Tips για αρχάριους χρήστες drones

by K Admin

shutterstock_419476750

 

Η εμφάνιση ολοένα και περισσότερων μικρών, ιπτάμενων οχημάτων στον ουρανό επιβεβαιώνει ότι η τεχνολογία βρίσκεται παντού και είναι αρκετά προσιτή. Χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλούς τομείς, όπως στον στρατό, στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, στις μεταφορές και σε άλλες εναέριες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν μοντέλα που έρχονται απλά για να σου προσφέρουν ατελείωτη διασκέδαση.

Τα drones, ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles – UAVs), έρχονται σε μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης και σε διάφορα κόστη. Για κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να ασχολείται με αυτό το «άθλημα» (είτε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά), όλες αυτές οι προτάσεις ίσως να τον αγχώσουν. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες σημαντικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να χειρίζεσαι με ασφάλεια το νέο σου drone.


1H γνώση είναι δύναμη

Τα είδη των drones χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: με σταθερές πτέρυγες, όπως τα αεροπλάνα και με έλικες όπως τα ελικόπτερα. Όσον αφορά στον προσδιορισμό του αριθμού των κινητήρων ή ελίκων που ενσωματώνουν, χρησιμοποιείται ο όρος Multicopter ή Multirotor και διαχωρίζονται σε Quadcopter / τετρακόπτερα (με 4 έλικες), Hexacopter (6 έλικες), Octacopter κ.ο.κ. Έτσι, με τόσες επιλογές αγοράς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις (ή τουλάχιστον να έχεις μια ιδέα) το πώς θέλεις να χρησιμοποιήσεις το drone σου. Σε ενδιαφέρει π.χ. η αεροφωτογράφηση ή μήπως σου αρέσει να κάνεις εναέριες μανούβρες στο πάρκο; Επίσης, σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το νέο σου drone σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους; Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα, ένα αεροσκάφος με ενσωματωμένη κάμερα ή να μπορείς να προγραμματίζεις μια σειρά από ελιγμούς και κόλπα; Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αποκτήσεις το πρώτο σου drone. Είναι σοφό να έχεις μια γενική ιδέα για το τι θέλεις να κάνεις με το νέο σου UAV, καθώς θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα drone.

 

2Ξεκίνησε με ένα μικρό, προσιτό drone για να μάθεις τα βασικά

c10216712-4

Parrot Rolling Mini Drone

Το πιο ιδανικό ξεκίνημα για έναν αρχάριο χρήστη είναι ένα επιλέξει ένα ασφαλές, εύκολο στη χρήση drone. Επένδυσε σε ένα μικρότερο μοντέλο που θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να χειρίζεσαι ένα UAV και θα σου δώσει μια ιδέα για το χρόνο αντίδρασης πριν από τη μετάβαση σε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα drones. Για παράδειγμα, μια προσιτή επιλογή είναι τα Parrot Rolling Mini Drones, τα οποία ενσωματώνουν τρεις αισθητήρες που κάνουν πανεύκολο τον χειρισμό και ιδιαίτερα σταθερό. Μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν από το Αpp Store ή το Goole Play Store την εφαρμογή, προκειμένου να μετατρέψεις το smartphone ή το tablet σου (για iOS και Android) σε τηλεχειριστήριο, για να μπορείς να κάνεις τα πάντα γρήγορα και εύκολα με εύκολο χειρισμό και οδηγίες χρήσης για να μάθεις όλους τους ελιγμούς.

Εάν θέλεις να ασχοληθείς με την αεροφωτογράφηση / βιντεοσκόπηση και στη συνέχεια θέλεις ένα drone που θα σου προσφέρει πληθώρα λειτουργιών – ενώ παράλληλα θα είναι εύκολο στη χρήση – μια εξαιρετική λύση είναι το Phantom 3 Standard. Το συγκεκριμένο μοντέλο ενσωματώνει κάμερα που συλλαμβάνει υψηλής ευκρίνειας βίντεο (2.7Κ HD) και φωτογραφίες (12 megapixels), ενώ έρχεται με τηλεχειριστήριο. Φυσικά, υπάρχει πάντα και το σχετικό app για να μοιράζεσαι το περιεχόμενο που απαθανάτισες.

 

3RTF Vs. DIY

Phantom 3 Standard Drone

Phantom 3 Standard Drone

Τώρα που έχεις μια βασική ιδέα για το τι είδους drones χρειάζεσαι, ήρθε η ώρα να μάθεις τα τρία πολύ σημαντικά γράμματα στο αλφάβητο των drone fans: RTF. Με απλά λόγια, RTF, ή Ready-to-Fly, σημαίνει ότι το drone είναι έτοιμο για απογείωση με το που το βγάλεις από το κουτί του. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά drone, καθώς δεν είναι όλα τα μοντέλα RTF. Μερικά drones πρέπει να συναρμολογηθούν ή απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός, όπως radio controller, μπαταρία πτήσης, ή επιπλέον έλικες.

 

4Προτίμησε ανοιχτούς χώρους

Οι πρώτες σου πτήσεις θα πρέπει να γίνονται σε όσο γίνεται πιο ασφαλές περιβάλλον για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα. Προτίμησε μεγάλες ανοικτές περιοχές με όσο λιγότερα δέντρα γίνεται, όπως ένα πάρκο ή ένα γήπεδο, όπου δεν θα υπάρχουν άνθρωποι και ηλεκτροφόρα καλώδια.

 

5Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση

Είναι απερίγραπτη η χαρά που θα νιώσεις όταν καταφέρεις να χειρίζεσαι άψογα το drone σου. Μπροστινά flips, πλαϊνά loops, περιστροφές, και άλλοι ελιγμοί, είναι μοναδική εμπειρία. Ωστόσο, για να μπορέσεις να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο ικανότητας χρειάζεται αρκετή εξάσκηση. Το πιο ιδανικό ξεκίνημα είναι να αρχίσεις εξάσκηση με σύντομες πτήσεις, σε χαμηλό υψόμετρο (από 1,5 μέτρο για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αυξάνεις σταδιακά ανά 1,5 μέτρο). Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις σημεία προσγείωσης (π.χ. να σχηματίσεις δύο «Χ») στο έδαφος για να μάθεις να προσγειώνεις και να απογειώνεις με ακρίβεια το drone σου. Έτσι, σταδιακά, θα αρχίσεις να εξοικειώνεσαι και θα μπορείς να πηγαίνεις ψηλότερα ή πιο μακριά. Είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις τους βασικούς χειρισμούς για να μπορείς να ελέγχεις ταυτόχρονα την κάμερα του drone. Με αργές, μεθοδικές κινήσεις, θα καταφέρεις να πετάξεις με ασφάλεια το drone σου, ενώ παράλληλα θα καταγράφεις ευκρινείς εικόνες και βίντεο. Εννοείται ότι θα διαβάσεις προσεχτικά τις παρεχόμενες οδηγίες χρήσης του drone για να μάθεις τα πάντα: διάρκεια ζωής της μπαταρίας, χρόνος φόρτισης, χρόνος πτήσης και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

 

6Εφοδιάσου με τα απαραίτητα ανταλλακτικά / αξεσουάρ

shutterstock_331048826Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ανταλλακτικά για το drone σου, όπως επιπλέον έλικες. Δεν θα ήθελες να τελειώσει άδοξα η πτήση σου εξαιτίας ενός κατεστραμμένου έλικα. Οι εφεδρικές μπαταρίες είναι επίσης ένα απαραίτητο αξεσουάρ. Οι περισσότερες μπαταρίες πτήσης έχουν διάρκεια ζωής το περισσότερο 20-25 λεπτά και διαρκεί πολύ ώρα η φόρτιση τους. Αν θέλεις μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης θα χρειαστείς επιπλέον δύο ή τρεις μπαταρίες. Επιπλέον, μπορείς να αναβαθμίσεις τη μπαταρία του drone σου με μία που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία και που θα ενσωματώνει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις την κατάσταση της μπαταρίας σου σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωρίζεις πάντα πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να συνεχίσει να πετά και όταν έρθει η ώρα να το φορτίσεις. Αν πρόκειται να «πετάξεις» σε εσωτερικό χώρο, φρόντισε να φέρεις μαζί σου τα προστατευτικά για τους έλικες. Λειτουργούν ως προφυλακτήρες και έτσι δεν θα έχεις έννοιες για ατυχήματα. Τέλος, εάν έχεις κάμερα, βεβαιώσου ότι έχεις τοποθετήσει την micro SD card, εκτός αν το drone σου υποστηρίζει εγγραφή στη φορητή συσκευή – τηλεκοντρόλ μέσω του app.

 

7Απαραίτητη προνοητικότητα

Ένας από τους λόγους που τα drones είναι τόσο πολύ διασκεδαστικά είναι επειδή μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με αυτά. Είτε απλά κάνεις το χόμπι σου, είτε είσαι επαγγελματίας, ή βρίσκεσαι κάπου ενδιάμεσα, οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες. Βέβαια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. Πέρα από τα παραπάνω αξεσουάρ που θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου, φρόντισε να έχεις ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή που θα πετάξεις το drone σου. Εάν π.χ. επικρατούν υψηλά μποφόρ ο χειρισμός του drone δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση (αν και τα περισσότερα drones τα καταφέρνουν αρκετά καλά στα υψηλά μποφόρ), με αποτέλεσμα – στην καλύτερη – να έχεις θολές φωτογραφίες και βίντεο ή ακόμα να χάσεις τον έλεγχο του drone. Σε έντονη ηλιοφάνεια ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις φίλτρα UV για να μειώσεις το φως που φτάνει στο φακό της κάμερας για λήψεις χωρίς υπερ-φωτισμένα σημεία, ενώ απέφευγε τις πτήσεις στη βροχή, εκτός και αν το drone σου είναι ανθεκτικό στο νερό. Πάντως, το DJI Phantom είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορεί να πετάξει ακόμα και σε κακό καιρό. Θα πρέπει πάντα πριν από κάθε πτήση να ελέγχεις αν λειτουργούν σωστά οι έλικες, αν υπάρχουν χαλαρά τμήματα στο drone, ή αν τυχόν λείπουν βίδες.

 

 

Κανόνες πτήσεις και ασφάλεια

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δημοσιευθεί κάποιο εξειδικευμένο νομικό πλαίσιο σχετικά με πτήσεις drones στην Ελλάδα, ωστόσο οι χειριστές τους πρέπει να τηρούν κάποιους κανόνες τόσο για ασφαλείς πτήσεις, αλλά και για να μην έχουν πρόβλημα με το νόμο. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο – από το 2010 – Κανονισμός Πτήσεων Αερομοντέλων (ΦΕΚ Β9/2010), ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το μέγιστο ύψος πτήσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 121 μέτρα, ενώ ο χειριστής θα πρέπει να διατηρεί οπτική επαφή με το drone καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης (ανεξάρτητα αν διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα). Ακόμη, το πιο κοντινό αεροδρόμιο θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα μακριά από τη ζώνη πτήσης.

Άλλοι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαγόρευση πτήσεων άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, ενώ οι πτήσεις αερομοντέλων θα πρέπει να είναι περιορισμένες στον εναέριο χώρο που προσφέρεται για τον σκοπό αυτό και σε απόσταση ασφαλείας 50 μέτρων από ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης, ζώα, οχήματα, εγκαταστάσεις κ.λπ., εξαιρουμένων του χειριστή, των συνεργατών του, των κριτών ή χρονομετρών και οχημάτων ή άλλων βοηθητικών συσκευών, που εξυπηρετούν την πτήση. Επιπλέον, όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους. Ο χειριστής είναι υπεύθυνος για την σωστή συντήρηση του υλικού, καθώς και για το σύστημα τηλεχειρισμού που πρέπει να είναι σύμφωνο με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφορικά με το σχεδιασμό, την παραγωγή, τη συντήρηση και τη λειτουργία drones σε ολόκληρη την Ευρώπη, και μένει μονάχα να δημοσιευθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο. Επομένως, φρόντισε να είσαι πάντα ενημερωμένος για το τρέχον νομικό πλαίσιο, και να τηρείς πάντα τους κανόνες ασφαλείας.

 

Θα έρθει και η εμπειρία…

Είτε σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με ένα τέτοιο υψηλής τεχνολογίας εργαλείο, χρειάζεται «μελέτη» και αρκετές πτήσεις για να αποκτήσεις εμπειρία. Υπάρχουν πολλά forums, websites και YouTube channels που αφορούν τα drones (Google is your friend), μέσα από τα οποία μπορείς να μάθεις πολλά για το χειρισμό, τις ρυθμίσεις της κάμερας για πιο σταθερές και ευκρινέστερες λήψεις και άλλα tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος.

 

Πάρε μια πρώτη γεύση από πτήση με Drone από το bonus επεισόδιο του Try Me στη Σαντορίνη όπου πετάξαμε το Dji Phantom 4!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη