδας, η βανίλια, η σπιρουλίνα που γνωρίζουμε από τους αστροναύτες, η αρώνια, το μύρτιλλο ο αμάρανθος και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

 

Οι υπερτροφές αποκαλούνται «θαύματα της φύσης» καθώς υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας. Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Σαν φάρμακα που η φύση μας προσφέρει απλόχερα.

 

Στις γραμμές που ακολουθούν ο Γιώργος Τσούλης, θα αναφερθεί  σε μερικές από αυτές.

 

Βατόμουρα, Μούρα, Κράνα

Περιέχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ουσίες που ενδυναμώνουν το αγγειακό σύστημα. Βελτιώνουν επίσης την όραση, την μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και καρκίνου.

 

Μπρόκολο, Σπανάκι και Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά, Κέιλ (kale: κοντινός συγγενής του άγριου λάχανου)

Πλούσια σε μεταλλικά άλατα και πολλές βιταμίνες. Μειώνουν το ρυθμό γήρανσης και προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και οστεοπόρωσης.

 

Πέστροφα και σαρδέλες

Βόμβες Ω3 κυριολεκτικά. Τα Ω3 προστατεύουν την καρδιά και τις αρθρώσεις, βελτιώνουν τη μνήμη, μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ακόμη έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από την εμφάνιση κατάθλιψης.

 

Ξηροί καρποί

Περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και φώσφορο. Προστατεύουν από κρίσεις υπερφαγίας, καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Γενικά οι ξηροί καρποί είναι μια τροφή που αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Το θετικό είναι ότι δίνει σιγά σιγά την ενέργεια οπότε μας κρατά για περισσότερες ώρες χορτάτους.

 

Σκόρδο

Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ενώ περιορίζει την αρτηριακή πίεση. Η χρήση του σε πολλά φαγητά θεωρείται επιβεβλημένη.

 

Ελαιόλαδο

Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από καρκίνο. Καλό είναι όπου μπορείτε να το προσθέτετε ώμο.

 

Μαύρη σοκολάτα

Προτίμησε αυτές που περιέχουν πάνω από 60% κακάο. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο λιγότερη ζάχαρη και βούτυρο περιέχει.

 

Κόκκινο κρασί

Περιέχει και αυτό ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό. Σε μικρές ποσότητες κατορθώνει να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα. Σβήσε άφοβα το φαγητό ή απλά συνόδεψέ το με ένα ποτήρι.

 

Κινόα

Η χρυσή τροφή των Ίνκας. Η κινόα ήταν κατά τους Ίνκας μια αληθινά χρυσή τροφή, πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Βολιβίας και του Περού. Μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας μέσα από σαλάτες, granola για πρωινό ή ακόμα και σε κύρια πιάτα ως γαρνιτούρα.

 

Αυτές είναι μερικές από τις υπερτροφές με τις ιδιότητες τους και την χρήση τους στην μαγειρική. Φυσικά η λίστα δεν έχει τελειωμό και οι συνταγές που μπορείς να εντάξεις τις υπερτροφές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο αμέτρητες.

 

__________________________________________________

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

ΣΑΛΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΜΕ ΚΙΝΟΑ

 

Μερίδες: 2 – 4

[row]
[col col=6]

ΥΛΙΚΑ
  • 100 γρ. Κινόα
  • 60 ml Ελαιόλαδο
  • 40 ml Χυμό λάιμ (και το ξύσμα από το μισό)
  • 3 Φρέσκα κρεμμύδια (σε ροδέλες)
  • 2 Ντομάτες (μέτριες, σε μικρά καρέ)
  • 1 Κολοκύθι (μέτριο, σε μικρά καρέ)
  • 1 Κρεμμύδι (μεγάλο, σε μικρά καρέ)
  • ½ Αγγουράκι (μέτριο, σε μικρά καρέ)
  • Μαϊντανό
  • Δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

[/col]
[col col=6]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε την κινόα σε ένα μπολ με φρέσκο κρύο νερό και την ανακατεύουμε ελαφρά. Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να μουλιάσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας κόβοντας την ντομάτα, το αγγουράκι, το κολοκύθι και το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε ροδέλες. Βράζουμε την κινόα για 15 λεπτά. Μόλις βράσει τη σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλή σίτα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό του λάιμ και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε μια γενναία δόση από τα μυρωδικά μας, αν θέλουμε ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα.Τέλος, ρίχνουμε την κινόα που έχουμε αφήσει από πριν στην άκρη να κρυώσει και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.

 

[/col]
[/row]

SMOOTHIE BANANA NUTS ΜΕ ΚΕΪΛ

 

Μερίδες: 2

[row]
[col col=6]

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. Μπανάνα, σε κομμάτια παγωμένα

240 γρ. Γάλα

70 γρ. Κέιλ (Kale)

30 γρ. Ξηρούς καρπούς

1 κ.σ Κακάο (προαιρετικά)

[/col]
[col col=6]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και βελούδινο. Σερβίρουμε σε ποτήρια και καταναλώνουμε αμέσως.

[/col]
[/row]

Μπορείς να δεις ακόμη