Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Μια συμφέρουσα λύση εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας

by Zikou Stella

Τα οφέλη των φωτοβολταϊκών είναι πολλά, μα κυρίως σημαντικά. Ειδικά στη χώρα μας, όπου η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη, αποτελούν μια εναλλακτική λύση εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας. Αν αναλογιστεί κανείς και το αυξημένο ενεργειακό κόστος με το οποίο έρχεσαι αντιμέτωπος αλλά και την παράλληλη πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πάνελ, η μείωση είναι δεδομένη.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μια πράσινη επιλογή καθώς είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας προς την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε και του εθνικού σχεδιασμού για απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες. Ένα, λοιπόν, από τα κύρια πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλεί η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι σου γίνεται πιο “πράσινο” και φιλικό στο περιβάλλον μειώνοντας το ενεργειακό απότύπωμά του εξοικονομώντας ενέργεια. Επιπλέον, προάγουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτρέποντας στους καταναλωτές να επιλέξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες τους.

 

 

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν πολύ χαμηλές ανάγκες συντήρησης, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και λειτουργίας και είναι αθόρυβα, καθώς δεν έχουν κάποιο κινούμενο μέρος.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι η υπεραξία που προσδίδεται στο ακίνητο, επειδή αναβαθμίζεται η ενεργειακή του ταυτότητα, ενώ δίνουν τη δυνατότητα τροφοδοσίας ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Κι αν σκέφτεσαι ότι τα πάνελ δεν λειτουργούν τη νύχτα, μην ανησυχείς καθώς υπάρχουν φωτοβολταϊκά συστήματα που λειτουργούν με μπαταρίες (συσσωρευτές), καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών.

 

 

Πώς λειτουργεί;

Κατά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρία, η παραγόμενη από τον φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Ενδεχόμενη πιθανή περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης ως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του φωτοβολταϊκού να εγχέεται στο δίκτυο. Σε περιόδους που η παραγόμενη από τον φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργεια δεν επαρκεί για την κάλυψη των καταναλώσεων του ωφελούμενου, αυτές καλύπτονται πρωταρχικά με εκφόρτισή του. Έτσι, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται κατά προτεραιότητα από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, εν συνεχεία από την μπαταρία και η τελευταία επιλογή είναι η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 3 κιλοβάτ και μπαταρίας με χωρητικότητα 5 κιλοβατώρες, εξασφαλίζει την κάλυψη άνω του 90% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (η μέση ενδεικτική παραγωγή του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται στις 1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανά έτος, αναλόγως του προσανατολισμού του και των σκιάσεων). Έτσι, το όφελος της ενέργειας και του κόστους εγκατάστασης, μείον και της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις, μπορεί να φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε βάθος 25ετίας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη