Google Maps με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας!

 

Η Google ετοιμάζει μία νέα αναβάθμιση στους Χάρτες της για να προσφέρει εντυπωσιακές καινοτομίες που θα θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Συγκεκριμένα, με ώριμο και αποτελεσματικό πλέον τρόπο θα ενσωματώσει στοιχεία Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) ώστε να παρουσιάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την τοποθεσία και την πλοήγησή σου. Αυτό μάλιστα θα συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.

Με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού ή του tablet, η συσκευή θα σκανάρει την περιοχή και στην οθόνη θα εμφανίζεται η εικόνα που θα έβλεπες με τα μάτια σου μαζί με πλήθος άλλων χρηστικών στοιχείων.

 

Πως αλλάζει η πλοήγησή σου

Με αυτό το update, το Google Maps θα έχει ένα πραγματικό 3D Look & Feel, με νέα τρισδιάστατα και πιο ευδιάκριτα βελάκια, νέες σημάνσεις και ειδοποιήσεις ασφαλείας. Για την ακρίβεια όλα αυτά θα εμφανίζονται μαζί με την εικόνα της κάμερας και ακριβώς στο σημείο που πρέπει σε πραγματικό χρόνο.

Συνεπώς, η εφαρμογή θα γίνει πιο εύκολη, πρακτική και γρήγορη στη χρήση και θα έχει περαιτέρω ενδείξεις για σημεία ενδιαφέροντος (POIs και landmarks), ενώ θα είναι και πιο ακριβής και αξιόπιστη. Αυτό θα συμβαίνει γιατί, πέρα από το GPS, τα δίκτυα κινητής και τα σημεία Wi-Fi πρόσβασης, θα έχει πλέον και αξιοποιήσιμα στοιχεία από το Street View, ενώ θα κάνει και οπτική αναγνώριση θέσης (visual positioning). Όλα αυτά λειτουργούν ευνοϊκά, ειδικά για πεζούς και τουρίστες.

Επιπρόσθετα, θα προειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο για πιθανούς κινδύνους και όταν ως πεζός θα πλησιάζεις σε δρόμο ή διάβαση θα σε ενημερώνει ώστε αφηρημένος να μην βρεθείς σε κίνδυνο. Άλλωστε, πλέον δεν θα κοιτάς με το κεφάλι κάτω το κινητό. Λόγω της τρισδιάστατης απεικόνισης θα κοιτάς ευθεία και ψηλότερα (και μέσω της κάμερας), γεγονός που σε κάνει πιο ασφαλή από μόνο του.

 

 

Τι είναι το Augmented Reality (AR)

Η επαυξημένη πραγματικότητα (ή αλλιώς ενισχυμένη πραγματικότητα) είναι μία τεχνολογία που υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά πλέον είναι σε ώριμο στάδιο για εμπορική αξιοποίηση. Ουσιαστικά επιτρέπει να αναγνωρίζονται αντικείμενα και στοιχεία του αληθινού κόσμου (κυρίως μέσω κάμερας) και πάνω σε αυτά να παρουσιάζονται real time ψηφιακές πληροφορίες και δεδομένα ώστε ο χρήστης να πάρει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν σχετίζεται με την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality – VR), όπου γίνεται προβολή ενός κατασκευασμένου ψηφιακού περιεχομένου δημιουργώντας την αίσθηση του χώρου και του αληθινού.

 

Πως θα επηρεάσει και άλλες εφαρμογές

Προφανώς μετά το Google Maps θα ενσωματώσουν σταδιακά τέτοια στοιχεία και άλλες παρόμοιες εφαρμογές βασισμένες στην πλοήγηση μέσω GPS.

Ταυτόχρονα όμως ανοίγει ο δρόμος για νέες δυνατότητες και για άλλα apps ή συσκευές, όπως έξυπνα αμάξια (για ασφαλέστερη πλοήγηση και αυτόνομη οδήγηση), ψηφιακούς ξεναγούς (π.χ. μουσείων), τεχνική εκπαίδευση, βιντεοπαιχνίδια (όπως το Pokémon Go που ήδη υπάρχει), νέα κοινωνικά δίκτυα και apps επικοινωνίας, στοχευμένη ψηφιακή διαφήμιση και αγορές, ιατρικές εφαρμογές κτλ.

Η λίστα είναι κυριολεκτικά ατελείωτη και όσο αυξάνεται η επεξεργαστική ισχύς και οι δυνατότητες δικτύωσης των έξυπνων συσκευών τόσο κάποια πράγματα στην ζωή σου θα τα κάνεις πιο εύκολα, γρήγορα και απλά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη