Διακόσμησε το σπίτι σου με βάση τις αρχές του Feng Shui

 

 

Η φιλοσοφία του Feng Shui (γνωστή και σαν κινέζικη γεωμαντεία) προέρχεται από την Κίνα και με βάση αυτή, όλα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι έχουν μια συγκεκριμένη θέση κι εξυπηρετούν κι έναν άλλο σκοπό πέρα από τον πρωτεύον. Αν κάποιος θέλει να έχει ευημερία και τύχη, θα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές του feng shui, ώστε η ενέργεια στο χώρο να κυλάει ομαλά και να μην χάνεται άσκοπα.

Το Feng shui βασίζεται σε ενεργειακές δυνάμεις για την εναρμόνιση των ανθρώπων με τον περιβάλλοντα χώρο. Αν κι αποτελεί ένα είδος ψευδοεπιστήμης, αν θες να την ακολουθήσεις δεν έχεις να χάσεις κάτι αφού οι κινέζοι φημίζονται για την απλότητα που ακολουθούν στη διακόσμηση. Θα δώσεις στο χώρο σου μια διαφορετική οπτική.

 

 

 

Βασικές αρχές

Στο Feng Shui υπάρχουν πέντε στοιχεία: γη, ξύλο, νερό, φωτιά και μέταλλο. Κάθε στοιχείο σχετίζεται με διαφορετικές πτυχές της ζωής. Έχοντας κάθε γωνία του σπιτιού σου σε αρμονία με το στοιχείο που σχετίζεται, εξασφαλίζεις θετική ενέργεια.

  • Το στοιχείο της φωτιάς σχετίζεται με το πάθος και την ενέργεια. Τα χρώματα που βρίσκονται σε αρμονία με αυτό το στοιχείο είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το μωβ, το ροζ και το έντονο κίτρινο.
  • Το στοιχείο της γης σχετίζεται με τη διατροφή και τη σταθερότητα. Τα χρώματα που βρίσκονται σε αρμονία με το στοιχείο της γης είναι το απαλό κίτρινο, το ελαφρύ καφέ, το μπεζ και το χρώμα της άμμου.
  • Το στοιχείο του μετάλλου σχετίζεται με την ακρίβεια και τη σαφήνεια. Τα χρώματα που εναρμονίζονται με αυτό το στοιχείο είναι το λευκό και το γκρι.
  • Το στοιχείο του νερού σχετίζεται με την απλότητα και την αφθονία και τα χρώματα που βρίσκονται σε εναρμόνιση με αυτό είναι το μπλε και το μαύρο.
  • Το στοιχείο του ξύλου σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη ζωτικότητα και τα χρώματα που εναρμονίζονται με αυτό είναι το καφέ και το πράσινο.

 

 

 

 

Είσοδος

Η είσοδος είναι από τα πιο βασικά μέρη του σπιτιού σου καθώς αποτελεί τη βασική πύλη για την είσοδο της ενέργειας στο χώρο σου. Η πόρτα σου θα πρέπει να είναι βαμμένη σε κάποιο φωτεινό χρώμα και με απλά λόγια θα πρέπει να είναι όσο πιο θελκτική γίνεται. Δεν πρέπει να αφήνεις μπροστά της σκουπίδια ή πράγματα που την εμποδίζουν και φυσικά πρέπει να την διατηρείς καθαρή.

Όσον αφορά στον χρωματισμό, αν η πόρτα σου βλέπει την ανατολή, τότε πρέπει να επιλέξεις ένα χρώμα που να βρίσκεται σε αρμονία με το στοιχείο του ξύλου. Αν η πόρτα βλέπει προς τον νότο, τότε το χρώμα της πρέπει να εναρμονίζεται με το στοιχείο της φωτιάς. Μια πόρτα που βλέπει νοτιοδυτικά, ή νοτιανατολικά θα πρέπει να εναρμονίζεται με το στοιχείο της γης. Η πόρτα που βλέπει προς τη δύση, ή νοτιοδυτικά θα πρέπει να εναρμονίζεται με το στοιχείο του μετάλλου και τέλος η πόρτα που βλέπει προς τον βορρά θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το στοιχείο του νερού.

Πριν μπεις στο σπίτι, βγάλε τα παπούτσια σου. Με αυτόν τον τρόπο αφήνεις έξω από το σπίτι την αρνητική ενέργεια του εξωτερικού κόσμου κι εισέρχεσαι με ήσυχο μυαλό και γαλήνια ενέργεια μέσα στο σπίτι. Φυσικά αυτός είναι κι ένας τρόπος για να διατηρείς το σπίτι σου καθαρό.

 

 

Υπνοδωμάτιο

Παρόλο που είναι βολικό, οι αρχές του Feng Shui ορίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καθρέφτης μέσα στο υπνοδωμάτιο καθώς αντανακλά την ενέργεια, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία της. Στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγονται και οι πίνακες σε κάδρο, ή σε κορνίζα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταπετσαρία και να κολλήσεις αφίσες.

Απόφυγε γενικά τις έντονες γωνίες στα αντικείμενα που θα τοποθετήσεις στον χώρο σου. Επίσης, απόφυγε τα ογκώδη έπιπλα και μην γεμίζεις με πράγματα το χώρο κάτω από το κρεβάτι σου καθώς δεν αφήνουν την ενέργεια να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Το κρεβάτι δεν θα πρέπει να βλέπει προς την είσοδο. Ιδανικά θα πρέπει να είναι στον τοίχο που βρίσκεται στα αριστερά από αυτόν που βρίσκεται η πόρτα ή στον τοίχο που είναι απέναντι από αυτήν, αλλά όχι σε ευθεία γραμμή. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, βγάζουν τους νεκρούς από το υπνοδωμάτιο περνώντας πρώτα τα πόδια από την πόρτα.

 

 

Γραφείο

Το γραφείο σου δεν πρέπει να βρίσκεται με πλάτη στην πόρτα και όχι σε ευθυγράμμιση με αυτήν. Επίσης, φρόντισε να είναι όσο πιο διαχωρισμένο από το υπνοδωμάτιο γίνεται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον φρόντισε ώστε το κρεβάτι και το γραφείο να είναι ευδιάκριτα διαχωρισμένα. Το ιδανικό είναι το γραφείο να βλέπει την είσοδο, αλλά να μην είναι ακριβώς απέναντι από αυτήν. Από την άλλη, δεν συνίσταται να αντικρύζεις έναν κενό τοίχο, καθώς αυτό εμποδίζει τη δημιουργικότητα.

Η νότια περιοχή του γραφείου σου σχετίζεται με το στοιχείο της φωτιάς. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφύγεις ό, τι συνδέεται με τα στοιχεία του νερού όπως οι μεγάλοι καθρέφτες, το χρώμα μπλε, ή εικόνες με νερό. Αντίθετα, η βόρεια περιοχή σχετίζεται με το στοιχείο του νερού κι έτσι στον χώρο αυτό μπορείς να έχεις σχετικά αντικείμενα-στοιχεία, όπως τα προαναφερθέντα. Τέλος, η νοτιανατολική περιοχή σχετίζεται με την ευημερία και την αφθονία οπότε φρόντισε να τη διακοσμήσεις με στοιχεία που σχετίζονται με πλούτη κι αφθονία.

 

 

Σαλόνι

Για το σαλόνι απόφυγε έντονες γωνίες, δοκάρια, κολώνες (αν μπορείς να επιλέξεις το σπίτι που θα μείνεις) καθώς και τους καθρέφτες πίσω από τον καναπέ. Ο καναπές δεν θα πρέπει να βρίσκεται με πλάτη πίσω από την είσοδο, καθώς σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui, αυτό προκαλεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Για τη διακόσμηση προτίμησε πίνακες με ζώα και φυτά, αλλά όχι άγρια ζώα όπως τίγρεις. Ωστόσο, αν επιμένεις στα άγρια ζώα, επίλεξε πίνακες με τα ζώα να φαίνεται ότι φεύγουν σαν μια μορφή άμυνας. Επίσης απόφυγε τις αντίκες, καθώς λέγεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την έλευση του πλούτου στο σπίτι σου.

 

 

Μπάνιο

Η βασικότερη αρχή για το μπάνιο είναι να κλείνεις πάντα την πόρτα και να έχεις το καπάκι της λεκάνης κλειστό. Εκτός από πρακτικότητα, η αρχή αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το νερό σχετίζεται με τον πλούτο και δεν πρέπει να χάνεται.

 

 

 

Μια γενική συμβουλή για το τέλος, δεν πρέπει στο χώρο να υπάρχει συνωστισμός πραγμάτων ή σκουπίδια. Καθάρισε κι οργάνωσε το σπίτι σου όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να μην υπάρχουν πια γωνίες, ή μέρη όπου στοιβάζονται άσκοπα πράγματα, καθώς έτσι εμποδίζεται η κυκλοφορία της ενέργειας στο σπίτι κι απομάκρυνε τα σκουπίδια καθώς προκαλούν αρνητική ενέργεια. Για να καθαρίσεις τον χώρο σου από πράγματα που δεν χρειάζεσαι, πάρε τρεις κούτες. Στην πρώτη τοποθέτησε πράγματα που χρειάζεσαι, στη δεύτερη πράγματα που δεν χρειάζεσαι και στην τρίτη πράγματα που θα αποφασίσεις αργότερα αν χρειάζεσαι. Μην μπεις στον πειρασμό και δεν χρησιμοποιήσεις καθόλου τη δεύτερη κούτα. Αν κάτι δεν το χρησιμοποίησες τα δύο τελευταία χρόνια, πιθανότατα δεν θα το χρησιμοποιήσεις τα επόμενα.

Αφού έμαθες τα βασικά του Feng Shui, μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τις αρχές της κινέζικης γεωμαντείας. Ίσως δεν καταφέρεις να αλλάξεις τη ροή της ενέργειας στον χώρο σου, αλλά σίγουρα θα καταφέρεις να τον απαλλάξεις από περιττά αντικείμενα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη