Καθημερινές συνήθειες στο σπίτι που «φουσκώνουν» άσκοπα τους λογαριασμούς ρεύματος!

by K Admin

 

Το ξέρεις ότι οι ολοένα και πιο αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών ειδών έχουν ως συνέπεια μια μέση οικογένεια στην Ευρώπη με σύγχρονο εξοπλισμό, να μπορεί να εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ρεύματος πάνω από 200 ευρώ το χρόνο, σε σχέση μ’ ένα νοικοκυριό που έχει αγοράσει τις συσκευές του πριν από μία 15ετία, και οι οποίες στο μεταξύ έχουν αποσυρθεί από την αγορά, επειδή ήταν πολύ ενεργοβόρες;

 

Βέβαια, ακόμη και μία συσκευή που έχει κατασκευαστεί ώστε να είναι «πρωταθλητής» στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην πράξη θ’ αποδειχθεί «σπάταλη» σε ρεύμα, αν δεν τη χρησιμοποιείς σωστά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ορισμένες καθημερινές συνήθειες, οι οποίες έχουν ως συνέπεια ο οικιακός εξοπλισμός να μην λειτουργεί μόνον όταν πραγματικά χρειάζεται, ή να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε η πραγματική του απόδοση να είναι αρκετά χειρότερη απ’ ό,τι προβλέπουν οι εργοστασιακές του προδιαγραφές.

 

Όπως είναι φυσικό, τέτοιες συμπεριφορές επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, αυξάνοντας τα έξοδά σου χωρίς κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Επομένως, αν κάποιες απ’ αυτές είναι και δικές σου συνήθειες, έχεις κάθε λόγο να τις κόψεις «μαχαίρι».

 

Αφήνεις για πολλή ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου

Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα «χάνεται» ψύξη, δηλαδή αρχίζει αμέσως να διαφεύγει στο χώρο της κουζίνας ψυχρός αέρας από το εσωτερικό του ψυγείου και ν’ αναπληρώνεται από θερμό αέρα. Επομένως, όσο περισσότερο χρόνο μένει ανοιχτή η πόρτα, τόσο πιθανότερο είναι να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία κι έτσι να τεθεί σε λειτουργία το μοτέρ της συσκευής, «καίγοντας» ρεύμα, για να την επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κρατάς το ψυγείο ανοιχτό όταν πραγματικά χρειάζεται και για όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα – κι όχι, για παράδειγμα για να στέκεσαι μπροστά στα ράφια, ώστε ν’ αποφασίσεις εκείνη τη στιγμή ποιο σνακ θα φας, ή με ποιο αναψυκτικό θα το συνοδεύσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το άσκοπο άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου σου μπορεί να σπαταλά σ’ ετήσια βάση τόσο ρεύμα, όσο θα καταναλώσει το πλυντήριό σου, χρησιμοποιώντας το 25-50 φορές.

 

Κοιμάσαι αφήνοντας την τηλεόραση να λειτουργεί

Αν έχεις συνηθίσει ν’ αποκοιμιέσαι μπροστά από την τηλεόραση, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως επιβαρύνεις την ποιότητα του ύπνου σου και τους λογαριασμούς του ρεύματός σου επίσης. Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με ειδικούς, το φως της «αναμμένης» τηλεόρασης διαταράσσει την έκκριση μελατονίνης, αποτρέποντας τον οργανισμό από το να μπει σε «βαθύ» ύπνο κι έτσι να χαλαρώσει ο εγκέφαλος. Επίσης, η άσκοπη λειτουργία της τηλεόρασης σημαίνει κι άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

 

 

Ανάβεις τα φώτα πριν βραδιάσει

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, επομένως είναι πραγματικά άδικο να μην αξιοποιείς το φυσικό φωτισμό αν μπορείς, από την ανατολή μέχρι και τη δύση. Πέραν του ότι είναι… δωρεάν, ο φυσικός φωτισμός είναι ευεργετικός και για την υγεία, αφού π.χ. καταπονεί λιγότερο την όραση και βελτιώνει τη διάθεση.

 

Ζεσταίνεις μικρές ποσότητες φαγητού στο φούρνο

Το γεγονός ότι ο φούρνος είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του νοικοκυριού, σε συνδυασμό με το χρόνο που πρέπει να «κάψει» ρεύμα για να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, σημαίνει πως η χρήση του για το ζέσταμα φαγητού είναι η λιγότερη αποδοτική ενεργειακά λύση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να προτιμάς το «μάτι» της κουζίνας και -ακόμη καλύτερα- το φούρνο μικροκυμάτων.

Για την ακρίβεια, ο φούρνος μικροκυμάτων καταναλώνει 70%-90% λιγότερο ρεύμα, σε σχέση με τους ηλεκτρικούς φούρνους. Επομένως, είναι ιδανικός για τη συγκεκριμένη δουλειά, ώστε να εξοικονομείς και ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και χρόνο.

 

 

Προτιμάς τη γεμάτη μπανιέρα από το ντους

Για να γεμίσεις την μπανιέρα θα χρειαστείς 150 λίτρα νερού, ενώ με το ντους θα καταναλώσεις κατά μέσο όρο το 1/3 αυτής της ποσότητας, δηλαδή μόλις 50 λίτρα. Επομένως, η δεύτερη επιλογή θα σε βοηθήσει να κρατήσεις σε χαμηλά επίπεδα τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Αν διαθέτεις ηλιακό θερμοσίφωνα, η θέρμανση του νερού δεν θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση ρεύματος, όποια λύση κι αν προτιμήσεις. Στην περίπτωση, όμως, που το σπίτι σου έχει μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ή τις μέρες του χειμώνα όπου ο ηλιακός δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το νερό που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις, τότε η τριπλάσια ποσότητα κατανάλωσης νερού θα «μεταφραστεί» και σ’ επιπλέον δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αφήνεις τον υπολογιστή ανοιχτό όλη μέρα

Σίγουρα ο υπολογιστής «καίει» πολύ λιγότερο ρεύμα από πολλές άλλες συσκευές στο σπίτι, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για laptop. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η κατανάλωσή του είναι αμελητέα κι επομένως ότι θα πρέπει να τον αφήνεις ανοιχτό όλο το 24ωρο.

Αντίθετα, για να μην ξοδεύει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς λόγο, το καλύτερο είναι να τον απενεργοποιείς κάθε φορά που τελειώνεις τη δουλειά σου, κάνοντας το ίδιο και με τα περιφερειακά που τυχόν έχεις – όπως π.χ. τα ηχεία. Εναλλακτικά, μπορείς ν’ αξιοποιήσεις τη δυνατότητα αναστολής λειτουργίας που σου δίνει το λειτουργικό σύστημα, ώστε το μηχάνημα να μεταβαίνει σ’ αυτή την κατάσταση αυτόματα και να μειώνει κατακόρυφα την κατανάλωσή του, έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 λεπτά της ώρας) που δεν τον έχεις χρησιμοποιήσει.

 

Αφήνεις τον ανεμιστήρα σε λειτουργία σε άδειο δωμάτιο

Αν διαθέτεις ανεμιστήρα, ώστε ν’ αποφεύγεις τη χρήση του κλιματιστικού όταν ο υδράργυρος δεν έχει… «χτυπήσει κόκκινο», θα πρέπει να γνωρίζεις πως η αίσθηση δροσιάς που σου παρέχει οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα. Αντίθετα, ο ανεμιστήρας δεν μειώνει τη θερμοκρασία του χώρου, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει νόημα να τον αφήνεις σε λειτουργία στο δωμάτιο, όποτε φεύγεις. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να δαπανάς ρεύμα, χωρίς κανένα λόγο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη