Ο ανεμιστήρας οροφής παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο λογικές λύσεις για άνετη ατμόσφαιρα στο σπίτι, παρά την επανάσταση στο χώρο του κλιματισμού και της ψύξης. Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, οι ανεμιστήρες οροφής συνεχίζουν να είναι ένα απλό, αλλά ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στην οικιακή θέρμανση και ψύξη.
Γιατί λοιπόν οι ανεμιστήρες οροφής παραμένουν σταθερή αξία;
Σίγουρα, το γεγονός ότι διακοσμούν πολύ όμορφα το ταβάνι μας είναι ένας παράγοντας. Για μερικούς ανθρώπους, η σταθερή, «ήσυχη» περιστροφή των πτερυγίων «ξυπνάει» μνήμες αλλοτινών εποχών και θυμίζει τη γλύκα καλοκαιρινών απογευμάτων. Πιο σημαντική όμως, είναι η πρακτική πλευρά του ανεμιστήρα οροφής. Προσφέρει μια άνετη θερμοκρασία στο δωμάτιο και μειώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, σπρώχνει το ζεστό αέρα προς τα κάτω το χειμώνα και δημιουργεί δροσερό αεράκι το καλοκαίρι, μειώνοντας τις απαιτήσεις για συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Καλοκαιρινή περίοδος
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ανεμιστήρα οροφής σε συνδυασμό με το κλιματιστικό, έτσι ώστε να ανακατανέμεται καλύτερα ο δροσερός αέρας μέσα στο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να αυξήσεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού κατά 1- 3 βαθμούς Κελσίου και να εξοικονομήσεις έως και 30% ενέργεια, ανάλογα με την κατασκευή του σπιτιού, π.χ. μόνωση, επαρκή σκίαση κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δεν μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα, ωστόσο το ρεύμα που δημιουργούν συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων θερμικής άνεσης.
Χειμερινή περίοδος
Το χειμώνα, ένας ανεμιστήρας οροφής επαναφέρει το ζεστό αέρα που συσσωρεύεται στο ταβάνι προς τα κάτω, βοηθώντας στην καλύτερη καθ’ ύψος κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο. Η ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα που παρέχουν οι ανεμιστήρες οροφής ελαχιστοποιεί τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας στο χώρο, μειώνοντας σημαντικά την ενέργεια που μπορεί να καταναλώνει το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ρυθμίσεις τα πτερύγια να περιστρέφονται με αντίστροφη φορά κίνησης και με διαφορετική κλίση (οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν διακόπτη για τη ρύθμιση φοράς περιστροφής τους).
Τι να προσέξεις κατά την αγορά ανεμιστήρα οροφής
Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες οροφής έρχονται με καλύτερα μοτέρ, πιο ανθεκτικά υλικά, πιο όμορφα φινιρίσματα, και έξυπνες λειτουργίες. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα από δεκάδες στιλ, συνθέσεις, διαστάσεις και τιμές. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το καλύτερο ανεμιστήρα οροφής για να καλύψεις τις ανάγκες σου.
Φωτισμός
Οι ανεμιστήρες συνήθως τοποθετούνται στη θέση του φωτιστικού. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με κιτ φωτισμού, έτσι ώστε να αντικαταστήσουν το φωτιστικό που αφαιρέθηκε. Φυσικά, υπάρχουν και προτάσεις που δεν ενσωματώνουν φωτισμό, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο ανεμιστήρας οροφής τοποθετείται στη θέση του φωτιστικού. Συνήθως, στο πακέτο αγοράς των ανεμιστήρων οροφής με ενσωματωμένο κιτ φωτιστικού δεν περιλαμβάνονται οι λαμπτήρες. Επομένως, μπορείς να εξετάσεις την αγορά λαμπτήρων LED. Μία από τις πολλές πηγές θερμότητας στο σπίτι είναι και οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως. Ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι την περίοδο που «φουντώνουν» οι ζέστες θα πρέπει να πατάς το διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσεις να σκοντάφτεις πάνω σε έπιπλα. Η πιο ιδανική λύση είναι η αντικατάσταση των τυπικών λαμπών πυρακτώσεως με φωτισμό LED. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, όπως χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ βοηθούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Υποστήριξη dimmer
Εάν χρησιμοποιείς dimmer για να αυξομειώνεις τη φωτεινότητα στο φωτισμό, θα πρέπει να προσέξεις αν ο ανεμιστήρας οροφής που σε ενδιαφέρει υποστηρίζει σύνδεση με διακόπτη dimmer. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξεις λάμπες LED για το φωτιστικό του ανεμιστήρα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ρυθμιστικά για λάμπες πυρακτώσεως δεν συνεργάζονται τόσο καλά με τις λάμπες LED, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, όπως βουητό, τρεμόπαιγμα, ή δεν ρυθμίζεται σωστά η φωτεινότητα. Επομένως, αν χρησιμοποιείς ροοστάτες αντί για απλούς διακόπτες, πρέπει να επιλέξεις λάμπες LED που υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς να αντικαταστήσεις τα dimmer που υπάρχουν στο σπίτι με dimmer ειδικά για λάμπες LED.
Χειρισμός
Διακόπτης τοίχου
Αν υπάρχει ένας μονός διακόπτης στο δωμάτιο σημαίνει πως στην οροφή υπάρχει «χώρος» μόνο για ένα φωτιστικό. Αν ο διακόπτης είναι διπλός και υπάρχει μονό φωτιστικό, τότε μπορεί να συνδεθεί σε αυτό το διακόπτη και ο ανεμιστήρας. Στην περίπτωση πάντως του μονού διακόπτη υπάρχει και η λύση του ανεμιστήρα οροφής χωρίς φωτιστικό, όπου ο χειρισμός του γίνεται κανονικά μέσω διακόπτη τοίχου, ενώ για το φωτισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φωτιστικό δαπέδου.
Τηλεχειριστήριο
Σε μερικές περιπτώσεις, ο χειρισμός της ταχύτητας του ανεμιστήρα, αλλά και ο φωτισμός πραγματοποιείται με το πάτημα του αντίστοιχου πλήκτρου στο τηλεχειριστήριο. Μπορείς να διαχειριστείς το φως και τις λειτουργίες του ανεμιστήρα με τηλεχειριστήριο, όπως π.χ. χρονοδιακόπτη, με τη βοήθεια του ασύρματου χειριστηρίου, ενώ θα βρεις και επιπλέον λειτουργίες, όπως προγραμματιζόμενες ρυθμίσεις τόσο για τον ανεμιστήρα όσο και για το φωτισμό. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης δέκτη εντολών, κάτι που σημαίνει ότι κατά την τοποθέτηση του ανεμιστήρα δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσεις νέο καλώδιο για το χειρισμό του ανεμιστήρα, καθώς όλα γίνονται ασύρματα.
Πτερύγια
Οι ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν από τρία έως έξι πτερύγια. Ωστόσο, τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με τρία ή τέσσερα πτερύγια. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των πτερυγίων δεν επηρεάζει τόσο πολύ την απόδοση, αλλά το κόστος. Γενικότερα, όσο περισσότερα τα πτερύγια τόσο υψηλότερο το κόστος. Τα πτερύγια έρχονται σε διαφορά μήκη, από 76 έως 152 εκατοστά, ενώ το υλικό κατασκευής διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φινιρίσματα: λευκό, κερασιά, δρυς, καρυδιά, ροδόξυλο, μαύρο, χρωματιστά, και πολλά άλλα. Τέλος, το επίπεδο θορύβου στα πτερύγια δεν είναι ίδιο για όλους τους ανεμιστήρες οροφής, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ανεμιστήρα και τη γεωμετρία των πτερυγίων (αεροδυναμική σχεδίαση).
Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε εσωτερικούς χώρους
Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε όλους τους χώρους του σπιτιού σε επίπεδες αλλά και υπό κλίση οροφές, ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις μας. Οι πιο συνηθισμένοι χώροι για εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής είναι το καθιστικό και τα υπνοδωμάτια, καθώς πρόκειται για χώρους που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Επιπλέον, στην κουζίνα, εκτός από τη βελτίωση της θερμικής άνεσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, απομακρύνει επίσης τις δυσάρεστες οσμές. Φυσικά, ανεμιστήρες οροφής συναντάμε και σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και γενικότερα σε εσωτερικούς χώρους που ίσως χρησιμοποιούνται συχνά, όπως αποθήκες.
Η απόδοση του ανεμιστήρα οροφής εξαρτάται από τη διάμετρο των πτερυγίων του και την ισχύ του κινητήρα του. Επομένως, για μεγάλους χώρους, όπως η κρεβατοκάμαρα, το σαλόνι ή το καθιστικό, θα χρειαστείς ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο πτερυγίων 132 εκατοστά ή και μεγαλύτερο προκειμένου να επιτυγχάνεται επαρκή κυκλοφορία του αέρα. Ένας μικρός ανεμιστήρας οροφής σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κάνει το χώρο να μοιάζει δυσανάλογος. Αντίστοιχα ένας μεγάλος ανεμιστήρας οροφής θα είναι υπερμεγέθης σε ένα μικρό δωμάτιο. Για μεσαίους και μικρούς χώρους, όπως για παράδειγμα κουζίνα, τραπεζαρία, παιδικό δωμάτιο και γραφείο, μπορείς να επιλέξεις ανεμιστήρα οροφής με διάμετρο πτερυγίων των 122 εκατοστών ή και μικρότερο.
Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε εξωτερικούς χώρους
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους, όπως μπαλκόνια, βεράντες και αυλές, αφού έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ένα δροσερό ρεύμα αέρα, καθιστώντας πιο άνετη την παραμονή στους συγκεκριμένους χώρους. Οι ανεμιστήρες οροφής που τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να είναι προστατευμένοι από τα στοιχεία της φύσης: Στο σημείο τοποθέτησης θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τοίχοι για την προστασία του από τον άνεμο. Επίσης, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να έρχονται σε απευθείας επαφή με νερό.
Ύψος ανεμιστήρα
Σε περίπτωση που το ύψος της οροφής ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα ίσως χρειαστείς ράβδο επιμήκυνσης για να έχεις την επιθυμητή διάσταση. Κάθε ανεμιστήρας οροφής θα πρέπει να έχει απόσταση από το δάπεδο έως και τα πτερύγια, τουλάχιστον 2,1 μ., και 30 εκ. από την οροφή.
Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος
Σε όλα τα μοντέλα, αναγράφεται η διάμετρος του ανεμιστήρα προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή ανάλογα με το σημείο / χώρο τοποθέτησης. Αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγεις ανεμιστήρα οροφής θα πρέπει να γνωρίζεις το μέγεθος του δωματίου, όπου θα γίνει η τοποθέτηση. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η διάμετρος του ανεμιστήρα, αλλά και με πιο δυνατό μοτέρ, ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη κυκλοφορία αέρα. Ενδεικτικά, για ένα χώρο με διάσταση έως 7.00 m² η διάμετρος πτερυγίων θα πρέπει να είναι 91-92 cm. Για χώρο με διάσταση 13,37 m² θα χρειαστείς ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 107 cm. Για χώρο με διάσταση 21 m² θα επιλέξεις ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 122 cm, ενώ, τέλος, εάν η διάσταση χώρου είναι 37 m² θα χρειαστείς ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 132 cm.
Δώσε προσοχή στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
Αφού λοιπόν έχεις διαβάσει όλα τα παραπάνω, τώρα γνωρίζεις γιατί στη λίστα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος υπάρχουν πληροφορίες όπως – μεταξύ άλλων – ισχύ κινητήρα, διάμετρο πτερυγίων, ύψος, και τρόπος χειρισμού. Είναι σημαντικό να διαβάσεις προσεκτικά τις πληροφορίες που αναφέρονται στη σελίδα προϊόντος, έτσι ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις τον ανεμιστήρα που θα καλύψει τις ανάγκες σου.