Πώς η Toshiba άλλαξε μια για πάντα τον κόσμο των κλιματιστικών με την τεχνολογία inverter

by Aggeliki Tsoukana

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) αναγνώρισε προσφάτως την τεχνολογία inverter της Toshiba ως έναν ιστορικό σταθμό στην εξέλιξη των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών συσκευών. Η ιαπωνική εταιρεία τιμήθηκε μέσω του IEEE Milestones για ένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα – καινοτομίες που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην πρόοδο της κοινωνίας και της βιομηχανίας.

Το πρώτο οικιακό κλιματιστικό με τεχνολογία inverter κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά από την Toshiba το 1981 και η τεχνολογία αυτή δεν άργησε να εδραιωθεί και να ακολουθηθεί από όλους τους κατασκευαστές.

Η αναγνώριση της Toshiba από το Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών επισφραγίζει την επιτυχία μιας εταιρείας που ανέκαθεν κυνηγούσε την πρωτοπορία και την επανάσταση στους τομείς που δραστηριοποιείται και ιδιαίτερα στον χώρο του κλιματισμού.

 

 

Τι είναι ακριβώς η τεχνολογία inverter;

Η τεχνολογία Inverter επιτρέπει στον συμπιεστή να προσαρμόζει συνεχώς την απόδοση της συσκευής στις θερμοκρασιακές ανάγκες του χώρου.

Η θερμοκρασία του χώρου γίνεται αντιληπτή μέσω ενός μικροεπεξεργαστή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σωστή ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή και επομένως της ισχύος του. Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, ο συμπιεστής συνεχίζει να λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Έτσι ο χώρος κλιματίζεται ακριβώς όσο χρειάζεται, με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος καθώς αποφεύγονται οι συχνές επανεκκινήσεις του συμπιεστή.

Επιπλέον παρουσιάζουν αρκετά λιγότερες βλάβες καθώς ο συμπιεστής προστατεύεται από συχνές επανεκκινήσεις και κραδασμούς που προκαλούν φθορές στο σύστημα.

 

 

Η σπουδαία αυτή ευρεσιτεχνία της Toshiba άλλαξε για πάντα τη βιομηχανία των κλιματιστικών. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι κατασκευαστές έσπευσαν να την υιοθετήσουν. Οι καταναλωτές εκπαιδεύτηκαν στην τεχνολογία inverter μέσω του κλιματισμού και πλέον την αναζητούν στις ηλεκτρικές συσκευές τους.

 

 

Toshiba και κλιματισμός, μια ιδιαίτερη σχέση δεκαετιών

Η Toshiba συνέχισε να παρουσιάζει καινοτόμες τεχνολογίες δίχως να επαναπαύεται στις δάφνες της επιτυχίας του ’81 και του πρώτου κλιματιστικού inverter.

Το 1986 παρουσίασε το πολυδιαιρούμενο κλιματιστικό (Super Multi) και το 1993 το πρώτο παγκοσμίως κλιματιστικό με ψηφιακό δίδυμο περιστροφικό συμπιεστή. Το 2000 έφερε την καινοτομία DC hybrid inverter και παρουσίασε το πρώτο σύστημα μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου (VRF) για επαγγελματικά κτίρια. Έναν χρόνο αργότερα, σημείωσε ακόμα μια παγκόσμια πρωτιά με το Super Power Eco, τον περιστροφικό συμπιεστή DC Inverter και τη χρήση του φιλικότερου στο περιβάλλον ψυκτικού μέσου R410A.

Ξεκινώντας από την κατασκευή των πρώτων της κλιματιστικών το 1950, η Toshiba εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να επενδύει στον σχεδιασμό προϊόντων που ξεχωρίζουν για την υψηλή Ιαπωνική τεχνολογία. Δικαίως λοιπόν αποτελεί μια εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στις τεχνολογίες οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το αγοραστικό κοινό, όπως και ένα όνομα που συνάδει με την εγγύηση της ποιότητας και της αποδοτικότητας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη