Τι προσφέρει η ΑΙ στο κλιματιστικό σου;

by Manos Kavvalos

Είναι γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες, επηρεάζοντας λίγο ή πολύ την καθημερινότητά μας. Τελευταίο επίτευγμα, το οποίο αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας είναι η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία υπάρχει παντού γύρω σου, ακόμη κι όταν δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Τι είναι όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ);

Πρόκειται επί της ουσίας για την προσομοίωση διαδικασιών που εκτελεί η ανθρώπινη νοημοσύνη από μηχανές και ειδικά συστήματα υπολογιστών. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές της ΑΙ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων expert systems, επεξεργασία φυσικής γλώσσας, αναγνώριση ομιλίας και μηχανική όραση.

Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μια βάση εξειδικευμένου υλικού, δεδομένων και λογισμικού για τη σύνταξη και την εκπαίδευση αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης. Γενικότερα, τα συστήματα ΑΙ λειτουργούν απορροφώντας μεγάλες ποσότητες δεδομένων εκπαίδευσης, αναλύοντας τα δεδομένα για συσχετίσεις και μοτίβα και χρησιμοποιώντας αυτά τα μοτίβα και τους ανάλογους συσχετισμούς για να κάνουν προβλέψεις για μελλοντικές καταστάσεις.

Βασίζονται πάνω σε συγκεκριμένα skills που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Μάθηση: Αυτή η πτυχή του προγραμματισμού AI εστιάζει στην απόκτηση δεδομένων και στη δημιουργία κανόνων για το πώς να τα μετατρέψεις σε πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αιτιολογία: Επιλογή του σωστού αλγορίθμου για να επιτευχθεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτοδιόρθωση: Διαρκής βελτίωση των αλγορίθμων, και διασφάλιση ότι παρέχουν τα πιο ακριβή αποτελέσματα.

Δημιουργικότητα: Χρήση συστημάτων που βασίζονται σε κανόνες, στατιστικές μεθόδους και άλλες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων εικόνων, λειτουργιών, κλπ.

Στην καθημερινή ζωή, η ΑΙ ενσωματώνεται σε μια σειρά από συσκευές, κάνοντας τη ζωή σου ευκολότερη καθώς μαθαίνουν διαρκώς μέσα από συγκεκριμένα μοτίβα και εκτελούν διαφόρων ειδών εργασίες αντί για εσένα.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις να “τρέχουν” η ΑΙ δεν θα μπορούσε παρά να εισχωρήσει τάχιστα στον κλάδο των συσκευών που χρησιμοποιούμε όλοι στο σπίτι και πλέον έχεις στη διάθεσή σου μια ευρεία γκάμα από super – έξυπνα μηχανήματα, από σκούπες-ρομπότ έως πλυντήρια που αναγνωρίζουν τα ρούχα και κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Στο κομμάτι των κλιματιστικών, η ενσωμάτωση της ΑΙ φέρνει μια επανάσταση στον τρόπο που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, με έξτρα smart λειτουργίες και ρυθμίσεις.

Ας δούμε παρακάτω τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για σένα, όσον αφορά τον κλιματισμό του χώρου σου.

Δεδομένου ότι στη χώρα μας, η χρήση του κλιματιστικού κρίνεται πλέον απαραίτητη, όσο πιο εξελιγμένο τεχνολογικά είναι, τόσο πιο ιδανικές είναι οι συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσει στον χώρο σου, έξυπνα, γρήγορα αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πλέον υπάρχουν στην αγορά συστήματα κλιματισμού που μπορούν να εντοπίσουν τις συνθήκες που επικρατούν εντός του σπιτιού και να προχωρήσουν σε αυτόματη ρύθμιση η οποία δεν περιορίζεται στο κλασικό μοτίβο “ζεστό-κρύο”.

Επιπρόσθετα, εντοπίζουν τυχόν αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη ή οσμές και προβαίνουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις για ένα πιο υγιές περιβάλλον. Ένα value for money κλιματιστικό inverter που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη είναι το Toyotomi CTN/CTG 335W ErAI Mystery White που εντοπίζει βλαβερούς οργανισμούς και τους εξολοθρεύει. Το υπεριώδες φως UV αφανίζει μεταξύ άλλων ιούς, μικρόβια, βακτήρια, μύκητες, μούχλα ενώ ο ιονιστής Plasma που διαθέτει, απελευθερώνει πρωτόπλασμα για την αποστείρωση και απολύμανση του χώρου και καταπολεμά αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές. Το συγκεκριμένο κλιματιστικό μπορεί να αναγνωρίσει τις διαφορές της θερμοκρασίας, τα επίπεδα υγρασίας ενός χώρου, το μέγεθός τους και συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Μία άλλη πολύ σημαντική λειτουργία που κάνουν τα κλιματιστικά που είναι “εφοδιασμένα” με ΑΙ είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, και κατά συνέπεια η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα μηχανήματα αυτά μπορούν να σου εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότερη απόδοση καθώς αντιλαμβάνονται τις συνθήκες του δωματίου που είναι τοποθετημένα, προσφέροντας μια μοναδική, εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης.

Για παράδειγμα το Toyotomi CTN CTG 256BRM ErAI Midnight Blue, ένα κομψό air condition σε υπέροχο χρώμα, μέσω ΑΙ και ενσωματωμένου αλγορίθμου προσαρμόζει τη λειτουργία του στις δικές σου ανάγκες. Συλλέγει συνεχώς πληροφορίες μέσω microchip και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με ευελιξία τις διαφορές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, του μεγέθους του δωματίου και του θερμικού φορτίου προσφέροντάς σου την απόλυτη άνεση και μέγιστη εξοικονόμηση  ενέργειας. Έτσι μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση έως και 15% ετησίως. Παράλληλα επιτυγχάνει μεγάλη μείωση εκπομπών άνθρακα.

Αντίστοιχα το κλιματιστικό Inverter Midea Breezeless E CB1-18HRFN8 μέσω της τεχνολογίας Breezeless E και χάρη στον αλγόριθμο εξοικονόμησης ενέργειας, μελετά τις συνήθειες σου και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, προκειμένου να υπολογίσει το πιο ενεργειακά αποδοτικό πρόγραμμα για εσένα. Μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία με ακρίβεια χωρίς διακυμάνσεις, αποφεύγοντας έτσι την περιττή κατανάλωση.

Τα πιο σύγχρονα έξυπνα κλιματιστικά δύνανται μάλιστα να αντιληφθούν τυχόν βλάβες μέσω αυτοδιάγνωσης και να προσαρμόσουν αντίστοιχες ρυθμίσεις για την αποφυγή κατασπατάλησης ενέργειας. Ορισμένα, στέλνουν ειδοποιήσεις για μικρές βλάβες, έτσι ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο μιας πιο εκτεταμένης βλάβης. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις τον συντηρητή και να λύσεις γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος τυχόν μικροπροβλήματα.

Η ΑΙ μπορεί ακόμη να υποστηρίξει τη “συνεργασία” μεταξύ διαφορετικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες σε ένα σπίτι, προκειμένου να επιτευχθούν ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες σε ολόκληρη την οικία, χωρίς να χρειαστεί κάποιο κλιματιστικό να υπερλειτουργεί, καταναλώνοντας ρεύμα και έξτρα χρήματα από την τσέπη σου. Αυτό κι αν είναι πρόοδος!

Συνεπώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί “όπλο” στη φαρέτρα κάθε νοικοκυριού που θέλει να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος, ειδικά σε μία περίοδο που οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, και εν όψει ενός θερμού καλοκαιριού, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Παράλληλα, αποτελεί σύμμαχο στην εξοικονόμηση πόρων, καθιστώντας τα σύγχρονα κλιματιστικά εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον.  Κι εσύ, με το πάτημα ενός μόλις κουμπιού μπορείς να νιώθεις όμορφα, να ζεις και να αναπνέεις σε ένα εξαιρετικά υγιές περιβάλλον, απαλλαγμένο από υγρασία, μικροοργανισμούς και σκόνη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω από το σπίτι σου.

Επένδυσε στα πιο smart κλιματιστικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι επενδύεις στην υγεία και την ευημερία των αγαπημένων σου. Επισκέψου ένα κατάστημα του Κωτσόβολου και ενημερώσου για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλιματισμό. Το εξειδικευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να σου προτείνει τις κατάλληλες λύσεις ανάλογα με εσένα και τις ανάγκες του σπιτιού σου. Εναλλακτικά, επίλεξε την κατάλληλη συσκευή κλιματισμού μέσα από την ιστοσελίδα kotsovolos.gr

Μπορείς να δεις ακόμη