Το καλοκαίρι έρχεται… τα χειμερινά ρούχα φεύγουν.

by K Admin

χειμερινα ρουχα

 

Τώρα που το πήρε απόφαση ο καιρός ότι αφήνει το χειμώνα πίσω του, είναι και ώρα να κάνεις ό,τι και κάθε χρόνο: να φυλάξεις τα χειμερινά σου ρούχα και να βγάλεις τα καλοκαιρινά. Βέβαια, από τη στιγμή που τόσα ρούχα θα είναι κλεισμένα για αρκετούς μήνες στον ίδιο χώρο, πρέπει να σκέφτεσαι και τη συντήρησή τους. Είτε έχεις εμπειρία ετών και θες να δεις αν σου ξεφεύγει κάτι ή ετοιμάζεσαι να αναλάβεις τέτοιες υποχρεώσεις για πρώτη φορά, θα φροντίσουμε να σε βοηθήσουμε και να σε καθοδηγήσουμε.

Προφανώς, ούτε είναι λογικό, ούτε θες να “τσουβαλιάσεις” τα πάντα όπου χωράνε, να κλείσεις μια πόρτα, να την κλειδώσεις και να μάθεις τι έγινε όταν τελειώσει το καλοκαίρι. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια σειρά.

 

Πρώτα φροντίζεις τα ρούχα να είναι καθαρά 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν σκεφτείς οτιδήποτε άλλο, είναι να καθαρίσεις όλα τα ρούχα. Ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο πρέπει να πλυθεί και ό,τι χρειάζεται στεγνό καθάρισμα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Γιατί όμως να το κάνεις αυτό αφού καταναλώνει πολύ χρόνο και, ανάλογα με την περίπτωση, χρήμα; Ακόμη και αν είναι αρκετά καθαρά τα ρούχα, εξακολουθούν να συγκρατούν μυρωδιές, από φαγητό, αρώματα, αποσμητικά και οτιδήποτε άλλο. Το ότι δεν τα «πιάνει» η μύτη δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σε ρούχα που έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα από την προηγούμενη πλύση. Τα καταλαβαίνει ο σκόρος που ξαφνικά τα αντιλαμβάνεται ως πολύ πιο γοητευτικό προορισμό για τις δικές του διακοπές.

Εφόσον ολοκληρώσεις το πλύσιμο όσων ρούχων χρειάζονται πλυντήριο έρχεται η στιγμή να τα στεγνώσεις. Ο καιρός είναι, πλέον, σχεδόν καλοκαιρινός και αμέσως σκέφτεσαι να τα απλώσεις στο μπαλκόνι και να περιμένεις 1-2 μέρες μέχρι να στεγνώσουν. Αν θες να τελειώσεις την αποθήκευση την ίδια μέρα τότε η λύση είναι το στεγνωτήριο!

Όπως στο πλυντήριο, έτσι και στο στεγνωτήριο, είναι καλύτερο να «κυνηγάς» τους αισθητήρες. Τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα αντιλαμβάνονται την ποσότητα των ρούχων και πόσο βρεγμένα είναι και προσαρμόζουν αναλόγως τη διάρκεια του στεγνώματος. Έτσι γλιτώνεις και από κακούς υπολογισμούς, αλλά και από μοντέλα που έχουν μεν διάφορες επιλογές για τη διάρκεια, αλλά είναι αδύνατο να καλύψουν ακριβώς κάθε πιθανό σενάριο.

Αν στο σπίτι δεν έχεις άπλετο χώρο για να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις με μια συσκευή 2 σε 1 που έχει πλυντήριο και στεγνωτήριο ή μπορείς να επιλέξεις να τοποθετήσεις το στεγνωτήριο πάνω από το πλυντήριο με διάταξη κολώνας.

Εφόσον τα ρούχα στεγνώσουν έρχεται η στιγμή για το σιδέρωμα! Τι πρέπει να προσέξεις για να τελειώσεις γρηγορότερα και χωρίς ταλαιπωρία; Να έχεις ένα ατμοσίδερο ή ακόμα καλύτερα ένα σύστημα σιδερώματος με αρκετή πίεση,  με μια καλή πλάκα για καλή ολίσθηση και ιδανικά με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας για να μη χάνεις χρόνο προσαρμόζοντας τη ανάλογα με το ύφασμα, όπως στο σύστημα σιδερώματος Philips GC9642/60 που διαθέτει την τεχνολογία OptimalTEMP και επιτρέπει να σιδερώνεις  από τζιν μέχρι μεταξωτά χωρίς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία.

 

Αν θες να γίνει επαγγελματίας στο σιδέρωμα διάβασε τις συμβουλές που θα βρεις εδώ! 

 

Ύστερα τα χωρίζεις

Το λογικότερο είναι να ομαδοποιήσεις τα ρούχα σου, με βάση το είδος (φούστες, παντελόνια, παλτά, πουκάμισα κ.ο.κ.). Εντός κάθε κατηγορίας μπορείς να βάλεις σε μια σειρά και τα διαθέσιμα χρώματα. Όταν έρθει η ώρα για ψάξιμο, η εξοικονόμηση χρόνου είναι σημαντική. Κάνοντας καλή προετοιμασία πριν αρχίσεις να γεμίζεις ό,τι χώρο έχει διαθέσιμο,  επισπεύδει τη διαδικασία, περιορίζοντας τα λάθη. Μετά από μερικές φορές θα βρεις τη λογική που σε εξυπηρετεί στη διαλογή και όλα θα είναι πιο εύκολα.


Μακριά από πλαστικό

shutterstock_180528224Καμιά φορά παίρνεις κάποιο πουκάμισο, κάποιο παλτό από το καθαριστήριο, ακόμη και πάπλωμα, και το παραλαμβάνεις μέσα σε πλαστική μεμβράνη. Οπότε ίσως να φαίνεται λογικό να τα αποθηκεύεις έτσι όπως τα παραλαμβάνεις. Το πρόβλημα όμως, ειδικά αν μένεις σε περιοχή με υγρασία, είναι πως αυτή καταφέρνει να παγιδεύεται στο ίδιο το πλαστικό και έτσι ξεραίνεται πιο εύκολα το ύφασμα. Ειδικά σε λευκά ρούχα, η συγκεντρωμένη υγρασία μπορεί να κιτρινίσει τις ίνες και το λευκό να αλλάξει χρώμα από… το κακό του. 

Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις πλαστικούς κάδους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους αποφύγεις πάση θυσία; Ανάλογα. Αν έχεις ρούχα που δεν είναι και τόσο ευαίσθητα, όπως απλά μπλουζάκια, τζιν κ.λπ., τότε μπορείς να τα βάλεις τακτοποιημένα σε πλαστικά καλάθια. Μην τα συμπιέσεις πολύ όμως, φρόντισε να “αναπνέουν” για να αποφύγεις τα χειρότερα.

 

Αντιμετώπισε διαφορετικά τα ευαίσθητα ή τα αγαπημένα

Κάποια υφάσματα θέλουν ειδική μεταχείριση. Το ίδιο ισχύει και για ρούχα που μπορεί να μην είναι ευαίσθητα, αλλά είναι τα αγαπημένα σου και θες να μπορείς να τα φοράς όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Εννοείται ότι πρέπει να τα αφαιρέσεις από οποιοδήποτε πλαστικό κάλυμμα μπορεί να είχαν όταν τα παραλάμβανες από το καθαριστήριο ή οτιδήποτε ανάλογο. Προμηθεύσου οικολογικούς σάκους από βαμβάκι ή άλλο οργανικό υλικό και χρησιμοποίησε αυτές για την κάλυψη των ευαίσθητων ρούχων ή άλλων ειδικών περιπτώσεων. Φρόντισε οι σάκοι αυτοί να είναι 100% οργανικές όμως. Όχι κάποιου είδους μείγμα με συνθετικό υλικό.

 

Τι κάνουμε με τα πουλόβερ;

Για αρχή, δεν τα κρεμάμε. Το βάρος τους  οδηγεί σε παραμόρφωση σε βάθος χρόνου καθώς κρέμονται, άρα κάπως αλλιώς πρέπει να προσεγγίσεις τη φύλαξή τους. Σίγουρα θα τα διπλώσεις και θα τα μοιράσεις στην ντουλάπα σου, εφόσον έχεις αρκετό χώρο. Αν δεν έχεις ντουλάπα “οικόπεδο” βέβαια, θα πρέπει να τα φυλάξεις κάπως πιο μαζεμένα. Μπορείς λοιπόν να τα βάλεις σε υφασμάτινες σακούλες ή πλαστικά καλάθια. Φρόντισε όμως να μην τα συμπιέσεις και πολύ. Όπως είπαμε και πιο πριν, τα ρούχα πρέπει να έχουν χώρο να “αναπνέουν”. Αν τα βάζεις με άλλα ρούχα στο ίδιο καλάθι, φρόντισε τα πιο βαριά ρούχα να μπουν κάτω και τα ελαφρύτερα πιο πάνω. Έτσι τα πιο λεπτεπίλεπτα και ελαφριά δεν θα πλακώνονται από τα πιο βαριά και γλιτώνεις φθορά και παραμόρφωση.

 

Και με τα παλτά τι γίνεται;

Η συνήθεια που φαίνεται πιο λογική πάντα, είναι να κρεμάς το όποιο παλτό σου. Φαντάζει αυτονόητο. Κι όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις υφασμάτων, είναι προτιμότερο να διπλώνεις μαλακά και ελαφρά τα παλτά και να τα αποθηκεύσεις έτσι. Τα υπόλοιπα τα ξέρεις φανταζόμαστε. Αδειάζεις οτιδήποτε βρεις σε τσέπες, κουμπώνεις τα πάντα, κλείνεις φερμουάρ και διπλώνεις. Τοποθέτησέ τα χαλαρά σε κουτιά κ.λπ. και έτσι θα διατηρηθεί καλύτερα και για περισσότερο η αρχική φόρμα του παλτού.

Καλό θα είναι να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο αποθήκευσης που διαλέγεις. Ξέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητα του χεριού σου, αλλά καλό είναι να διαλέγεις σωστά και να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για την προσέγγιση του ιδανικού. Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι ξηρός, δροσερός, σκιερός και, φυσικά, καθαρός. Μόνο καλό κάνει στα ρούχα ο συνδυασμός αυτός.

 

Σειρά έχουν τα παπούτσια και οι μπότες

Εξυπακούεται ότι δεν θες να αλλοιώνονται οι αγαπημένες σου δερμάτινες μπότες. Αν έχεις μερικά ζευγάρια ίσως είναι δύσκολο να τις στήσεις όλες όρθιες στον αποθηκευτικό σου χώρο. Αν είναι να τις πλαγιάσεις και τις στοιβάξεις όμως, καλό είναι να πάρεις και μερικές προφυλάξεις. Φρόντισε πρώτα να φρεσκάρεις το δέρμα για να μείνει ενυδατωμένο τον καιρό που δεν θα τις φοράς. Και όταν αρχίσεις να βάζεις κάθε ένα ζευγάρι πλαγιαστά πάνω σε άλλο ζευγάρι, θυμήσου να βάζεις ανάμεσα και καμιά φανέλα που δεν χρειάζεσαι για να μην τρίβονται τα δέρματα και να γλιτώνεις τα σημάδια. Μαλακό ύφασμα να είναι και δεν θα έχεις πρόβλημα.

Δεν είναι όμως μόνο οι μπότες, αλλά και τα υπόλοιπα παπούτσια. Για οποιοδήποτε υπόδημα που δεν είναι ψηλό όπως οι μπότες, μπορείς να κινηθείς κάπως διαφορετικά. Αφού τα καθαρίσεις καλά, μπορείς να τυλίξεις χαλαρά τα παπούτσια με μαλακό χαρτί (κουζίνας, υγείας, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες κ.λπ.) ώστε να διατηρήσουν σίγουρα και καλύτερα το αρχικό τους σχήμα.

 

Τσάντες και πορτοφόλια

Για να διατηρηθεί η φόρμα τους πρέπει να μην είναι εύκολο να συμπιεστούν. Γέμισε τις τσάντες σου με χαρτί ή σακούλες. Βάλ’ τες μέσα σε μαξιλαροθήκες ή υφασμάτινες τσάντες και έτσι φροντίζεις να μην κολλούν μεταξύ τους και να μην τρίβονται. Αν θες να δώσεις ξανά ζωή στη δερμάτινη τσάντα σου, μπορείς να ρίξεις λίγο καθαριστικό γυαλιού σε σπρέι και να τις τρίψεις απαλά με χαρτί κουζίνας. Αν ανησυχείς για τις μεταλλικές τους λεπτομέρειες, μπορείς να τα προστατεύσεις περνώντας πάνω τους μια στρώση βερνικιού για νύχια. Από εκεί και πέρα, γενικότερα, καλό είναι να συντηρείς τις τσάντες τρίβοντάς τις με νωπό πανί και πολύ απαλό σαπούνι ή να χρησιμοποιήσεις ειδικό μείγμα για συντήρηση δέρματος και ένα μαλακό στεγνό πανί.

 

 

Ακόμη πιο ειδικές συμβουλές για ειδικά υφάσματα

Πιο πάνω, διάβασες ότι οι ιδανικές συνθήκες για το δέρμα είναι αρκετά συγκεκριμένες. Όπως φαντάζεσαι οι ιδανικές συνθήκες δεν είναι ίδιες για κάθε υλικό/ύφασμα. Και το πώς θα “οργανωθείς” τελικά εξαρτάται και από το ποια υφάσματα επικρατούν στη χειμερινή σου γκαρνταρόμπα. Οπότε, ακολουθούν μερικές γενικές οδηγίες για ποικιλία υφασμάτων. Έχε ωστόσο κατά νου πως θα αναφέρουμε τα ιδανικά σε κάθε περίπτωση.

 

Δέρμα (και σουέντ)

Αν έχεις δροσερή ντουλάπα που αφήνει τον αέρα να κυκλοφορεί, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Κάλυψε κάθε ρούχο με ύφασμα. Σε περίπτωση που το δέρμα είναι πολύ μαλακό, φρόντισε να μείνει επίπεδο στη θέση του και τύλιξέ το με μαλακό χαρτί.

 

Παπλώματα/κουβερλί κ.λπ.

Αυτά μπορείς να τα διπλώσεις κανονικά και να στοιβάξεις σε επίπεδη επιφάνεια. Αν θες τα καλύπτεις και αυτά με ένα ύφασμα.

Ρεγιόν

Ιδανικά ακούμπησέ τα σε επίπεδη επιφάνεια. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να τα κρεμάσεις, παραγέμισε το ρούχο με λευκό μαλακό χαρτί. Και κάλυψέ το και με ύφασμα για καλύτερα.

 

Μετάξι

Άφησέ τα σε επίπεδη επιφάνεια. Αν χρειάζεται να κρεμαστούν, κάνε ότι και στα ρεγιόν: χρησιμοποίησε μαλακό χαρτί και κάλυψέ τα με ύφασμα.

 

Βελούδο

Και εδώ χρειάζεστε μαλακό χαρτί αλλά και κρεμάστρες με “μαξιλαράκι”.

 

Μαλλίshutterstock_292186556

Καθάρισε καλά, γέμισε με μαλακό χαρτί, δίπλωσε και ύστερα τύλιξε και πάλι σε χαρτί. Ωστόσο, ο μεγάλος εχθρός εδώ παραμένει ο σκόρος, οπότε ας δούμε τι μπορείς να κάνεις.

Ο σκόρος είναι, όπως σίγουρα ξέρεις, έντομο που έχει δύο αδυναμίες που σχετίζονται με τα ρούχα που αποθηκεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα: τις ίδιες τις ίνες του υφάσματος αλλά και ξερά κατάλοιπα λεκέδων. Αυτονόητα, το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση του σκόρου είναι φυσικά το πλύσιμο όλων των ρούχων πριν την αποθήκευσή τους μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Τίναξε τα ρούχα, χρησιμοποίησε βούρτσα για να σιγουρευτείς ότι θα ξεφορτωθείς χνούδια, σκόνη και τρίχες. Αν έχεις και κατοικίδια στο σπίτι, ένας λόγος παραπάνω.

Μπορεί έτσι να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα με το σκόρο. Μπορεί όμως και να τύχει να μη γλιτώσεις τελείως. Και επειδή είναι καλύτερο να μην παίζεις με τις πιθανότητες με τα ρούχα σου, ωφελεί να ασχοληθείς και με το τελειωτικό χτύπημα κατά του σκόρου.

Η χρήση ναφθαλίνης μπορεί να είναι η κλασική λύση, αλλά δεν είναι και η καλύτερη. Ο κέδρος και η λεβάντα κάνουν θαύματα άλλωστε, αφού είναι μυρωδιές που δεν συμπαθεί καθόλου, μα καθόλου όμως, ο σκόρος. Μπορείς να βάλεις σε ντουλάπες και συρτάρια υφασμάτινα σακουλάκια με άρωμα λεβάντα. Διαφορετικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια, λίγες σταγόνες αρκούν, από λεβάντα ή κέδρο για να αρωματίσεις τα ίδια τα σακουλάκια που μπορείς να βάλεις όπου νομίζεις. Σε σημεία της ντουλάπας, σε τσέπες ρούχων, ανάμεσά του κ.λπ. Να ξέρεις όμως ότι ο κέδρος σκοτώνει νεαρές κάμπιες σκόρου, όχι όμως τα ίδια τα αυγά του ή πιο μεγάλες κάμπιες. Βέβαια, για να έχεις πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει ήδη σκόρος στον αποθηκευτικό χώρο όπου σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις κέδρο ως αποτρεπτικό μέσο.

Αν όμως δεν σου αρέσουν αυτές οι μυρωδιές ή απλά τις έχεις βαρεθεί μετά από χρόνια χρήση; Υπάρχουν και εναλλακτικά. Μερικά φύλλα δάφνης ή ολόκληρο γαρίφαλο (εκείνο που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, όχι το άλλο) και εξασφαλίζεις την ησυχία σου. Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο φυσικές λύσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι η χρήση ναφθαλίνης μόνο απαρχαιωμένη τεχνική μπορεί να θεωρείται πια.

Και αφού τα είπαμε για το σκόρο, ώρα να τα βάλουμε κάτω και για τη μούχλα. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις βέβαια είναι να κρατήσεις την υγρασία όσο πιο χαμηλά γίνεται στο χώρο σου αλλά και όπου βάζεις ρούχα, δηλαδή σε ντουλάπες συρτάρια κ.λπ.

Για αρχή καλό είναι να αερίζεις καλά τον αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον απόφυγε να στοιβάζεις πολλά ρούχα μαζί και στριμωγμένα. Πρέπει να υπάρχει χώρος για την κυκλοφορία του αέρα γύρω τους που βοηθά στην καταπολέμηση της υγρασίας.

Αν είσαι σε περιοχή με έντονη υγρασία μπορείς να πάρεις πιο δραστικά μέτρα, χρησιμοποιώντας κάποια εξειδικευμένη αφυγραντική ουσία όπως το άνυδρο θειικό άλας του ασβεστίου. Μπορείς να το αφήσεις στον αποθηκευτικό χώρο, φρόντισε όμως να μην αγγίζει τα ρούχα σου. Διαφορετικά μπορείς κάθε φορά που βγάζεις τα ρούχα μιας εποχής και αποθηκεύεις της άλλης, να πλένεις συρτάρια και ντουλάπες με μείγμα αλατόνερου και λίγο λευκού ξιδιού.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πιο αποτελεσματική λύση που δεν είναι άλλη από τον αφυγραντήρα. Μπορείς να τον ρυθμίσεις να λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και να συλλέγει την υγρασία που είναι η αιτία της μούχλας. Πολλοί αφυγραντήρες μάλιστα, θα σε βοηθήσουν ώστε να στεγνώσεις καλύτερα τα ρούχα σου πριν τα αποθηκεύσεις.

 

 

Μερικά μυστικά

Στρωμένα συρτάρια

Καμιά φορά ένα ύφασμα μαγκώνει στο ξύλο της ντουλάπας και αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ζημιά πάνω σε κάποιο τράβηγμα. Άλλες φορές το ίδιο το ξύλο μπορεί να προκαλέσει ζημιά λόγω κάποιας οξειδωτικής αντίδρασης. Για να μην έχεις τέτοιες έγνοιες, μπορείς να στρώσεις τα συρτάρια και το κάτω μέρος της ντουλάπας με ύφασμα ή με λεπτό και λείο, μη κολλητικό, χαρτί. Πρόσεξε ώστε να μην έχει κάποιου είδους κόλλα διότι κολλούν εύκολα ζωύφια σε αυτήν και προφανώς η αφαίρεσή τους είναι μαρτύριο, όχι διασκέδαση.

Αρωματισμένα ρούχα

Αν θες να δώσεις συγκεκριμένο άρωμα στα ρούχα σου για να είναι μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη όταν βγουν στην επιφάνεια για τον επόμενο χειμώνα, και ειδικά αν θέλεις να αποφύγεις τα “έτοιμα” αποσμητικά, έχεις επιλογές. Μπορείς να βάλεις στην ντουλάπα σου άδεια μπουκάλια από το αγαπημένο σου άρωμα. Διαφορετικά μπορείς να αφήσεις ατύλιχτες μπάρες σαπουνιού με το άρωμα που σου αρέσει.

 

Λιγότερο παίδεμα με το καλημέρα

Κάποια στιγμή βγάζεις τα ρούχα από τις ντουλάπες αφού έρχεται ο επόμενος χειμώνας. Αν έχεις όμως και στεγνωτήριο στο σπίτι, μπορείς να γλιτώσεις λίγο χρόνο και κόπο εφόσον βρεις τσακίσματα στα ρούχα. Μπορείς να τα βάλεις λοιπόν στο στεγνωτήριο, για 10 λεπτά περίπου, σε πρόγραμμα αέρα, δεν χρειάζεται καν θέρμανση. Όταν τελειώσει αυτό το πρόγραμμα-αστραπή, θα διαπιστώσεις ότι τα ρούχα φαίνονται πιο φρέσκα και δεν είναι τόσο τσαλακωμένα όσο πριν.

 

Κρεμάστρες

Τι ωραία που έχεις γεμίσει κρεμάστρες από το καθαριστήριο, σωστά; Καθόλου σωστά. Υπάρχει λόγος που το καθαριστήριο θεωρεί τις λεπτές συρμάτινες κρεμάστρες αναλώσιμες. Και για τον ίδιο λόγο πρέπει να μένεις μακριά από απλές συρμάτινες κρεμάστρες, ακόμη και αν είναι πιο στιβαρές από εκείνες του καθαριστηρίου, αφού μπορούν να οδηγήσουν στην αλλοίωση της φόρμας των ρούχων. Ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητα όπως τα μεταξωτά, δεν τίθεται καν θέμα χρήσης κρεμάστρας χωρίς κάποιου είδους μαλακής επένδυσης όπως αφρολέξ για την καλύτερη προστασία του υφάσματος από αλλοίωση και τραβήγματα λόγω… βαρύτητας. Να προτιμάς πλαστικές ή ξύλινες, με μαξιλάρι ή χωρίς (αναλόγως της περίστασης), για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

Κρέμασμα ή δίπλωμα;

shutterstock_146426759Τα βρήκαμε για τις κρεμάστρες. Τα βρήκαμε όμως και με το κρέμασμα; Εξαρτάται από το ρούχο και το ύφασμά του. Είναι ένα δίλημμα που πρέπει να σε απασχολεί διότι επηρεάζει την αντοχή των ρούχων σου στο χρόνο αλλά και την αξιοποίηση του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου, τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να στοιβάξεις τα πράγματα σε μια ντουλάπα ή και αλλού δηλαδή.

Μια καλή διαχωριστική γραμμή, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι η φυσικότητα του υφάσματος. Μάλλινα και βαμβακερά για παράδειγμα παραμορφώνονται πιο εύκολα όταν αφήνονται στο έλεος της βαρύτητας πάνω σε μια κρεμάστρα. Ακόμη και το κασμίρ. Είναι προτιμότερο να διπλώνονται δηλαδή. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για συνθετικά μείγματα, τζιν και πιο casual επιλογές που μπορούν να φορεθούν καθημερινά. Πολλά από αυτά τα ρούχα μπορείς να τα κάνεις ρολά και να τα στοιβάζεις και οριζόντια αντί για κάθετα και να κερδίζεις διαθέσιμο χώρο για να βάλεις ακόμη περισσότερα ρούχα στην ντουλάπα σου.

 

 

Αποθήκευσε έξυπνα

Μην στοιβάζεις τα ρούχα που δεν θα χρειαστείς για μήνες μόνο με γνώμονα το διαθέσιμο χώρο, το σχήμα και τον όγκο των ρούχων. Σκέψου πιο μπροστά και φρόντισε να έχεις πάνω-πάνω, ή μπροστά-μπροστά, τα ρούχα που θα χρειαστείς πρώτα όταν αρχίσει να χειμωνιάζει ο καιρός. Έτσι δεν θα κάνεις… κατάδυση όταν χρειαστείς κάτι. Επιπλέον είναι καλύτερα τα μεγαλύτερα σε όγκο ρούχα να είναι χαμηλά, βάση για τα υπόλοιπα ρούχα, αφού έτσι αποφεύγεις το τσαλάκωμα των υπολοίπων ρούχων που γλιτώνουν τη συμπίεση από μεγάλο βάρος.

 

Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να αποφεύγονται τα πλαστικά καλάθια. Εκείνες τις φορές λοιπόν μπορείς να κάνεις το αυτονόητο και να διαλέξεις οποιοδήποτε χρωματιστό καλάθι, μπορείς όμως να βρεις και διάφανα. Γιατί να κάνεις τέτοιο κόπο; Διότι είναι πιο εύκολο να καταλάβεις μονομιάς τι βρίσκεται που, ακόμη και όταν περάσουν μήνες από τότε που τακτοποίησες τα πάντα. Οπότε καταλήγεις να γλιτώνεις κόπο και χρόνο όταν έρθει η ώρα να… αλλάξεις εποχή.

 

 

Λίγη τροφή για σκέψη ακόμηshutterstock_219925840

Μερικές φορές ο καιρός αλλάζει απότομα και για μικρό χρονικό διάστημα πριν επανέλθει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείς μερικά από τα “χειμωνιάτικά” σου εκεί που δεν το περιμένεις. Ή μπορεί απλά να ταξιδέψεις σε περιοχή με πολύ διαφορετικό κλίμα. Μπορεί να σου συμβεί είτε κινηθείς προς τη βόρεια Ευρώπη είτε… αλλάξεις τελείως ημισφαίριο και έρθουν τα πάνω κάτω. Είναι θεμιτό λοιπόν να κρατάς λίγα ρούχα που πάνε κόντρα στο κλίμα που επικρατεί, να τα έχεις σε ετοιμότητα και σε πρώτη ζήτηση, για παν ενδεχόμενο. Μπορεί να περάσουν χρόνια και να μην προκύψει κάτι έκτακτο, αλλά τις λίγες φορές που θα συμβεί, θα σου βγει σε καλό η προετοιμασία και θα… εντυπωσιάσεις.

 

 

Βάλε φαντασία

Η ντουλάπα, συρταριέρες, οι άδειες σου βαλίτσες, το πατάρι ίσως, είναι οι προφανείς επιλογές για αποθήκευση ρούχων. Δεν είναι όμως μονόδρομος. Προσπάθησε να ξεφύγεις λίγο από το συνηθισμένο και κοίταξε το χώρο σου για ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες.

 

Αν έχεις κάποιο μεγάλο, παλιό ή νέο δεν έχει σημασία, αλλά καλαίσθητο μπαούλο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να το γεμίσεις με ρούχα που δεν είναι στην εποχή τους αλλά, αντί να κρύψεις το μπαούλο, με ό,τι κουβάλημα συνεπάγεται κάτι τέτοιο, να το χρησιμοποιήσεις ως τραπεζάκι σε σαλονάκι/χολ, ως κομοδίνο κ.λπ. Μπορείς να στοιβάξεις και τις βαλίτσες σου ώστε να τις χρησιμοποιήσεις ως άλλο έπιπλο. Αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα κοιτάς τις βαλίτσες σου και αναρωτιέσαι πώς θα ταιριάξουν αισθητικά με το χώρο σου. Μπορεί να ταιριάζουν, μπορεί και όχι. Σημασία έχει ότι τώρα σε βάλαμε σε σκέψεις. Ξέρεις εσύ!

 

Καλή σου Άνοιξη πριν… τον καλό Χειμώνα

Καταλαβαίνουμε ότι το ανεβοκατέβασμα, το βάλε και το βγάλε των ρούχων είναι μια διαδικασία που ο καθένας θα προτιμούσε να αποφεύγει. Αν τα βάλεις όλα κάτω όμως και ετοιμαστείς σωστά – και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται γερό πλάνο – θα φτάσει να είναι περισσότερο παιχνίδι παρά άλλη μια ατελείωτη υποχρέωση. Θα σε ευγνωμονούν τα ρούχα σου και σίγουρα θα καταλάβεις πόσο άξιζε τον κόπο όταν έρθει η ώρα να βγάλεις πάλι τα χειμωνιάτικα.

 

Για την ώρα, ετοιμάσου για ήλιο.

Μπορείς να δεις ακόμη