Αγωνία τέλος για όσους περίμεναν τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia. Οι πανίσχυρες GPUs της σειράς RTX 50- έρχονται για να αναβαθμίσουν την εμπειρία των video gamers, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας DLSS 4. Μέσα σε όλα, η εταιρεία δεν ξεχνάει την τεχνητή νοημοσύνη και με έναν νέο, προσωπικό υπέρ- υπολογιστή, σου δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψεις το γραφείο σου σε κέντρο ανάπτυξης εφαρμογών με πολύπλοκα μοντέλα AI. Επίσης, το GeForce Now πρόκειται να επεκταθεί σύντομα σε μια μεγάλη γκάμα συσκευών, όπως το Steam Deck. Συνέχισε να διαβάζεις καθώς οι παρακάτω γραμμές θα σου ανοίξουν την πύλη προς το εκπληκτικό σύμπαν της Nvidia.
Πρεμιέρα για τη σειρά RTX 50-
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Nvidia ανακοίνωσε τη νέα σειρά καρτών γραφικών RTX 50-. Αποτελείται από τέσσερα μοντέλα, τις: RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti και RTX 5070. Θα έρθουν με νέο σχεδιασμό όσον αφορά τη Founders Edition, με δύο διπλούς ανεμιστήρες, ένα 3D vapor chamber και μνήμη GDDR7. Επιπλέον, υποστηρίζουν PCIe Gen 5 και διαθέτουν θύρες DisplayPort 2.1b, ώστε να μπορείς να δημιουργήσεις ένα εκπληκτικό setup που ενισχύεται από οθόνες ανάλυσης 8K με ρυθμό ανανέωσης στα 165Hz. Η RTX 5090 Founders Edition θα είναι μια GPU με δύο υποδοχές και θα χωράει ακόμα και σε μικρού μεγέθους PC cases. Σημειώνεται ότι η RTX 5090 έρχεται με 32GB GDDR7, memory bandwidth 1.792GB/sec και 21.760 CUDA cores. Επιπλέον, χάρη στο DLSS 4 και την αρχιτεκτονική Blackwell, η κορυφαία αυτή κάρτα γραφικών θα είναι δύο φορές ταχύτερη συγκριτικά με την RTX 4090, καταναλώνοντας 575 watts, ενώ το προτεινόμενο PSU είναι της τάξης των 1000 watts.
Περνώντας στην RTX 5080 και αυτή θα είναι δύο φορές πιο γρήγορη σε σχέση με την προκάτοχό της, την RTX 4080, ούσα εξοπλισμένη με 16GB GDDR7 RAM, memory bandwidth 960GB/sec και 10.752 CUDA cores. Καταναλώνει 360 watts, με την Nvidia να προτείνει τροφοδοτικό 850-watts.
H RTX 5070 Ti διαθέτει 16GB GDDR7 RAM, memory bandwidth 896GB/s και 8,960 CUDA cores. Επιπλέον, η RTX 5070 είναι εφοδιασμένη με 12GB GDDR7, memory bandwidth 672 GB/sec και 6.144 CUDA cores. Η RTX 5070 Ti καταναλώνει 300 watts και απαιτεί 750-watts PSU, ενώ η RTX 5070 απαιτεί 250 watts και χρειάζεται τροφοδοτικό 650-watts.
Εννοείται ότι η Nvidia δεν αφήνει στην άκρη της αγορά των laptops και φέρνει και εκεί τη σειρά RTX 50-. Η RTX 5090 laptop GPU θα διαθέτει 24GB GDDR7 RAM, η RTX 5080 laptop GPU 16GB GDDR7 RAM, η RTX 5070 Ti 12GB GDDR7 RAM και η τετράδα ολοκληρώνεται με την RTX 5070 των 8GB GDDR7 RAM.
Με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να είναι στραμμένο στην RTX 5090, η Nvidia παρουσίασε το πως τρέχει το Cyberpunk 2077 σε PC που διαθέτει την κάρτα αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακό, με την RTX 5090 σε συνδυασμό με το DLSS 4 να πιάνει επίδοση 238 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ η RTX 4090 με το DLSS 3.5 είχε, όπως θα δεις και στο video που ακολουθεί, ως ταβάνι τα 106 καρέ. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν ενεργοποιημένες όλες οι επιλογές για ray tracing.
DLSS 4- Ένα σπουδαίο τεχνολογικό άλμα
Το επόμενο τεχνολογικό άλμα της Nvidia είναι το DLSS 4, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες για neural rendering σε υπολογιστές με κάρτες γραφικών της σειράς RTX 50, είναι ικανό να υποστηρίξει πλήρως διαδικασίες Multi Frame Generation, με έως και τρία επιπλέον καρέ ανά ένα που γίνεται render, συνεργάζεται πλήρως με όλη τη γκάμα εφαρμογών DLSS και αυξάνει έως και οκτώ φορές τους ρυθμούς ανανέωσης σε σχέση με τις παραδοσιακές πρακτικές.
Όπως σημειώνει η εταιρεία, με το DLSS 4 θα γίνει εφικτό το gaming σε 4K με 240fps και ενεργοποιημένες όλες τις επιλογές για ray tracing. Επίσης, κάτι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κάρτες γραφικών GeForce RTX, είναι ότι τα παιχνίδια με υποστήριξη για DLSS, με Ray Reconstruction, Super Resolution και DLAA είναι δυνατό να αναβαθμιστούν σε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το ChatGPT, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη βιομηχανία των γραφικών. Επίσης, η Nvidia τονίζει ότι το νέο μοντέλο για frame generation είναι 40% ταχύτερο και χρησιμοποιεί 30% λιγότερη VRAM σε σχέση με το προηγούμενο. Έτσι, θα συνεχίσει να υλοποιείται το όραμα του κολοσσού της τεχνολογίας για λιγότερο ghosting, περισσότερες λεπτομέρειες, πιο σταθερά καρέ, για εικόνες που συνολικά είναι πιο καθαρές σε σχέση με το παρελθόν.
Συνολικά 75 παιχνίδια και εφαρμογές θα υποστηρίζουν εξ’ αρχής το Multi Frame Generation, με το Alan Wake 2, το Cyberpunk 2077, το Indiana Jones and the Great Circle και το Star Wars Outlaws από την ημέρα που θα λανσαριστεί η σειρά RTX 50.
Reflex 2 για ακόμα μικρότερο latency
Μια ακόμα ανακοίνωση της Nvidia είχε να κάνει με το Reflex 2 με τεχνολογία Frame Warp, που υπόσχεται να μειώσει το latency σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 75%. Η εταιρεία δοκίμασε το Reflex 2 στο The Finals και τα αποτελέσματα ήταν latency της τάξης των 14ms, πτώση εκπληκτική αν αναλογιστεί κανείς ότι η αντίστοιχη επίδοση για το Reflex I ήταν 27ms.
Για τα παιχνίδια και τις εφαρμογές που δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα update, αλλά υποστηρίζουν το DLSS, οι νέοι drivers και το Nvidia app προσφέρουν νέα DLSS Override switches. Θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Multi Frame Generation σε νέες GPUs όταν το frame generation είναι ενεργοποιημένο στο παιχνίδι.
Project Digits- Ένας προσωπικός υπέρ- υπολογιστής για υψηλή παραγωγικότητα σε AI projects
Το Project Digits αποκαλύφθηκε στη CES 2025 και είναι ο νέος, προσωπικό, υπέρ- υπολογιστής της Nvidia για την υποστήριξη λειτουργιών AI. Στο εσωτερικό του έχει τοποθετηθεί το νέο GB10 Grace Blackwell Superchip, με αρκετή υπολογιστική ισχύ ώστε να τρέχει πολύπλοκα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθός του είναι τέτοιο που χωράει σε ένα γραφείο, χωρίς να απαιτεί υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Μπορεί να διαχειρίζεται μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με έως 200 δισεκατομμύρια παραμέτρους και μοιάζει με ένα Mac Mini.
Το Project Digits έρχεται με 128GB ενιαίας μνήμης και αποθηκευτικό χώρο έως 4TB, τύπου NVMe. Αν θέλεις ακόμα περισσότερη υπολογιστική ισχύ, θα μπορείς να συνδέσεις μεταξύ τους δύο Project Digits, ώστε να διαχειρίζεσαι μοντέλα με έως και 405 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Οι επιδόσεις του GB10 chip φτάνουν στο 1 petaflop όσον αφορά τη διαχείριση λειτουργιών AI, με ακρίβεια FP4.
Αν κάνεις δικό σου ένα Project Digits θα αποκτήσεις πρόσβαση στη βιβλιοθήκη λογισμικού AI της Nvidia, συμπεριλαμβανομένων των development kits και των προ-εκπαιδευμένων μοντέλων που διατίθενται μέσω του καταλόγου Nvidia NGC. Τρέχει το λειτουργικό σύστημα Nvidia DGX OS, βασισμένο σε Linux και υποστηρίζει δημοφιλή εργαλεία όπως το PyTorch, η Python και τα Jupyter notebooks. Αν είσαι προγραμματιστής θα έχεις την ευκαιρία να τελειοποιήσεις τα μοντέλα χρησιμοποιώντας το framework Nvidia NeMo και να επιταχύνεις τη ροή εργασιών με επιστημονικά δεδομένα μέσω των βιβλιοθηκών Nvidia RAPIDS. Επιπλέον, θα μπορείς να αναπτύσσεις και να δοκιμάζεις μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, που στη συνέχεια θα είναι δυνατό να μεταφερθούν σε παραγωγικό περιβάλλον, όπως υπηρεσίες cloud και data centers.
GeForce Now στο Steam Deck και όχι μόνο
Εντός του 2025 η Nvidia έχει στα πλάνα της να φέρει το GeForce Now app σε συσκευές Steam Deck. To native app θα είναι εύκολο στην εγκατάστασή του και θα υποστηρίζεται ανάλυση 4K στα 60 fps με HDR όταν η φορητή κονσόλα είναι συνδεδεμένη στην τηλεόραση.
Επίσης, στόχος της Nvidia είναι να «εγκαταστήσει» το GeForce Now στα πιο ευρέως διαδεδομένα VR headsets, όπως το Apple Vision Pro, το Meta Quest 3 και το 3S, αλλά και οι συσκευές εικονικής και μεικτής πραγματικότητας της Pico. Με το update 2.0.70 του GeForce Now, οι κάτοχοι αυτών των συσκευών θα έχουν πρόσβαση σε μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη παιχνιδιών, που θα έχουν τη δυνατότητα να τα κάνουν stream μέσω του play.geforcenow.com, χρησιμοποιώντας έναν web browser.
Τέλος, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το Avowed που αναμένεται στις 18 Φεβρουαρίου ή το DOOM: The Dark Ages το οποίο θα λανσαριστεί εντός του 2025, θα έχεις τη δυνατότητα να τα κάνεις stream με το GeForce Now.