Φεύγεις για διακοπές; Ασφάλισε το σπίτι σου

by Zikou Stella

Κοντοζυγώνει η περίοδος των διακοπών σου σε κάποιο νησί, στο εξοχικό στο χωριό ή σε προορισμό εκτός Ελλάδας;

Έφτασε η ώρα για να χαλαρώσεις, να αποτοξινωθείς από την καθημερινότητα, να διασκεδάσεις, να ξεκουραστείς. Απόλαυσε τις βουτιές, την ηλιοθεραπεία στην παραλία, το καλό φαγητό.  Φρόντισε μόνο εγκαίρως να θωρακίσεις την περιουσία σου, για να μην χαλάσει η διάθεσή σου ούτε λεπτό με στιγμιαίες σκέψεις που -σίγουρα- θα κάνεις όσον αφορά στην ασφάλεια του σπιτιού σου. Πόσες φορές ταξιδεύοντας για κάποιο προορισμό σου ήρθε στο μυαλό μία πιθανή εισβολή διαρρηκτών που εκμεταλλεύονται την απουσία σου; Πόσες φορές αγχώθηκες επειδή δεν έβγαλες κάποια συσκευή από την πρίζα, εάν ξέχασες κάτι στην κουζίνα, αν έκλεισες τη βρύση…

Η πιο σοβαρή ανησυχία κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι ότι το σπίτι μπορεί να γίνει στόχος διαρρηκτών. Η ιδέα και μόνο σου προκαλεί ανατριχίλα.

 

 

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείς, καθώς για την προστασία του σπιτιού σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια IP κάμερα που θα γίνει το τρίτο σου μάτι. Η έξυπνη κάμερα είναι εύκολη στην εγκατάσταση και τη χρήση. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις τη σχετική εφαρμογή και μέσω αυτής, μπορείς να βλέπεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει στην κατοικία σου όταν λείπεις. Οι σύγχρονες κάμερες ασφαλείας είναι εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνολογικά, και πέραν του αυτονόητου, να αποτυπώνουν δηλαδή τι συμβαίνει στον χώρο, παρέχουν και έξτρα προστασία με συγκεκριμένες λειτουργίες.

Η IP κάμερα TP-Link Tapo C200 παρακολουθεί ό,τι επιθυμείς στον χώρο σου μέρα και νύχτα. Διαθέτει ανάλυση Full HD 1080p, οριζόντιο εύρος 360°, κάθετο εύρος 114° και λειτουργία νυκτός. Τοποθέτησε την έτσι ώστε να παρακολουθεί την είσοδο του σπιτιού σου, του γκαράζ ή του υπογείου σου, για να εξασφαλίσεις την ασφάλεια της οικογένειάς σου και του χώρου σου. Επιπλέον, μπορείς να λαμβάνεις άμεσες ειδοποιήσεις στο smartphone σου, όταν υπάρχει κινητικότητα στο σπίτι σου. Επίσης, μπορείς να ενεργοποιήσεις απομακρυσμένα φώτα και ήχο, ώστε να τρομάξεις τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Η δωρεάν εφαρμογή της Tapo Camera διαθέτει όλες τις λειτουργίες που χρειάζεσαι. Μπορείς να δεις παλαιότερες εγγραφές της κάμερας πατώντας το πλήκτρο του βίντεο. Αν θέλεις να ελέγχεις μόνο συγκεκριμένες στιγμές, μπορείς να τις ορίσεις μέσω της εφαρμογής. Η εγγραφή θα γίνεται αυτόματα, κατά συγκεκριμένη διάρκεια, ανεξάρτητα από το εάν αναγνωρίζεται ή όχι κάποια κίνηση. Τέλος, η δυνατότητα της microSD card μπορεί να εμποδίσει τους επίδοξους hackers.

Αν διαθέτεις ιδιωτική αυλή/κήπο ή βεράντα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την TP-Link Tapo C410 KIT 2K Solar Panel IP Camera. Μπορείς να παρακολουθείς 24/7 απομακρυσμένα τον χώρο σου και να απολαμβάνεις μια εμπειρία ασφάλειας χωρίς να χρειάζεται συντήρηση με το Tapo Solar Panel, το οποίο παρέχει συνεχή τροφοδοσία και ευέλικτη εγκατάσταση. Με ανάλυση 2304×1296 px, καταγράφει λεπτομερείς έγχρωμες εικόνες ακόμα και την νύχτα, ενώ η έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη προσδιορίζει με ακρίβεια ανθρώπους, κατοικίδια και οχήματα. Τώρα μπορείς να παρακολουθείς χώρους με ανανεώσιμη ενέργεια, χάρη στο ηλιακό πάνελ του Tapo C410 KIT. 45 λεπτά απευθείας έκθεσης στον ήλιο παρέχουν αρκετή ενέργεια για ολοήμερη παρακολούθηση. Το Tapo Cam χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένο βίντεο, έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας δεδομένων και πολλά άλλα για να διασφαλίσει το απόρρητο. Τέλος έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις real time με κάποιον που χτυπάει το κουδούνι σου (πχ ταχυδρόμο, γείτονα, υπάλληλο της ΔΕΗ κτλ). Εξασφαλίζεις απομακρυσμένη αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες ή τους μεταφορείς παράδοσης εξ αποστάσεως μέσω καθαρού, αμφίδρομου ήχου, προσφέροντας άνεση ακόμα και όταν λείπεις.

 

 

Επίσης οι smart ανιχνευτές αποτελούν άλλη μια σημαντική προσθήκη υπέρ της ασφάλειάς σου. Εάν για παράδειγμα ξεχάσεις το μάτι της κουζίνας ανοιχτό κι εσύ λείπεις, δεν χρειάζεται πανικός. Ο ανιχνευτής καπνού θα σε ειδοποιήσει άμεσα για ενδεχόμενη πυρκαγιά και η σειρήνα που διαθέτει θα ηχήσει αμέσως. Οπότε επιστρέφεις αμέσως άμα είσαι κοντά ή ειδοποιείς κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο να σπεύσει. Ο έξυπνος αισθητήρας

TP-Link Tapo T310 Temp and Hum παρακολουθεί με ακρίβεια ελβετικού αισθητήρα και σε πραγματικό χρόνο την θερμοκρασία και την υγρασία στον χώρο σου. Σύνδεσε το με το Tapo Hub για την υποστήριξη έξυπνων λειτουργιών, όπως απομακρυσμένη παρακολούθηση, οικιακό αυτοματισμό, εξαγωγή δεδομένων και άλλα. Ενδείκνυται εάν επιλέξεις IP camera της Tapo, ώστε να φτιάξεις το δικό σου έξυπνο οικοσύστημα.

Ο ανιχνευτής καπνού από την Somfy, ανιχνεύει την πυκνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και σε προειδοποιεί µε δική του σειρήνα, αποστέλλοντας σήμα στο σύστημα συναγερμού για να ενεργοποιεί τις υπόλοιπες σειρήνες της εγκατάστασης, να σε ειδοποιεί µέσω μηνύματος στο smartphone σου.

 

 

Κι επειδή ο κίνδυνος μπορεί να παραμονεύει στο παράθυρο, μπορείς να τον αποφύγεις, με τη χρήση ενός ανιχνευτή ανοίγματος. Σε ειδοποιεί άμεσα κάθε φορά που ανοιγοκλείνει ένα παράθυρο ή μια πόρτα και σε κρατά ενημερωμένο και φυσικά προστατευμένο.

Ο αισθητήρας IntelliTAG της Somfy είναι ο μόνος αισθητήρας για παράθυρα/πόρτες που σε ειδοποιεί για προσπάθεια εισβολής μέσα στο σπίτι σου. Το IntelliTAG μπορεί να καταλάβει πότε κάποιος χτυπάει τη πόρτα σου και πότε προσπαθεί να εισβάλλει στο σπίτι σου. Το IntelliTAG ενεργοποιεί τη σειρήνα και στέλνει μία ειδοποίηση στο Smartphone σου σε περίπτωση διάρρηξης. Η εγκατάσταση του είναι εύκολη, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον τοποθετήσεις και να το συνδέσεις με το Smartphone σου.

 

Εάν πάλι θέλεις να δείχνει το σπίτι σου κατοικήσιμο ενώ λείπεις υπάρχει και μία ακόμη πιο απλή λύση. Η επιλογή σου είναι οι έξυπνες λάμπες. Πρόκειται για λαμπτήρες που ενώ εξωτερικά μοιάζουν απλοί, είναι εφοδιασμένοι με έξυπνες λειτουργίες και μπορούν να σε ειδοποιήσουν όταν κάτι κινείται εντός του χώρου σου. Δημιούργησε χρονοδιάγραμμα και ρύθμισε τον χρονοδιακόπτη ώστε να ενεργοποιείται/απενεργοποιείται η φωτεινότητα που έχεις ορίσει. Οι λειτουργίες Ανατολής και Δύσης επιτρέπουν στο φως να ενεργοποιείται αυτόματα ανάλογα με τη ζώνη ώρας σου. Έτσι το σπίτι σου θα είναι πάντα σε δραστηριότητα και οι επίδοξοι εισβολείς θα παραμείνουν στο… σκοτάδι. Στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ μπορείς να βρεις μία ευρεία γκάμα με smart λάμπες.

 

 

Για κάποια τιμαλφή αντικείμενα που δεν μπορείς να μεταφέρεις για να τα έχεις μαζί σου στις διακοπές υπάρχει επίσης λύση προστασίας. Το ηλεκτρονικό χρηματοκιβώτιο Primo PRSB-50021 ανοίγει με κωδικό 3 έως 8 ψηφίων και φέρει σύστημα κλειδώματος μετά από 3 λάθος καταχωρήσεις. Έχει 2 κλειδιά ανοίγματος και τρύπες στο σώμα της συσκευής για τη στερεοποίηση της σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Λειτουργεί με μπαταρίες 4xΑΑ.

 

Τips για έξτρα ασφάλεια

 

Nα κλείσεις συσκευές όπως τον θερμοσίφωνα, τη θέρμανση, την αντλία θερμότητας, κ.α.

Να κλείσεις την κεντρική παροχή του νερού για να αποτρέψεις οποιαδήποτε διαρροή κατά τη διάρκεια της απουσίας.

Χρησιμοποίησε εσωτερικές κάμερες με απομακρυσμένη πρόσβαση.

Οι διακοπές είναι απολύτως αναγκαίες και ωφέλιμες για την ψυχή και το σώμα μας. Το ρολόι, λοιπόν, μετράει αντίστροφα και ανυπομονείς να φτιάξεις τις βαλίτσες σου για την μεγάλη απόδραση… Μην φορτώνεις το μυαλό σου με άγχος και προβληματισμό για το σπίτι και την περιουσία σου. Θωράκισέ το με έξυπνες συσκευές οι οποίες σε μία δυσάρεστη περίπτωση διάρρηξης θα σε ειδοποιήσουν εγκαίρως για να προστρέξεις σε βοήθεια ή θα λειτουργήσουν σίγουρα αποτρεπτικά για όσους πάνε να εκμεταλλευτούν την απουσία σου.

Μπες στο kotsovolos.gr ή επισκέψου ένα από τα πιο κοντινά καταστήματα της αλυσίδας ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και εφοδιάσου με τα απαραίτητα gadgets για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όταν βρεθείς για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από το σπίτι σου.

Μπορείς να δεις ακόμη