Οδηγός αγοράς αφυγραντήρα

by Zikou Stella

Εφόσον έχεις καταλήξει ότι όντως χρειάζεσαι έναν αφυγραντήρα, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο ποια συσκευή θα αγοράσεις. Για κάθε σου απορία και ερώτηση, το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων Κωτσόβολος θα μπορέσει να σου δώσει τη λύση.

 

Χώρος

Το πρώτο και κύριο που θα πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ο χώρος που θέλεις να τοποθετήσεις τον αφυγραντήρα. Όσο μεγαλύτερος ο χώρος που έχεις, τόσο πιο ισχυρή θα πρέπει να είναι η συσκευή, για να πετύχεις την απόδοση που απαιτείται. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβουλευτείς τις προδιαγραφές που δίνει ο κάθε κατασκευαστής. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι υπολογισμοί των κατασκευαστών έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τους μέσους όρους υγρασίας που επικρατούν. Επομένως, αν θέλεις να καλύψεις έναν χώρο με περισσότερη υγρασία, καλύτερο είναι να επιλέξεις ένα μοντέλο για κάλυψη περισσότερων κυβικών και τετραγωνικών μέτρων σε σχέση με τον δικό σου.

 

 

Μέγεθος δεξαμενής νερού

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του αφυγραντήρα που θα πρέπει να λάβεις υπόψη είναι το μέγεθος της δεξαμενής νερού του. Αυτό καθορίζει πόσο γρήγορα γεμίζει και πόσο τακτικά πρέπει να το αδειάζεις.

Η δεξαμενή νερού του αφυγραντήρα συλλέγει την υγρασία που εξάγεται από τον αέρα και είναι συνήθως  μικρότερη της απόδοσης της συσκευής σε λίτρα. Εάν αγοράσεις αφυγραντήρα του σωστού μεγέθους, δεν θα χρειαστεί να αδειάζεις τη δεξαμενή τόσο συχνά. Γενικά όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η δεξαμενή, τόσο το καλύτερο, ειδικά αν δεν έχεις εύκολη πρόσβαση στη συσκευή.

 

Τύπος αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες χωρίζονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

 

Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (γνωστοί και ως ψυκτικοί) είναι σχεδιασμένοι να αφαιρούν από 10L έως 30L υγρασίας την ημέρα. Αυτοί είναι ιδανικά για την αφύγρανση χώρων που είναι περίπου σε θερμοκρασία δωματίου και δεν επικρατεί πολύ κρύο. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά μια τέτοια συσκευή, η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι πάνω από τη θερμοκρασία των πηνίων στον αφυγραντήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουν στο μέγιστο της απόδοσής τους σε ένα κρύο υπόγειο, γκαράζ, ή ένα τροχόσπιτο.

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο αφυγραντήρα και είναι ιδανικός για συλλογή μεγάλων ποσοτήτων υγρασίας σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Η χωρητικότητά τους είναι μεγάλη, οπότε δεν θα χρειαστεί να αλλάζεις συνεχώς το δοχείο του νερού.

 

Αφυγραντήρες με ζεόλιθο

Οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο συνιστώνται για ψυχρότερα περιβάλλοντα όπως γκαράζ, θερμοκήπια και υπόγεια, καθώς λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο λόγος είναι ότι δεν χρησιμοποιούν ψυχρή επιφάνεια για τη συμπύκνωση και τη συλλογή νερού όπως ένας αφυγραντήρας συμπιεστή και η ικανότητα αφύγρανσης τους είναι από 7 έως 18 λίτρα. Είναι πιο αθόρυβοι και πιο ελαφριοί, άρα πιο εύκολοι στη μετακίνηση σε σχέση με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή.

 

Θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες

Οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες είναι κατάλληλοι για μικρότερους χώρους και δεν έχουν την ίδια απόδοση με τα μοντέλα με συμπιεστή ή ζεόλιθο. Η χωρητικότητά τους είναι περίπου 0,5 έως 1,5 λίτρο και λειτουργούν πολύ καλά για τον σκοπό για τον οποίο έχουν σχεδιαστεί. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για να λειτουργήσουν είναι 15°C και άνω.

Τα κύρια πλεονεκτήματά τους είναι η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία τους, ειδικά σε σχέση με τα δυο άλλα είδη, η φορητότητα και η σχεδόν μηδενική απαίτηση για συντήρηση. Συνηθίζεται η χρήση τους σε πολύ μικρούς χώρους όπως μια ντουλάπα, ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος όπως τα βεστιάρια ή τα WC.

 

 

Χαρακτηριστικά που θα σου λύσουν τα χέρια

Υπάρχουν μια σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά που ανάλογα με τη χρήση που θα κάνεις θα σου λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια, καθώς θα σε απαλλάξουν από πολλούς “πονοκεφάλους”.

Φορητότητα

Σε περίπτωση που θέλεις να μεταφέρεις τον αφυγραντήρα από χώρο σε χώρο, αυτό θα μπορεί να γίνεται πολύ πιο εύκολα αν η συσκευή διαθέτει λαβή και ροδάκια. Συνίσταται για αφυγραντήρες με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 8 λίτρα.

Ρύθμιση του επιπέδου υγρασίας

Μια τέτοια ρύθμιση θα σου επιτρέψει να καθορίσεις το ποσοστό της υγρασίας που θέλεις να έχει τελικά ο χώρος σου, έτσι ώστε να αποφύγεις το ενδεχόμενο ξηρότητας.

Ενσωματωμένο Υγρόμετρο

Αν η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένο υγρόμετρο, τότε θα μετράει την υγρασία του αέρα και θα καθορίζει αν πρέπει να συνεχίζει ή να σταματάει τη λειτουργία της.

 

 

Λειτουργία καθαριστή / ιονιστή

Τα περισσότερα μοντέλα αφυγραντήρων διαθέτουν ενσωματωμένα ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα από σκόνες, μυρωδιές και επιβλαβή μικρόβια που βρίσκονται στον αέρα. Παράλληλα διαθέτουν μηχανισμό ιονισμού που βοηθά στη μείωση της αιωρούμενης σκόνης.

Αυτόματη απενεργοποίηση

Οι περισσότεροι σύγχρονοι αφυγραντήρες έρχονται με λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης. Αυτό σημαίνει πως όταν ο χώρος έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας ή έχει γεμίσει το δοχείο νερού, η συσκευή το αντιλαμβάνεται και αυτομάτως σταματάει να δουλεύει.

Αυτόματη επαναφορά

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή αν βγάλεις τη συσκευή από την πρίζα, εφόσον υπάρχει σύστημα αυτόματης επαναφοράς, ο αφυγραντήρας αποθηκεύει τις ρυθμίσεις που είχες κάνει και τις επαναφέρει την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσεις.

Λειτουργία Defrost

Με τη λειτουργία Defrost αποτρέπεται το πάγωμα του αφυγραντήρα όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίπεδο θορύβου

Σε όλους τους αφυγραντήρες αναγράφεται το επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να γνωρίζεις από πριν αν η ένταση θα είναι σε ενοχλητικά ή όχι για εσένα επίπεδα.

Συνδεσιμότητα

Οι σύγχρονοι οικιακοί αφυγραντήρες διαθέτουν κεραία WiFi όπου δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου από ειδικούς αισθητήρες, εμφανίζοντας τις πληροφορίες στο smartphone ή το tablet. Έτσι, μπορείς να προγραμματίσεις τη λειτουργία όπως την επιθυμείς ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου σου.

 

 

Επισκέψου την ιστοσελίδα του Κωτσόβολου ή κάποιο από τα καταστήματα της αλυσίδας για να επιλέξεις τον αφυγραντήρα που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη