Τα κατάλληλα είδη για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές

by Manos Kavvalos

Από την ημέρα που γεννιόμαστε έως και στα πολύ βαθιά μας γεράματα δεν σταματάμε να ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Όταν είσαι μικρός, βιάζεσαι να μάθεις όσο περισσότερα για τον κόσμο και όταν μεγαλώνεις, διαπιστώνεις ότι οι εξελίξεις σε… ξεπερνούν και θέλεις να συμβαδίσεις με αυτές.

Οι γνώσεις, η διαρκής πληροφόρηση, η παρατήρηση του κόσμου, η διαπίστωση ότι όλα αλλάζουν είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα “συστατικά” της ζωής κι εσύ θέλεις και οφείλεις να γίνεις μάρτυρας όλων αυτών των αλλαγών.

Είτε ως χόμπι, είτε από περιέργεια, σου αρέσει να παρατηρείς τον κόσμο, τη φύση, τις αλλαγές που συμβαίνουν τριγύρω σου, αλλά και όλα όσα παραμένουν ίδια.

Από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου δεν σταματάς να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις νέα, συναρπαστικά πράγματα και εικόνες.

“Σύμμαχός” σου είναι ο εξοπλισμός και τα gadgets τα οποία χρησιμοποιείς, τα οποία σε βοηθούν να παρατηρείς τον παράξενο και άγνωστο κόσμο της φύσης – και όχι μόνο.

Εάν σε ενδιαφέρει να διαθέτεις πάντα τα πιο σύγχρονα gadgets παρατήρησης και εξερεύνησης, θα βρεις τα καλύτερα στον Κωτσόβολο. Παρακάτω, σου παραθέτουμε κάποια βασικά αξεσουάρ για να πάρεις μαζί σου στις εξορμήσεις σου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχεις.

 

Παρατηρώντας τον έναστρο ουρανό

Ειδικά τις ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού, ο ουρανός, ξάστερος, σε καλεί να τον εξερευνήσεις. Υπάρχουν πολλές ομάδες και groups παρατήρησης, που μαζεύονται τακτικά σε κάποια ψηλή κορυφή ή σε ένα καθαρό τοπίο σε ορεινές κυρίως τοποθεσίες για να παρατηρήσουν τα άστρα, αστερισμούς και όλα όσα απλόχερα μας χαρίζει ο ελληνικός έναστρος ουρανός.

Ίσως το πιο απαραίτητο αντικείμενο που θα χρειαστείς σε μια τέτοια εξόρμηση είναι ένα καλό τηλεσκόπιο. Εάν είσαι “πρωτάρης” ερασιτέχνης αστρονόμος τότε θα πρέπει να αρχίσεις με ένα τηλεσκόπιο που θα σου εξασφαλίσει σωστή παρατήρηση, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το Celestron Astromaster 114EQ1-C είναι ένα πολύ καλό gadget για να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με την αστρονομία. Είναι κατάλληλο τόσο για επίγεια όσο και ουράνια παρατήρηση, αποδίδοντας φωτεινές, καθαρές εικόνες της Σελήνης και των πλανητών. Για τους πιο… προχωρημένους που ζητούν το κάτι παραπάνω οι επιλογές είναι πολλές. Ένα τηλεσκόπιο που δεν θα σε απογοητεύσει είναι το Celestron Astrofi 5″ μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους φανατικούς του συγκεκριμένου χόμπι. Το τηλεσκόπιο, τύπου Schmidt-Cassegrain, Astro Fi 125 mm f/10, προσφέρει εξαιρετική θέα της Σελήνης και των πλανητών, καθώς και αντικειμένων που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Εάν πρόκειται να διανυκτερεύσεις σε κάποια πλαγιά, εξοπλίσου με μια ανθεκτική σκηνή camping και ένα φουσκωτό αερόστρωμα ή υπνόσακο για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.

 

Εξερευνώντας τη φύση

Εάν πάλι προτιμάς να μελετάς τη φύση… επίγεια, τότε το πρωτεύον και απαραίτητο αξεσουάρ που πρέπει να έχεις μαζί σου είναι ένα ζευγάρι κιάλια.  Πριν επιλέξεις πρέπει να λάβεις υπόψη σου αρκετές παραμέτρους, αναλόγως με τις απαιτήσεις σου, όπως:

  1. Μεγέθυνση: Αναλόγως πόσο κοντά θέλεις να φέρεις την εικόνα που παρατηρείς, πρέπει να επιλέξεις και το ανώτατο μέγεθος μεγέθυνσης. Έχε υπόψη σου ότι ο βαθμός μεγέθυνσης μπορεί να επηρεάσει την λαμπρότητα της εικόνας, ενώ όσο πιο αυξανόμενη είναι, τόσο περιορίζεται το παρατηρήσιμο οπτικό πεδίο.
  2. Φακοί και επίστρωση: Όσο καλύτερη είναι η επίστρωση, τόσο πιο ευκρινή εικόνα θα έχεις ως αποτέλεσμα. Η διαβάθμιση της ποιότητας της επίστρωσης είναι η εξής: Επιστρωμένοι, πολλαπλώς επιστρωμένοι, πολυεπιστρωμένοι, πολλαπλώς πολυεπιστρωμένοι. Εάν θέλεις ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα και συνάμα μια οικονομική λύση, τότε πρέπει να κατευθυνθείς προς τους πολλαπλώς επιστρωμένους φακούς. Για ακόμα καλύτερη εικόνα και ευκρίνεια, προσανατολίσου στους πολυεπιστρωμένους και πολλαπλώς επιστρωμένους φακούς.
  3. Πρίσματα: Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο βασικές κατηγορίες, τα πρίσματα roof και για πρίσματα Καθώς τα roof είναι πιο ελαφρά, είναι πιο εύκολα φορητά. Επίσης τα πρίσματα χαρακτηρίζονται ως ΒΚ7 και ΒΚ4. Τα ΒΚ4 έχουν πιο λεπτό γυαλί και αποδίδουν συχνά καθαρότερες και καλά ορισμένες εικόνες.

 

Έχοντας μια εικόνα για το τι θα χρειαστεί να παρατηρήσεις πριν προχωρήσεις στην αγορά των κιαλιών σου, ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ σου προτείνει μια ευρεία γκάμα που διαθέτει, ανάλογα με το τι πραγματικά θες να κάνεις με αυτά. Οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν με πιο ερασιτεχνικά κιάλια, καθώς οι πρώτες εξορμήσεις είναι καθαρά για εμπειρικούς σκοπούς. Τα Olympus 8X21 DPC είναι κόμπακτ κιάλια με μεγέθυνση 8x, Μεγάλο, κεντρικό κουμπί εστίασης για γρήγορη και εύκολη εστίαση, ενσωματωμένη διόρθωση διόπτρας για αυτόνομη ρύθμιση όρασης. Είναι ιδανικά τόσο για παρατήρηση στη φύση, όσο και για άλλες δραστηριότητες όπως πχ παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων. Κορυφαία του είδους για εκείνους που αναζητούν μια ολιστική εμπειρία, είναι τα Zeiss Zeiss Terra Ed 10×42. Στιβαρά, με υπερσύγχρονο και αδιάβροχο σχεδιασμό είναι από τα πιο αξιόπιστα, παρέχοντας μεγέθυνση έως x10 και εύρος οπτικού πεδίου 60°, υπόσχονται διαυγή, λαμπερή εικόνα, με εξαιρετική ανάλυση λεπτομερειών.

Για μια απόλυτη εμπειρία παρατήρησης χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ή απώλειες οφείλεις να φροντίσεις και για τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα βρεις στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ. Εάν δε επιθυμείς να “μυήσεις” το παιδί σου στον κόσμο της αστρονομίας, ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσεις με ένα οικιακό πλανητάριο.

H παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει συναρπαστικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Είτε θέλεις να μυηθείς στον κόσμο της αστρονομίας, είτε σου θέλεις να ανακαλύψεις τα συναρπαστικά μυστικά του ζωικού και φυτικού βασιλείου του πλανήτη μας, ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ θα σου δώσει τα απαραίτητα εφόδια. Επισκέψου ένα κατάστημα του ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ ή περιηγήσου στο kotsovolos.gr και βρες αυτό που ψάχνεις σε ασυναγώνιστες τιμές.

Μπορείς να δεις ακόμη