Επιλέγω εκτυπωτή: Τι πρέπει να ξέρω…

by K-Admin

Σπίτι ή γραφείο χωρίς το σωστό συνοδευτικό εκτυπωτή δεν νοείται. Σωστός εκτυπωτής, όμως, είναι εκείνος ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας και ανταποκρίνεται σε όλα όσα θέλετε να κάνετε μαζί του, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να έχετε καθορίσει τις ανάγκες σας, προτού προχωρήσετε σε μία αγορά. Παρακάτω, θα σας εξηγήσουμε μερικές βασικές παραμέτρους που είναι καλό να λάβετε υπόψη σας, πριν ξεκινήσετε να κάνετε την έρευνα αγοράς για τον εκτυπωτή σας.

Οι inkjet εκτυπωτές

personal-printer-homeΟι εκτυπωτές με σύστημα ψεκασμού της μελάνης είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εκτυπωτών, παρόλο που αυτή δεν είναι και η πιο εξελιγμένη τεχνολογία που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους κατασκευαστές των εκτυπωτών, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση μελάνης από τα μηχανήματά τους και να κάνουν ακόμα πιο προσιτό το κόστος χρήσης.

Σε γενικές γραμμές το κόστος αγοράς είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί κάποιον στο να αγοράσει έναν εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης, καθώς τα μηχανήματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι σαφώς πιο φθηνά από τα αντίστοιχα laser μηχανήματα. Για όσους έχουν ανάγκη εκτύπωσης εγγράφων και όχι φωτογραφιών, ειδικά όσοι θέλουν να εκτυπώνουν ασπρόμαυρα έγγραφα, τότε οι inkjet εκτυπωτές είναι μία καλή λύση.

Οι εκτυπωτές αυτοί είναι πολύ ευέλικτοι σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις φωτογραφικών εκτυπωτών ψεκασμού μελάνης, οι οποίοι είναι πολύ καλά κατασκευασμένοι, για όσους θέλουν να εκτυπώνουν φωτογραφίες. Επίσης, πολλά είναι τα μοντέλα εκείνα που έχουν ειδικό εξοπλισμό, ώστε να εκτυπώνουν απευθείας από ένα smartphone ή μία κάρτα μνήμης. Σε αυτό βοηθά και η οθόνη που τους συνοδεύει και επιτρέπει να γίνουν όλες οι κινήσεις που θα κάνατε με τον υπολογιστή σας. Επομένως, εάν σας ενδιαφέρει να εκτυπώνετε χωρίς υπολογιστή, θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχουν τα παραπάνω στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που έχουν οι inkjet είναι το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές είναι πιο αργοί από τις άλλες προτάσεις. Πολλές φορές, μάλιστα, στα πιο φτηνά μοντέλα, η ποιότητα της εκτύπωσης δεν είναι καλή και ενδέχεται να μη σας ικανοποιήσει, ειδικά για φωτο- γραφικές εκτυπώσεις. Το καθημερινό κόστος εκτύπωσης μειώνεται με τη χρήση επαναγεμιζόμενων μελανιών ή με την αγορά λύσεων από τρίτους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν εγγυάται την ποιότητα της εκτύπωσης και τη διατήρηση της καλής κατάστασης του μηχανήματός σας σε βάθος χρόνου. Γενικά, τα αυθεντικά αναλώσιμα για έναν inkjet εκτυπωτή είναι ακριβά, αλλά πάντα έχουν καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια.

Η λύση του laser εκτυπωτή

printing-habitsΣτην περίπτωση του εκτυπωτή αυτού, το χαρτί φορτίζεται ηλεκτροστατικά και έπειτα πέφτει πάνω στην επιφάνεια αυτή το toner. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εκτύπωση με laser είναι πολύ πιο ανθεκτική στο νερό και η ποιότητα είναι καλύτερη. Η λειτουργία ενός laser εκτυπωτή είναι σε γενικές γραμμές οικονομικότερη και καλύτερη από εκείνη ενός inkjet, κάτω από όλες τις συνθήκες, αφού ο ψεκασμός της μελάνης δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο ακριβής διαδικασία όσο το πέρασμα του φορτισμένου χαρτιού από το toner. Ενα σημαντικό πλεονέκτημα του laser printer, ακριβώς λόγω της αρχής πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία του, είναι το ότι μπορείτε να τον αφήσετε ανενεργό για πολλούς μήνες και μετά να πατήσετε και πάλι το «print». Το αποτέλεσμα της εκτύπωσης θα είναι το ίδιο με την πρώτη σας εκτύπωση, καθώς εδώ δεν έχετε να φοβηθείτε, μήπως το μελάνι στεγνώσει. Ενα ακόμα μεγάλο όφελος της χρήσης ενός laser printer είναι η ταχύτητα και σε αυτό το σημείο η laser τεχνολογία είναι ασυναγώνιστη. Υπάρχει και μία πρόσφατη προσθήκη στο κομμάτι των laser printers, οι LED εκτυπωτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως η εξέλιξη της laser τεχνολογίας με λιγότερα κινούμενα μέρη και άρα πιο αξιόπιστη λειτουργία σε βάθος χρόνου.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι το κόστος αγοράς, καθώς κατά κανόνα αποτελούν μια ακριβότερη αγορά από έναν inkjet εκτυπωτή. Σε βάθος χρόνου, όμως, και αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η κάθε εκτύπωση βγαίνει πιο φθηνά από το κόστος χρήσης του μελανιού, τότε συνολικά είναι μια περισσότερο συμφέρουσα λύση για τις πολλές εκτυπώσεις και τη βαριά χρήση.

 

Ενα χρήσιμο γλωσσάρι

Ανάλυση/DPI:
DPI σημαίνει Dots Per Inch και περιγράφει πόσες κουκίδες μελανιού ή toner χωρούν σε μία τετραγωνική ίντσα μίας εκτυπωμένης περιοχής. Για πιο απαιτητικές χρήσεις έχουμε τα 300 DPI, ενώ τα 150 DPI είναι μια καλή μέση λύση ποιότητας. Οσο περισσότερα είναι τα DPI τόσο καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης προσφέρεται.

Ταχύτητα:
Μετράται σε PPM, δηλαδή Pages Per Minute, άρα σελίδες που μπορεί να εκτυπώσει το μηχάνημα σε ένα λεπτό.

All in One:
Το λεγόμενο πολυμηχάνημα, που έχει πάνω του εκτός από εκτυπωτή, σαρωτή, φαξ και μπορεί να λειτουργήσει και ως φωτοτυπικό.
Δείτε όλα τα διαθέσιμα πολυμηχανήματα 

Stand alone printing:
Αυτό σημαίνει ότι ο εκτυπωτής σας μπορεί να λειτουργήσει και μόνος του, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με έναν υπολογιστή.

Εσωτερική μνήμη:
Μετράται σε GB και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο πιο μεγάλα έγγραφα σε όγκο μπορείτε να τους στείλετε για εκτύπωση με τη σειρά.

Mobile Printing:
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εκτυπώσετε απευθείας από το κινητό σας τηλέφωνο. Eάν αναφέρεται ότι υποστηρίζει το AirPlay, σημαίνει ότι μπορείτε να στείλετε εκτυπώσεις από το iPhone και το iPad, ενώ αντίστοιχα μπορείτε να πατήσετε το «print» από το Android σας. Βέβαια, υπάρχουν και διάφορες apps για όλα αυτά.

Μπορείς να δεις ακόμη