Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για το Πλύσιμο των Πιάτων!

by K Admin

ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ

Είσαι φοιτητής/τρια, ή τέλος πάντων για κάποιο λόγο, μένεις μόνος/η.
Η μαμά έχει ξεκινήσει και στέλνει με το ΚΤΕΛ δέματα με τα γεμιστά κι εσύ απολαμβάνεις την ελευθερία του «μόνος στο σπίτι» χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστείς τα αγαπημένα σου φαγητά της από τα χεράκια της. Σωστά;

Ακόμη κι αν δεν είσαι σε αυτήν την κατηγορία και έχεις ήδη ξεκινήσει το μαγείρεμα, με τη βοήθεια των συνταγών που βρίσκεις σε food blogs, ένα είναι σίγουρο… πώς το πλύσιμο των πιάτων και των σκευών της κουζίνας είναι μπελάς!

Αν μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις το σύρμα από το σφουγγαράκι… συνέχισε να διαβάζεις γιατί θα μοιραστούμε μαζί σου μερικά «κοινά» μυστικά για το πλύσιμο των πιάτων!

 

Αν λοιπόν πλένεις τα πιάτα στο χέρι…

 

Φόρεσε γάντια: έτσι ώστε να μπορείς να πλύνεις τα πιάτα με πολύ ζεστό νερό.

πλύσιμο πιάτων στο χέριΌσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο το καλύτερο καθώς απομακρύνει πιο εύκολα τα υπολείμματα φαγητού και το λίπος (πχ. από το λάδι) και επιτρέπει στα γυαλικά να στεγνώσουν χωρίς να μείνουν πάνω τους κηλίδες από το νερό. Ακόμη, όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο πιο πολύ απολυμαίνει.

Τα γάντια θα σε βοηθήσουν φυσικά και με τα χεράκια σου. Ακόμη κι αν είσαι άνδρας, τα γάντια θα σε σώσουν από πολλά όπως καψίματα, αλλεργίες, μυρωδιές κλπ.
Αν είσαι γυναίκα, ένα ακόμη παραπάνω. Τα νύχια σου! Σπασίματα, ξεφλουδίσματα, αποχρωματισμοί κλπ. είναι απλώς μερικά από αυτά που ένα ζευγαράκι γάντια θα σε γλυτώσουν!

 

 

Πλύνε τα σκεύη που χρησιμοποίησες και τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα.

Dirty-Sink-of-Dishes-food-photography-studio-3Έτσι και η κουζίνα σου θα είναι τακτοποιημένη και καθαρή αλλά κυρίως θα γλιτώσεις χρόνο αφού είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσεις ένα πιάτο που δεν έχουν στεγνώσει πάνω του υπολείμματα τροφής.  Ακόμα καλύτερα, αν έχεις πολλά πιάτα και σκεύη, γέμισε  τον νιπτήρα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων κατά τη διάρκεια που μαγειρεύεις και τοποθέτησε μέσα οποιοδήποτε σκεύος δεν χρειάζεσαι πια για να μουλιάσει. Έτσι θα αφαιρεθούν πιο εύκολα και γρήγορα τα υπολείμματα και θα γλιτώσεις χρόνο όταν έρθει η στιγμή να τα πλύνεις.

Extra Tip: όταν ξεπλένεις πιάτα, ποτήρια και άλλη σκεύη με υπολείμματα από γαλακτοκομικά προϊόντα ή άμυλο, τότε χρησιμοποίησε κρύο νερό.

 

 

Κάνε οικονομία στο νερό και στον χρόνο σου πλένοντας τα σκεύη με τη σωστή σειρά!

Ξεκίνησε από τα μαχαιροπήρουνα και στέγνωσέ τα αμέσως για να αποφύγεις σημάδια από το νερό

Συνέχισε με τα ποτήρια και μετά με τα πιάτα και τα μπωλ

Άσε για το τέλος τα σκεύη μαγειρικής αφού πρώτα τα έχεις μουλιάσει σε ζεστό νερό για να μην απαιτούν χρόνο και πολύ τρεχούμενο νερό για να καθαριστούν!

 

Για ακόμη περισσότερη οικονομία χρόνου αλλά και στην κατανάλωση νερού απόκτησε ένα πλυντήριο πιάτων!

shutterstock_267234512Ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περίπου το 15-20% της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιούσες για να πλύνεις την ίδια ποσότητα πιάτων στο χέρι.

Ένας άλλος βασικός λόγος που αξίζει να έχεις σπίτι σου ένα πλυντήριο πιάτων είναι τα βακτήρια! Αναρωτιέσαι πώς συνδυάζονται αυτά;  Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις…

Για να «σκοτώσεις» τα βακτήρια που βρίσκονται σε ένα βρώμικο πιάτο πρέπει να πλύνεις τα πιάτα σε νερό θερμοκρασίας 60⁰. Αυτή η θερμοκρασία επιτυγχάνεται εύκολα με ένα πλυντήριο πιάτων αλλά όχι με πλύσιμο στο χέρι, άσε που θα καιγόσουν αμέσως! Για ακόμη καλύτερη απολύμανση υπάρχουν πλυντήρια που διαθέτουν και ειδικό πρόγραμμα, που ονομάζεται Hygiene Plus!

 

 

Δες μερικές λύσεις πλυντηρίων πιάτων, που πραγματικά θα σε γλυτώσουν:

[row]
[col col=4][php snippet=1][/col]
[col col=4][php snippet=3][/col]
[col col=4][php snippet=4][/col]
[/row]

 

Αφού τελείωσες με τα πιάτα και τα κουζινικά σκεύη σειρά έχει ο νεροχύτης.

Για να τον απολυμάνεις βάλε πρώτα σαπούνι και νερό και μετά ρίξε ξίδι και άφησε το να στεγνώσει!

 

Μπορείς να δεις ακόμη