Οι βασικές οικιακές συσκευές – που λίγο πολύ όλοι χρησιμοποιούμε – είναι υπεύθυνες για το περίπου 67% της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Μπορεί να φανταστεί κανείς λοιπόν το πόσο μειώνεται το κόστος ενέργειας με την αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές. Για παράδειγμα οι λευκές συσκευές που ανήκουν στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται κατακόρυφα και το κόστος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Νέα ενεργειακή ετικέτα
Η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών μας παρέχει, κατά τρόπο απλό και κατανοητό, ακριβείς, αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και για άλλα χαρακτηριστικά (όπως για παράδειγμα η χωρητικότητα, η κατανάλωση νερού κ.α.), των προϊόντων οικιακής χρήσης. Ουσιαστικά αποτελεί σημαντικός οδηγός για την επιλογή εκείνου του προϊόντος με το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος λειτουργίας. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται υπό μορφή εικονογραμμάτων σε ετικέτα, που είναι ενιαία για όλα τα προϊόντα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τα υπόψη προϊόντα που διατίθενται προς πώληση σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους. Στις κατηγορίες προϊόντων περιλαμβάνονται συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό, όπως είναι τα ψυγεία, οι καταψύκτες, οι ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια, οι ηλεκτρικοί φούρνοι, κλιματιστικές συσκευές, τηλεοράσεις και ηλεκτρικοί λαμπτήρες.
Η ετικέτα κάθε προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, επτά τάξεις ενεργειακής απόδοσης, που ανάλογα με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με έγχρωμο βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.
Διαφορές στην κατανάλωση
Σαφώς και υπάρχουν διαφορές στην κατανάλωση για κάθε συσκευή, ενώ στη μείωση του ενεργειακού κόστους παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους της συσκευής για την αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η σωστή συντήρηση και χρήση. Η αντικατάσταση της παλιάς συσκευής μας με μια νέα, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα οικονομική επιλογή, με το κόστος αγοράς να αποσβένεται σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής εξαρτάται άμεσα από την ενεργειακή αποδοτικότητά της. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας συσκευής τάξης ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης A+++ μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της κατανάλωσης έως και 80%.
Υψηλή ενεργειακή απόδοση και κιλοβατώρες (kWh)
H Κιλοβατώρα (kWh) χρησιμοποιείται ως μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Μία κιλοβατώρα (1 kWh) ισούται με χίλια Watt για μία ώρα (1kWh=1000W/h). Ενδεικτικά 1 kWh προσφέρει: περίπου 1 ημέρα λειτουργίας ενός ψυγείου ενεργειακής τάξης Α, περίπου 36 ώρες φως από ένα λαμπτήρα εξοικονόμησης 28 Watt (απόδοση 100 W) και περίπου μισή ώρα σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα 2000 Watt.