Τρόποι χρήσης του μπλέντερ που ίσως δεν γνωρίζεις  

by K Admin

 

Όλοι μας αγοράζουμε ένα μπλέντερ με τις καλύτερες προθέσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είτε χρησιμοποιείται περιστασιακά ή μένει ξεχασμένο σε κάποιο ντουλάπι. Στην πραγματικότητα, όμως, το μπλέντερ μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι νομίζεις. Σου δίνουμε μερικές ιδέες παρακάτω.

 

Αλεύρι από ρεβίθια

Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, αλλά μπορείς να έχεις φρεσκοαλεσμένο αλεύρι από ρεβίθια χωρίς κόπο ή ειδικό εξοπλισμό. Απλά ρίξε 1-2 φλιτζάνια ρεβίθια στο μπλέντερ και άλεσε τα, μέχρι να γίνουν αλεύρι. Κοσκινίζεις και το αποθηκεύεις σε αεροστεγές δοχείο. Το αλεύρι από ρεβίθια αποτελεί μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, και σιδήρου. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις διάφορα πιάτα, όπως φάλαφελ και χούμους.

 

Tips:
  • Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με βρώμη. Άλεσε στο μπλέντερ νιφάδες βρώμης για να γίνουν αλεύρι και φτιάξε σπιτικές μπάρες, μπισκότα, ή δημητριακά.
  • Η βρώμη έχει υψηλή διατροφική αξία γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και επιπρόσθετα γιατί περιέχει β-γλυκάνες οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

 

Σπιτικό γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εναλλακτική πηγή πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όσους δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Και ναι, μπορείς να το φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας το μπλέντερ σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με νερό και να τα αφήσεις να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Έπειτα βάλ’ τα στο μπλέντερ, χτύπησε τα καλά, και έχεις ένα υπέροχο σπιτικό γάλα αμυγδάλου.

 

Tips:
  • Δεδομένου ότι η συνταγή είναι αρκετά εύκολη, μπορείς να την κάνεις και με φουντούκια, καρύδια, φιστίκια ή καρύδα, ενώ αν θέλεις να σου γίνει πιο γλυκό ή αρωματικό, μπορείς να προσθέσεις μέλι ή βανίλια.
  • Διατήρησε το γάλα αμυγδάλου στο ψυγείο σε γυάλινη κανάτα με καπάκι έως και τρεις μέρες.

 

 

Φρέσκοι χυμοί και smoothies

Ένα μπλέντερ και μια ποικιλία από ολόφρεσκα φρούτα είναι το μόνο που χρειάζεσαι για ένα αναζωογονητικό smoothie, ή, σε περίπτωση που δεν έχεις αποχυμωτή, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το μπλέντερ σου για να φτιάξεις έναν χυμό πλούσιο σε βιταμίνες. Κόψε τα φρούτα ή τα λαχανικά, ρίξε τα στο μπλέντερ μαζί με νερό, και ανακάτεψε τα καλά. Απλά, διαχώρισε το χυμό από τον πολτό σουρώνοντας το. Μπορείς επίσης να βάλεις όλα τα υλικά μέσα σε μια κανάτα και να τα πολτοποιήσεις με τη βοήθεια του μπλέντερ χειρός. Σέρβιρε αμέσως ή φύλαξε το στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια των θρεπτικών συστατικών.

 

Tips:
  • Ιδανικά φρούτα και λαχανικά για τέλειο smoothie είναι η μπανάνα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, ο ανανάς, τα βατόμουρα, το μάνγκο, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα μήλα, τα αχλάδια και το πεπόνι.
  • Τα πιο ιδανικά λαχανικά για πράσινο smoothie είναι το σπανάκι, η ντομάτα, η λαχανίδα (γνωστή και ως kale), το αγγούρι, το μαρούλι, τα σέσκουλα, η ρόκα, το ραδίκι, τα παντζάρια και το λάπαθο.
  • Είτε φτιάχνεις χυμό είτε smoothie, βάλε το μπλέντερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεις την ταχύτητά του, ώστε να ομογενοποιηθούν καλύτερα τα υλικά.
  • Σε περίπτωση που απομείνει πολτός από φρούτα, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως λίπασμα για τα λουλούδια και τα κηπευτικά σου. Φρόντισε μόνο να τα θάψεις καλά γύρω από την ρίζα των φυτών, τα οποία θα μετατρέψουν τα συστατικά του πολτού σε οργανικά υλικά για την σωστή θρέψη τους.

 

 

Φτιάξε το δικό σου scrub σώματος

Εκτός ότι μπορείς να φτιάξεις νόστιμες συνταγές με το μπλέντερ σου, μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα scrub σώματος που θα σε αναζωογονήσει. Συνδύασε ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, και εσπεριδοειδή για ένα δροσιστικό και ενυδατικό scrub που δεν θα σου πάρει πάνω από 5 λεπτά για να το φτιάξεις – χρησιμοποιώντας το μπλέντερ σου, φυσικά.

 

Tips:
  • Τα scrubs εφαρμόζονται πάντα σε καθαρό δέρμα.
  • Η καλύτερη ώρα για απολέπιση είναι το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο.

 

 

Ζάχαρη άχνη

Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις συγκεντρώσει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να φτιάξεις μια γλυκιά απόλαυση, μέχρι που ξαφνικά συνειδητοποίησες ότι σου τελείωσε η ζάχαρη άχνη; Την επόμενη φορά που θα έρθεις αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση, αντί να τρέχεις στο σούπερ μάρκετ, επιστράτευσε το μπλέντερ σου! Θα μετατρέψει την απλή κρυσταλλική ζάχαρη σε αφράτη, σπιτική ζάχαρη άχνη μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Tips:
  • Για ζάχαρη πιο ψιλή από την άχνη, άλεσε 1 κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και 1 κουτάλι γλυκού στο μπλέντερ για 1 λεπτό και στη συνέχεια πέρασε τη από κόσκινο.
  • Αν χρειαστεί, συνέχισε το άλεσμα μέχρι η ζάχαρη να γίνει πούδρα.

 

 

Ζεστές και κρύες σούπες

Ίσως ήδη γνωρίζεις ότι μπορείς να φτιάξεις σούπες με το μπλέντερ σου. Γνωρίζεις όμως ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ζεστάνεις ή ακόμη και να μαγειρεύεις σούπες; Αυτή η δυνατότητα βέβαια απαιτεί ένα μπλέντερ όπως το Soup&Co Blender της Moulinex, το οποίο μαγειρεύει και αναμιγνύει αυτόματα. Φυσικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για άλλα μαγειρέματα. Όπως και να ‘χει, αυτό το μπλέντερ δεν «παροπλίζεται» ποτέ!

 

Tips:
  • Μπορείς να αξιοποιήσεις το κλασικό μπλέντερ για να πολτοποιήσεις σούπες ή και να φτιάξεις κρύες σούπες με λαχανικά χωρίς να λερώσεις την κατσαρόλα ή να χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική κουζίνα.
  • Με το ραβδομπλέντερ μπορείς να πολτοποιήσεις εύκολα τα λαχανικά μέσα στο ζωμό φτιάχνοντας εύκολα και γρήγορα σούπα βελουτέ και κρεμώδη, χωρίς κόπο και χρονοβόρες διαδικασίες.

 

 

Βούτυρο από ξηρούς καρπούς

Όχι μόνο είναι εύκολο να φτιάξεις το δικό σου βούτυρο ξηρών καρπών, αλλά έχεις πολλές επιλογές ως προς τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για να το κάνεις ακόμη πιο νόστιμο. Φυστικοβούτυρο με σοκολάτα, βούτυρο από μέλι και κάσιους ή σπιτικό βούτυρο από καρύδια, μπορείς να φτιάξεις εύκολα στον πολυκόφτη Multi ή στο μπλέντερ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγους ξηρούς καρπούς και, ανάλογα τη διάθεση σου, τα κατάλληλα καρυκεύματα ή μυρωδικά.

 

Tip:
  • Όταν χρησιμοποιείς μπλέντερ για να πολτοποιήσεις σκληρές τροφές, φρόντισε να ξύνεις τακτικά τις πλευρές του δοχείου και να μην ζορίζεις το μοτέρ.

 

 

Πουρέ αβοκάντο (ο εύκολος τρόπος)

Αντί να κουράζεσαι και να σπαταλάς χρόνο για να πολτοποιήσεις το αβοκάντο με πιρούνι, χρησιμοποίησε το μπλέντερ σου. Χτύπησε το καλά για να φτιάξεις μία άψογη αλοιφή αβοκάντο (Γκουακαμόλε).

 

Tip:
  • Μια τέτοια συνταγή σηκώνει… πολλά πειράματα! Μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και λάιμ.

 

 

Dressing για τις σαλάτες σου

Το «μυστικό» για μια πεντανόστιμη σαλάτα βρίσκεται στην σπιτική σάλτσα, και είναι πολύ πιο εύκολο να την φτιάξεις όταν χρησιμοποιείς μπλέντερ. Μπορείς να πολτοποιήσεις υλικά όπως μυρωδικά και φρέσκο σκόρδο, ή να αναμείξεις λάδι και ξίδι δημιουργώντας μια γευστική και βελουδένια βινεγκρέτ.

 

Tip:
  • Το μπλέντερ είναι ιδιαίτερα βολικό για κρεμώδεις σάλτσες όπως dressing για μια σπιτική σαλάτα του Καίσαρα.

 

 

Σπιτική κρέμα περιποίησης

Ενυδάτωσε το δέρμα σου και αντιμετώπισε τις πανάδες με φυσικό τρόπο. Το μπλέντερ σου θα σε βοηθήσει να φτιάξεις μια σπιτική κρέμα περιποίησης, συνδυάζοντας κερί μέλισσας, αιθέρια έλαια, βιταμίνη Ε, και αμυγδαλέλαιο ή λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, που είναι κατάλληλο για λιπαρές επιδερμίδες.

 

Tip:
  • Χρησιμοποιώντας το μπλέντερ σου, θα χρειαστείς μόνο μερικά λεπτά για αναμείξεις τα υλικά και για να φτιάξεις επιπλέον κρέμα που μπορείς να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο για πολλές μέρες.

 

 

Σάλτσες για ζυμαρικά

Με το μπλέντερ μπορείς να δέσεις εύκολα τη σάλτσα για τα ζυμαρικά σου, δίνοντας της άψογη υφή και εμφάνιση. Ρίξε στη σάλτσα ντομάτας καρότο, σέλινο ή άλλο λαχανικό της αρεσκείας σου και μόλις βράσει πολτοποίησε τα στο μπλέντερ.

 

Tips:
  • Είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να «κρύψεις» τα λαχανικά για να τα φάνε τα παιδιά!
  • Χτύπησε στο μπλέντερ βασιλικό, λάδι, κουκουνάρι, σκόρδο και λίγο αλάτι και φτιάξε μια πεντανόστιμη σάλτσα Πέστο για τα ζυμαρικά σου. Φρόντισε μόνο να έχεις πλύνει και στεγνώσει καλά το βασιλικό πριν το βάλεις στο μπλέντερ.

 

 

Φρέσκο βούτυρο

Το ήξερες ότι το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις φρέσκο βούτυρο είναι ένα μπλέντερ και φρέσκια κρέμα γάλακτος; Ρίξε την κρέμα γάλακτος στο μπλέντερ και χτύπησε το σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να δεις τα στερεά να έχουν διαχωριστεί από το υγρό. Άφησε το να καθίσει έτσι ώστε το βούτυρο να επιπλέει στην επιφάνεια, και στη συνέχεια το σουρώνεις από το βουτυρόγαλα. Ανακατεύεις για μια ακόμη φορά με κρύο νερό για να το ξεπλύνεις, το σουρώνεις και – αν θέλεις – προσθέτεις αλάτι. Μπορείς επίσης να προσθέσεις καβουρδισμένο σκόρδο, μυρωδικά, ή μπαχαρικά για να το κάνεις ένα γευστικό spread.

 

Tips:
  • Αποθήκευσε το βουτυρόγαλα που έμεινε για μελλοντική χρήση (μπορείς να το πιείς ή να το χρησιμοποιείς σε διάφορες συνταγές, όπως π.χ. τηγανίτες με βουτυρόγαλα).
  • Η διαδικασία παρασκευής του βουτύρου δεν θα πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία.

 

 

Τηγανίτες και Muffins

Την επόμενη φορά που θέλεις να φτιάξεις τηγανίτες ή muffins, καλό είναι να εξετάσεις να αναμείξεις τα υλικά χρησιμοποιώντας το μπλέντερ σου. Το χτύπημα θα γίνει ευκολότερα και τα υλικά θα ομογενοποιηθούν καλύτερα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κανάτα για να μοιράσεις ευκολότερα το μείγμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν φτιάχνεις τηγανίτες. Μάλιστα, για ορισμένες συνταγές απαιτείται η χρήση μπλέντερ, όπως αυτές για muffins βρώμης ή για τηγανίτες με βουτυρόγαλα.

 

Tip:
  • Σέρβιρε τις τηγανίτες ζεστές με ζάχαρη και κανέλα ή με μαρμελάδα κυδώνι και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

 

 

Είδες λοιπόν πόσα πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις με ένα μπλέντερ; Και υπάρχουν ακόμη περισσότερα. Μην το αφήνεις ανεκμετάλλευτο γιατί μπορεί πραγματικά να γίνει το δεξί σου χέρι στην κουζίνα, και όχι μόνο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη