Πώς να επιλέξεις ένα αξιόπιστο και αποδοτικό laptop για το πανεπιστήμιο

by Manos Kavvalos

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και πλέον όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών γνωρίζουν σε ποια σχολή πέρασαν. Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο, τότε κατά πάσα πιθανότητα είσαι ένας από αυτούς που με το νέο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσει μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου. Η φοιτητική ζωή είναι ο προθάλαμος της επαγγελματικής σου καριέρας. Αν πέρασες σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας σου, τότε λογικά έχεις ήδη ξεκινήσει να αναζητάς σπίτι, οικιακές συσκευές και παντός είδους εξοπλισμό για μια άνετη διαβίωση.

Ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία που θα σε «υποστηρίξουν» σε πολλαπλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια είναι ο υπολογιστής και το ιδανικό θα είναι να επιλέξεις ένα laptop, το οποίο θα μεταφέρεις οπουδήποτε με άνεση. Έτσι, από τη μία θα έχεις άμεση πρόσβαση στα δεδομένα σου, που σίγουρα θα περιλαμβάνουν και εργασίες για τη σχολή όπου και αν βρίσκεσαι, από την άλλη δεν θα χάνεις την επαφή με φίλους και αγαπημένο περιεχόμενο. Γιατί ένα laptop δεν είναι μόνο εργαλείο δουλειάς αλλά και ψυχαγωγίας.

Το πρώτο βήμα για την επιλογή είναι δικό σου. Εσύ θα πρέπει να σκεφτείς το είδος και το επίπεδο της χρήσης. Δηλαδή:

  • Τι είδους προγράμματα ή εφαρμογές θα χρειαστεί να τρέχεις;
  • Ποια είναι η κατεύθυνση των σπουδών σου;
  • Θα το χρησιμοποιείς για video chat με τους φίλους και την οικογένεια;
  • Θα δημιουργείς περιεχόμενο όπως podcasts και videos;
  • Θα παίζεις video games και αν ναι ποιο είδος σε ενδιαφέρει περισσότερο;

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Αν χρειαστεί να τρέχεις απαιτητικές εφαρμογές, όπως προγράμματα για τρισδιάστατο μηχανολογικό σχεδιασμό, ανάλυση μηχανολογικών δεδομένων, επεξεργασίας video και δημιουργίας εικόνων σε πολύ υψηλή ανάλυση, τότε ρίξε το βάρος σου σε ένα laptop με ισχυρή CPU, για να έχεις κάθε φορά όλη την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ που απαιτεί κάθε project. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις αν παίζεις video games. Από την άλλη, αν επικεντρώνεσαι απλά σε εργασίες, άρα θα χρησιμοποιείς προγράμματα επεξεργασίας κειμένου όπως το Word ή λογιστικών φύλων όπως το Excel, περνάς χρόνο σε chat με φίλους και την οικογένεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπεις ταινίες/ σειρές ή ακούς μουσική, τότε οι επιλογές σου ξεκινάνε από μοντέλα με όχι τόσο ισχυρή CPU, μιας και δεν θα σου είναι αναγκαία, άρα έχεις περισσότερες διαθέσιμες λύσεις.

 

ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Στις μέρες μας ο σχεδιασμός των laptops είναι τέτοιος που προσφέρει ευέλικτες λύσεις, προσαρμοσμένες απόλυτα σε κάθε διαφορετική ανάγκη. Είτε θέλεις απλά ένα laptop που απλά ανοίγεις/ κλείνεις το καπάκι του, είτε να μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις σε tablet και το αντίστροφο ή ακόμα και να στρέφεις την οθόνη του προς κάποιον που στέκεται απέναντί σου για λόγους μιας παρουσίασης, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου, ώστε να οδηγηθείς στην κατάλληλη επιλογή. Μην ξεχνάς ότι το laptop θα καθορίσει την παραγωγικότητά σου και ο βαθμός της ευελιξίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα την ενισχύσει, γλιτώνοντάς σε από κόπο, χρόνο αλλά και χρήματα, μιας και μπορείς να έχεις τα πάντα σε μια και μόνο συσκευή.

 

ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΘΟΝΗΣ

Σκεπτόμενος την αγορά ενός laptop, πολύ πιθανό να σου «καρφώνεται» στο μυαλό η ιδέα ότι πρέπει να αγοράσεις ένα με μεγάλη οθόνη. Λάθος, γιατί η επιλογή θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά από το επίπεδο και το ποιες ανάγκες απαιτείται να ικανοποιήσεις. Ένα laptop με μεγάλη οθόνη έχει και μεγαλύτερο βάρος, οπότε αν το κουβαλάς συνεχώς μαζί σου, ίσως αρχίζει να σε κουράζει από ένα σημείο και μετά. Ειδικά αν το μόνο που κάνεις είναι να γράφεις κείμενα, χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, άντε και κανένα παιχνίδι χωρίς πολλές, πολλές απαιτήσεις, τότε εστιάσου σε μια συσκευή με οθόνη 11’’ έως 13’’, που θα μπορείς να την κουβαλάς μαζί σου ανά πάσα στιγμή, έχοντας ως συντροφιά όλες τις πληροφορίες που αφορούν τα μαθήματα της σχολής, την προσωπική σου ζωή αλλά και πολλά περισσότερα. Από την άλλη, μην ξεχνάς ότι μπορείς να συνδέσεις ένα laptop σε ένα monitor πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων, κάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη την επιφάνεια εργασίας σου και μάλιστα δίχως να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση είναι κρίσιμο να λάβεις υπόψη τον διαθέσιμο χώρο του γραφείου σου.

Αν τώρα θέλεις να έχεις τα πάντα σε μια συσκευή, τότε οδεύεις σε laptop με οθόνη 17’’. Ναι μεν είναι αρκετά πιο βαρύ σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία- χωρίς αυτό να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα να το έχεις μαζί σου οπουδήποτε- είναι όμως η απόλυτη επιλογή αν εκτός από φοιτητής φορτωμένος με εργασίες είσαι επίσης video gamer, δημιουργείς videos ή άλλου είδους περιεχόμενο και γενικά η ισχύς σού είναι απαραίτητη για πολύπλοκους υπολογισμούς. Αν πέρασες σε σχολή που έχει ως αντικείμενό της τις νέες τεχνολογίες, ίσως χρησιμοποιήσεις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το Copilot της Microsoft, οπότε και σε αυτή την περίπτωση, οι 17’’ είναι κάτι σαν μονόδρομος.

 

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Η αυτονομία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν έρχεται η ώρα να επιλέξεις ένα laptop. Βεβαίως, η διάρκεια της μπαταρίας εξαρτάται όχι μόνο από το πόση ώρα έχεις τη συσκευή εκτός πρίζας αλλά και από το τι είδους εργασίες εκτελείς. Αν λείπεις συχνά από το σπίτι ή είσαι μακριά από πηγή ρεύματος για πολλές ώρες, τότε όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της μπαταρίας, τόσο λιγότερο το άγχος να μη σε αφήσει την κρίσιμη στιγμή μιας παρουσίασης και δεν θα τρέχεις μέσα στον πανικό για να βρεις που θα «κουμπώσεις» τον μετασχηματιστή.

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΥΡΕΣ

Το laptop ξεφεύγει από τα στενά όρια του υπολογιστή όπως τα γνωρίζαμε πριν μερικές δεκαετίες, έχοντας εξελιχθεί σε μια συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει είτε ως η βάση, είτε ως το κέντρο υλοποίησης παντός είδους εργασίας. Έτσι μπορεί να συνδεθεί με δεκάδες διαφορετικές συσκευές, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τις απαραίτητες θύρες. Μία ή περισσότερες από κάθε είδος και αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να μελετήσεις πριν πας στο ταμείο με το laptop των ονείρων σου.

Όσο πιο πολλές θύρες USB, τόσο πιο πολλά πληκτρολόγια, ποντίκια, κάμερες, εξωτερικούς δίσκους και άλλα gadgets θα μπορείς να συνδέσεις. Μάλιστα αν είναι USB 3.1 τότε θα απολαμβάνεις και υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, που φτάνουν ακόμα και τα 10 Gbps.

Οι θύρες Ethernet μπορεί να έχουν ξεκινήσει σιγά, σιγά να αποχαιρετούν τον κόσμο των laptops λόγω της έκρηξης της τεχνολογίας Wi-Fi, όμως η παρουσία τους προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά όταν πρέπει να μεταφέρεις συνεχώς μεγάλο όγκο δεδομένων, αλλά και όταν παίζεις με τους φίλους σου στο διαδίκτυο.

Έχοντας το laptop ως βάση για τις εργασίες σου, ίσως να έχεις προτιμήσει ένα monitor για να επεκτείνεις τον οπτικό σου ορίζοντα και να μην απαιτείται να σκύβεις διαρκώς σε μια μικρή οθόνη. Άρα για να είσαι και μέσα στα πράγματα, προτίμησε ένα laptop με έξοδο HDMI, για να μεταφέρεις με υψηλή ποιότητα το περιεχόμενο σε όσο μεγάλη οθόνη χωράει το γραφείο και αντέχει ο προϋπολογισμός σου.

 

 

ΓΡΑΦΙΚΑ

Μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος, τα πιο πολλά laptops δεν διαθέτουν αυτόνομη κάρτα γραφικών. Αν όμως είσαι gamer και θέλεις να «λιώνεις» τα πάντα σε υψηλή ποιότητα ή τρέχεις σχεδιαστικά προγράμματα που απαιτούν ισχυρή GPU τότε ένα laptop με κάρτα γραφικών που δεν είναι ενσωματωμένη στη motherboard όχι απλά φαντάζει, αλλά είναι η μοναδική κατάσταση που θα πρέπει να επικεντρώσεις το βλέμμα σου. Ναι μεν θα πληρώσεις κάτι παραπάνω από ένα συμβατικό μοντέλο, όμως όχι μόνο θα έχεις όλη την απαραίτητη ισχύ για να απεικονίσεις τα πάντα σε υψηλή ανάλυση, αλλά και ένα laptop που θα σου κρατήσει συντροφιά για περισσότερα χρόνια, αφού δεν θα πάψει να καλύπτει στο έπακρο κάθε ανάγκη σου.

 

ΜΝΗΜΗ/ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

Δεν υπάρχει κάποιος ιδανικός συνδυασμός μνήμης/ χώρου αποθήκευσης και αυτό που θα πρέπει να ελέγχεις όταν αγοράζεις ένα laptop είναι το κατά πόσο και με ποιους τρόπους είναι δυνατή η επέκτασή τους. Από πλευράς RAM, σίγουρα ξέχασε οτιδήποτε κυκλοφορεί με λιγότερο από 8 GB, ενώ αν θέλεις ένα laptop που θα το χρησιμοποιείς για όλη σου τη φοιτητική ζωή, απλά ξεκίνα από τα 16 GB. Για αποθηκευτικό χώρο, προτίμησε την αξιοπιστία και την ταχύτητα που προσφέρει ένας SSD ή ακόμη καλύτερα ένας M2. Με την τεχνολογία των σκληρών δίσκων να προχωράει, τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν συγκριτικά με έναν HDD δεν θα πρέπει να τα προσπεράσεις έτσι εύκολα.

 

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ

Το πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι άνετο και να μην περιορίζει τα χέρια σου σε στενό χώρο. Διαφορετικά, η πληκτρολόγηση θα γίνει κουραστική και ίσως σε αναγκάσει να καταφύγεις σε «εξωτερικό» πληκτρολόγιο, άρα σε επιπλέον έξοδα. Αν μάλιστα ασχολείσαι με αριθμούς περισσότερο από τις λέξεις, η ύπαρξη αριθμητικού πληκτρολογίου θα σε βολέψει αφάνταστα. Δες και δοκίμασε στο χέρι σου κάθε μοντέλο πριν αγοράσεις. Ακόμα και αυτή η μικρή λεπτομέρεια- που μόνο λεπτομέρεια δεν είναι- μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα.

 

ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ

Οι οθόνες αφής κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά των laptops. Ένας από τους λόγους είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που όχι απλά υπόσχονται αλλά και προσφέρουν, σε συνδυασμό με την ταχύτερη εισαγωγή δεδομένων σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι δεν θα ξεφεύγεις και πολύ από τον συναρπαστικό κόσμο των smartphones και tablets, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό στις συνήθειές σου, ό,τι και αν κάνεις.

 

 

Ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ

Αν το laptop είναι μια από τις επόμενες αγορές σου, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το site ή να έρθεις σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος. Εσύ, θα πρέπει να έχεις απλά καταγράψει τις ανάγκες σου και στη συνέχεια το έμπειρο προσωπικό μας θα σε καλύψει βήμα προς βήμα στην κάλυψή τους, πάντοτε εντός των ορίων του προϋπολογισμού σου. Το όλο «πακέτο» συμπληρώνεται ιδανικά από τους ευέλικτους τρόπους πληρωμής και παράδοσης, μαζί με το υψηλής ποιότητας service, που σου προσφέρει την ξενοιασιά πως ό,τι και αν συμβεί στο laptop σου θα βρεθεί πολύ γρήγορα στα κατάλληλα χέρια.

Θα θέλαμε να σε συγχαρούμε για την επιτυχία σου και σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη φοιτητική ζωή σου.

Μπορείς να δεις ακόμη