Το Pixelbot 3000 δημιουργεί αριστουργήματα από LEGO με τη βοήθεια AI

by Manos Kavvalos

Ένας YouTuber σχεδίασε και κατασκεύασε έναν εκτυπωτή για LEGO, που αυτοματοποιεί τη διαδικασία συναρμολόγησης μωσαϊκών από τουβλάκια. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να αποκτήσει για τη συλλογή του έργα τέχνης από LEGO, όπως η Mona Lisa του Leonardo da Vinci. Η συσκευή είναι μεν εμπνευσμένη από έναν άλλο εκτυπωτή για LEGO, τον Bricasso, τώρα η διαδικασία αυτοματοποιείται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Ο Bricasso ναι μεν είχε συγκεντρώσει την προσοχή όσων ασχολούνται με δημιουργίες από LEGO όταν κυκλοφόρησε πριν από οκτώ χρόνια, όμως απαιτούσε αρκετή προεργασία. Οι χρήστες έπρεπε να δημιουργήσουν με το χέρι τα σχέδια, να τα τυπώσουν σε χαρτί και στη συνέχεια να τα σκανάρουν μέσω της κάμερας του μηχανήματος. Η συσκευή που έφτιαξε ο ιδιοκτήτης του καναλιού του YouTube, Creative Mindstorms ενσωματώνει κώδικα και τεχνητή νοημοσύνη, οπότε η δημιουργία μωσαϊκών από LEGO απαιτεί μόνο λίγες, απλές εντολές.

Με το Pixelbot 3000, οι χρήστες πρέπει απλά να πληκτρολογήσουν το έργο τέχνης που επιθυμούν να δημιουργηθεί. Τα δεδομένα που εισάγουν στέλνονται στο DALL-E 3 της OpenAI και στη συνέχεια δημιουργούνται εικόνες μεγέθους 1024 x 1024 pixels.

 

 

Τα μωσαϊκά που συναρμολογούνται από τον εκτυπωτή περιορίζονται σε ένα πολύ μικρότερο πλέγμα με μέγεθος 32 x 32 πλακίδια LEGO. Όμως, αντί να αλλάξει το μέγεθος της εικόνας που δημιουργείται από το DALL-E 3 για να γίνει μικρότερη, ο κώδικας του Pixelbot 3000 διαιρεί την εικόνα που δημιουργείται από AI σε ένα πλέγμα 32 x 32 και κάνει πιο έντονο το χρώμα του κεντρικού στοιχείου σε κάθε πλακίδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα υψηλής αντίθεσης και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ποιοτικό μωσαϊκό.

Ένας άλλος περιορισμός- προς το παρόν τουλάχιστον- είναι ότι τα πλαστικά τουβλάκια διατίθενται σε περίπου 70 διαφορετικά χρώματα και το Pixelbot 3000 χρησιμοποιεί μόλις 15 από αυτά. Η εικόνα που δημιουργείται από AI απαιτεί μια επιπλέον σάρωση, για να βρεθεί η πλησιέστερη αντιστοίχιση κάθε έγχρωμου pixel με τα πλακίδια Lego μεγέθους 1 x 1 που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση του τελικού μωσαϊκού.

Μέσω του παρακάτω video μπορείς να πάρεις μια ιδέα για την όλη διαδικασία.

 

Μπορείς να δεις ακόμη