25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση και αξέχαστες βόλτες στο κέντρο της Αθήνας

by Aggeliki Tsoukana

Η 25η Μαρτίου, η διπλή γιορτή του Ελληνισμού– εθνική και θρησκευτική- πλησιάζει. Από το 1838, έχει καθιερωθεί την ημέρα αυτή να τιμούμε σε όλη την επικράτεια την επέτειο της επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους μετά από αιώνες σκλαβιάς. Την παραμονή της 25ης Μαρτίου -εκτός αν πέφτει Σαββατοκύριακο οπότε γίνονται νωρίτερα- πραγματοποιούνται γιορτές σε κάθε σχολείο, με κάθε πόλη και χωριό να στολίζεται με ελληνικές σημαίες λόγω της ημέρας. Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκονται οι παρελάσεις, μικρές ή μεγάλες, με την ελληνική σημαία να προπορεύεται πάντοτε του αγήματος κυματίζοντας με υπερηφάνεια.

 

 

Στρατιωτική Παρέλαση στο Κέντρο της Αθήνας

Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Συντάγματος, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αν θέλεις να την παρακολουθήσεις, μπορείς να μεταβείς πολύ εύκολα με το μετρό.

Συμμετέχει σύσσωμη η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, μαζί με ένα τεράστιο πλήθος κόσμου, καθώς η εθνική εορτή είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ακούγονται συνεχώς εμψυχωτικά εμβατήρια, που αποτελούν την πύλη και το εισιτήριο για να ταξιδέψεις στο παρελθόν, όταν οι πρόγονοί μας αποφάσισαν να πάρουν τα άρματα για να απελευθερώσουν την πατρίδα. Ασφαλώς, το πιο ελκυστικό θέαμα είναι τα τανκς, τα αεροπλάνα και όλο το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό που παρελαύνει. Το 2023 τον ουρανό της Αθήνας σκέπασαν τα μαχητικά F – 16 Viper, τα Rafale, όπως επίσης τα ελικόπτερα Απάτσι και Σινούκ. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος, με τις πρόβες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αν σκοπεύεις να δώσεις το “παρών” σε όλο το “πρόγραμμα” των εκδηλώσεων, μπορείς να ξεκινήσεις με την Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης νωρίς το πρωί, ενώ πριν την έναρξη της παρέλασης πραγματοποιείται δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

 

Βόλτες στο κέντρο της Αθήνας μετά την παρέλαση

Αφού πήρες την απόφαση να μεταβείς στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσεις την παρέλαση, ειδικά αν είναι καλός ο καιρός δεν θα σου κάνει καρδιά να γυρίσεις στο σπίτι. Αν έχεις όρεξη για βόλτα, γύρω από την πλατεία Συντάγματος υπάρχουν αρκετά μέρη όπου μπορείς να περάσεις ευχάριστα τον χρόνο σου, είτε με την παρέα, είτε με την οικογένειά σου.

 

 

Εθνικός Κήπος

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένας πνεύμονας πράσινου στο κέντρο της Αθήνας. Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαλίας, όχι μακριά από το σημείο που πραγματοποιείται η παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Είναι ανοιχτός για το κοινό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και φιλοξενεί διάφορα είδη βλάστησης και εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου. Στα μονοπάτια του θα βρεις δέντρα αειθαλή και φυλλοβόλα, θάμνους και ποώδη φυτά από όλα τα μέρη του πλανήτη.

Στον μικρό ζωολογικό κήπο θα βρεις παπαγάλους, τσαλαπετεινούς, πάπιες, χήνες, παγώνια, χελώνες, σκίουρους, κουνέλια, αίγαγρους, αλλά και κατοίκους του νερού, δηλαδή νεροχελώνες, ψάρια και φρύνους.

Ο Εθνικός Κήπος προσφέρεται για χαλαρωτικές βόλτες, ατελείωτες συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων στα παγκάκια του και δίνει την αίσθηση πως έχεις ξεφύγει από την πίεση και τους ρυθμούς της πόλης, ακόμα και αν βρίσκεσαι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

 

 

Πλάκα

Η Πλάκα είναι ίσως η πιο όμορφη συνοικία της Αθήνας. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός θυμίζει έντονα χωριό, παρόλο που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο. Η Πλάκα είναι χτισμένη στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης και αποτελεί έναν τεράστιο πόλο έλξης τουριστών, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς της αλλά και επειδή στην περιοχή λειτουργούν μουσεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα με τουριστικά είδη, ενώ σώζονται και κατοικίες διάσημων κατοίκων της Αθήνας του παρελθόντος.

Ο χαρακτηρισμός της ως παραδοσιακός οικισμός σημαίνει ότι τηρούνται αυστηροί πολεοδομικοί κανόνες και έτσι θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα τοπίο χωρίς κεραίες, καλώδια και σωλήνες, μιας και όλες οι υπηρεσίες, όπως νερό, ρεύμα, τηλεόραση, αποχέτευση, τηλέφωνο και Internet παρέχονται μέσω υπόγειων δικτύων.

Η Πλάκα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και τόπο που γράφτηκαν πολλές από τις επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου. Επίσης, εκεί έχουν γυριστεί ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή, όπως, “Οι Γερμανοί Ξανάρχονται”, “Ο Μεθύστακας”, “Λατέρνα, Φτώχια και Φιλότιμο”, “Στέλλα”, “Η Κυρία Δήμαρχος”, “Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα”, “Διπλοπενιές” και πολλές άλλες.

Πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκονται οι σταθμοί του μετρό, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Σύνταγμα.

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να ζει κάποιος στην Αθήνα, τον Πειραιά ή τα προάστιά τους και να μην έχει επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης. Τον χώρο που φιλοξενείται ένα μεγάλο κομμάτι τις σπουδαίας ιστορίας των αρχαιοελληνικών χρόνων. Βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 20 Ιουνίου 2009.

Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείο καλύπτουν ένα εμβαδό 14.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρισμένοι σε επίπεδα. Πηγαίνοντας από πάνω προς τα κάτω, στην κορυφή βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα, που εκτός από γλυπτά του μνημείου, με κυρίαρχή την επιβλητική ζωοφόρο του ναού που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την πανοραμική θέα ενός μεγάλου μέρους της πρωτεύουσας.

Στο δεύτερο επίπεδο εκτίθενται ευρήματα από τον ναό της Αθηνάς Νίκης, από το Ερέχθειο -και σίγουρα έχεις ακούσει για τις Καρυάτιδες- όπως επίσης διάφορα αντικείμενα από τη μυκηναϊκή έως τα πρώτα χρόνια της κλασσικής ελληνικής περιόδου.

Στον πρώτο όροφο έχουν τοποθετηθεί τα ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως και η μορφολογία της είναι τέτοια που παραπέμπει στην ανάβαση στον βράχο.

Η 25η Μαρτίου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτείς το Μουσείο της Ακρόπολης, λόγω του ότι την ημέρα εκείνη η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Οργανώσου για να κρατήσεις ζωντανές όλες τις στιγμές

Μια ξεχωριστή ημέρα όπως αυτή της 25ης Μαρτίου απαιτεί και την κατάλληλη οργάνωση, ώστε να κρατήσεις ζωντανές όλες τις μοναδικές στιγμές από την παρέλαση και τη βόλτα που πιθανό να ακολουθήσει. Οπότε, τι το καλύτερο να έχεις μαζί σου μια φωτογραφική μηχανή, που θα γεμίσει το ψηφιακό ή φυσικό σου άλμπουμ με ανεξίτηλες αναμνήσεις. Αν δεν έχεις ή ακόμα και αν έχεις ή επιθυμείς να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό σου, ο κατάλληλος προορισμός είναι είτε το site, είτε ένα κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος. Το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στην επιλογή της φωτογραφικής μηχανής που θα καλύψει απόλυτα κάθε σου ανάγκη, μαζί εννοείται με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά για ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Οτιδήποτε αναζητάς, όπως φωτογραφικές μηχανές  MirrorlessDLSRCompactInstantAction, θήκεςφακούς, φίλτρα, φλαςαξεσουάρ όλων των ειδών, ακόμα και για Action Camerasκάρτες μνήμηςμπαταρίες και φορτιστές, ο Κωτσόβολος θα είναι για μια ακόμα φορά δίπλα σου, για να κάνουμε μαζί τη ζωή μας ακόμα πιο όμορφη.

Μπορείς να δεις ακόμη