Air Cooler: Τι είναι και γιατί αξίζει ν’ αγοράσεις ένα αυτό το καλοκαίρι!

by K Admin

Όσο αναγκαία είναι η θέρμανση το χειμώνα, τόσο απαραίτητη γίνεται και η υπόθεση της ψύξης το καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ αντέξει κανείς την αφόρητη ζέστη χωρίς κάποιο σύστημα ψύξης –είτε στο σπίτι, είτε στο χώρο εργασίας. Φρόντισε, λοιπόν, ν’ αποκτήσεις το απαραίτητο σύστημα ψύξης που θα σ’ ανακουφίσει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Αν αναζητείς ένα φυσικό και οικονομικό τρόπο δροσισμού, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία αυτόνομη μονάδα δροσισμού air cooler (ή αλλιώς ψύκτη αέρα). Ένα air cooler μπορεί να γίνει ο τέλειος «σύντροφός» σου τους θερινούς μήνες, λόγω της δυνατότητάς του να διατηρεί μια άνετη κι ομοιόμορφη θερμοκρασία στον χώρο.

 

Πριν αναφερθούμε αναλυτικότερα στα πλεονεκτήματα των αυτόνομων μονάδων δροσισμού air cooler, ας δούμε πρώτα πώς λειτουργούν:

Αρχή λειτουργίας και τρόπος εφαρμογής

Τα air coolers λειτουργούν με βάση την εξάτμιση του νερού, μια τεχνολογία κατά την οποία το νερό χρησιμοποιείται για την απορρόφηση της θερμότητας από τον αέρα κατά τη διαδικασία εξάτμισης του νερού για τη μείωση της θερμοκρασίας.

Ένα air cooler μπορεί να δροσίζει αποτελεσματικά το χώρο λειτουργώντας ως ανεμιστήρας, και διαθέτει κι επιπλέον λειτουργία ψύξης μέσω εξάτμισης νερού, τοποθετώντας νερό μέσα σε μια δεξαμενή. Μια αντλία κυκλοφορεί το νερό για να διατηρεί υγρό το ειδικό πάνελ δροσισμού της μονάδας, με τον ανεμιστήρα να φυσάει αέρα. Καθώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας της μονάδας, ο ζεστός αέρας του δωματίου εισέρχεται από τις οπές της μονάδας και περνάει μέσα από το πάνελ δροσισμού. Στη συνέχεια, γίνεται η εξάτμιση του νερού και ο εισερχόμενος αέρας ψύχεται και κατόπιν εξέρχεται -δροσερός πλέον- από τον ανεμιστήρα κι οδηγείται στο περιβάλλον. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα έναν υγιεινό και φυσικό τρόπο δροσισμού.

 

Γιατί να επιλέξεις air cooler

Αρχικά, να τονίσουμε ότι τα air coolers δεν έρχονται για ν’ «ανταγωνιστούν» τα κλιματιστικά, καθώς η τελική απόφαση έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός. Το πού ζεις παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβεις σχετικά με τα συστήματα ψύξης. Για παράδειγμα, τα air coolers είναι ιδανικά για πολύ ξηρούς και ζεστούς χώρους. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείς ν’ αποκτήσεις ένα οικονομικό σύστημα ψύξης, το οποίο θα «προσθέσει» μια μικρή ποσότητα υγρασίας στον αέρα για να σε βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσεις τον υπερβολικά ξηρό αέρα.

 

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, δες τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα σύστημα air cooler:

 

Οικονομικότερη ψύξη

Εκτός του ότι αποτελούν οικονομικότερη λύση, ως προς το κόστος αγοράς, τα air coolers καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια. Αυτό συμβαίνει -κυρίως- γιατί περιλαμβάνουν μονάχα δύο βασικούς μηχανισμούς που απαιτούν ισχύ, τον ανεμιστήρα και την αντλία νερού. Έτσι, με κατανάλωση ενέργειας που περιορίζεται έως 80-100 Watt, μειώνεις σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Είναι φορητό

air coolers είναι φορητά και δεν χρειάζονται εγκατάσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούν καμία μόνιμη σύνδεση και μπορείς να τα μετακινήσεις από δωμάτιο σε δωμάτιο, ή οπουδήποτε τα χρειάζεσαι περισσότερο, χωρίς δυσκολία. Μάλιστα, όλα τα φορητά air coolers είναι εφοδιασμένα με ροδάκια για να τα μεταφέρεις εύκολα.

 

Δροσιά για πολλές ώρες

Το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να δημιουργήσεις το μικρό, προσωπικό σου «παράδεισο» στο σπίτι και να παραμείνεις ανανεωμένος, κι ένα air cooler μπορεί να σε βοηθήσει να το πετύχεις αυτό. Γενικά, λόγω της εξατμιστικής τους λειτουργίας, τα air coolers έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν μια άνετη κι ομοιόμορφη θερμοκρασία στο χώρο. Επιπλέον, γεμίζοντας μια φορά τη δεξαμενή νερού, μπορείς ν’ απολαύσεις έως και πάνω από 20 ώρες δροσιάς χωρίς αναπλήρωση.

 

Δίνει αέρα φρεσκάδας στο χώρο

Δεδομένου ότι τα air coolers αφήνουν μια ελάχιστη ποσότητα υγρασίας στον αέρα, δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και είναι ιδανική λύση δροσισμού για όσους αντιμετωπίζουν ορισμένα θέματα υγείας, όπως ρινικές λοιμώξεις, ρινορραγίες, ερεθισμούς ματιών και δέρματος, αλλεργίες κ.λπ.

 

Είναι φιλικό προς το περιβάλλον

Εκτός από την προσωπική σου υγεία, τα air coolers είναι ιδανικά και για το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούν φυσικά στοιχεία, χωρίς τοξικές χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για το περιβάλλον. Λειτουργούν με τα παράθυρα του δωματίου ανοιχτά για να «φέρνουν» ένα σταθερό ρεύμα εξωτερικού αέρα που ανανεώνει με φυσικό τρόπο τον αέρα μέσα στο χώρο σου.

 

 

Βασικοί τύποι air coolers

Όπως και με κάθε σύστημα ψύξης, τα air coolers διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία από μάρκες και μοντέλα σε διάφορα μεγέθη και με διαφορετική ισχύ. Παρακάτω θα δεις τους πιο δημοφιλείς τύπους air cooler, καθώς κι ορισμένες προτάσεις απ’ αυτές τις κατηγορίες που μπορείς να επιλέξεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

Φορητά air coolers

Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους air cooler. Τα φορητά air coolers διαθέτουν δεξαμενή νερού χωρητικότητας από 3,5-5 λίτρα και πάνω, ενώ καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικά σε μικρούς χώρους ενώ λειτουργούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου. Επιπλέον, λόγω του “compact” σχεδιασμού τους, «πιάνουν» μικρότερο χώρο – χαρακτηριστικό που τα καθιστά άκρως ευέλικτη πρόταση για κάποιον που, για παράδειγμα, χρειάζεται μία μονάδα δροσισμού για το εξοχικό του. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες όπως υγραντήρα και ιονιστή.

Στην ίδια κατηγορία, μπορεί να συναντήσεις ακόμη περισσότερα επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως περισσότερα φίλτρα κι επιπλέον λειτουργίες. Για παράδειγμα, το Rohnson R-875 4 Σε 1 Air Cooler, εκτός από ψύξη αέρα, προσφέρει ιονιστή, ανεμιστήρα και καθαρισμό από σκόνη κι άλλα μικροσωματίδια, καθώς είναι εξοπλισμένο με δύο φίλτρα. Το πρώτο συγκρατεί σκόνη και χνούδια, ενώ το δεύτερο είναι ειδικό φίλτρο κυτταρίνης το οποίο διαποτίζεται με νερό. Μ’ αυτό τον τρόπο ο αέρας καθαρίζεται, ψύχεται και υγραίνεται. Τέτοια μοντέλα είναι ιδανικά για περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζεστές και ξηρές συνθήκες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο χώρο – κάτι απαραίτητο για τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες ή/και για όσους έχουν στο σπίτι τους κατοικίδια.

Τα συγκεκριμένα μοντέλα μπορούν να τοποθετηθούν άνετα στην κρεβατοκάμαρα, κοντά στον καναπέ, ή σ’ ένα μικρό σαλόνι, ή σε γραφείο, καθώς προορίζονται κυρίως για μικρότερες περιοχές και χώρους εντός του σπιτιού. Αν έχεις μικρό χώρο, τότε το φορητό air cooler είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Φορητά air coolers Πύργοι (Tower Coolers)

Αυτά τα μοντέλα είναι πολύ πιο «κομψά» και προσφέρουν εξαιρετική αισθητική που ενισχύει την εμφάνιση του χώρου στον οποίο τοποθετούνται. Αυτά τα συστήματα δροσισμού προσφέρουν υψηλή φορητότητα λόγω του σχεδιασμού τους (πύργος), ενώ χρειάζονται πολύ λιγότερη συντήρηση και είναι εύκολο να καθαριστούν. Επιπλέον, τα “tower coolers” μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε καθώς καταλαμβάνουν μικρό χώρο δαπέδου.

Αν θέλεις ένα air cooler που και θα σε δροσίζει, ενώ παράλληλα θα ομορφαίνει και το χώρο σου, σου συστήνουμε να ρίξεις μια ματιά στο Splendid Peler 4 Air Cooler. Πρόκειται για ένα φορητό air cooler που μεταφέρεται εύκολα παντού κι αποδίδει άμεσα με εύκολη και απλή λειτουργία. Παρά το μικρό του όγκο, το Splendid Peler Air Cooler είναι αρκετά «δυνατό», με παροχή δροσερού αέρα έως 558 m3/h. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργία ιονιστή για ν’ απολαμβάνεις φρέσκο αέρα κι ένα καθαρότερο και πιο υγιές περιβάλλον.

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Κατά την έρευνα αγοράς air cooler θα συναντήσεις πολλά “extras”, τα οποία προσφέρουν πολλές ευκολίες κατά τη χρήση και μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση της συσκευής.

 

Λειτουργία 3 σε 1

Όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν όλα τα air coolers νέας γενιάς μπορούν να λειτουργήσουν κι ως ιονιστές, ή καθαριστές αέρα, αλλά και ως υγραντήρες.

Η λειτουργία ιονιστή μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια, μικροοργανισμούς, σκόνη, τις τοξίνες του καπνού, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων κι οσμές. Ο ιονιστής καταφέρνει να παράγει μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων που προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα, τα οποία γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα, ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης που ενσωματώνει η συσκευή.

Παράλληλα, η εισπνοή αρνητικών ιόντων δυναμώνει εντυπωσιακά το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού συμβάλουν στην οξυγόνωση του οργανισμού, στη βελτιωμένη διάθεση, στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ακόμα και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Η πυκνότητα σε αρνητικά ιόντα παραμένει υψηλή σε περιοχές μέσα σε δάση, κοντά σε καταρράκτες και γύρω από τη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθεις ευφορία όταν βρίσκεσαι στη φύση. Ενεργοποιώντας λοιπόν τη λειτουργία ιονιστή μπορείς ν’ αναπνέεις κάθε μέρα φρέσκο, υγρό αέρα.

Τα air coolers  με καθαριστή αέρα χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα τα οποία φιλτράρουν σκόνη, ίνες κι οσμές από τον αέρα, εξασφαλίζοντας ένα υγιές περιβάλλον και είναι -επίσης- ιδανικά για την καταπολέμηση αλλεργιών, μικροβίων και ιών.

Η λειτουργία υγραντήρα σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μια καθαρή και φυσική ατμόσφαιρα στο χώρο σου που είναι δροσερή, αλλά όχι ξηρή.

 

Παγοκυψέλες

Τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν παγοκυψέλες τις οποίες μπορείς να τοποθετήσεις στη δεξαμενή νερού της συσκευής για ν’ αυξήσεις την αποτελεσματικότητα της ψύξης.

 

Τηλεχειριστήριο

Όπως και στα κλιματιστικά, το τηλεχειριστήριο σου επιτρέπει να ενεργοποιείς την επιθυμητή λειτουργία, αλλά και να ρυθμίζεις την ταχύτητα του ανεμιστήρα από απόσταση.

 

Ταχύτητες ανεμιστήρα

Κάθε air cooler νέας γενιάς διαθέτει τουλάχιστον τρεις ταχύτητες λειτουργίας για να ρυθμίσεις την ψύξη σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Μπορείς ν’ αλλάξεις την ταχύτητα του ανεμιστήρα -χρησιμοποιώντας το σχετικό πλήκτρο- σε χαμηλή, μεσαία, ή υψηλή ταχύτητα.

 

Ένδειξη στάθμης νερού

Η ένδειξη στάθμης νερού σου «δείχνει» τη στάθμη του νερού στη δεξαμενή, έτσι ώστε να γνωρίζεις πότε πρέπει ν’ αναπληρώσεις. Ορισμένα μοντέλα, όπως το Rohnson R-875 4 Σε 1, διαθέτουν αυτόματη απενεργοποίηση υγροποίησης/ψύξης σε περίπτωση άδειας δεξαμενής για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη