Βρες τον αφυγραντήρα που καλύπτει τις ανάγκες σου!

by K-Admin 1

 

Ο αφυγραντήρας είναι η πιο οικονομική λύση, όσες φορές αισθάνεσαι να κρυώνεις στο σπίτι ή το γραφείο αν και η θερμοκρασία είναι ανεκτή (π.χ. 20°C), επειδή απλώς είναι αυξημένη η υγρασία στο χώρο. Τότε, θα αναλάβει να μειώσει τους υδρατμούς στον αέρα, ώστε να αρχίσεις να νιώθεις άνετα παρόλο που δεν αυξήθηκε η θερμοκρασία. Μάλιστα, για να το πετύχει, θα “κάψει” πολύ  λιγότερο ρεύμα από οποιοδήποτε θερμαντικό μέσο (όπως π.χ. το καλοριφέρ), που είναι ο εναλλακτικός τρόπος για να “σπάσει” η υγρασία.

Παράλληλα, είναι η μοναδική λύση για χώρους που “μαζεύουν” υγρασία το φθινόπωρο και το χειμώνα (όπως υπόγεια, ή σπίτια και εξοχικά που δεν κατοικούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα), αφού θα εξασφαλίσει πως δεν θα αναπτυχθεί μούχλα και επομένως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να “μαυρίσουν” οι τοίχοι και να καταστραφούν τα ξύλινα έπιπλα και τα κουφώματα.

Τι θα πρέπει να προσέξεις, όμως, για να διαλέξεις το ιδανικό μοντέλο για το χώρο σου;  Θα βρεις την απάντηση αμέσως παρακάτω.

 

Τρόπος λειτουργίας

Ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, οι αφυγραντήρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή ή ένα μοντέλο με ζεόλιθο (desiccant). Στην πρώτη περίπτωση, η συσκευή λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το κλιματιστικό, χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό (συμπιεστή) που ψύχει τον αέρα, ώστε να απομακρύνει τους υδρατμούς με τη μορφή νερού.

Τα μοντέλα desiccant της δεύτερης κατηγορίας διαθέτουν ένα αποξηραντικό υλικό (ζεόλιθο), το οποίο «ρουφά» τους υδρατμούς από τον αέρα που περνά από το εσωτερικό τους. Το υλικό στη συνέχεια θερμαίνεται για να αποβληθούν οι υδρατμοί με τη μορφή νερού, ώστε να είναι έτοιμο να επαναλάβει τη διαδικασία.

 

Χώρος κάλυψης

Όπως είναι φυσικό, για να μειώσει η συσκευή την υγρασία στο χώρο σου στα επιθυμητά επίπεδα, θα πρέπει να “περάσει” από το εσωτερικό της όλος ο αέρας και μάλιστα παραπάνω από μία φορές μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών. Επομένως, για να διαλέξεις μοντέλο, κανονικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για κριτήριο τα κυβικά μέτρα αέρα (δηλαδή τον όγκο) που αυτό μπορεί να καλύψει, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από τον όγκο του μεγαλύτερου δωματίου στο οποίο πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να συμβουλευθείς τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε συσκευής. Εκεί, θα βρεις το μέγιστο όριο των κυβικών μέτρων για το οποίο προορίζεται το συγκεκριμένο μοντέλο.

Βέβαια, ίσως να μην γνωρίζεις πόσος είναι ο όγκος των δωματίων σου ή να μην μπορείς να τον υπολογίσεις. Γι’ αυτό και οι κατασκευαστές αναφέρουν και το εμβαδόν (σε τετραγωνικά μέτρα) που μπορεί να καλύψει κάθε αφυγραντήρας.

Είτε χρησιμοποιήσεις σαν κριτήριο τον όγκο του χώρου σου είτε το εμβαδόν του, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως οι κατασκευαστές έχουν υπολογίσει αυτές τις τιμές για γεωγραφικές περιοχές και κτίρια με τυπικά προβλήματα υγρασίας. Έτσι, αν στην περιοχή ή στο χώρο σου η υγρασία έχει “έντονη” παρουσία, ίσως χρειαστείς κάποιο μοντέλο που καλύπτει ακόμη μεγαλύτερους όγκους και τετραγωνικά.

 

Δυνατότητα αφύγρανσης

Ακόμη κι αν δύο συσκευές καλύπτουν τα ίδια τετραγωνικά μέτρα, δεν είναι δεδομένο πως είναι το ίδιο αποτελεσματικοί στη μείωση της υγρασίας. Αυτό μετριέται από τη δυνατότητα αφύγρανσης, που εκφράζεται σε λίτρα ανά 24ωρο. Έτσι, ένα μοντέλο με δυνατότητα αφύγρανσης 12lt/24h μπορεί σε 24 ώρες να αφαιρέσει από τον αέρα 12 λίτρα υδρατμών.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση που ο χώρος σου έχει σημαντικό πρόβλημα υγρασίας.

 

Ρυθμίσεις – Προγράμματα

Σήμερα είναι ελάχιστα τα μοντέλα που θα σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίζεις “χονδρικά” τα επίπεδα της αφύγρανσης, απλώς γυρίζοντας ένα διακόπτη σε κάποια από τις τρεις ή περισσότερες “σκάλες” που διαθέτουν. Αντίθετα, οι περισσότερες συσκευές ενσωματώνουν αισθητήρες που μετρούν με μεγάλη αξιοπιστία την υγρασία στο χώρο και ηλεκτρονικό πίνακα λειτουργιών, από τον οποίο θα μπορείς να επιλέγεις με ακρίβεια πόση υγρασία θέλεις να έχει χώρος, συνήθως από 35% έως και 85%.

Επίσης, πολλά μοντέλα διαθέτουν προγράμματα για ειδικά “σενάρια” αφύγρανσης, όπως για παράδειγμα για το στέγνωμα των ρούχων, τις βροχερές ημέρες, που μεταφέρεις την απλώστρα μέσα στο σπίτι. Τότε, η συσκευή θα λειτουργεί πιο εντατικά, για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι υδρατμοί στο χώρο, λόγω της εξάτμισης νερού από τα ρούχα. Έτσι, διατηρώντας την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα, θα βοηθήσει να στεγνώσει γρήγορα η μπουγάδα σου.

Αρκετά προϊόντα “έρχονται” επίσης με ένα πρόγραμμα “έξυπνης” αφύγρανσης. Όταν θα το ενεργοποιείς, η συσκευή θα αναλάβει να κρατήσει την υγρασία σταθερά στο 45% – 55%, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί στο χώρο.

 

 

Ύπαρξη ιονιστή – Καθαρισμός αέρα

 Όλοι οι αφυγραντήρες διαθέτουν φίλτρο σκόνης, ώστε να κατακρατούν τη σκόνη και να μην την ανακυκλώνουν μαζί με τον αέρα. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα ενσωματώνουν και φίλτρο ενεργού άνθρακα, ώστε να εξαλείφουν τις ενοχλητικές μυρωδιές και να διασπούν τις οργανικές πτητικές ενώσεις (VOC), δηλαδή αέριες ουσίες που εκπέμπουν υλικά μέσα στο σπίτι (όπως η φορμαλδεϋδη από τα χρώματα ή τις μοκέτες), οι οποίες είναι επιβαρυντικές για την υγεία.

Όσον αφορά πάντως την αναβάθμιση της ποιότητας, η κυρίαρχη τάση στους κατασκευαστές αφυγραντήρων είναι να ενσωματώνουν στα προϊόντα τους και έναν ιονιστή , όπως συμβαίνει και στα κλιματιστικά. Ο λόγος είναι πως ο ιονιστής παράγει ιόντα, ώστε όχι μόνο να κατακρατείται ακόμη πιο αποτελεσματικά η σκόνη, αλλά και να εξουδετερώνονται οι αιωρούμενοι μικροοργανισμοί και οι αλλεργιογόνες ουσίες.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη λειτουργία θα σου κάνει πιο εύκολη τη ζωή αν υποφέρεις από αλλεργίες. Επίσης, είναι χρήσιμη στην περίπτωση που ζεις σε μία περιοχή σχετικά επιβαρημένη από ατμοσφαιρική ρύπανση, επεδή π.χ. κοντά στο σπίτι βρίσκονται δρόμοι με αρκετή κίνηση.

 

Προστασία Υπερχείλισης – σύνδεση στην αποχέτευση

Όλοι οι αφυγραντήρες συγκεντρώνουν σε ένα αφαιρούμενο δοχείο το νερό που αφαιρούν από τον αέρα, δηλαδή τους υγροποιημένους υδρατμούς. Επομένως, για να μην αρχίσει να “τρέχει” νερό όταν το δοχείο γεμίσει, όλα τα μοντέλα διαθέτουν ένα μηχανισμό προστασίας από την υπερχείλιση, διακόπτοντας τη λειτουργία τους. Επίσης, οι περισσότερες συσκευές σε ειδοποιούν όταν το δοχείο γεμίσει με ηχητικό σήμα και οπτική ένδειξη, ενώ ορισμένες διαθέτουν και ένδειξη για τη στάθμη του νερού, ώστε να είναι πιο δύσκολο να ξεχάσεις να το αδειάσεις, όταν αρχίζει να γεμίζει… επικίνδυνα.

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν επίσης υποδοχή για απευθείας σύνδεση στην αποχέτευση, για να μη χρειάζεται να ασχολείσαι καθόλου με το άδειασμα του δοχείου. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση που θέλεις ο αφυγραντήρας σου να δουλεύει ακόμη κι όταν λείπουν όλοι από το σπίτι ή τον προορίζεις για κάποιο χώρο στον οποίο δεν βρίσκεσαι σε καθημερινή βάση (π.χ. το εξοχικό ή κάποιο υπόγειο).

 

Χρονοδιακόπτης – Αυτόματη επανεκκίνηση

Η ύπαρξη χρονοδιακόπτη θα σου δώσει τη δυνατότητα να προγραμματίζεις ποια ώρα θα ξεκινήσει αυτόματα να λειτουργεί ο αφυγραντήρας ή θα διακόψει τη λειτουργία του. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείς να “βάζεις” τη συσκευή σε λειτουργία μερικές ώρες πριν επιστρέψεις στο σπίτι από τη δουλειά, ώστε να σε “υποδεχθεί” με ευχάριστη και άνετη ατμόσφαιρα.

Από την άλλη πλευρά, αρκετά μοντέλα μπορούν να μπαίνουν αυτόματα ξανά σε λειτουργία, έπειτα από κάποια διακοπή ρεύματος. Μία δυνατότητα που ίσως θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ιδιαίτερα αν ζεις σε μία περιοχή όπου το ηλεκτρικό δίκτυο “πέφτει”συχνά ή αν αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα στο εξοχικό σου, για το οποίο προορίζεις τον αφυγραντήρα.

 

Μεταφορά

Αν πρόκειται να μεταφέρεις τον αφυγραντήρα από δωμάτιο σε δωμάτιο, μην ξεχάσεις να λάβεις υπόψη σου και το βάρος του ή το κατά πόσο διαθέτει ροδάκια στη βάση του.

 

Θόρυβος

 Τέλος, καλό θα ήταν να ελέγξεις πόσο θόρυβο προκαλεί ο αφυγραντήρας κατά τη λειτουργία του, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που πρόκειται να το χρησιμοποιείς στο υπνοδωμάτιό σου, τις ώρες που θα κοιμάσαι.

Μπορείς να δεις ακόμη