Η χαρά του να έχεις δικό σου σπίτι είναι τεράστια. Μέχρι να εντοπίσεις σκόνη στα έπιπλα, να ξεχειλίσει ο νιπτήρας από τα άπλυτα ποτήρια και να ξεμείνεις από καθαρά ρούχα. Έχεις ήδη σηκώσει το βλέμμα από την οθόνη και κοιτάς το δωμάτιο. Σε νιώθουμε..
Πόσο ωραία ήταν όταν τα έβρισκες όλα έτοιμα, τακτοποιημένα και καθαρά αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει όταν μένεις μόνος σου! (χτυπάει τηλέφωνο: εσύ με νάζι: «μαμά πότε θα έρθεις να με δεις;»)
Επειδή η μαμά σου δεν θα έρχεται κάθε εβδομάδα στο φοιτητικό σου σπίτι, ήρθε η ώρα να μάθεις να καθαρίζεις. Έστω, τα βασικά!
Είσαι έτοιμος για το πρώτο μάθημα με θέμα «Καθάρισμα Σπιτιού»;
Ξεκινάμε με 3 βασικά Tips:
- Όταν καθαρίζεις το σπίτι, ξεκίνα από τα ψηλά προς τα χαμηλά για να μην χρειαστεί να σκουπίσεις 2 φορές.
- Βγάλε εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να μην μαζεύονται πολλά και μετά βαριέσαι να τα κάνεις. Έτσι θα γλιτώνεις χρόνο.
- Να έχεις πάντα σπίτι μαγειρική σόδα, λεμόνι και λευκό ξίδι!
Προχωράμε στην Κουζίνα…
- Ξεκίνησε από το καθάρισμα του φούρνου, οπότε όσα λίπη και βρωμιές πέσουν κάτω θα τα σκουπίσεις στο τέλος. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα καθαρισμού για να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη!
- Συνέχισε με το καθάρισμα του φούρνου μικροκυμάτων με τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού ! Εναλλακτικά , μπορείς να τον καθαρίσεις τοποθετώντας μια κούπα ή ένα μπολ (προσοχή να μπαίνει στα μικροκύματα) με νερό και λίγο λεμόνι και να λειτουργήσεις το φούρνο για μερικά λεπτά. Ο ατμός θα μαλακώσει οποιοδήποτε λεκέ και υπολείμματα και θα μπορέσεις να τα σκουπίσεις πολύ εύκολα.
- Αν έχεις φούρνο με κεραμικές εστίες, προμηθεύσου την ειδική ξύστρα για να καθαρίζεις τα καμένα λίπη που έχουν κολλήσει, ενώ καλό είναι μετά από κάθε χρήση – όταν έχει κρυώσει η εστία- να την σαπουνίζεις για να μην συσσωρεύονται τα λίπη. Αν έχεις κουζίνα με εμαγιέ εστίες μπορείς να αφαιρέσεις τα λίπη και τους λεκέδες τοποθετώντας μια βρεγμένη, με ζεστό νερό, πετσέτα πάνω στα μάτια για 15 λεπτά. Μετά ρίξε λίγη μαγειρική σόδα πάνω στους λεκέδες και ξαναβάλε την πετσέτα από πάνω και άφησε τα για 15 λεπτά. Στο τέλος, καθάρισέ το με ένα πανί. Μην χρησιμοποιήσεις ποτέ μεταλλικές σπάτουλες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα για να καθαρίσεις τα εμαγιέ μάτια.
- Το ψυγείο ενώ φαίνεται δύσκολο καθαρίζεται πολύ εύκολα, είτε με τα ειδικά καθαριστικά σπρέι ή με μαγειρική σόδα και νερό. Επίσης, για να μην μυρίζει άσχημα από τα τρόφιμα μπορείς να τοποθετήσεις σε ένα ράφι ένα μικρό πιατάκι με λίγο καφέ ή λίγη σόδα- που απορροφάνε τις άσχημες μυρωδιές.
- Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν πλυντήριο πιάτων να ξέρεις ότι και αυτό θέλει καθάρισμα. Και μπορείς να το καθαρίσεις πανεύκολα. Βάλε ½ κούπα ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού και βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία. Άδειο, όχι γεμάτο με πιάτα.
- Με τον ίδιο περίπου τρόπο μπορείς να καθαρίσεις και τον βραστήρα. Βάλε μέσα στον κάδο ξίδι και νερό σε ίση ποσότητα και άστο για μερικές ώρες. Άδειασε το και μετά γέμισε νερό τον βραστήρα και άναψέ τον.
- Τέλος, αν έχεις μπλέντερ, ο πιο εύκολος τρόπος για να τον καθαρίσεις είναι να τον γεμίσεις με νερό και λίγο υγρό πιάτων και να το βάλεις να λειτουργήσει για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μετά ξέπλυνέ το και… καθάρισες!
Πάμε στο μπάνιο!
- Για να καθαρίσεις το μπάνιο χρειάζεσαι ένα ειδικό καθαριστικό μπάνιου ή αν προτιμάς την πιο «φυσική» λύση δημιούργησε ένα μείγμα από λευκό ξίδι και νερό και βάλ’τα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Με αυτό μπορείς να καθαρίσεις τον νιπτήρα, τον καθρέπτη, τα πλακάκια και την εξωτερική πλευρά της λεκάνης. Απλά, πρέπει να το αφήσεις να δράσει για μερικά λεπτά και μετά να το τρίψεις με ένα πανί.
- Αντίστοιχα, μια φυσική λύση κατά των αλάτων είναι το λεμόνι! Πέρασε τις επιφάνειες που έχουν μαζέψει άλατα με το λεμόνι, άφησε το να δράσει μερικά λεπτά και μετά ξέπλυνε την επιφάνεια με χλιαρό νερό.
- Όταν καθαρίζεις την λεκάνη, ξεκίνησε από την εξωτερική πλευρά. Στη συνέχεια βάλε ειδικό υγρό καθαρισμού ή μαγειρική σόδα στο εσωτερικό της, περίμενε λίγη ώρα και μετά βούρτσισε την επιφάνεια με το βουρτσάκι. Μόλις τελειώσεις το καθάρισμα, τράβα το καζανάκι.
Για το τέλος αφήσαμε τις «δουλειές» που αφορούν όλο τα δωμάτια του σπιτιού!
Για να τις δούμε με σειρά που πρέπει να εφαρμοστούν:
Ξεσκόνισμα:
όταν ξεσκονίζεις ξεκίνησε από τις επιφάνειες που βρίσκονται ψηλά και κατέβαινε προς τα κάτω. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεσκονίσεις το σπίτι, χωρίς να ξεφύγει ούτε κόκκος σκόνης, είναι να χρησιμοποιήσεις πανάκια microfiber. Ακόμα καλύτερα να είναι νωπά αφού «παγιδεύουν» περισσότερη σκόνη!
Σκούπισμα:
Επέλεξε μια ηλεκτρική σκούπα που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Για οικονομία στην κατανάλωση διάλεξε μια ενεργειακής κλάσης Α. Αν θέλεις να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη, τότε πάρε ένα μοντέλο με ένδειξη αλλαγής φίλτρου και σακούλας για να ξέρεις πότε πρέπει να τα αλλάξεις ή αν είσαι από αυτούς που σπάνε συχνά ποτήρια τότε χρειάζεσαι μια σκούπα με δυνατότητα απορρόφησης γυαλιού! Αν πάλι σου αρέσει να έχεις διαρκώς ένα σπίτι καθαρό, ίσως να μη χρειάζεσαι κάποια θηριώδη ηλεκτρική σκούπα των 2400W, αλλά ένα μοντέλο έως 1000W, κλάσης Α, ώστε να κάνεις και οικονομία.
Εφόσον πήρες την σκούπα που χρειάζεσαι πάμε να σκουπίσουμε:
- Ρύθμισε το στόμιό της για χαλί ή πάτωμα.
- Ξεκίνα το σκούπισμα από το πιο μακρινό σημείο του δωματίου σε σχέση με την πόρτα του και κινήσου με μικρά βήματα προς τα πίσω.
- Όταν τελειώσεις με το πάτωμα μπορείς να αλλάξεις εξάρτημα στο στόμιο της σκούπας και να συνεχίσεις με έπιπλα, καναπέ, κλπ.
Good to know:
- η μειωμένη απόδοση μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε γεμάτη σακούλα. Καλό είναι να μην αφήνεις τη σακούλα να γεμίζει εντελώς, αλλά να την αλλάζεις όταν ξεπερνά σε πληρότητα τα 3/4.
- στις ηλεκτρικές σκούπες που καθαρίζουν με ή χωρίς σακούλα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς σακούλα για καλύτερη απόδοση.
Σφουγγάρισμα:
- Για αρχή γέμισε τον κουβά με ζεστό νερό και το ειδικό υγρό σφουγγαρίσματος. Βάλε μέσα τη σφουγγαρίστρα και πριν την τοποθετήσεις στο πάτωμα, στράγγιξέ την καλά.
- Όπως και στο σκούπισμα, ξεκίνησε το σφουγγάρισμα από το πιο απομακρυσμένο από την πόρτα του σημείο του δωματίου και κατευθύνσου προς την πόρτα.
- Άλλαξε το νερό και πρόσθεσε ξανά το υγρό καθαρισμού, αν χρειάζεται.
Κλείνουμε το 1ο μάθημα με ένα μικρό μυστικό… Για να καταπολεμήσεις την σκόνη άνοιγε τα παράθυρα του σπιτιού όσο πιο συχνά μπορείς!
Αφού διάβασες όλο το άρθρο, είσαι έτοιμος για το πρώτο σου καθάρισμα. Καλή σου επιτυχία!