Συσκευές που κάνουν τον ύπνο μας καλύτερο

by K Admin

pagkosmia imera ypnou

 

Σε όλους μας είναι σημαντικός και απαραίτητος ο πλήρης ύπνος, ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είτε έχουν προβληματικό ύπνο ή ακόμα χειρότερα πάσχουν από αϋπνία. Κανείς δεν πρέπει να στερείται τη θεραπεία για διαταραχές ύπνου. Αυτή είναι και η ιδέα πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ένα ετήσιο γεγονός (πάντα πραγματοποιείται την 3η Παρασκευή του Μαρτίου) που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου ξεκίνησε το 2008 και έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει τη σημασία του ποιοτικού ύπνου, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για υγεία και ευεξία. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν επαρκή ύπνο. Τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, πρόωρη γήρανση, και σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 

Έξυπνοι τρόποι για… να κλείνεις πιο εύκολα μάτι!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καλή διατροφή, το μειωμένο άγχος και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο μας. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, όλα τα παραπάνω δεν είναι πάντα εφικτά και για το λόγο αυτό πολλές φορές χρειαζόμαστε τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

Activity Trackers / Sleep wearables

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει εντυπωσιακή ανάπτυξη στο χώρο των wearables και αυτό χάρη στις πολλές καινοτομίες που προσφέρουν. Οι πρώτες συσκευές μπορούσαν να παρακολουθούν βασικές δραστηριότητες, όπως ο αριθμός των βημάτων που έκανε ο χρήστης μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, πλέον, ο αριθμός των λειτουργιών που ενσωματώνουν αυτές οι «μαγικές» συσκευές έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα περισσότερα από τα σημερινά wearables επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Μπορούν πλέον να παρακολουθούν όχι μόνο τον αριθμό των βημάτων που κάνουμε καθημερινά, αλλά και τους παλμούς της καρδιάς, αποστάσεις που διανύθηκαν με τα πόδια ή με το ποδήλατο, ενώ, πέρα από τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας, μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Χρησιμοποιούν αισθητήρες για την καταγραφή βιομετρικών δεδομένων για την καρδιά, το ρυθμό αναπνοής, την κίνηση, τη θερμοκρασία του σώματος και την εφίδρωση.

 

c10235591-2Garmin VivoSmart

Το βραχιόλι ελέγχου δραστηριότητας Garmin VivoSmart ενσωματώνει έναν έξυπνο αισθητήρα που διαθέτει όλα όσα χρειάζεσαι από ένα activity tracker, όπως έξυπνες κοινοποιήσεις, παρακολούθηση της φυσικής σου κατάστασης, ακόμα και έλεγχο για τις θερμίδες που καις καθημερινά. Το VivoSmart επιτρέπει επίσης τον έλεγχο του ύπνου και με το κατάλληλο companion app μπορείς να έχεις όλα τα δεδομένα που χρειάζεσαι σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή συνεργάζεται με φορητές συσκευές που ενσωματώνουν λειτουργικό Android ή iOS. Μέσω του Garmin Connect app μπορείς να παρακολουθείς τους στόχους σου και να συγκρίνεις τα δεδομένα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

 

Jawbone UP3

Οι βιοαισθητήρες του Jawbone Up3 ελέγχουν την ποιότητα του ύπνου και, παρακολουθώντας τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και τη γαλβανική αντίδραση του δέρματος, μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των φάσεων του ύπνου REM. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί και αναλύει τα στάδια του βαθιού ύπνου και τις περιόδους του ελαφριού ύπνου. Να σημειωθεί ότι οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη τον ύπνο τύπου REM και η ανάλυση του είναι σημαντική.

 

Jawbone UP24

Αν ψάχνεις βραχιόλι ελέγχου δραστηριότητας που να προσφέρει λεπτομερή στοιχεία για τον ύπνο και τη δραστηριότητα σου, τότε το Jawbone UP24 είναι μια άριστη επιλογή. Η συσκευή παρακολουθεί το σύνολο των ωρών του ύπνου σου, το πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να κοιμηθείς, πόσες φορές ξύπνησες και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινες χωρίς ύπνο. Διαθέτει επίσης ένα έξυπνο σύστημα ειδοποίησης, το οποίο έχει ως στόχο να σε ξυπνήσει τη βέλτιστη χρονική στιγμή του κύκλου του ύπνου σου με μία ελαφριά δόνηση. Με λίγα λόγια ενδείκνυται τόσο για εκείνους που προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα της δραστηριότητας τους όσο και για εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

 

 

Λιγότερες έντονες πηγές φωτός για καλύτερο ύπνο

wemo-lifestyleΕίναι γεγονός ότι οι έντονες πηγές φωτός επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, για το λόγο αυτό καλό είναι να σβήνεις όλα τα φώτα όταν πρόκειται να κοιμηθείς, ή να προτιμάς ένα απαλό και «ζεστό» φως (π.χ. κίτρινο ή πορτοκαλί) αν πρέπει να αφήσεις ένα φωτάκι νυκτός αναμμένο μέχρι να αποκοιμηθούν τα παιδιά. Ο απαλός φωτισμός καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης – μια ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Η πιο ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις έξυπνες λάμπες LED ή/και διακόπτες WeMo για να ρυθμίζεις τα φώτα στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα μπορείς μέσω του smartphone ή του tablet σου να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να μπορέσεις να χαλαρώσεις, ή να απενεργοποιούνται αφού έχεις αποκοιμηθεί. Πέρα από ένα σωρό ευκολίες που προσφέρουν οι παραπάνω προτάσεις, θα κάνεις και οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος.

Από την άλλη, εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις ή να κάνεις browsing στο κινητό σου τη νύχτα, να σου υπενθυμίσουμε ότι μια από τις τελευταίες προσθήκες της Apple στο iOS 9.3 είναι το Night Shift mode. Πρόκειται για λειτουργία που αλλάζει το φωτισμό της οθόνης τη νύχτα για να καταπονούνται λιγότερο τα μάτια. Αν χρησιμοποιείς Mac, Android ή Windows υπάρχουν επίσης apps, όπως το Flux και το Twilight, που προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες. Μόνο μην το παρακάνεις, στόχος σου θα πρέπει να είναι η βελτίωση του βιολογικού σου ρολογιού και όχι περισσότερο ξενύχτι.

 

Ύπνος μετά μουσικής

μουσική_ύπνοςΕκατοντάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απαλή, χαλαρωτική μουσική αποδεικνύεται ένας ευχάριστος, οικονομικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης της αϋπνίας. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό μη φαρμακευτικό τρόπο για τη βελτίωση του ύπνου, ενώ ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.

 

Handsfree in ear και ακουστικά με earbuds για καλύτερη εφαρμογή

Μια καλή λύση για να ακούς χαλαρωτική μουσική σε χαμηλή ένταση ενώ κοιμάσαι είναι και τα ακουστικά με earbuds από σιλικόνη για ασφαλή και άνετη εφαρμογή. Υπάρχουν επιλογές για ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση στο smartphone ή στο MP3 player σου. Μπορείς επίσης να τα συνδυάσεις με ένα all-in-one MP3 player που διαθέτει εσωτερική μνήμη για να αποθηκεύεις τις playlists σου.

 

Ασύρματα ηχεία

Εάν σε κάθε περίπτωση δεν νιώθεις άνετα με τα ακουστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπάρχει πάντα και η λύση των φορητών ασύρματων ηχείων για να έχεις μουσική παντού. Μπορούν να συνδεθούν ενσύρματα ή ασύρματα με το smartphone ή το tablet σου. Αν θέλεις να υπάρχει απαλή, χαλαρωτική μουσική σε κάθε υπνοδωμάτιο, μια καλή επιλογή είναι ένα σύστημα ήχου multiroom που αποτελείται από δύο ή παραπάνω ηχεία. Η μουσική μπορεί να προέρχεται από τις ψηφιακές σου συλλογές ή από το διαδίκτυο και μπορείς να τη διαχειρίζεσαι από το  tablet ή το smartphone σου μέσω Wi-Fi και Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις διαφορετικά τραγούδια σε ξεχωριστά δωμάτια και με διαφορετική ένταση για κάθε χώρο.

 

 

Αναπνέουμε εύκολα για να κοιμηθούμε καλά

Είναι πολύ σημαντικό να αναπνέουμε σωστά τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η εσωτερική ρύπανση στο σπίτι, από τον καπνό των τσιγάρων, το μονοξείδιο του άνθρακα, οι τοξικές πτητικές ενώσεις (VOCs) από τα συνθετικά και χημικά υλικά που μας περιβάλλουν, τα απορρυπαντικά κ.λπ., αποτελούν αιτία για μη-ποιοτικό ύπνο.

 

Ιονιστές – καθαριστές αέρα

Εάν έχεις αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργία, άσθμα, ή αν καπνίζεις και ζητάς ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα τοξικά και τη μυρωδιά του καπνού, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε έναν ιονιστή-καθαριστή αέρα. Η συγκεκριμένη συσκευή καταφέρνει να παράγει μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων που προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα (όπως για παράδειγμα σκόνη, καπνός κ.λπ.), τα οποία γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης που ενσωματώνει η συσκευή. Έτσι, τα βλαβερά σωματίδια αφαιρούνται από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σε αυτόν. Τα αρνητικά ιόντα έχουν εξισορροπητική δράση και στο νευρικό σύστημα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την ένταση, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Τοποθέτησε έναν ιονιστή στη κρεβατοκάμαρα σου και θα δεις την ποιότητα του ύπνου σου να αλλάζει προς το καλύτερο!

 

Αφυγραντήρας

Ο αφυγραντήρας αποτελεί μια απλή και οικονομική λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας στο σπίτι. Η συγκεκριμένη συσκευή έχει σχεδιαστεί για να απορροφά την υγρασία από τον αέρα, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου σχετικής υγρασίας του περιβάλλοντος. Αν ξυπνάς το πρωί με έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες, έλεγξε την υγρασία στο σπίτι και τοποθέτησε αφυγραντήρα. Βέβαια, εάν χρειάζεσαι για το χώρο σου αφυγραντήρα και ιονιστή, υπάρχουν προτάσεις που ενσωματώνουν και τις δύο λειτουργίες.

 

 

καλο υπνο

Κόβουμε τις κακές συνήθειες…

Δεν αρκεί βέβαια η χρήση της τεχνολογίες για να κόψουμε τις κακές συνήθειες οι οποίες μπορούν να ελαττώσουν δραστικά την ποιότητα του ύπνου μας. Βελτίωσε τη συνολική σου ευεξία και τον ύπνο σου ακολουθώντας πιστά τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Καθιέρωσε μια τακτική ώρα που πέφτεις για ύπνο και μια τακτική ώρα που ξυπνάς.
  2. Αν σου αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, φρόντισε να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά.
  3. Απέφευγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο και μην καπνίζεις.
  4. Απαγορεύεται η καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει καφέ, τσάι και πολλά αναψυκτικά, καθώς και τη σοκολάτα.
  5. Απόφυγε τα βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε πρόσληψη ζάχαρης τρόφιμα τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. Προτίμησε ένα ελαφρύ σνακ πριν πέσεις για ύπνο.
  6. Η άσκηση είναι σημαντική για τη βελτίωση του ύπνου, αλλά μην γυμνάζεσαι πριν κοιμηθείς.
  7. Φρόντισε το κρεβάτι σου να είναι όσο πιο άνετο γίνεται.
  8. Φρόντισε το δωμάτιο σου να αερίζεται καλά και να έχει σωστή θερμοκρασία.
  9. Μην προσπαθείς να κοιμηθείς με τα φώτα ανοιχτά γιατί, πολύ απλά… δεν θα κοιμηθείς (στις έντονες πηγές φωτός περιλαμβάνονται και τα φώτα από την τηλεόραση ή από την οθόνη του υπολογιστή).
  10. Μην παίρνεις το laptop στο κρεβάτι, κάνε τις εργασίες σου (ή το browsing) στο γραφείο σου.
  11. Ένα συνεπές ωράριο ύπνου πρέπει να ακολουθείται τόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
  12. Καθιέρωσε με συνέπεια μια ρουτίνα ύπνου που θα περιλαμβάνει «χρόνο ησυχίας».
  13. Ενθάρρυνε το παιδί σου να κοιμάται ανεξάρτητα, σε διαφορετικό κρεβάτι / δωμάτιο.
  14. Καλό είναι να απενεργοποιήσεις ή να κρατήσεις έξω από το υπνοδωμάτιο όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) όταν έρθει η ώρα του ύπνου.
  15. Διατήρησε ένα κανονικό καθημερινό πρόγραμμα με σταθερά γεύματα.
  16. Καλό είναι να υπάρχουν στο πρόγραμμα και ώρες που τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν έναν υπνάκο, ανάλογα με την ηλικία τους.
  17. Εξασφάλισε ότι τα παιδιά ασκούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας και περνούν αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι.

 

Γιόρτασε λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με έναν εύκολο, ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη