Χρήσιμα apps για μικρούς μαθητές

by K Admin

 

Με το ημερολόγιο να δείχνει πλέον τον μήνα Σεπτέμβρη και με τη νέα σχολική χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, τα παιδιά πρέπει σταδιακά να μπουν σε μία νέα ρουτίνα υποχρεώσεων, τόσο στο σχολείο, όσο και σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν το διάβασμα ξαναμπαίνει στην ζωή τους και το ανέμελο καλοκαίρι αποτελεί πλέον ανάμνηση.

Σε αυτήν την νέα περίοδο και με δεδομένη την αγάπη των παιδιών και των εφήβων για ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι τα smartphones και τα tablets, τσέκαρε παρακάτω  μερικές εφαρμογές (τις πιο δημοφιλείς και κάποιες δωρεάν), οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές στη νέα σχολική χρονιά στην οργάνωση, στο διάβασμα και τις ασκήσεις τους!

Αναφερόμαστε σε εκπαιδευτικό λογισμικό ή γενικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως, αλλά και για μαθησιακούς λόγους. Με δεδομένο ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσεις ένα παιδί μακριά από tablet ή κινητά, μπορείς να επιλέξεις τουλάχιστον εφαρμογές που έχουν εκπαιδευτική αξία. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να είσαι ενημερωμένος ως γονιός και να οδηγήσεις το παιδί σου σε ορθή χρήση τόσο με συμβουλές, μα κυρίως με το παράδειγμα! Σίγουρα, το παιδί θα προσλάβει άλλες παραστάσεις αν σε δει να αξιοποιείς την τεχνολογία πρωτίστως εποικοδομητικά (π.χ. για ενημέρωση ή για συγκεκριμένη δουλειά), από το να σε παρατηρεί όλη την ώρα να κάνεις υπερβολική χρήση του Facebook και των Social Media.

 

Για συσκευές με iOS

Ο Ξεφτέρης και οι 12 θεοί του Ολύμπου

Πρόκειται για μεταφορά του γνωστού εκπαιδευτικού λογισμικού της Γ΄ Τάξης Δημοτικού σε iPhone και iPad. Ιδανικό για μικρούς μαθητές και παιδιά που λατρεύουν τη μυθολογία και για οτιδήποτε σχετικό με τους 12 θεούς του Ολύμπου. Είναι άκρως ευχάριστο και διαδραστικό με πολλά καλοφτιαγμένα minigames.

 

Μαθηματικά Γ’-Δ’ Δημοτικού – Η Σπίθα και ο Κεραυνός στον πλανήτη Ανδρομέδα

Είναι αφιερωμένο και εστιασμένο σε μαθηματικές έννοιες και μέσα από ένα ευχάριστο περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα προπαίδεια, διαίρεση, πολλαπλασιασμό, κλάσματα, δεκαδικούς αριθμούς και τα γεωμετρικά σχήματα. Βασικό του πλεονέκτημα είναι η συμβατότητα με την ύλη των νέων σχολικών βιβλίων και ότι είναι πιστοποιημένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο! Είναι από την ίδια πάλι εταιρεία που δημιούργησε τον Ξεφτέρη και τους 12 θεούς του Ολύμπου. Ειδικά για τα Μαθηματικά, αλλά και για άλλα μαθήματα του Δημοτικού έχει δημιουργήσει αντίστοιχα apps τα οποία μπορείς να τα βρεις με μία απλή αναζήτηση του ονόματος της εταιρείας ή από τα προτεινόμενα και παρόμοια λογισμικά εφόσον επισκεφτείς τα Μαθηματικά Γ’-Δ’ Δημοτικού.

 

Το Νηπιαγωγείο

Αφορά παιδιά της Α’ δημοτικού και μικρότερα. Σκοπός του μέσα από ευχάριστο περιβάλλον με ωραία χρώματα και μουσική είναι να διδάξει βασικές έννοιες όπως είναι τα χρώματα, γράμματα, τα νούμερα και τα ζωάκια. Να σημειωθεί ότι χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα.

 

First Greek Words Free – Οι Πρώτες μου Λέξεις

Σχεδιάστηκε για παιδιά από 4 ετών και πάνω και ο σκοπός του είναι να τα βοηθήσει να μάθουν τους ήχους των γραμμάτων (φωνήματα), τα ονόματά των γραμμάτων, πως αυτά σχηματίζουν λέξεις και την ορθογραφία τους. Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις δυσκολίας, αλλά και πολλά ηχητικά και οπτικά εφέ.

 

ZingyLand app – Safe Tales and Games for kids

Μια βραβευμένη εφαρμογή για παιδιά έως 8 ετών, η οποία αν και είναι στα αγγλικά μπορεί να αξιοποιηθεί από παιδιά στην Ελλάδα της αντίστοιχης ή λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Το σημαντικό είναι ότι έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό (εκπαιδευτικούς και παιδοψυχολόγους) και ανήκει στα λογισμικά που προσφέρουν διαδραστικά παραμύθια και παιχνίδια.

 

Δεινόσαυρος παιχνίδι μνήμης

Εύκολο αστείο και με εθιστικό gameplay, είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι μνήμης. Συγκεκριμένα, το παιδί παίζει και μαθαίνει έχοντας ως κεντρικό ήρωα έναν χαριτωμένο δεινόσαυρο! Στα θετικά και το γεγονός ότι έχει πολλά κλιμακούμενα επίπεδα δυσκολίας.

 

I Hear Ewe – Animal Sounds for Toddlers

Δωρεάν βραβευμένη εφαρμογή για πολύ μικρά παιδιά (έως και 5 ετών). Παρόλο που είναι ξενόγλωσση, λόγω σχεδιασμού δεν θα υπάρχει πρόβλημα (αν ενοχλεί ο αγγλικός ήχος μπορεί κάλλιστα να απενεργοποιηθεί). Η λογική είναι να καταφέρει το παιδί να ταιριάξει ήχους με εικόνες ζώων και μεταφορικών μέσων.

 

MyScript Calculator – Handwriting calculator

Μία εξαιρετική εφαρμογή με την οποία ο μαθητής «ζωγραφίζει» και σχεδιάζει με το χέρι πράξεις και συναρτήσεις, τις οποίες η συσκευή κατανοεί και επιλύει! Σαφώς προορίζεται για λίγο μεγαλύτερα παιδιά (γυμνασίου και λυκείου).

 

ScratchJr

Εξαιρετικό app που μαθαίνει αλγοριθμική και βασικές προγραμματιστικές έννοιες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών. Μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και διαδραστικές ιστορίες τύπου animation, αλλά και μικρά παιχνίδια! Επίσης, αποτελεί καλή εισαγωγή σε βασικές έννοιες της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

 

GeoGebra Math Calculators

Το απόλυτο εργαλείο για εκμάθηση και χρήση μαθηματικών εννοιών. Έχει υποστήριξη για ελληνικά και είναι ιδανικό για την δημιουργία συναρτήσεων και γραφικών παραστάσεων. Επίσης, υποστηρίζει γεωμετρικά σχήματα, επιτρέπει στατιστική ανάλυση και λύνει και εξισώσεις.

 

Για συσκευές με Android

Hellas Greek Quiz Vs (Trivial)

Είναι περισσότερο ένα παιχνίδι γνώσεων, παρά εκπαιδευτικό λογισμικό. Δωρεάν και με ελληνικό περιεχόμενο, συνεχώς ανανεώνεται και υποστηρίζει πάνω από 8.500 ερωτήσεις γνώσεων πολλών επιπέδων δυσκολίας σε θέματα όπως είναι η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, η Παγκόσμια Γεωγραφία, η Μουσική, ο Κινηματογράφος, οι Επιστήμες, τα Μαθηματικά, η Τεχνολογία, η Μυθολογία, η Aστρονομία, το Περιβάλλον κ.ά. Τέλος, υποστηρίζει μέχρι και δύο παίκτες.

 

Learn 50 languages

Πρόκειται για βοήθημα εκμάθησης ξένων γλωσσών, μέσω ήχου, κειμένου και με χρήση βασικού λεξιλογίου. Από τα πλέον δημοφιλή του είδους. Στα θετικά του τα λεγόμενα suggestions, δηλαδή η γνώση βασικών εκφράσεων για ταξίδι στο εξωτερικό και για βασική επικοινωνία. Υποστηρίζει ακόμη και γλώσσες ασιατικές, όπως είναι τα κινέζικα για παράδειγμα.

 

Mathway – Math Problem Solver

Το συγκεκριμένο app εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του, αφού μπορεί και λύνει μαθηματικά προβλήματα, όπως είναι υπολογιστικά προβλήματα ή εξισώσεις! Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο ο μαθητής να γράψει μία εξίσωση, αλλά μπορεί και να την τραβήξει φωτογραφία από το τετράδιό του ή κάποιο βιβλίο. Το app θα αναγνωρίσει την μαθηματική φόρμουλα μέσα από την εικόνα. Εντυπωσιακό και αποτελεσματικό!

 

Τα παιδία παίζει

Πρόκειται για μία διασκεδαστική και διαδραστική εφαρμογή για μικρότερα παιδιά (των πρώτων τάξεων του δημοτικού). Συγκεκριμένα, παρέχει βασικές δραστηριότητες μάθησης (ορθογραφία, μαθηματικές πράξεις, ακόμη και ασκήσεις Αγγλικών και Γαλλικών) αλλά και δραστηριότητες διασκέδασης και ανάπτυξης δεξιοτήτων (όπως είναι τα παιχνίδια μνήμης).

 

Μαθηματικά α β γ δ δημοτικού

Ιδανικό για εξάσκηση στα μαθηματικά (βασικές πράξεις, σύγκριση και κλάσματα) για μαθητές από την Α’ έως και την Δ’ Τάξη Δημοτικού. Όλα αυτά βέβαια μέσα από μία όμορφη περιπέτεια αναζήτησης γλυκισμάτων σε περίεργες πόλεις και μέρη (με ονόματα γλυκών προφανώς)!

 

GeoGebra Math Calculators

Δημοφιλέστατο και ευκολόχρηστο απευθύνεται στους λάτρεις των μαθηματικών και όχι μόνο. Ανάμεσα στις πολλές του δυνατότητες και η δημιουργία γραφημάτων συναρτήσεων με δρομείς, λύσεις εξισώσεων, σχεδιασμός διαδραστικών γεωμετρικών κατασκευών και η δυνατότητα για στατιστική ανάλυση δεδομένων. Είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται συχνά στα σχολεία (και στα ελληνικά) από τους Μαθηματικούς.

 

ScratchJr

Όπως προαναφέρθηκε και για την αντίστοιχη έκδοση για Apple προϊόντα, πρόκειται για το ιδανικό λογισμικό ώστε παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών να έρθουν σε επαφή με τον προγραμματισμό, την ρομποτική και το animation. Η λογική είναι να δημιουργήσουν απλά προγράμματα και παιχνίδια με την χρήση blocks εντολών που πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα. Η χρήση multimedia στοιχείων ενισχύει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Επίσης, εμπειρικά διδάσκει στα παιδιά την έννοια της Αλγοριθμικής διαδικασίας.

 

Κρεμάλα στα ελληνικά

Το γνωστό παιχνίδι σε ψηφιακή εκδοχή. Σίγουρα είναι ένας διασκεδαστικός και ευχάριστος τρόπος για να μάθει ένα παιδί ορθογραφία παίζοντας.

 

Ελληνική Μυθολογία Κουίζ

Πολύ καλό παιχνίδι με βασικό θέμα την ελληνική μυθολογία. Δημοφιλές και με πολλές ερωτήσεις μειονεκτεί στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί λατινικούς και όχι ελληνικούς χαρακτήρες! Αυτό είναι και το βασικό αρνητικό μίας αξιέπαινης προσπάθειας.

 

Physics Formulas Free

Αξιόλογο βοήθημα φυσικής που περιέχει όλους τους τύπους, τις σταθερές και βασικές έννοιες.

 

Chemist Free- Virtual Chem Lab

Είναι προσομοιωτής πειραμάτων Χημείας! Ουσιαστικά επιτρέπει στους μικρούς επιστήμονες να δοκιμάσουν πειράματα σε ένα εικονικό περιβάλλον χωρίς ρίσκο. Εντυπωσιακά είναι και τα 3D γραφικά του, αλλά και ο ρεαλισμός στην προσομοίωση και απεικόνιση ενός πραγματικού εργαστηρίου χημείας.

 

Τέλος, δεν είναι κακή ιδέα να «κατεβάσεις» apps για το παιδί σχετικά με σκάκι, ντάμα και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια στην ψηφιακή τους εκδοχή, όπως είναι οι κάρτες μνήμης. Άλλωστε είναι δωρεάν και πραγματικά ενισχύουν τις γνωστικές του ικανότητες μέσω παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, καλή ιδέα είναι και να εγκαταστήσεις οποιαδήποτε εφαρμογή γραφείου (όπως είναι το κλασικό πλέον Office της Microsoft), αφού θα επιτρέψει στο παιδί να κάνει και μικρές εργασίες στο tablet αν χρειαστεί. Ύστερα, καλό και χρήσιμο είναι και το app της Wikipedia. Γενικά, με μία απλή αναζήτηση στο iTunes ή στο Play Store μπορείς να βρεις πληθώρα εκπαιδευτικών εφαρμογών που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του παιδιού σου και τα κριτήριά σου!

 

Μπορείς να δεις ακόμη