Το Πάσχα στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια γιορτή, είναι ένα εθνικό πικ νικ υψηλής έντασης, με αρώματα από τσίκνα, ήχους από καμπάνες, λαϊκά στο φουλ και συγγενείς που εφαρμόζουν στο έπακρο το ρητό «όπου γάμος και χαρά…». Αν λοιπόν φέτος φιλοξενείς το γλέντι ή πας εφοδιασμένος για… ηχητικό σαματά, ετοιμάσου να στήσεις το απόλυτο ηχοσύστημα του Πάσχα που θα κάνει ακόμα και τους πιο μουρτζούφληδες να σηκωθούν για χασαποσέρβικο!
Η Καρδιά του Πασχαλινού Beat – Το ηχείο
Αυτό είναι το Α και το Ω. Ξέχνα τα μικρά, «χαριτωμένα» ηχειάκια. Aν μιλάμε για μάχη με σούβλες, κατσαρόλες, γέλια και παιδιά που παίζουν κυνηγητό, χρειάζεσαι ηχείο με ισχύ τουλάχιστον 30W RMS αν θες να ακουστείς σε αυλή, χωράφι ή πλατεία.
Αναζήτησε μοντέλα με:
- Καθαρό ήχο σε υψηλή ένταση, για να μην ακούγεται το «Βρε μελαχρινάκι» σαν να το τραγουδάει μέσα σε κονσέρβα.
- Bass boost, γιατί το μπάσο δεν είναι ποτέ αρκετό σε ένα γλέντι τύπου πανηγύρι.
- Ανθεκτικότητα, γιατί λίγη σκόνη, γύρη ή … αφρός μπύρας δεν πρέπει να το ρίχνει κάτω.
Έχεις budget για δύο; Πιάσε δύο ίδια και στήσε stereo pairing, έτσι για να νιώσει το beat και η απέναντι αυλή.
Συνδέσεις που ενώνουν… και τους καλεσμένους
Μην την πατήσεις όπως πέρσι που φέρατε ηχείο χωρίς AUX και ο θείος ήθελε να βάλει τραγούδι από το παλιό του MP3. Ένα καλό ηχοσύστημα πρέπει να είναι πασπαρτού:
- Bluetooth 5.0 ή νεότερο, για σταθερή σύνδεση χωρίς κοψίματα (γιατί αλλιώς σου μένει το τσάμικο μισό).
- AUX και USB: ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα φέρει στικάκι με την Πασχαλινή Συλλογή του ’97.
- Card reader για SD, γιατί μερικοί θείοι είναι techno-αντάρτες.
- True Wireless Stereo (TWS) δυνατότητα, αν θες να ενώσεις περισσότερα ηχεία μαζί.
Έχε και ένα multi-port φορτιστή ή power bank καβάντζα, όταν αρχίσουν να πέφτουν τα τηλέφωνα από μπαταρία, να μην μείνει το Spotify στη μέση του «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί».
Η Πασχαλινή Playlist – από Καζαντζίδη μέχρι dance mix
Το ηχοσύστημα είναι το σώμα, αλλά η playlist είναι η ψυχή. Εδώ χρειάζεται τέχνη και λίγο… στρατηγική. Δεν παίζεις μόνο για σένα, παίζεις για 4 γενιές ανθρώπων που διαφωνούν για το αν ο Βοσκόπουλος είναι παλιός ή all time classic.
Πρόταση οργάνωσης playlist:
- Ζέσταμα (πριν το φαγητό): Instrumental ελληνικά, ρεμπέτικα light, και λίγη jazz έτσι για να νομίζει η ξαδέρφη πως είναι σε brunch.
- Κυρίως πρόγραμμα (φαγητό – χορός):
- Ζεϊμπέκικα (Μητροπάνος, Διονυσίου, Καζαντζίδης)
- Νησιώτικα (Καραγκούνης, Κονιτόπουλος)
- Σύγχρονο λαϊκό (Αργυρός, Ρέμος, Βανδή)
- Απογευματινό chill ή ανεβαστικό: Εδώ πας πιο freestyle. Βάλε:
- Ένα καλό 90s pop medley
- Κάτι από Eurovision (γιατί πάντα πιάνει)
- Λίγο «Λε Πα» γιατί… έτσι.
Φτιάξε τις playlist στο Spotify ή σε άλλη πλατφόρμα και κατέβασέ τις offline, γιατί το WiFi στο χωριό είναι πιο ασταθές και από πλαστική καρέκλα σε χωμάτινη αυλή.
Τοποθεσία: Όχι δίπλα στο κοκορέτσι, σε παρακαλώ
Το πού θα βάλεις το ηχείο έχει περισσότερη σημασία απ’ όσο νομίζεις. Στήσε το ηχείο με την ίδια σοβαρότητα που στήνεις τη σούβλα. Στο σωστό ύψος, με καλή κατεύθυνση και μακριά από περίεργα χέρια.
- Βρες το σωστό…υψόμετρο: Ένα τραπεζάκι, μια καρέκλα ή ακόμα και μια παλέτα είναι τέλειο βάθρο για τον «ήχο της ημέρας».
- Μακριά από τη φωτιά. Τα ηχεία δεν θέλουν να ψήνονται. Ούτε να γίνονται πουά από το λάδι του αντικριστού.
- Αν ο χώρος είναι μεγάλος, κατεύθυνε τον ήχο προς το «κοινό», όχι προς το δρόμο, εκτός κι αν θες όλη τη γειτονιά στο γλέντι.
- Προσοχή στα παιδιά! Έχουν ταλέντο να πατάνε το stop ή να βάζουν «Baby Shark» τη χειρότερη στιγμή.
Και το κερασάκι… τα φώτα!
Είπαμε για τον ήχο, αλλά το θέαμα ολοκληρώνει την εμπειρία. Βάλε μερικά φορητά LED φωτάκια, λαμπάκια σε πλέγμα ή φαναράκια για το βράδυ. Αν βρεις hi power ηχείο με ενσωματωμένο φωτισμό που αναβοσβήνει με το beat, μπράβο, έχεις πάει σε άλλο level.
Και ναι, εννοείται πως μια mini disco ball είναι πάντα καλή ιδέα. Μην ξεχνάς, oι πασχαλινές φωτογραφίες με λίγο έξτρα φως γράφουν καλύτερα στα stories.
Στο τέλος της μέρας…
Ό,τι και να λέμε για αρνιά, αυγά και τσουρέκια, η μουσική είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Είτε με παραδοσιακά όργανα είτε με ήχο που σπρώχνει το μπάσο μέχρι τα χωράφια, το Πάσχα θέλει κέφι, ένταση και χαμόγελα.
Με καλοστημένο ήχο και τις κατάλληλες νότες στον αέρα, φέτος το Πάσχα δεν θα το θυμάσαι απλώς, θα το ζήσεις σαν φεστιβάλ!