Tips για τον καθαρισμό του αφυγραντήρα

by K Admin

 

Ο αφυγραντήρας είναι η καταλληλότερη επιλογή για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας από το χώρο σου, που είναι συχνό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Πολλές φορές όμως δεν καθαρίζουμε σωστά τη συσκευή μας, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη απόδοση, αλλά και να αναδύει μία δυσάρεστη μυρωδιά (μούχλας) που απλώνεται σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Κάτι που δεν είναι καλό για την υγιεινή του χώρου.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν δεν γίνεται τακτικός καθαρισμός των σημείων της συσκευής που συσσωρεύονται βακτήρια και μούχλα, όπως είναι τα φίλτρα, οι περσίδες εισαγωγής και εξαγωγής αέρα, αλλά και το δοχείο συλλογής νερού. Απλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πριν από οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού ή συντήρησης πρέπει να βγάζεις πάντα τη συσκευή από την πρίζα ρεύματος.

 

Καθαρισμός της εξωτερικής επιφάνειας

Η σκόνη και τα βακτηρίδια στο εξωτερικό μέρος και στις γρίλιες εισαγωγής και εξαγωγής αέρα του αφυγραντήρα, εκτός ότι είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή, εμποδίζουν τη σωστή ροή του αέρα μέσα από τη μονάδα. Έτσι, τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο, θα πρέπει να καθαρίζεις το εξωτερικό μέρος του αφυγραντήρα. Καθάρισε όλα τα πλαστικά μέρη με ένα απαλό πανί, αν η συσκευή είναι αρκετά βρώμικη, χρησιμοποίησε ένα ελαφρώς υγρό πανί με λίγο απορρυπαντικό ήπιο.

Επίσης, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, θα πρέπει να χρησιμοποιείς το ειδικό λεπτό εξάρτημα απορρόφησης του αέρα της ηλεκτρικής σου σκούπας για να απομακρύνεις όλη τη βρωμιά και τη σκόνη που μπορεί να έχει συσσωρευθεί στις γρίλιες του αφυγραντήρα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι ο αέρας που εισέρχεται και εξέρχεται από τη συσκευή δεν θα παρασύρει και δεν θα διαχέει στον χώρο άλλες επικίνδυνες ουσίες και βρωμιές.

 

Καθάρισε το δοχείο συλλογής νερού

Το δοχείο συλλογής νερού είναι ένας πιθανός ένοχος για τη μυρωδιά μούχλας που προέρχεται από τον αφυγραντήρα. Έτσι, δεν αρκεί μόνο το άδειασμα του νερού, που έτσι κι αλλιώς το γνωρίζεις αυτό, αλλά απαιτείται και καλό καθάρισμα του δοχείου – τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο. Για να καθαρίσεις αποτελεσματικά το δοχείο συλλογής νερού, γέμισε το περίπου μέχρι τα 2/3 με καθαρό νερό. Πρόσθεσε ένα ήπιο απορρυπαντικό μέχρι να δημιουργηθεί σαπουνάδα. Έπειτα τρίψε καλά όλες τις πλευρές του δοχείου, άδειασε το και ξέπλυνε με καθαρό νερό. Μην χρησιμοποιείς χλωρίνη για τον καθαρισμό του δοχείου, εκτός εάν στις οδηγίες χρήσης για το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπεται η χρήση χλωρίνης.

 

Καθαρισμός των φίλτρων αέρα

Τα φίλτρα αέρα πρέπει να καθαρίζονται μία φορά το μήνα ή πιο τακτικά για να αποφεύγεται η συσσώρευση βακτηρίων, μούχλας και μυκήτων, τα οποία διαχέονται στο χώρο που ζεις και αναπνέεις. Αφαίρεσε το φίλτρο (ή τα φίλτρα) από τη μονάδα και απομάκρυνε τη σκόνη και τα σωματίδια με ηλεκτρική σκούπα. Διάβασε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής για να δεις εάν επιτρέπεται να καθαρίσεις τα φίλτρα με νερό. Σε περίπτωση που το φίλτρο είναι πλενόμενο τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις νερό, τρίψε το φίλτρο απαλά με ένα σφουγγάρι νοτισμένο με ζεστό νερό και σαπούνι. Ξέπλυνε το με καθαρό νερό και άφησε το να στεγνώσει τελείως πριν το τοποθετήσεις ξανά στη συσκευή.

Ορισμένα μοντέλα δεν διαθέτουν πλενόμενα φίλτρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν. Επομένως φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης του αφυγραντήρα σου για να βεβαιωθείς ότι τα φίλτρα του καθαρίζονται ή πρέπει να αντικαθίστανται κάθε εξάμηνο.

 

Σωστή αποθήκευση αφυγραντήρα

Η ακατάλληλη αποθήκευση του αφυγραντήρα μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό συχνά οφείλεται στην αποθήκευση του αφυγραντήρα με γεμάτο δοχείο συλλογής νερού. Για να αποθηκεύσεις σωστά τον αφυγραντήρα σου, θα πρέπει καταρχήν να τον απενεργοποιήσεις και να περιμένεις 24 ώρες πριν τον μετακινήσεις. Στη συνέχεια άδειασε το δοχείο συλλογής νερού και καθάρισε το, όπως περιγράψαμε πιο παραπάνω και άφησε το να στεγνώσει τελείως. Αφού καθαρίσεις και τα φίλτρα αέρα, αποθήκευσε τη συσκευή σε δροσερό και ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον. Θυμήσου μόνο να καθαρίσεις εκ νέου τη συσκευή πριν τη χρησιμοποιήσεις ξανά.

 

Υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι και οικονομία

Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του αφυγραντήρα σου βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής της συσκευής, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας της, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη