1TB αποθηκευτικού χώρου με μόλις $10; Αυτό λένε οι εκτιμήσεις για την αγορά των HDD

by Aggeliki Tsoukana

Όλοι ξέρουμε πως στην αγορά της πληροφορικής δύο πράγματα δεν είναι ποτέ αρκετά: η ταχύτητα σύνδεσης με το Internet και το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου. Και μπορεί το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες να έχουν ακριβύνει εξαιτίας την πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, της αύξησης του πληθωρισμού και των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μια κατηγορία προϊόντων που φαίνεται ότι θα γίνει πιο προσιτή: οι σκληροί δίσκοι.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμάει η Backblaze, εταιρία που ειδικεύεται στην cloud αποθήκευση, η οποία προβλέπει πως οι τιμές των παραδοσιακών μηχανικών σκληρών δίσκων θα πέσουν ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέχρι το 2025, οι ειδικοί της προβλέπουν πως η τιμή ανά GB θα φτάσει το νέο χαμηλό ρεκόρ του $0.01. Πρόβλεψη που αν επαληθευτεί, σημαίνει ότι σχετικά σύντομα θα μπορείς να αγοράσεις ένα HDD χωρητικότητας 1ΤΒ έναντι μόλις $10.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και συγκεκριμένα στις τιμές που προμηθεύεται η ίδια τους χιλιάδες σκληρούς δίσκους που απαιτεί ως επιχείρηση.

 

 

 

Από το 2009 μέχρι σήμερα, η Blackblaze έχει αποκτήσει περισσότερους από 250 χιλιάδες σκληρούς δίσκους, με χωρητικότητες που ξεκινούν από το 1Τ και φτάνουν μέχρι τα 16TB. Όπως μπορείς να δεις και από το γράφημα που δημοσίευσε, από το 2017 μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, η τιμή ανά GB έπεσε 56%, με την καμπύλη κόστους να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη “μαγική” τιμή του ενός λεπτού του δολαρίου ανά GB.

 

Μπορείς να δεις ακόμη