Apple Watch Series 3: Ακόμη περισσότερη ελευθερία

by k-Admin 3

Είναι κοινό μυστικό πια πως το Apple Watch είναι το πιο επιτυχημένο wearable της αγοράς και το πιο επιτυχημένο ρολόι, είτε μιλάμε για smartwatch είτε για απλό, κλασικό ρολόι οποιουδήποτε είδους και από οποιονδήποτε κατασκευαστή ανά τον κόσμο. Αλλά φαίνεται πως η Apple δε βιάζεται να ρίξει ρυθμούς, οπότε παρουσίασε το Apple Watch Series 3, σε λιγότερο χρόνο μάλιστα από όσο της πήρε για να περάσει από την πρώτη γενιά του Apple Watch στη δεύτερη.

 

 

 

 

Δύο “γεύσεις”

Το Apple Watch Series 3 διατίθεται φυσικά σε δύο μεγέθη, όπως πάντα, ένα στα 38 χιλιοστά κι ένα στα 42, για να διαλέξεις εκείνο που σε βολεύει περισσότερο και κάθεται καλύτερα στο χέρι σου. Όμως, δεν μιλάμε για αυτές τις “γεύσεις”.

Στο Series 3 έχουμε μια επιλογή ακόμη αφού εκτός από τα μοντέλα με Wi-Fi, Bluetooth και τα συναφή, υπάρχουν και τα μοντέλα με τη δυνατότητα να συνδέονται στο δίκτυο κινητής. Τα πρώτα διατίθενται ήδη στην Ελλάδα. Τα δεύτερα αναμένονται κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, αποτελούν και τη σημαντικότερη εξέλιξη στη νέα σειρά. Θα περίμενες να “παχύνει” απότομα το ρολόι για να χωρέσει όλα τα απαραίτητα, αλλά η Apple φρόντισε η διαφορά να είναι ανεπαίσθητη. Βλέπεις, οι απαραίτητες νέες κεραίες είναι κρυμμένες στην οθόνη και στο περιθώριό της. Επιπλέον, αντί για κανονική SIM, το Apple Watch Series 3 χρησιμοποιεί eSIM που είναι ενσωματωμένη, ρυθμιζόμενη και καταλαμβάνει μόλις το 1% του χώρου που χρειάζεται μια κανονική SIM. Και όλα αυτά για αξιοποίηση του δικτύου 4G LTE. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, δεν στοχεύει κανείς σε χαμηλές ταχύτητες.

 

 

Η σχέση του Apple Watch Series 3 με το iPhone

Κάθε Apple Watch απαιτεί και εξαρτάται από ένα iPhone. Εκεί βρίσκεται η εφαρμογή με τις ρυθμίσεις του, εκεί “ζουν” κάποια δεδομένα που χρησιμοποιεί, ενώ κάποιες εφαρμογές του κάνουν τη μισή δουλειά στο ίδιο το ρολόι και την υπόλοιπη στο iPhone, ανάλογα με την περίπτωση. Ακόμη και με σύνδεση στο δίκτυο κινητής, το Apple Watch Series 3 εξακολουθεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το iPhone, εννοείται με χρήση του ίδιου Apple ID φυσικά.

Γιατί όμως; Διότι το μοντέλο του ρολογιού με 4G LTE συνδέεται ουσιαστικά στον αριθμό του κινητού σου. Πράγμα που σημαίνει πως όταν βγαίνεις από το σπίτι με το Apple Watch και αφήνεις το iPhone πίσω σου, κλήσεις και μηνύματα προς τον κανονικό σου αριθμό δρομολογούνται κανονικά στο ρολόι. Τα δεδομένα που τραβάει είναι επίσης από την ίδια γραμμή και πάει λέγοντας. Δε γίνεται απλός συγχρονισμός δηλαδή όταν είναι κοντά οι συσκευές, ούτε χρειάζεται να σου στείλει κάποιος email ή να σε καλέσει σε άλλο λογαριασμό σε υπηρεσία VoIP για να μπορέσει να σε βρει στο ρολόι.

 

 

Μικρόφωνο, ένας μικρός ήρωας

Κατά την παρουσίαση του νέου Apple Watch, για να αποδειχθούν τα παραπάνω έγινε κλήση, ζωντανά, προς εργαζόμενη της Apple που ήταν πάνω σε σανίδα του surf, ακίνητη, στην επιφάνεια μιας λίμνης. Απλά χρησιμοποιούσε ένα κουπί για να μένει στο ίδιο μέρος και να μη βγει εκτός πλάνου. Η συνομιλία πέτυχε και ο ήχος ήταν πάρα πολύ καλός, παρότι η υπάλληλος κουνούσε το χέρι με το Apple Watch, καθώς ήλεγχε το κουπί. Η πρώτη σκέψη των περισσοτέρων ήταν πως από κάποιο άλλο μικρόφωνο, όχι από το ενσωματωμένο, γινόταν η δουλειά. Και προβλέποντας αυτήν τη σκέψη, η Apple τελείωσε τη συγκεκριμένη παρουσίαση και ύστερα, χωρίς άλλες περισπάσεις, διευκρίνισε επί σκηνής πως ό,τι ακούστηκε, ακούστηκε αποκλειστικά και μόνο από το μικρόφωνο του ίδιου του Apple Watch!

 

Νέοι επεξεργαστές, καλύτερα αποτελέσματα

Το Apple Watch Series 3 χρησιμοποιεί το νέο επεξεργαστή S3 της ίδιας της Apple. Παραμένει διπύρηνος όπως και σε κάθε μοντέλο Apple Watch πλην της πρώτης γενιάς, ωστόσο έχει 70% υψηλότερη απόδοση, βελτίωση που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Το άλμα αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Από τη μία το Apple Watch μπορεί να ολοκληρώσει διεργασίες πιο γρήγορα και να αναλάβει κάποιες πιο απαιτητικές που απέφευγε προηγουμένως. Από την άλλη, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να κάνει όλες τις τυπικές εργασίες, αφού δεν χρειάζεται να πιέσει με τον ίδιο τρόπο τον επεξεργαστή για να πάρει αυτό που θέλει. Αυτό το δεύτερο είναι πολύ σημαντική υπόθεση αφού χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν περιθώρια για λειτουργία σε 4G LTE που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το Wi-Fi και το Bluetooth. Για αυτό άλλωστε και η Apple προειδοποιεί ότι με σύνδεση σε δίκτυο κινητής η αυτονομία πέφτει αισθητά. Πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να μη συνδέεται χωρίς λόγο το Apple Watch στο δίκτυο κινητής. Και όντως η Apple έχει προβλέψει και για αυτό, αφού δίνει πάντα προτεραιότητα σε Wi-Fi και, εφόσον το iPhone του ίδιου χρήστη είναι κοντά, αποτρέπεται κάθε σύνδεση του τηλεφώνου στο δίκτυο κινητής.

Νέος είναι και ο επεξεργαστής W2, πάλι της ίδιας της Apple, που αναλαμβάνει ουσιαστικά τις ασύρματες επικοινωνίες παντός είδους. Σκέψου τον περισσότερο σαν ενσωματωμένο modem. Στόχος του είναι η καλύτερη δυνατή σύνδεση και η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Αν σου θυμίζει κάτι το γράμμα που τον χαρακτηρίζει, είναι επειδή ο πρόγονός του, ο επεξεργαστής W1, είναι που χρησιμοποιείται στα AirPods, αλλά και στα νέα ασύρματα μοντέλα της Beats.

 

Siri, τώρα ακόμη καλύτερη

Η αυξημένη ταχύτητα στα πάντα σημαίνει και καλύτερη απόκριση της Siri, που είναι εκεί για να κάνεις περισσότερα με τη φωνή σου. Και όχι μόνο αυτό. Προηγουμένως η Siri απαντούσε γραπτώς μόνο. Τώρα απαντά κανονικά, μιλώντας σου, για να μην χρειάζεται να κοιτάξεις την οθόνη όσο τρέχεις ή κάνεις οτιδήποτε άλλο. Ειδικά μάλιστα αν είσαι και με ακουστικά.

 

Μετρητής υψομέτρου

Το Apple Watch Series 3 ενσωματώνει έναν ακόμη αισθητήρα, που ανιχνεύει το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεσαι. Αυτό προσφέρει καλύτερη ακρίβεια στον υπολογισμό όλων των σχετικών μεγεθών κατά την άσκηση.

 

Και φυσικά, λουράκια

Παρουσίαση νέου Apple Watch χωρίς ταυτόχρονη αποκάλυψη νέων λουριών δε γίνεται. Ενίοτε η Apple ετοιμάζει νέα λουράκια ακόμη και αν δεν έχει νέο ρολόι να παρουσιάσει. Φυσικά ο μηχανισμός με τον οποίο εφαρμόζονται τα λουράκια δεν έχει αλλάξει, οπότε τα νέα σχέδια και επιλογές διατηρούν κανονικά τη συμβατότητά τους με νέα και παλιά μοντέλα.

 

 

watchOS 4

Μην ξεχνάς το watchOS 4, την τέταρτη δηλαδή έκδοση του λειτουργικού συστήματος που σχεδιάζει η Apple για τα έξυπνα ρολόγια της. Και η δική του κυκλοφορία φέρνει νέα πράγματα για φέτος, βελτιώσεις και προσθήκες που κάνουν κάθε Apple Watch καλύτερο.

 

Το watchOS βελτιώνεται και φέρνει νέες προσόψεις, ακόμη και με χαρακτήρες του Toy Story που κάνουν τα δικά τους, τη βελτιωμένη εφαρμογή για άσκηση που αναγνωρίζει νέα είδη προπόνησης όπως το HIIT, τελείως ανασχεδιασμένη εφαρμογή για αναπαραγωγή μουσικής που κάνει ευκολότερη υπόθεση την αξιοποίηση των λιστών σου και πολλά ακόμα, ενώ σύντομα θα υποστηρίζει και την υπηρεσία Apple Music.

Επίσης, το πρώτο που θα παρατηρήσεις είναι η κάθετη στοίχιση των εφαρμογών, πριν φυσικά αντιληφθείς ότι οι εφαρμογές τρίτων έχουν καλύτερη απόκριση από πριν χάρη σε βελτιώσεις του λειτουργικού.

Μήπως να αρχίσεις να δοκιμάζεις συνδυασμούς και χρώματα;

Μπορείς να δεις ακόμη