Ξίδι, ένα δυνατό και φυσικό καθαριστικό που έχεις ήδη σπίτι σου

by K Admin
ξίδι

ξίδι

 

Το ξίδι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εντός και εκτός κουζίνας. Νοστιμεύει το φαγητό μας, χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της φρεσκάδας στα τρόφιμα, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει ένα ασφαλές και οικολογικό καθαριστικό για το σπίτι.

Πραγματικά, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με ένα μπουκάλι ξίδι!

 

Απολύμανε τους πάγκους της κουζίνας

Για να απομακρύνεις τα μικρόβια από τους πάγκους της κουζίνας – μετά από κάθε χρήση- ρίξε σε ένα καθαρό πανί λίγο λευκό ξίδι.

 

Για σφουγγάρια και wettex

Μούλιασε όλα τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείς σε μια λεκάνη με ξίδι και άφησε τα εκεί για ένα ολόκληρο βράδυ. Στη συνέχεια στράγγιξε τα καλά και άφησε τα να στεγνώσουν. Φυσικά, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τις σπογγοπετσέτες σου (wettex).

 

Καθάρισε το φούρνοfournos

Καθάρισε αποτελεσματικά το φούρνο σου, με ένα άκρως οικολογικό καθαριστικό διάλυμα. Σε ένα μπολ θα αναμίξεις ½ κούπα μαγειρικής σόδας με λίγο νερό. Θα πρέπει να προσθέσεις τόσο νερό και σόδα ώστε να δημιουργηθεί ένα πηκτό μίγμα (σαν πάστα), το οποίο θα μπορείς να επαλείψεις στις επιφάνειες στο εσωτερικό του φούρνου. Άφησε το μίγμα να δράσει για τουλάχιστον 12 ώρες, π.χ. για όλο το βράδυ. Σκούπισε με ένα βρεγμένο πανί και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι ψεκασμού, το οποίο θα γεμίσεις με ξίδι και ψέκασε σε όλες τις επιφάνειες. Τα υπολείμματα σόδας μαζί με το ξίδι θα δημιουργήσουν αφρό. Με ένα βρεγμένο καθαρό πανί σκούπισε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί και επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να έχεις ένα λαμπερό και καθαρό φούρνο. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τις σχάρες του φούρνου.

 

Φούρνος μικροκυμάτων

Σε ένα μπολ ρίξε 1 φλιτζάνι νερό και 1/4 του φλιτζανιού ξίδι και τοποθέτησε το στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να βράσει. Οι ατμοί θα καθαρίσουν το φούρνο, ενώ θα αφαιρέσουν και τις οσμές από τα φαγητά.

 

Βραστήρας νερού χωρίς άλατα

Για να απομακρύνεις τα άλατα από το βραστήρα σου, γέμισε τον 1/2 φλιτζάνι ξίδι. Άφησε το να μουλιάσει για τουλάχιστον μισή ώρα και πρόσθεσε νερό. Το αφήνεις να βράσει. Στη συνέχεια, αδειάζεις το βραστήρα και γεμίζεις με φρέσκο νερό, το οποίο και θα βράσεις. Επαναλαμβάνεις για τουλάχιστον δύο φορές μέχρι να φύγει η έντονη μυρωδιά του ξιδιού. Αυτό ήταν. Ο βραστήρας σου είναι σαν καινούργιος!

 

Δυσάρεστες οσμές στο ψυγείο; Ξίδι!

Αν υπάρχει δυσάρεστη οσμή στο εσωτερικό του ψυγείου, απομάκρυνε το προϊόν που την προκάλεσε και τοποθέτησε στο ψυγείο μισό ποτήρι ξίδι. Άφησε το για τουλάχιστον μία ημέρα και η μυρωδιά θα εξαφανιστεί. Μπορείς επίσης να πλύνεις την καμπίνα του ψυγείου με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να περάσεις τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με νερό και ξίδι. Μόλις τελειώσεις, σκούπισε καλά με ένα καθαρό πανί.

 

Απομάκρυνε τα άλατα από το νεροχύτη σου

Για να απομακρύνεις τα άλατα από το νεροχύτη σου, σαπούνισέ τον καλά και μετά σκούπισε με ένα καθαρό πανί, το οποίο έχεις μουσκέψει με ξίδι. Στη συνέχεια πασπάλισε την επιφάνεια του νεροχύτη με μαγειρική σόδα και τρίψε με ένα σφουγγάρι. Για επίμονους λεκέδες, ανάμειξε 1 φλιτζάνι ξίδι και 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και τρίψε την επιφάνεια του νεροχύτη.

 

Σκουριά και άλατα από βρύσες

Μούλιασε ένα καθαρό πανί σε ξίδι. Τύλιξε το γύρω από βρύσες, μπαταρίες μπάνιου και χερούλια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφαίρεσε το και άφησε το να στεγνώσει. Η σκουριά και τα άλατα θα εξαφανιστούν.

 

Ξεβούλωσε νιπτήρες και νεροχύτες

Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα φραγμένο αγωγό και στη συνέχεια ρίξε λίγο ξίδι. Αμέσως θα δημιουργηθεί αφρός, καθαρίζοντας και ξεβουλώνοντας κάθε νιπτήρα και νεροχύτη. Αυτή η μέθοδος είναι πιο οικολογική, αλλά και ασφαλέστερη σε σχέση με τα βιομηχανικά καθαριστικά.

 

Για αστραφτερά πλακάκια σε όλο το σπίτιshutterstock_219115684

Καθάρισε αποτελεσματικά τα κεραμικά πλακάκια στο σπίτι, φτιάχνοντας ένα οικολογικό διάλυμα: ανέμιξε 8 κουταλιές ξίδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό και σφουγγάρισε. Μπορείς αν θέλεις να σφουγγαρίσεις ξανά με νερό σε συνδυασμό με κάποιο αιθέριο έλαιο.

 

Απομάκρυνε το λιωμένο κερί από τα κηροπήγια

Αφαίρεσε όσα κομμάτια κεριού μπορείς με το χέρι, βρέξε λίγο ρολό χαρτί (ή ένα καθαρό πανί) με λευκό ξίδι και τρίψε το κηροπήγιο μέχρι το κερί να αφαιρεθεί εντελώς.

 

Διώξε τις άσχημες οσμές από τα δοχεία φαγητού

Το πορώδες πλαστικό υλικό στα σκεύη έχει την τάση να εγκλωβίζει τις μυρωδιές από τα τρόφιμα στους πόρους του. Για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες οσμές από τα πλαστικά δοχεία τρίψε τα με ένα πανί ποτισμένο με ξίδι. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να τοποθετήσεις ψωμί βουτηγμένο σε ξίδι και να τα αφήσεις κλειστά για τουλάχιστον 8 ώρες και κατόπιν ξέβγαλε τα καλά.

 

Αφαίρεσε τους λεκέδες από καψίματα στον πάτο του σίδερου

Πότισε ένα καθαρό ύφασμα με λευκό ξίδι και τρίψε την πλάκα του σίδερου μέχρι οι λεκέδες να αφαιρεθούν εντελώς. Εννοείται ότι το σίδερο πρέπει να είναι κρύο.

 

Δώσε λάμψη στις γυάλινες επιφάνειες και στους καθρέφτες

Σε ένα καθαρό μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίξε 1 φλιτζάνι ξίδι και 3 φλιτζάνια νερό. Ψέκασε τα τζάμια και τους καθρέφτες και σκούπισε με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια, όπως πανί μικροϊνών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παλιές εφημερίδες, ωστόσο χρειάζεται προσοχή για να μην γρατζουνίσεις την επιφάνεια. Ψέκασε την επιφάνεια καθώς και την εφημερίδα για να μαλακώσει.

 

Για αστραφτερά χαλιά

Ρίξε μέσα σε ένα κουβά 1 λίτρο νερό και 1 φλιτζάνι ξίδι. Μόλις έφτιαξες ένα σούπερ αποτελεσματικό διάλυμα. Χρησιμοποίησε μια βούρτσα (ή μια καθαρή σκούπα) για να βουρτσίσεις τα χαλιά σου. Το χαλί δεν χρειάζεται ξέπλυμα, αφού η μυρωδιά του ξιδιού θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

 

Απολύμανε το πλυντήριο πιάτων

Μία φορά το μήνα, βάζε στη θήκη απορρυπαντικού λευκό ξίδι για να διατηρείς το πλυντήριο πιάτων καθαρό, χωρίς μικρόβια και δυσοσμίες. Το ξίδι θα καθαρίσει τις σωληνώσεις και θα απομακρύνει τα άλατα από το πλυντήριο.

 

Για φλιτζάνια χωρίς λεκέδες από καφέ ή τσάι

Ανέμειξε ίσα μέρη αλάτι ή μαγειρική σόδα με λευκό ξίδι και τρίψε με ένα σφουγγαράκι τα φλιτζάνια σου. Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» μείγμα, με το οποίο θα μπορέσεις να απομακρύνεις τους λεκέδες που αφήνουν ο καφές και το τσάι στα φλιτζάνια από πορσελάνη.

 

Απομάκρυνε τα άλατα από τα βάζα

Ρίξε λίγο λευκό ξίδι μέσα στο βάζο. Φρόντισε να πάει το ξίδι σε όλες τις πλευρές και αφήστε το εκεί για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα άδειασε το ξίδι και ξέπλυνε το βάζο με χλιαρό νερό.

 

Ρούχα και πουκάμισα χωρίς κιτρινίλες από ιδρώτα και αποσμητικό

Γύρισε το ρούχο (π.χ. τη μπλούζα) από την ανάποδη και μούλιασε τις περιοχές που έχουν κιτρινίσει λόγω ιδρώτα και αποσμητικού σε λευκό ξίδι. Άφησε το ρούχο εκεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια τρίψε τα σημεία απαλά με μία οδοντόβουρτσα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπουκάλι με ψεκαστήρα για να ψεκάσεις τους λεκέδες. Στη συνέχεια, πλύνε – σε κανονική πλύση – στο πλυντήριο για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα από τον ιδρώτα.

 

Αφαίρεσε τις κολλημένες τσίχλες από τα ρούχαxidi

Αφαίρεσε με το χέρι όσο κομμάτι τσίχλας μπορείς από το ύφασμα στο οποίο έχει κολλήσει. Στη συνέχεια, ρίξε σε ένα γυάλινο μπολ λίγο λευκό ξίδι και ζέστανε το για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Βούτηξε μια οδοντόβουρτσα σε αυτό και τρίψε καλά τη τσίχλα που έχει απομείνει στο ύφασμα μέχρι να απομακρυνθεί τελείως.

 

Απέτρεψε τον σχηματισμό μούχλας στις γωνίες του μπάνιου

Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίξε ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι. Ψέκαζε με το διάλυμα αυτό τις εσοχές στις γωνίες της ντουζιέρας ή της μπανιέρας κάθε φορά, μετά το μπάνιο.

 

Καθάρισε τα μπρούτζινα αντικείμενα

Βρέξε την επιφάνεια του μπρούτζινου σκεύους με ξίδι, πασπάλισε με αλάτι και τρίψε με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο επίσης με ξίδι. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε περισσότερο αλάτι. Άφησε το ξίδι να δράσει για περίπου 10 λεπτά και ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Τέλος, σκούπισε το σκεύος με ένα καθαρό πανί.

 

Ξίδι για πιο αφράτα υφάσματα

Μισό ποτήρι λευκού ξιδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και τα χρώματα, αλλά απομακρύνει τις οσμές και τα υπολείμματα απορρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα και ως αντικατάστατο του μαλακτικού για να διατηρηθούν τα υφάσματα σου απαλά και μαλακά: απλά πρόσθεσε λίγο ξίδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.

 

«Φρεσκάρισε» την ατμόσφαιρα στο σπίτι

Το οξικό οξύ του ξιδιού απορροφά δυσάρεστες οσμές, ενώ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις τις δύσοσμες επιφάνειες με νωπό πανάκι. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο και για το φρεσκοβαμμένο δωμάτιο! Είναι λογικό η μυρωδιά της μπογιάς να παραμένει στο χώρο για αρκετό διάστημα. Τοποθετώντας ένα μπολ με ξίδι μέσα στο φρεσκοβαμμένο δωμάτιο, θα μειωθεί αμέσως η μυρωδιά, καθιστώντας το έργο σου ευκολότερο.

 

Απομάκρυνε τη σκουριά από μικρά μεταλλικά αντικείμενα

Το οξικό οξύ στο ξίδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει εύκολα τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά, όπως βίδες, παξιμάδια, μικρά εργαλεία και άλλα. Απλά, τοποθέτησε τα σε μία λεκάνη με ξίδι, άφησε τα όλη τη νύχτα και στη συνέχεια ξέπλυνε τα καλά.

 

Καθάρισε τα φίλτρα του κλιματιστικού χωρίς κόπο και χρόνο

Για να καθαρίσεις τα φίλτρα του κλιματιστικού σου ρίξε σε μια μεγάλη λεκάνη 1/2 φλιτζάνι ξίδι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό.  Αφού τα τινάξεις καλά για να φύγει η περισσότερη σκόνη, βούτηξε τα στη λεκάνη και άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια ξέπλυνε τα και άφησε τα να στεγνώσουν καλά – πριν τα τοποθετήσεις και πάλι στο κλιματιστικό σου.

 

Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν δεν σου αρέσει η γεύση του ξιδιού, καλό είναι να υπάρχει ένα μπουκάλι στο ντουλάπι σου… για παν ενδεχόμενο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη