Αποτελεσματική χρήση του κλιματιστικού όλο τον χρόνο. Αφού το έχεις, άναψέ το!

by Manos Kavvalos

Ξέρεις πως είναι… όλο το καλοκαίρι κάνεις παρέα με τον κολλητό σου, ξαπλώνεις στον καναπέ, χαλαρώνεις, πίνεις παγωμένο καφέ και απολαμβάνεις τη δροσιά του κλιματιστικού. Αλλά μόλις τελειώσει το καλοκαίρι, τον ξεχνάς εκεί πάνω στον τοίχο, σαν να ήταν μόνο μια καλοκαιρινή διακοσμητική επιλογή. Μένει σιωπηλός, χωρίς καμία κίνηση, μέχρι να έρθει το επόμενο κύμα ζέστης να σου θυμίσει πόσο πολύτιμος είναι ο φίλος σου το…κλιματιστικό.

Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό! Το κλιματιστικό δεν είναι μόνο για τους καύσωνες. Μπορείς να το χρησιμοποιείς όλο τον χρόνο και να απολαμβάνεις τις λειτουργίες του με τρόπο που ίσως δεν φανταζόσουν!

Το κλιματιστικό σου είναι για όλες τις εποχές

Καταρχάς μην το σκέφτεσαι μόνο ως εργαλείο για τον καύσωνα. Ένα καλό κλιματιστικό με σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρει θέρμανση, ψύξη, ακόμα και καθαρισμό του αέρα. Eίναι ένας πανίσχυρος σύμμαχος για τη ρύθμιση της κατάλληλης  θερμοκρασίας στο σπίτι σου, χειμώνα-καλοκαίρι. Κι αν σκέφτεσαι ότι η θέρμανση με κλιματιστικό είναι ακριβή, ξανασκέψου το καθώς οι σύγχρονες συσκευές είναι πια πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές, με τεχνολογίες όπως η Inverter που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ρεύματος.

Έλεγξε τη θερμοκρασία σου με ακρίβεια, χωρίς να κάνεις την τσέπη σου να ιδρώνει

Η χρήση του κλιματιστικού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να γίνει έξυπνη, οικονομική και πολύ πιο ευχάριστη αν προσέξεις κάποιες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, για ψύξη, ρυθμίζοντας το κλιματιστικό στους 24-26°C το καλοκαίρι, επιτυγχάνεις δροσιά χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη σου. Αντίστοιχα, για θέρμανση, ο στόχος είναι οι 18-20°C τον χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείς τη θερμοκρασία του χώρου σου σταθερή και παράλληλα περιορίζεις την κατανάλωση.

Επιπλέον, οι μονάδες που διαθέτουν αισθητήρες κίνησης είναι η τέλεια επιλογή αν δεν θες να σπαταλάς ενέργεια άδικα. Μπορούν δηλαδή να «πιάσουν» πότε είσαι στον χώρο και να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους ανάλογα, εξοικονομώντας ενέργεια όταν δεν τη χρειάζεσαι.

Φιλτράκι αγάπη μου!

Κάτι που πολλοί ξεχνάμε είναι το φίλτρο του κλιματιστικού! Όχι, δεν είναι απλά ένα πλέγμα που κάπου κάπου χρειάζεται να ξεσκονιστεί. Το φίλτρο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου και την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού.

Τα βρώμικα φίλτρα μειώνουν την απόδοση και αυξάνουν την κατανάλωση. Οπότε, καθάρισε τακτικά ή αντικατάστησέ τα αν έχουν φθαρεί, ειδικά αν το χρησιμοποιείς συχνά.

Συγχρόνως, τα κλιματιστικά με ιονιστή προσφέρουν καθαρότερο αέρα, φιλτράροντας μικροσωματίδια και βακτήρια. Άρα, ακόμα κι αν το έχεις αναμμένο χειμώνα καλοκαίρι, θα αναπνέεις καθαρότερο αέρα.

Αξιοποίησε τις Έξυπνες Λειτουργίες του

Τα περισσότερα σύγχρονα κλιματιστικά έρχονται με έξυπνες λειτουργίες που θα σου λύσουν τα χέρια. Με Wi-Fi συνδεσιμότητα, μπορείς να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σου ακόμα και από το κινητό σου, πριν καν μπεις στο σπίτι. Σκέψου να έρχεσαι από τη δουλειά μια παγωμένη μέρα του Δεκεμβρίου και με το που φτάνεις, το σπίτι σε υποδέχεται με ζεστασιά! Ή, αντίθετα, το καλοκαίρι να μπαίνεις στο σπίτι και να μην περιμένεις να κρυώσει ο χώρος, αλλά όλα να είναι ήδη δροσερά από πριν.

Επιπλέον, αν είσαι ο τύπος που αγχώνεται αν ξέχασε κάτι, τα νέα κλιματιστικά σου δίνουν τη δυνατότητα τόσο να ελέγχεις εξ αποστάσεως αν το άφησες ανοιχτό όσο και να μπορείς να το κλείσεις, αποφεύγοντας να σπαταλήσεις ενέργεια άσκοπα.

Λειτουργία Αφύγρανσης και Καθαρισμού

Μία από τις πιο υποτιμημένες λειτουργίες του κλιματιστικού σου είναι η αφύγρανση. Τι σημαίνει αυτό; Καθαρός και ξηρός -όσο πρέπει- αέρας μέσα στο σπίτι σου, χωρίς την υγρασία που κάνει την ατμόσφαιρα βαριά. Είναι τέλειο για τις υγρές μέρες του φθινοπώρου ή του χειμώνα, όταν το σπίτι μπορεί να γίνεται λίγο σαν… σάουνα. Μείωσε την υγρασία με αυτήν τη λειτουργία και απόλαυσε έναν πιο άνετο και υγιή χώρο.

Αν έχεις αλλεργίες ή κατοικίδια, μπορείς επίσης να αναζητήσεις μοντέλα με λειτουργία καθαρισμού αέρα που εξουδετερώνουν τα μικροσωματίδια σκόνης και τα αλλεργιογόνα. Έτσι, αναπνέεις καθαρότερο αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η «Αθόρυβη Νύχτα»

Τι πιο ενοχλητικό από το να προσπαθείς να κοιμηθείς με ένα θορυβώδες κλιματιστικό πάνω από το κεφάλι σου; Οι σύγχρονες μονάδες έχουν αθόρυβη λειτουργία «sleep mode» που μειώνει τον θόρυβο σε ανεκτά επίπεδα και προσαρμόζει τη θερμοκρασία για έναν άνετο ύπνο. Δεν θα ξυπνήσεις κρυώνοντας τα ξημερώματα ούτε θα ξοδεύεις υπερβολική ενέργεια ενώ κοιμάσαι. Γιατί, εντάξει, ποιος θέλει να ακούει ένα “βουουου” όλη νύχτα;

Μην το σβήνεις όταν βγαίνεις από το σπίτι

Και κάτι τελευταίο, που ίσως να σου φανεί παράδοξο. Μην σβήνεις το κλιματιστικό σου κάθε φορά που θέλεις να βγεις από το σπίτι. Μπορείς να το αφήσεις να δουλεύει σε χαμηλή ρύθμιση ή ακόμα και στη λειτουργία Eco. Όταν επιστρέψεις, δεν θα χρειάζεται να το βάλεις να δουλεύει στο φουλ για να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία. Έτσι εξοικονομείς περισσότερη ενέργεια μακροπρόθεσμα και αποφεύγεις υπερβολική κατανάλωση ρεύματος όταν η μονάδα σου προσπαθεί να φτάσει γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Εντέλει… Αφού το έχεις, άναψέ το!

Το κλιματιστικό σου είναι ένας πραγματικός «μάγος» του σπιτιού σου και μπορείς να το εκμεταλλευτείς όλες τις εποχές του χρόνου. Από την ψύξη μέχρι τη θέρμανση και από τον καθαρισμό αέρα μέχρι την αφύγρανση. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να το αφήνεις αχρησιμοποίητο τους χειμερινούς μήνες. Άλλωστε, γιατί να έχεις ένα τόσο έξυπνο μηχάνημα και να μην το χρησιμοποιείς στο 100%; Μην ξεχνάς να εκμεταλλεύεσαι όλες τις έξυπνες τεχνολογίες του, να συντηρείς σωστά τα φίλτρα του και να κρατάς τις λειτουργίες του σε ισορροπία.

Και το σημαντικότερο; Aπόλαυσέ το!

Μπορείς να δεις ακόμη