Tips για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση του σπιτιού

by K Admin

shutterstock_512560675

 

Η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Σημαντικό ρόλο για να ζεσταίνεται το σπίτι οικονομικά παίζει το σύστημα θέρμανσης που θα επιλέξεις για το δικό σου χώρο. Ωστόσο, με τις ακόλουθες συμβουλές μπορείς να μειώσεις ακόμα περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και να έχεις ποιοτική θέρμανση.

 

Πρώτο, σημαντικό βήμα: Περιόρισε τις «απώλειες»

Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος θέρμανσης και να μειωθεί η κατανάλωση, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει επαρκή μόνωση στο σπίτι, κάτι που πολλά νοικοκυριά αμελούν και ουσιαστικά ζημιώνονται εις διπλούν, αφού εκτός ότι το κόστος θέρμανσης είναι αφόρητο, δεν έχουν ποιοτική θέρμανση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών του 2011-2012, μόνο πέντε στις δέκα κατοικίες διαθέτουν θερμομόνωση, ενώ ένας στους δέκα κατοίκους δεν γνωρίζει (καν) εάν υπάρχει μόνωση στην κατοικία που διαμένει. Από την άλλη βέβαια, τα έξοδα για τη βελτίωση της μόνωσης της κατοικίας ίσως να είναι δυσβάσταχτα για ορισμένα νοικοκυριά. Μια γρήγορη και οικονομική λύση για να περιορίσεις τις απώλειες ενέργειας από πόρτες και παράθυρα είναι οι ειδικές ταινίες διπλής όψης, οι οποίες τοποθετούνται εύκολα σε όλα τα παράθυρα, ενώ στις πόρτες μπορείς να τοποθετήσεις αφρώδη μονωτικό (αεροστόπ). Επίσης, αν μπαίνει αέρας από τα κουφώματα, χρησιμοποίησε σιλικόνη (καθώς και ένα πιστόλι σιλικόνης) για να καλύψεις τα κενά.

 

Extra tips:

  • Ο μόνιμος αερισμός του χώρου, είναι μόνο απώλεια ενέργειας, καθώς όλη η θέρμανση πηγαίνει προς το ανοιχτό παράθυρο και καταλήγει έξω.
  • Κλείνε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο. Με κλειστά παραθυρόφυλλα το βράδυ μπορεί να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το παράθυρο κατά περίπου 20%.
  • Χρησιμοποίησε βαριά υφάσματα ή διπλές κουρτίνες το χειμώνα. Κρατούν τον κρύο αέρα έξω.
  • Το 10% της θερμοκρασίας ενός χώρου χάνεται από το πάτωμα. Τα χαλιά και οι μοκέτες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να «δραπετεύει» από τα δάπεδα. Έτσι, θα δημιουργήσεις μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι και θα αισθάνεσαι πιο άνετα.

 

Αύξησε την απόδοση των θερμαντικών σωμάτων

Μεγάλο μέρος της θερμότητας που εκπέμπουν τα καλοριφέρ απορροφάται από τους τοίχους. Καλό είναι να γίνεται μια τοπική μόνωση εξωτερικά ή εσωτερικά εάν αυτό είναι δυνατό, ώστε να μειώνεται η απώλεια της θερμότητας του χώρου. Μια καλή και οικονομική λύση, είναι να τοποθετήσεις πίσω από το σώμα του καλοριφέρ θερμο-ανακλαστική μόνωση με επένδυση αλουμινίου. Με αυτό το τρόπο θα μηδενίσεις τις απώλειες και θα αυξήσεις την απόδοση των θερμαντικών σωμάτων.

 

Extra tips:

  • Μην καλύπτεις τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα, κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Ο αέρας πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω τους, πράγμα το οποίο εξασφαλίζεται με απόσταση 15-20 εκ. άλλων αντικειμένων από κάθε πλευρά τους.
  • Μην βάφεις τα καλοριφέρ με πολλές στρώσεις μπογιάς, γιατί μειώνεται η θερμότητα που φτάνει στον χώρο και άρα η απόδοση τους.
  • Η εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων απεγκλωβίζει τον αέρα που έχει εισχωρήσει στο σύστημα και πρέπει να γίνεται όποτε είναι απαραίτητο, όπως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το καλοριφέρ έχει μειωμένη απόδοση.
  • Μείωσε τα έξοδα θέρμανσης με την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών (μετρητών) στα θερμαντικά σώματα. Οι θερμοστατικές κεφαλές ρυθμίζουν με ακρίβεια την επιθυμητή θερμοκρασία, βοηθώντας στην βελτιστοποίηση του συστήματος θέρμανσης, ενώ καταναλώνουν ενέργεια μόνο όταν είναι απαραίτητο.

 

shutterstock_509531620

 

Σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη

Είναι σημαντικό να μην ρυθμίζεις το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Για κάθε βαθμό μείωσης του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 10% εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι η υψηλή θερμοκρασία δωματίου είναι ανθυγιεινή και αυξάνει τον κίνδυνο κρυολογήματος.

 

Extra tips:

  • Με τον ψηφιακό θερμοστάτη μπορείς να προγραμματίζεις τη λειτουργία θέρμανσης σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν λείπεις από το σπίτι και να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα όταν είναι η ώρα να επιστρέψεις.
  • Όταν λείπεις από το σπίτι ή πριν κοιμηθείς το βράδυ, ρύθμιζε τον θερμοστάτη στους 16-17 βαθμούς Κελσίου, ώστε να διατηρείται ζεστό το σπίτι χωρίς να καταναλώνεις ενέργεια. Κοστίζει περισσότερο να ανοίγεις και να κλείνεις το θερμοστάτη σε σχέση με το να μένει σταθερά αναμμένος.

 

«Διώξε» την υγρασία

Ο συχνός αερισμός του σπιτιού όταν θερμαίνεται ο χώρος, και ιδιαίτερα ο αερισμός των χώρων που συγκεντρώνονται υδρατμοί, όπως είναι το μπάνιο, η κουζίνα, ή οι χώροι όπου βρίσκονται πλυντήρια και στεγνωτήρια, βοηθάει στη μείωση της υγρασίας στο σπίτι και δημιουργεί καλή ποιότητα αέρα. Ο «φρέσκος» αέρας απαγορεύει την εμφάνιση μούχλας και κάθε αλλεργιογόνου. Αέρισε το σπίτι απλά ανοίγοντας τα παράθυρα. Για τους χώρους με έντονο πρόβλημα υγρασίας, ο αφυγραντήρας αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιλογή.

 

Extra tips:

  • Τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, άνοιξε κουρτίνες και παντζούρια για να ζεσταθεί το εσωτερικό του σπιτιού και να μειωθεί η υγρασία.
  • Είναι πιο αποτελεσματικό να ανοίγεις τακτικά τα παράθυρα και να αερίζεις για πέντε λεπτά, από το να αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά για πολλή ώρα. Με τον ισχυρό αερισμό, αμέσως μετά θερμαίνεται γρήγορα ο χώρος, καθώς οι τοίχοι και τα έπιπλα έχουν αποθηκεύσει θερμότητα, με αποτέλεσμα ο φρέσκος, κρύος αέρας να θερμαίνεται και πάλι γρήγορα.
  • Προμηθεύσου θερμόμετρα-υγρόμετρα για να μετράς την θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας σε κάθε δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να ρυθμίζεις το θερμοστάτη με τέτοιο τρόπο ώστε η θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας έτσι το κατάλληλο επίπεδο σχετικής υγρασίας, το οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50-60%.
  • Ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η άσκοπη χρήση αυτών των συσκευών έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει γρήγορα όλος ο θερμαινόμενος αέρας από το σπίτι και ύστερα χρειάζεται σχεδόν διπλάσια ενέργεια για να ζεσταθεί.
  • Προτίμησε αφυγραντήρα με σύστημα επανεκκίνησης, ο οποίος μπορεί και επαναλειτουργεί ακόμα και μετά από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ρυθμίσεις που είχες ορίσει τελευταία. Έτσι, δεν χρειάζεται να πατήσεις το πλήκτρο έναρξης για να ξεκινήσει.
  • Ο αφυγραντήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το στέγνωμα των ρούχων (όταν απλώνεις μέσα στο σπίτι), ακόμα και για τη συντήρηση εργαλείων.

 

shutterstock_501796351-1

 

Κλιματιστικό και θέρμανση

Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού σου εξασφαλίζει επιπλέον άνεση και μεγαλύτερη οικονομία. Δεν χρειάζεται να λειτουργείς το κλιματιστικό στις ακραίες τιμές θερμοκρασίας, γιατί έτσι καταπονείς τον οργανισμό σου, αλλά… και τη τσέπη σου. Το χειμώνα, ρύθμισε τη θερμοκρασία ώστε να υπάρχει μια αίσθηση θαλπωρής, ενώ οι περσίδες θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθετη θέση για καλύτερη διανομή του αέρα.

 

Extra tips:

  • Το χειμώνα όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη θέρμανση επιτυγχάνεται η επιθυμητή αφύγρανση στο χώρο σου.
  • Καθάριζε μία φορά το μήνα τα φίλτρα του κλιματιστικού για να μη συσσωρεύεται σκόνη. Η σωστή συντήρηση βοηθάει στην καλύτερη απόδοση.
  • Μην αφήνεις τις πόρτες ανοιχτές στους χώρους του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται συχνά, καθώς η κυκλοφορία του αέρα και τα ρεύματα θα κάνουν το σπίτι πιο κρύο.

 

Θερμοπομπός

Μία ακόμα εξαιρετική πρόταση για συμπληρωματική θέρμανση είναι η επιλογή θερμοπομπού. Ο θερμοπομπός (ή convector) είναι ηλεκτρικό σώμα άμεσης απόδοσης, το οποίο λειτουργεί μέσω της φυσικής ροής του αέρα. Συγκεκριμένα, απορροφά τον κρύο αέρα του χώρου, τον θερμαίνει και τον επιστρέφει πίσω ζεσταίνοντάς τον. Η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιείται τοπικά και μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ως κύρια θέρμανση (με την κατάλληλη συνδυαστική επιλογή) είτε συμπληρωματικά. Η τοποθέτηση του είναι αρκετά απλή, αφού αρκεί μόνο η στερέωση του στον τοίχο και η τοποθέτηση του στην πρίζα! Στα πλεονεκτήματα του περιλαμβάνεται, επίσης, το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα (αλλά και αθόρυβα). Το επιτοίχιο θερμαντικό σώμα δημιουργεί θερμότητα στο πίσω μέρος (ανάμεσα στο θερμαντικό στοιχείο και τον τοίχο), η οποία μεταδίδεται με ρεύματα αέρα, θερμαίνοντας έτσι όλο το δωμάτιο. Περίπου το 90% της θερμότητας προέρχεται από το πίσω μέρος, ενώ μόνο το 10% εκπέμπεται από το μπροστινό μέρος, κάνοντας τη μετάδοση θερμότητας οικονομική, ασφαλή και πολύ αποδοτική.

 

Extra tips

  • Οι θερμοπομποί λειτουργούν με τη φυσική ροή του αέρα. Έτσι, φρόντισε στα σημεία που θα τοποθετήσεις τους θερμοπομπούς να μην δημιουργούνται ρεύματα αέρα, ώστε να μην διαταράσσεται ο κύκλος μετάδοσης της θερμότητας.
  • Τοποθέτησε το θερμοπομπό σου σε ένα WeMo Switch για να μπορείς να προγραμματίζεις τις ακριβείς ώρες λειτουργίας της συσκευής σου. Για παράδειγμα, θα μπορείς να προ-θερμάνεις το χώρο σου λίγη ώρα πριν σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί. Επίσης, αυτοί οι διακόπτες σου δίνουν τη δυνατότητα να ενεργοποιείς / απενεργοποιείς τη συσκευή σου από το smartphone ή το tablet σου, ακόμα και όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Αρκεί βέβαια να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Ο θερμοπομπός έχει άμεση απόδοση και μπορεί να ανεβάζει την θερμοκρασία άμεσα. Άρα δεν χρειάζεται να τον αφήνεις ανοικτό όταν πρόκειται να λείψεις από το σπίτι για όλη την ημέρα.
  • Για καλύτερη ποιότητα θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας μπορείς να χρησιμοποιήσεις, συμπληρωματικά, τον ανεμιστήρας οροφής. Επαναφέρει το ζεστό αέρα που συσσωρεύεται στο ταβάνι προς τα κάτω, βοηθώντας στην καλύτερη καθ’ ύψος κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ρυθμίσεις τα πτερύγια να περιστρέφονται με αντίστροφη φορά κίνησης.

 

Ενίσχυσε τη θέρμανση μεμονωμένων χώρων

Υπάρχουν περιπτώσεις που η θέρμανση στο σπίτι είναι επιλεκτική, δηλαδή είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια. Εάν κάποιο δωμάτιο είναι πιο κρύο από το υπόλοιπο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανεβάζεις περισσότερο τη θέρμανση για να «πιάσει» όλο το σπίτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμάστρες ή αερόθερμα. Πρόκειται για συσκευές θέρμανσης που είναι εύκολες στη μεταφορά τους, άρα και ιδανικές για χώρους που θερμαίνονται περιστασιακά. Αν μάλιστα διαθέτουν χρονοδιακόπτη τότε ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση την κατάλληλη ώρα.

 

Συμπέρασμα…

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στα πιο κοστοβόρα συστήματα θέρμανσης, και μάλιστα με απλούς και οικονομικούς τρόπους!

 

Μπορείς να δεις ακόμη