Φαντάσου… να μπορείς να απολαμβάνεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια

by K Admin

family times

 

Ακόμα και αν εξασφαλίζουμε καθημερινά χρόνο για να τον αφιερώσουμε στα παιδιά, τον σύντροφο ή στον παππού και τη γιαγιά, η ρουτίνα της καθημερινότητας πολλές φορές δεν μας αφήνει να έρθουμε πραγματικά κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάποια στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε και νιώθουμε περισσότερη ανάγκη για επικοινωνία και δραστηριότητες με όλη την οικογένεια.

Φαντάσου λοιπόν ότι μπορείς πλέον να απολαμβάνεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αφού η τεχνολογία έρχεται για να δώσει και εδώ λύση.

 

 

Δραστηριότητες μαζί με το παιδί

Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί και παιδίατροι, οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν στα παιδιά τους όσο το δυνατό περισσότερο ποιοτικό χρόνο, δηλαδή να δημιουργούν περιβάλλον που να καλύπτει τις αυξημένες συναισθηματικές τους ανάγκες και που θα τους προσφέρουν μαθησιακές και ψυχαγωγικές εμπειρίες, αλλά και ευκαιρίες αλληλεπίδρασης τόσο με συνομήλικους τους όσο και με ενήλικες.

Από την προσχολική του ηλικία το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι, ξεκινώντας από απλές δραστηριότητες που το βοηθούν να αναπτύξει μαθησιακές και κινητικές ικανότητες, όπως τουβλάκια, ζωγραφιές κ.λπ., ενώ σιγά-σιγά αρχίζει και μαθαίνει (και αναγνωρίζει) ολοένα και περισσότερα πράγματα που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας, όπως ο υπολογιστής, η τηλεόραση, ή το tablet. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τέτοιους είδους συσκευές – που υπάρχουν πλέον σε κάθε σπίτι – κινούν την περιέργεια ενός παιδιού που από ένστικτο θέλει να προβληματιστεί, να πειραματιστεί, να παρατηρήσει και να ανακαλύψει. Έτσι, είναι μια καλή ευκαιρία για έναν γονιό να αξιοποιήσει το tablet ή το φορητό υπολογιστή για να αυξήσει τις κοινές εμπειρίες με το παιδί του.

Εκτός από τους περιπάτους, τις εκδρομές, ή άλλες φυσικές δραστηριότητες – που έτσι κι αλλιώς είναι βιωματική ανάγκη για μικρούς και μεγάλους – η χρήση έξυπνων συσκευών όπως το tablet, ο υπολογιστής, η έξυπνη τηλεόραση κ.λπ., για μάθηση και ψυχαγωγία είναι επίσης σημαντικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί οι γονείς με τα παιδιά.

 

Διαβάζουμε βιβλία στο tablet

kids tabletΤο ξεφύλλισμα και η μυρωδιά των χάρτινων σελίδων ενός βιβλίου είναι κάτι αξεπέραστο για όσους αγαπούν την ανάγνωση, και παρόλο που έχει εντρυφήσει στη ζωή μας η ηλεκτρονική μορφή τους, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αποχωριστούν την έντυπη έκδοση. Ωστόσο, μιας και δεν αλλάζει η ουσία του διαβάσματος, μερικές φορές είναι πιο πρακτικό να προτιμάμε βιβλία στην ηλεκτρονική τους μορφή. Κάποιες φορές μάλιστα, τα βιβλία αυτά ενσωματώνουν πιο πλούσιο υλικό όπως κινούμενες εικόνες, ήχους, κλπ.

Φαντάσου πόσα βιβλία μπορείς να έχεις μέσα σε ένα tablet. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιδικά βιβλία – σε ηλεκτρονική μορφή – στο διαδίκτυο: παραμύθια ή εξωσχολικά παιδικά βιβλία (όπως είναι τα εικονογραφημένα λεξικά βιβλία). Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις διάφορες κατασκευές με το παιδί, για χειροτεχνίες, ή ακόμα και για μαγειρική. Όπως και να έχει, ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι θα ενθαρρύνεις το παιδί σου να διαβάζει βιβλία.

 

Εφαρμογές για να δημιουργούμε μαζί


Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε περάσει από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία και τα παλιά, φυσικά άλμπουμ έχουν αντικατασταθεί από τα ψηφιακά λευκώματα. Το tablet είναι η τέλεια συσκευή για να ανακαλύψεις εκ νέου τις ψηφιακές σου αναμνήσεις. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ψηφιακό άλμπουμ μαζί με το παιδί και στη συνέχεια να το μοιραστείτε με όλη την οικογένεια.

Η δημιουργική έκφραση δεν τελειώνει, όμως εκεί. Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές για Android, iOS ή και για υπολογιστές, όπως π.χ. το PicsArt app ή το Kids Doodle, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μικρά παιδιά για να αναπτύξουν τη φαντασία τους μέσα από τη ζωγραφική. Πραγματικά, οι συγκεκριμένες εφαρμογές προσφέρουν αμέτρητες ώρες διασκέδασης.

 

Μαθαίνουμε παίζοντας! – Στο tablet, στον υπολογιστή ή στην Smart TV μας

Υπάρχουν επίσης διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές ή διαδραστικά παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά, τις οποίες μπορείς να εγκαταστήσεις στο tablet, στον υπολογιστή ή ακόμα και στην Smart TV σου. Οι έξυπνες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή στην τηλεόραση και να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής του tablet ή του smartphone ως τηλεχειριστήριο για ακόμη καλύτερη εμπειρία. Μέσω των διαδραστικών παιχνιδιών μπορείς μαζί με το παιδί σου να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε νέους κόσμους γεμάτους φαντασία και περιπέτεια.

 

 

Δραστηριότητες με όλη την οικογένεια

Εννοείται ότι οι έξυπνες συσκευές και τα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας δεν απευθύνονται οπωσδήποτε σε συγκεκριμένες ηλικίες. Και κάπως έτσι δημιουργούνται συνθήκες για κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Τηλεόραση για όλους

οικογένεια τηλεόρασηΈχει αλλάξει πολύ η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα της όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Οι τηλεοράσεις έρχονται πλέον με μεγαλύτερη οθόνη, ενώ παράλληλα είναι πιο λεπτές και ελαφριές. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους, βέβαια, είναι η δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο – αλλά και με άλλες συσκευές στο σπίτι, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες όσον αφορά την επιλογή περιεχομένου. Ακόμα και αν δεν βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον στα δορυφορικά κανάλια, υπάρχει πάντα και η επιλογή του διαδικτύου που προσφέρει περιεχόμενο και εφαρμογές – δωρεάν ή επί πληρωμή – για όλη την οικογένεια. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθήσεις τηλεοπτικές σειρές, εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ή ακόμα και αθλητικά γεγονότα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Επιπλέον, μία Smart TV διαθέτει πληθώρα εφαρμογών – επίσης για όλη την οικογένεια, όπως είναι για παράδειγμα τα διαδραστικά παιχνίδια, ενώ μπορείς να αποθηκεύσεις περιεχόμενο (αρχεία πολυμέσων όπως εικόνες, ήχο και βίντεο) στην τηλεόραση σου και να το προβάλεις όποτε εσύ θελήσεις.

Επομένως, η τηλεόραση μπορεί να γίνει επιμορφωτική, ενημερωτική, παιδαγωγική και ψυχαγωγική, ενώ αποτελεί αφορμή για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές.

 

Καταργούμε τις αποστάσεις

Οι επικοινωνία με αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν μακριά μας γίνεται ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό χάρη στο τηλέφωνο, ωστόσο χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά. Η επικοινωνία γίνεται πλέον με ήχο και με εικόνα, μέσω Skype (και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών). Η επικοινωνία μέσω βίντεο-κλήσεων μπορεί να γίνει από κάθε έξυπνη συσκευή που ενσωματώνει κάμερα. Σκέψου λοιπόν πόσο εύκολες μπορούν να γίνουν οι ομαδικές συνομιλίες με αγαπημένα μας πρόσωπα που βρίσκονται μακριά από το σπίτι.

 

Μοιραζόμαστε στιγμές

Ο τρόπος που μοιραζόμαστε σημαντικές στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα έχει αλλάξει σημαντικά. Ξέχνα τα φυσικά άλμπουμ και τα DVDs. Μπορείς πλέον να προβάλεις ένα άλμπουμ φωτογραφιών ή/και βίντεο στο tablet σου, στο smartphone σου, ή στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης σου. Και όλα αυτά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Να σημειωθεί δε ότι έχει αλλάξει επίσης και ο τρόπος που «αιχμαλωτίζουμε» αυτές τις στιγμές. Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για να τραβήξεις μια φωτογραφία ή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Υπάρχουν κάμερες που προσφέρουν πολλές ευκολίες χρήσης τόσο για αρχάριους όσο και για πιο έμπειρους χρήστες. Ακόμη, σκέψου ότι τα smartphones ενσωματώνουν κάμερες με πολλά megapixels για να μπορείς να δημιουργείς εύκολα περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας, και να βλέπεις και να μοιράζεσαι τις αγαπημένες σου εμπειρίες.

 

Ασύρματα ηχεία για να ακούμε μουσική παντού

κορίτσια χορεύουνΠολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως η μουσική ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την ψυχολογία μας, ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Σκέψου ότι ένα σπίτι με μουσική μπορεί να είναι «ζεστό» και γεμάτο θετική ενέργεια. Ένα σύστημα ήχου multiroom αποτελείται από ένα ή περισσότερα ηχεία και σου επιτρέπει να streamάρεις από οποιαδήποτε πηγή ήχου μουσική σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σου, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Ορισμένα συστήματα ήχου συνδέονται απευθείας στο τοπικό δίκτυο, ενώ άλλα δημιουργούν τη δική τους υποδομή Wi-Fi επιτρέποντας στα ηχεία να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται μέσω mobile app από το τηλέφωνο του ή το tablet του, ενώ τα περισσότερα συστήματα υποστηρίζουν DLNA. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο, ένα ασύρματο router και, φυσικά, μια πηγή ήχου, η οποία μπορεί να προέρχεται από υπηρεσίες streaming (π.χ. Spotify), από τη ψηφιακή βιβλιοθήκη σου στον υπολογιστή σου, από μια συσκευή NAS ή ακόμα και από την Smart TV σου.

Το multiroom είναι τόσο ευέλικτο που μπορείς να έχεις διαφορετικά τραγούδια σε ξεχωριστά δωμάτια και με διαφορετική ένταση για κάθε χώρο! Φαντάσου λοιπόν να απολαμβάνετε στο σπίτι το διάβασμα, την μαγειρική, ή ακόμα και το browsing στον υπολογιστή ή στην Smart TV υπό τους ήχους αγαπημένων σας μελωδιών.

 

Παίζουμε video games παντού

Τα video games έχουν γίνει πλέον αγαπημένη δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους, και για το λόγο αυτό δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα βρίσκουμε παντού, δηλαδή σε κάθε πλατφόρμα και λειτουργικό. Ναι, το gaming είναι και αυτό οικογενειακή υπόθεση και μπορείτε να διασκεδάσετε όλοι μαζί παίζοντας παιχνίδια στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Μπορείς να εγκαταστήσεις παιχνίδια κατευθείαν από το λειτουργικό της Smart TV σου, ή να συνδέσεις στην τηλεόραση σου ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας όπως είναι τα PlayStation 4 και Xbox One, τα οποία διαθέτουν βιβλιοθήκες με εκατοντάδες παιχνίδια. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια για όλους και γι ‘αυτό υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να συμμετέχουν και οι μικρότεροι της οικογένειας. Έτσι, μπορείτε να απολαμβάνετε όλοι μαζί κυριακάτικα απογεύματα παίζοντας συνεργατικά ή ανταγωνιστικά παιχνίδια.

 

Πολύτιμος χρόνος με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Με τόσες πολλές εναλλακτικές επιλογές που έχεις μπροστά σου, θα υπάρχουν πάντα πολλές ευκαιρίες για να μπορείς να μοιράζεσαι μοναδικές στιγμές μαζί με την οικογένεια σου. Τα πάντα λοιπόν είναι στο χέρι σου.

Μπορείς να δεις ακόμη