Ανακοινώθηκαν οι βάσεις: Τι να προσέξεις κατά την επιλογή του φοιτητικού σου σπιτιού

by Zikou Stella

Οι βάσεις εισαγωγής 2024 και τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2024 για όλα τα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν.

Μπορείς να πληροφορηθείς τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου: https://results.it.minedu.gov.gr/, χρησιμοποιώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό σου μαζί με τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο και Μητρώνυμο).

 

 

Πρώτα απ’ όλα, θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου στις Πανελλήνιες! Ήταν μια δύσκολη και απαιτητική περίοδος, αλλά τα κατάφερες. Τώρα ανοίγεται μπροστά σου ένας νέος κόσμος γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες. Πέρασες σε πόλη διαφορετική από αυτήν που ζεις και αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει. Κάθε άλλο! Γρήγορα θα ξεπεράσεις το πρώτο στάδιο της προσαρμογής και θα καταλάβεις πόσο συναρπαστική είναι η μετάβαση στην ανεξαρτησία της ενήλικης ζωής!

Ο επόμενος σταθμός είναι η επιλογή του φοιτητικού σου σπιτιού, μια απόφαση που θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά σου τα επόμενα χρόνια. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

 

Τοποθεσία

Η τοποθεσία του σπιτιού σου είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να λάβεις υπόψη.
Θα σε βολέψει πολύ να βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο ή τη σχολή σου, ώστε να μην ξοδεύεις ώρες στις μετακινήσεις. Αν ωστόσο το πανεπιστήμιο βρίσκεται έξω από την πόλη, επίλεξε ιδανικά ένα σπίτι μέσα στην πόλη, κάπως κεντρικά, για να έχεις εύκολη πρόσβαση τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας στην αγορά, στις υπηρεσίες και στη διασκέδαση. Επίσης, έλεγξε αν υπάρχουν κοντά στάσεις λεωφορείων ή μετρό, σουπερμάρκετ, φαρμακεία και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες. Μια καλή επιλογή τοποθεσίας θα σου εξοικονομήσει τόσο χρόνο όσο και χρήματα.

 

Κόστος Ενοικίασης

Το μηνιαίο ενοίκιο είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα αξιολογήσεις. Φρόντισε να μην υπερβείς τον προϋπολογισμό σου και να συνυπολογίσεις τα υπόλοιπα έξοδα, όπως λογαριασμούς, κοινόχρηστα και μετακινήσεις. Ένας έξυπνος τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα είναι να μοιραστείς το σπίτι με έναν ή περισσότερους συγκάτοικους. Φυσικά αυτή η επιλογή ενέχει και το ρίσκο του να μην ταιριάξεις στη συγκατοίκηση, ακόμα και με άτομα που γνωρίζεις.

 

 

Μέγεθος και Διαρρύθμιση

Το μέγεθος και η διαρρύθμιση του σπιτιού είναι επίσης πολύ σημαντικά. Ένα μικρό στούντιο ή μια γκαρσονιέρα συνήθως είναι οικονομικά, αλλά ίσως δεν προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο για να μελετήσεις και να χαλαρώσεις. Έχε υπόψη ότι όσο περνούν τα χρόνια μαζεύεις περισσότερα πράγματα (βιβλία, ρούχα, εξοπλισμό) και κάποια στιγμή μπορεί να μην σε «χωράει» ένα τόσο μικρό σπίτι.

Από την άλλη, ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα μπορεί να είναι πιο άνετο, αλλά είναι και πιο ακριβό τόσο όσον αφορά στο ενοίκιο όσο και στα κοινόχρηστα. Βρες λοιπόν την ισορροπία που σου ταιριάζει.

 

 

Επίπλωση και Εξοπλισμός

Ένα επιπλωμένο σπίτι μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά έξοδα και τον κόπο της εγκατάστασης, ειδικά αν σπουδάζεις σε πόλη αρκετά μακριά από το σπίτι σου. Αν αποφασίσεις να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση, έλεγξε τον εξοπλισμό της κουζίνας, του μπάνιου, τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Ταιριάζουν στο γούστο σου; Καλύπτουν τις ανάγκες σου; Ένα καλά εξοπλισμένο σπίτι θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη και άνετη. Φυσικά, έλεγξε αν το κόστος εξοπλισμού και επίπλωσης που θα γλιτώσεις βαραίνει υπέρμετρα το ενοίκιό σου, καθώς τα επιπλωμένα σπίτια τείνουν να ενοικιάζονται πιο ακριβά.

 

Ασφάλεια της Περιοχής

Η ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά αν πρόκειται να ζήσεις μόνος/η σε μια μεγάλη πόλη. Έλεγξε τα ποσοστά εγκληματικότητας της περιοχής και μίλα με τους ντόπιους για να μάθεις την αλήθεια. Επίσης, δες αν η γειτονιά έχει καλό φωτισμό και αν υπάρχει αστυνομικό τμήμα κοντά.

 

 

Θέρμανση και Ψύξη

Η θέρμανση και η ψύξη του σπιτιού είναι σημαντικά ζητήματα, ειδικά σε περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα. Βεβαιώσου ότι το σπίτι έχει καλό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης για τον χειμώνα και κλιματισμό για το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς κρυώνοντας τον χειμώνα ή να μην μπορείς να κοιμηθείς από τη ζέστη το καλοκαίρι.

 

Γειτονιά

Οι γείτονες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά σου. Φρόντισε να έχεις καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που μένουν γύρω σου. Οι καλοί γείτονες μπορεί να σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς πιο εύκολα στη νέα σου ζωή και να βρίσκεις άμεσα βοήθεια αν τη χρειαστείς. Έτσι και η οικογένειά σου από μακριά θα είναι πιο ήσυχη.

 

Κατάσταση του σπιτιού

Ένα σπίτι που δεν έχει συντηρηθεί σωστά μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως υγρασία, μούχλα ή προβλήματα με την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση. Κάνε έναν προσεκτικό έλεγχο πριν υπογράψεις το συμβόλαιο.

 

 

Σύμβαση και Όροι Ενοικίασης

Πριν υπογράψεις οποιοδήποτε συμβόλαιο, διάβασε προσεκτικά τους όρους ενοικίασης. Βεβαιώσου ότι κατανοείς όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά σου. Αν έχεις αμφιβολίες, ζήτα τη συμβουλή ενός νομικού ή του λογιστή σου για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

 

 

Ευελιξία και Δυνατότητες Μετακόμισης

Η φοιτητική ζωή μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές και ενδέχεται να χρειαστεί να μετακομίσεις για διάφορους λόγους, όπως αλλαγή των αναγκών σου, συγκατοίκηση ή μια πρακτική άσκηση σε άλλη πόλη. Επομένως, είναι καλό να έχεις ευελιξία στις συμφωνία σου και να γνωρίζεις τί προβλέπεται σε περίπτωση πιθανής μετακόμισης.

 

 

Ο Κωτσόβολος είναι εδώ για να εξοπλίσετε μαζί το φοιτητικό σου σπίτι

Αφού επιλέξεις το σπίτι που θα ζήσεις τα φοιτητικά σου χρόνια εμπιστεύσου τον Κωτσόβολο για να το εξοπλίσεις με τις συσκευές και τα έπιπλα που έχεις ανάγκη. Από λευκές συσκευές και μικροσυσκευές κουζίνας μέχρι υπολογιστές, τηλεοράσεις, γραφεία και καρέκλες, ό,τι χρειαστείς θα τα βρεις στο site ή σε ένα από τα καταστήματα Κωτσόβολος. Ψάξε τις προσφορές και αξιοποίησε τις ευκολίες πληρωμής για να ξεκινήσεις χωρίς άγχος τη νέα σου ζωή.

Συγχαρητήρια και πάλι για την επιτυχία σου. Καλή αρχή και καλές σπουδές!

Μπορείς να δεις ακόμη