Διάλεξε τηλεόραση για το σαλόνι

by Zikou Stella

Η τηλεόραση αποτελεί πλέον το «τζάκι» στο σπίτι. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανονικό τζάκι, υπάρχει σίγουρα μια τηλεόραση. Πλέον όλη η οικογένεια μπορεί να μαζευτεί και να κάνει streaming ταινιών, σειρών και μουσικής, ή να παίξουν video games. Μάλιστα, σημαντικός είναι και ο αισθητικός ρόλος της τηλεόρασης, γύρω από την οποία μπορείς ακόμα και να χτίσεις τη διακόσμηση ολόκληρου του χώρου σου. Μένει μονάχα να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Ευτυχώς, η τεχνολογία έρχεται να δώσει και εδώ τη λύση με μια μεγάλη ποικιλία επιλογών σε τηλεοράσεις. Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για την τηλεόραση που θα δεσπόζει στο κέντρο του σαλονιού σου.

 

 

Υπερυψηλή ανάλυση για να απολαμβάνεις κάθε λεπτομέρεια

Η ανάλυση οθόνης έχει ήδη γίνει mainstream επιλογή, αφού πλέον έχουμε πληθώρα επιλογών σε περιεχόμενο. Για τους πιο ενθουσιώδεις, που θέλουν πάντα το καλύτερο, ασφαλώς πλέον υπάρχουν και οι τηλεοράσεις .

Οι τηλεοράσεις 4Κ ή 8Κ προσφέρουν ασύγκριτα καλύτερη εικόνα, σε σχέση με τις αντίστοιχες Full HD (1080p), με περισσότερη λεπτομέρεια. Παράλληλα διαθέτουν πανίσχυρους επεξεργαστές που βελτιώνουν σημαντικά το περιεχόμενο ανάλυσης 1080p ή χαμηλότερης των τηλεοπτικών καναλιών ή του streaming ώστε να απολαμβάνεις πάντα εξαιρετική εικόνα.

Αν είσαι gamer, τότε επιβάλλεται τουλάχιστον το 4K, ειδικά τώρα που υπάρχουν και οι κονσόλες νέας γενιάς, PS5 και Xbox Series X. Ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να περάσεις στην επόμενη γενιά, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και τα PS4 και Xbox One, που επίσης προσφέρουν 4K gaming.

 

 

Μεγάλες διαστάσεις για κορυφαία εμπειρία θέασης

Όσο μεγαλύτερη είναι η τηλεόραση τόσο περισσότερο καλύπτει το οπτικό σου πεδίο, ανάλογα πάντα με την απόσταση θέασης. Από τη μία το λεπτό design για να χωράνε σχεδόν παντού, με πολλά μοντέλα να μοιάζουν με έργο τέχνης. Από τη άλλη, οι υπερ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ, σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις μεγαλύτερη τηλεόραση σε μικρότερη απόσταση θέασης και η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας. Όσο περισσότερο καταλαμβάνει η οθόνη το οπτικό πεδίο του θεατή τόσο περισσότερο δίνει την αίσθηση της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Θα συναντήσεις μοντέλα που ξεπερνούν τις 70+ ίντσες. Έτσι, αν είσαι λάτρης του κινηματογράφου και θέλεις να είσαι μέσα στη δράση, θα στοχεύσεις σε μοντέλο από 50 ίντσες και άνω. Εννοείται ότι σε αυτή την κατηγορία, επιβάλλεται η ανάλυση 4Κ (ή ακόμα καλύτερα 8Κ). Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη και η ευκρίνεια εικόνας. Θα απολαμβάνεις κάθε λεπτομέρεια και, εφόσον γίνεται λόγος για μεγάλο πάνελ, είναι σίγουρο ότι θα φέρεις το σινεμά στο σαλόνι σου.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορείς να επενδύσεις σε ένα μεγάλο panel με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες όπως QLED, OLED κλπ., όπου θα καλύπτει κάθε ανάγκη, προσφέροντας τέλεια ποιότητα εικόνας από κάθε γωνία θέασης.

 

 

Κορυφαία θέαση με υψηλό ρυθμό ανανέωσης

Ο ρυθμός ανανέωσης μετριέται σε Hz (Hertz) και είναι από τα πιο απλά κι όμως τα πιο σύνθετα θέματα συζήτησης στον χώρο της τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη τιμή δείχνει πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται η εικόνα. Μεταξύ της προβολής δύο εικόνων μεσολαβεί κενό. Όσες περισσότερες φορές σαρώνεται η οθόνη κάθε δευτερόλεπτο, τόσο μικρότερα είναι τα κενά αυτά, πράγμα που έχει θετική επίδραση στην κόπωση του ματιού κατά τη θέαση.

Τα περισσότερα Hz σημαίνουν ότι η τηλεόραση μπορεί να δείξει σήματα με περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτο, άρα η κίνηση φαίνεται πιο ομαλή και ρεαλιστική και έχουμε καθαρότερη εικόνα. Πολύ σημαντικό όταν θέλεις να απολαμβάνεις εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία στα αγαπημένα σου blockbusters.

 

 

Τεχνολογίες Panel που κάνουν τη διαφορά

H τεχνολογία Panel είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση των χρωμάτων (χρωματική παλέτα), φωτεινότητα, αντίθεση και γωνία θέασης. Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε LED, OLED και QLED. Και οι τρεις τεχνολογίες βασίζονται στην προβολή εικόνας μέσω λυχνιών LED. Ωστόσο διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την απόδοση εικόνας, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες.

Οι OLED και QLED αποτελούν την εξέλιξη των LED. Ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή απόδοση μαύρων και το εύρος χρωματικής παλέτας. Από την άλλη, οι τηλεοράσεις LED διακρίνονται για την υψηλότερη φωτεινότητα. Έτσι, ανάλογα με το φωτισμό του δωματίου ή του σαλονιού σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η υψηλότερη φωτεινότητα των LED οθονών αποδίδουν καλύτερη εικόνα σε δωμάτια με έντονο φωτισμό. Σε αντίθεση με τις OLED και QLED που θα τα πάνε περίφημα σε δωμάτια με πιο διακριτικό φωτισμό, ενώ είναι ιδανικές για κορυφαία απόδοση υπό γωνία. Για να μαζεύεστε με φίλους ή οικογένεια γύρω από την τηλεόραση για κινηματογραφικές βραδιές, για τηλεοπτικούς μαραθώνιους ή απλά για να παρακολουθήσετε το αγαπημένο σου τηλεπαιχνίδι.

Η Neo QLED είναι η νέα υλοποίηση QLED της Samsung, ενώ η LG αναπτύσσει τις τεχνολογίες NanoCell και QNED Mini LED. Η δεύτερη είναι και η πιο πρόσφατη υλοποίηση της εταιρείας, η οποία συνδυάζει τις τεχνολογίες Quantum dot, NanoCell και Mini-LED σε μια συσκευασία.

 

 

Η ποιότητα εικόνας αλλάζει επίπεδο με υποστήριξη HDR

Το υψηλά δυναμικό εύρος, γνωστό και ως HDR (High Dynamic Range), είναι μια τεχνολογία που εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντίθεσης με πιο ζωηρά και ρεαλιστικά χρώματα από ποτέ.

Όλοι οι κατασκευαστές συνδυάζουν το HDR με τις υπερ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ στις κορυφαίες προτάσεις τους. Πολλές δημοφιλείς συνδρομητικές διαδικτυακές πλατφόρμες video streaming όπως το Netflix, το Amazon και το Google Play Movies, προσφέρουν ήδη περιεχόμενο HDR, ενώ όλο και περισσότερες ταινίες αρχίζουν να διατίθενται και σε HDR format.

 

 

Τεχνολογίες ήχου που σε θέτουν στο κέντρο της εμπειρίας

Μια τηλεόραση με εκπληκτική ποιότητα εικόνας απαιτεί πιστό ήχο. Θα συναντήσεις μοντέλα με premium τεχνολογίες ήχου για συναρπαστική εμπειρία θέασης. Στις κορυφαίες προτάσεις, τα ηχεία πλήρους εύρους συνοδεύονται από υπογούφερ και τουίτερ που παράγουν βαθιά μπάσα, εκπληκτικούς διαλόγους και πεντακάθαρο ήχο υψηλών συχνοτήτων.

Όταν ο ήχος συμπληρώνει άψογα την εικόνα, τότε μιλάμε για μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία. Ξεκίνα μαραθώνιο με τριλογίες Star Wars. Άκουσε και την παραμικρή λεπτομέρεια από τα blasters των TIE fighters, ανατρίχιασε από τον ήχο που βγάζουν τα φωτόσπαθα. Γιατί το σινεμά είναι μαγεία. Χαμήλωσε τα φώτα, ανέβασε την ένταση, και φέρε το σινεμά στο σαλόνι!

Μπορείς να δεις ακόμη