Κάνε το σπίτι σου… καλοκαιρινό!

by K Admin

 

Προετοιμασία σπιτιού για το καλοκαίρι

 

Κάθε χρόνο, πλησιάζοντας στο καλοκαίρι, υπάρχουν κάποιες δουλειές που πρέπει να κάνεις στο σπίτι για να είναι προετοιμασμένο για τις ζεστές μέρες που θ’ ακολουθήσουν, κι όσα αυτές φέρνουν μαζί τους. Καλό είναι να ξεκινήσεις κάπως νωρίς, πριν αρχίσει ο καύσωνας που θα σ’ εμποδίζει από το να κάνεις άνετα τις απαραίτητες εργασίες.

 

Φρόντισε να βάλεις σε μια σειρά τις δουλειές σου, να φτιάξεις δηλαδή ένα πρόγραμμα για να μην «πελαγώσεις». Γιατί είναι αρκετά αυτά για τα οποία πρέπει να φροντίσεις προκειμένου να προετοιμαστείς σωστά και ν’ απολαύσεις το καλοκαίρι, ακόμα κι από το σπίτι σου.

Θερμοπροστασία

 

Για να κάνεις το σπίτι σου πιο δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ανάλογα με τις ανάγκες σου, τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού σου, αλλά και την οικονομική σου δυνατότητα.

 

Βαφή εξωτερικών τοίχων και ταράτσας με θερμομονωτικά χρώματα

 

Εφόσον η υπάρχουσα μόνωση του σπιτιού δεν επαρκεί, μπορείς να βάψεις τους εξωτερικούς τοίχους ή/και την ταράτσα του σπιτιού σου με θερμομονωτικά χρώματα. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος θερμομόνωσης και βελτίωσης της θερμικής απόδοσης του σπιτιού σου. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αντανάκλαση των ηλιακών ακτινών και στη μόνωση που παρέχουν. Στις ταράτσες προτιμάται το λευκό χρώμα, ενώ στους κάθετους τοίχους, χρώματα της αρεσκείας του ιδιοκτήτη, πάντα σε ψυχρούς χρωματισμούς. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου ανεβαίνει και η απόδοση των κλιματιστικών πετυχαίνοντας έτσι μια πιο οικονομική λειτουργία τους.

 

Τοποθέτηση τέντας

 

Παρόλο που η τοποθέτηση τέντας θεωρείται μια επένδυση με αρκετά μεγάλο κόστος, αν σκεφτείς ότι με τη θερμοπροστασία που παρέχει μειώνεται η ανάγκη για συνεχή λειτουργία των κλιματιστικών, ίσως αλλάξεις γνώμη. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο να τοποθετήσεις και μία σε κάθε μπαλκόνι, ή άνοιγμα. Διάλεξε, σε πρώτη φάση, το μπαλκόνι που, είτε το «βλέπει» ο ήλιος τις περισσότερες ώρες, είτε αυτό στο οποίο θες να χαλαρώνεις, ή αυτό που βρίσκεται έξω από κάποιο δωμάτιο που θέλεις να διατηρήσεις δροσερό π.χ. το υπνοδωμάτιό σου. Διάλεξε το ύφασμα που σου αρέσει, αρκεί να είναι σε ψυχρό χρώμα για να προσφέρει καλύτερη αντανάκλαση. Όσο για τους μηχανισμούς στήριξης και κίνησης, εδώ θα πρέπει να επιλέξεις ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου σου και την οικονομική σου δυνατότητα αφού υπάρχουν αμέτρητες επιλογές.

 

 

Τοποθέτηση κλιματιστικού

Κατά τη διάρκεια των πολύ θερμών ημερών του καλοκαιριού, αλλά κι ανάλογα με τη δική σου ανοχή στη ζέστη, μπορεί να χρειαστείς την πολύτιμη ανακούφιση που μόνο ένα κλιματιστικό μπορεί να σου προσφέρει. Φρόντισε να ξεκινήσεις αρκετά νωρίς την έρευνά σου, ώστε να βρεις τη συσκευή που καλύπτει ιδανικά τις ανάγκες σου. Ξεκινώντας νωρίς, θα επωφεληθείς και από την πιο γρήγορη τοποθέτηση της συσκευής σου, αφού δεν θα πέσεις πάνω στην περίοδο αιχμής.

 

Οργάνωση βεράντας

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι βεράντες έχουν την τιμητική τους. Τις εκμεταλλευόμαστε για να χαλαρώσουμε, να φάμε, να ψήσουμε, να δούμε τηλεόραση, να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας κ.α. Γι’ αυτό και αυτή είναι η κατάλληλη εποχή ν’ αρχίσεις την προετοιμασία της βεράντας σου. Πρώτη δουλειά είναι να την καθαρίσεις πολύ καλά (τοίχο, κάγκελα και δάπεδο). Έπειτα, μπορείς να ξεπακετάρεις τον εξοπλισμό σου όπως καρέκλες, τραπέζι, μαξιλάρια, κεριά κ.α. Βέβαια, κάποια έπιπλα βεράντας είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν παθαίνουν τίποτα από την υγρασία και μπορείς να τα έχεις στημένα στο μπαλκόνι σου όλη τη χρονιά. Εκτός από τα φυτά που ίσως ήδη έχεις, μπορείς για έξτρα δροσιά, να φέρεις και μερικά εποχικά φυτά όπως για παράδειγμα γλάστρες με βασιλικό,  κατιφέδες κ.α. Επίσης, εφόσον η βεράντα σου δεν έρχεται σ’ άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου και δε βρέχεται, μπορείς να φτιάξεις μια γωνιά για να τοποθετήσεις εκεί τις αγαπημένες σου συσκευές, όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, ένα μίνι ψυγείο για αναψυκτικά και νερό και ό,τι άλλο θα χρειαζόσουν  για να περνάς περισσότερο χρόνο στη δροσιά που σου προσφέρει.

Προστασία από τα έντομα

Με το που θα σταματήσουν οι βροχές, καλό θα ήταν να καλέσεις κάποιο συνεργείο απεντόμωσης και μυοκτονίας για να προβεί σε απολύμανση. Μ’ αυτό τον τρόπο θ’ απαλλαγείς από τα ποντίκια και από την παρουσία των ερπόντων εντόμων και ζωυφίων.  Έτσι, το βασικό πρόβλημα θα είναι, πλέον, μόνο οι μύγες και τα κουνούπια. Για αρχή, η τοποθέτηση σίτας αλλά και η σωστή χρήσης της (να παραμένει δηλαδή πάντα κλειστή και χωρίς τρύπες) μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ιδιαίτερα στο θέμα με τις μύγες. Για τα κουνούπια, πρέπει να ληφθούν κι έξτρα μέτρα, αφού πάντα βρίσκουν τρόπους να εισχωρήσουν κι από άλλες διόδους. Μπορείς από νωρίς, να φυτέψεις δυόσμο, βασιλικό, ή λεβάντα που λειτουργούν ως φυσικά εντομοαπωθητικά. Επίσης, να έχεις πάντα μέσα στο σπίτι σε χαμηλή ένταση, να λειτουργούν μια-δυο εντομοαπωθητικές συσκευές. Προμηθεύσου διάφορα σκευάσματα σιτρονέλλας, όπως κεριά, λάδι σώματος κ.α. Τα κουνούπια απεχθάνονται το άρωμά της.

 

Ασφάλεια

Η ασφάλεια τόσο του σπιτιού σου, όσο και του περιεχομένου του, είναι κάτι που πρέπει να φροντίσεις αυτή την εποχή. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι, όλο και λείψεις για διακοπές, θ’ αφήσεις και κανένα παράθυρο ανοιχτό τη νύχτα και γενικά θα χαλαρώσεις σε σχέση με την ασφάλεια. Ανάλογα, λοιπόν, με τις ιδιαιτερότητες που έχει το σπίτι σου, αλλά και την αξία του περιεχομένου του, πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις τα μέτρα σου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνεις κάποια (αν όχι όλα) από τα παρακάτω:

  • Εγκατάσταση συναγερμού
  • Τοποθέτηση κλειδαριάς ασφαλείας
  • Αγορά μικρού χρηματοκιβωτίου φύλαξης τιμαλφών και χρημάτων
  • Φωτισμό με φωτοκύτταρο
  • Κάμερες παρακολούθησης

 

Οπότε, με δροσιά, καθαριότητα κι ασφάλεια, είναι βέβαιο πως θα περάσεις ένα καλοκαίρι γεμάτο χαλάρωση και ηρεμία στο μέρος που μπορεί να στα προσφέρει καλύτερα: το σπίτι σου!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη