Υπάρχει κάτι στο ψήσιμο του Πάσχα που ξεπερνά το φαγητό. Είναι περισσότερο μια αφορμή για να μαζευτείς με κόσμο, να ακούσεις ιστορίες που έχεις ήδη ξανακούσει, να περιμένεις, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, το πρώτο κομμάτι να βγει απ’ τη σχάρα. Κι αν υπάρχει κάτι που μας ενώνει περισσότερο και από το τσούγκρισμα των αυγών, είναι το ψήσιμο. Άλλοι το ζουν παραδοσιακά, με αρνί και σούβλα και ένα σωρό κόσμο γύρω απ’ τη φωτιά. Άλλοι, πιο μαζεμένα, στο μπαλκόνι, στον κήπο ή και μέσα στην κουζίνα. Το καλό είναι πως σήμερα, δεν χρειάζεται να είσαι στο χωριό για να το ζήσεις. Η σωστή ψησταριά κάνει όλη τη διαφορά.
Η ακαταμάχητη γοητεία του κάρβουνου
Το κάρβουνο έχει κάτι το ρομαντικό, το αυθεντικό. Το άναμμα της φωτιάς, το χτίσιμο της θράκας, η αναμονή μέχρι να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, είναι σχεδόν τελετουργικά. Θέλει υπομονή, θέλει έναν άνθρωπο να την προσέχει, κατά προτίμηση κάποιον που δεν βιάζεται και του αρέσει να μυρίζει τον καπνό. Όμως το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει χαρακτήρα, αυτή τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση που δύσκολα μιμείται οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.
Είναι η επιλογή που ταιριάζει σε εκείνους που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Όχι απλώς να σερβίρουν, αλλά να παρατηρούν, να γυρίζουν το κρέας, να «διαβάζουν» τη φωτιά. Η ψησταριά κάρβουνου βέβαια, χρειάζεται χώρο και λίγη εμπειρία. Δεν είναι για στενά μπαλκόνια, ούτε για βιαστικούς. Αν όμως έχεις μια αυλή, ή ένα ασφαλές εξωτερικό σημείο με αέρα και ανοικτό ορίζοντα, θα τη χαρείς με την ψυχή σου. Όχι μόνο για το φαγητό, αλλά για τη διαδικασία. Γιατί καμιά φορά, το πιο νόστιμο κομμάτι δεν είναι αυτό που μπαίνει στο πιάτο, αλλά αυτό που προηγήθηκε.
Το υγραέριο για άνεση και σταθερότητα
Για όσους αγαπούν το ψήσιμο αλλά προτιμούν να αποφεύγουν τις «περιπέτειες», η ψησταριά υγραερίου είναι μια λύση που προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό, γεύση κοντά στο παραδοσιακό και άνεση χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το βασικό της προσόν είναι η αμεσότητα. Αντί για σπίρτα και προσανάμματα, έχεις ένα κουμπί. Μέσα σε λίγα λεπτά η θερμοκρασία έχει ανέβει και η σχάρα είναι έτοιμη. Μπορείς να ρυθμίσεις τη φωτιά με ακρίβεια, να διαχειριστείς τα διαφορετικά είδη κρέατος με ευκολία, να ψήσεις σε παρτίδες χωρίς να σε αγχώνει η θράκα που χάνει τη δύναμή της.
Δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα με το κάρβουνο, αυτό το αποδέχεσαι εξ αρχής. Όμως αποδίδει εξαιρετικά. Τα ψητά βγαίνουν σωστά, η διαδικασία είναι καθαρή, και το καλύτερο; Δεν γεμίζεις καπνούς το μπαλκόνι σου. Εξού και είναι ιδανική για χρήση σε πόλεις, σε διαμερίσματα και σε πολυκατοικίες όπου δεν επιτρέπεται ο καπνός και η παραδοσιακή φλόγα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπολογίσεις λίγο τον χώρο σου, γιατί η φιάλη υγραερίου έχει τον όγκο της. Κατά τα άλλα, η άνεση που προσφέρει είναι σίγουρο πως θα σε κάνει να την προτιμήσεις ξανά και ξανά, όχι μόνο για το Πάσχα, αλλά και για τα υπόλοιπα Κυριακάτικα μεσημέρια.
Η ηλεκτρική ψηστιέρα. Όταν το Πάσχα σε βρίσκει μέσα
Μπορεί για κάποιους το ψήσιμο χωρίς καπνό να μοιάζει σχεδόν αιρετικό, αλλά αν μένεις σε διαμέρισμα, χωρίς μπαλκόνι, χωρίς χώρο ή χωρίς διάθεση να ασχοληθείς με φωτιές και σωστές θερμοκρασίες, τότε η ηλεκτρική ψηστιέρα είναι μια αξιοπρεπέστατη λύση. Την τοποθετείς στον πάγκο της κουζίνας, την ανοίγεις, και μέσα σε λίγα λεπτά είσαι έτοιμος να ψήσεις. Δεν έχεις φλόγες, δεν έχεις καθαρίσματα με στάχτες, δεν έχεις ούτε σπινθήρες, ούτε μπουκάλες. Και μπορεί η γεύση να μη φτάνει το επίπεδο του κάρβουνου, όμως με μια καλή μαρινάδα και λίγο σωστό ψήσιμο, θα μείνεις έκπληκτος με το αποτέλεσμα.
Οι ηλεκτρικές ψηστιέρες είναι ιδανικές για μικρές ποσότητες, για ψήσιμο της τελευταίας στιγμής, για όσους θέλουν να έχουν κάτι φρέσκο και σπιτικό στο τραπέζι τους χωρίς να περάσουν μισή μέρα στο μπαλκόνι. Είναι καθαρές, απλές στη χρήση, και εξαιρετικά πρακτικές. Κι αν φέτος το Πάσχα το περνάς λίγο πιο μαζεμένα, λίγο πιο ήσυχα, με δυο φίλους ή μόνο την οικογένεια, τότε δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω.
Το ψήσιμο είναι αφορμή – όχι υποχρέωση
Είτε έχεις σούβλα, είτε ψηστιέρα, είτε μια πρίζα και όρεξη, το Πάσχα είναι μια γιορτή που αξίζει να τη ζήσεις με τον δικό σου τρόπο. Δεν χρειάζεται να μοιάζει με τις διαφημίσεις, ούτε να έχει τα ίδια σκηνικά με τα παιδικά σου χρόνια. Αυτό που μετράει είναι να νιώσεις την εορταστική διάθεση, να στρωθείς με ανθρώπους που αγαπάς, να φας κάτι που έφτιαξες εσύ, με όποιον τρόπο σε βολεύει. Η χαρά του ψησίματος δεν είναι στο μέσο, αλλά στη στιγμή που το μοιράζεσαι.
Αν φέτος δεν έχει αυλή, δεν πειράζει. Αν δεν έχεις σούβλα, ακόμα καλύτερα, δεν θα χρειαστεί να την καθαρίσεις. Αν έχεις διάθεση, έχεις όλα όσα χρειάζεσαι. Διάλεξε την ψησταριά που σου ταιριάζει, βάλε τη μουσική που σε φτιάχνει, και άσε τις μυρωδιές να κάνουν τη δουλειά τους.
Καλή Ανάσταση και καλά να περάσεις, όπως κι αν τα ψήσεις.