Η Google επανέρχεται στην αρένα των smartphones, δεχόμενη αυτήν τη φορά ότι πρέπει να γυρίσει σελίδα και να το κάνει με τους δικούς της όρους. Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση των Pixel και Pixel XL που, αυτήν τη φορά, καμία σχέση δεν έχουν με Chromebook, αλλά είναι τα τηλέφωνα που θα πάρουν το ρόλο που είχαν τα Nexus smartphones. Οι νέες συσκευές σχεδιάστηκαν από την ίδια την Google ενώ η HTC ανέλαβε την κατασκευή τους. Παλαιότερα, κατασκευαστές όπως LG, HTC και Huawei είχαν περισσότερο έλεγχο στο σχεδιασμό του τηλεφώνου, με την Google όμως να δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Τα δυο μοντέλα
Η Google έχει ουσιαστικά ένα σχέδιο, ένα τηλέφωνο ως βάση, που το διαθέτει σε δύο διαφορετικά μεγέθη. Το Pixel έχει οθόνη AMOLED 5”, ανάλυση 1080p και μπαταρία 2770mAh, ενώ το Pixel XL ανεβαίνει στις 5,5”, με ανάλυση 1440p και μπαταρία 3450mAh. Με εξαίρεση αυτές τις διαφορές, όλα τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι κοινά. Τι σημαίνει αυτό;
Οι συσκευές χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή Snapdragon 821 σε ταχύτητα 2,4GHz. Ουσιαστικά πρόκειται για υπερχρονισμένη έκδοση του Snapdragon 820 επομένως τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, απλά λίγο πιο γρήγορα στο θέμα επεξεργαστής. Η RAM φτάνει στα 4GB και στις δύο περιπτώσεις, ενώ οι συσκευές θα διατίθενται με χωρητικότητα 32GB ή 128GB. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, αν και δεν κάνει πρώτη φορά την επιλογή αυτή η Google, πως δεν υπάρχει είσοδος για κάρτα SD, οπότε καλό είναι να διαλέξεις σωστά χωρητικότητα από την αρχή. Σε θύρες θα βρεις μια USB-C για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων, αλλά και έξοδο ήχου 3,5mm για τυπικά ακουστικά και hands free (κάτι που η Google ασχολήθηκε να τονίσει ως πλεονέκτημα σε σχέση με τηλέφωνα της Apple και της Motorola). Η υποστηριζόμενη έκδοση Bluetooth είναι η 4.2.
Το σχέδιο είναι το ίδιο, με σασί από αλουμίνιο και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο πίσω μέρος. Από τη μέση περίπου της όψης αυτής και πάνω, υπάρχει γυαλί και σε αυτό ενσωματώνεται το λεγόμενο Pixel Imprint. Ουσιαστικά πρόκειται για το Android Imprint, τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, με τη διαφορά ότι αλλάζει η ονομασία για λόγους branding.
Όποιο μέγεθος και να διαλέξεις, σε οποιαδήποτε χωρητικότητα, μπορείς να το βρεις σε μαύρο ή ασημί χρώμα, με μια έκδοση σε μπλε να διατίθεται μόνο σε μικρότερη χωρητικότητα όπως φαίνεται. Οι τυπικές ονομασίες των χρωμάτων αυτών είναι σχετικά… χιουμοριστικές: Quite Black, Very Silver και Really Blue. Δεν πρόκειται για αστείο.
Τα σημεία διαφοράς
Όπως κάθε κατασκευαστής, έτσι και η Google είναι λογικό να θέλει να διαφοροποιήσει κάπως τις δικές της προτάσεις από τον ανταγωνισμό. Μιας και για πρώτη φορά έχει τέτοιο έλεγχο στο συνδυασμό hardware και software, και σίγουρα αυτονόητη εξειδίκευση στα του software, κάνει μερικές ενδιαφέρουσες κινήσεις παραπάνω.
Google Assistant
Τα τηλέφωνα Pixel είναι τα πρώτα smartphones που ενσωματώνουν το Google Assistant. Ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση της Google στη Siri της Apple και την Cortana της Microsoft, και έχει, προφανώς, κοινές βάσεις με τα Google Now και Google Now on Tap, με τα οποία και συνεργάζεται αναλόγως. Με παρατεταμένο πάτημα του home button ή συγκεκριμένη φράση, ενεργοποιείται το Google Assistant και ακούει την επιθυμία σου. Μπορείς να ζητήσεις την αναπαραγωγή συγκεκριμένης μουσικής, φωτογραφίες από συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή μέρος κ.λπ. Αν για οποιαδήποτε εργασία έχεις ορίσει διαφορετικό προεπιλεγμένο app από το βασικό, το Google Assistant το αντιλαμβάνεται και εκτελεί τις εντολές σου χρησιμοποιώντας την κατάλληλη κάθε φορά εφαρμογή.
Κι όσο το Google Now σου δίνει στοιχεία για το επόμενό σου ραντεβού, το Google Assistant μπορεί να κάνει κρατήσεις και λοιπές λειτουργίες που σχετίζονται με το ίδιο ραντεβού, μόνο με φωνητικές εντολές. Η Google θα διαθέσει το Assistant API και σε τρίτους, ώστε να συνεργάζονται στενά με αυτό όσες περισσότερες εφαρμογές γίνεται. Αρκεί να κάνουν το σχετικό κόπο οι developers για να στηρίξουν την προσπάθεια.
Πάντως το Google Assistant δεν είναι πάντα ταγμένο στη φωνή. Στην εφαρμογή Allo για παράδειγμα, λειτουργεί ως bot, οπότε μπορείς να του γράφεις ερωτήσεις και να πάρεις απαντήσεις εντός της εφαρμογής. Στην παρούσα όμως δεν μπορείς να ελέγξεις το τηλέφωνο ή να κάνεις προφορικές ερωτήσεις στο Google Assistant όσο είσαι στο Allo. Με τον καιρό αυτά θα αλλάξουν, είναι άλλωστε μόλις η αρχή για το Google Assistant.
Η κάμερα
Η Google αφιέρωσε αρκετό χρόνο της παρουσίασης στις κάμερες των Pixel και Pixel XL, με την οπίσθια να φτάνει στα 12,3MP και διάφραγμα f/2.0 και την οπίσθια στα 8MP. Όπως σημειώθηκε, η βασική κάμερα του τηλεφώνου σημείωσε την καλύτερη επίδοση στις δοκιμές του DxOMark, δηλαδή 89, μέχρι τη δεδομένη στιγμή της παρουσίασης, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπεις μια από τις καλύτερες κάμερες για smatphones μέχρι σήμερα, αν όχι την καλύτερη για την ώρα. Η εταιρεία υπόσχεται ιδιαίτερα αποτελεσματική ψηφιακή σταθεροποίηση που βασίζεται στο γυροσκόπιο και τους αισθητήρες της ίδιας της συσκευής.
Υπόσχεται επίσης την ταχύτερη αποθήκευση φωτογραφίας στην αγορά, ενώ ανέφερε ότι ο αισθητήρας κρατά 30 αντίτυπα το δευτερόλεπτο για να είναι σε ετοιμότητα, και όταν γίνεται λήψη κρατά 10 εξ αυτών και τα συνδυάζει στην τελική λήψη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Άπειρος χώρος στο cloud
Ήδη η εφαρμογή/υπηρεσία Google Photos αποθηκεύει όσες φωτογραφίες και video έχεις στη συσκευή σου, με τη διαφορά ότι βάζει “κόφτη” στις αναλύσεις. Από ένα σημείο και πέρα δηλαδή, τα αντίγραφα στο cloud δεν έχουν απαραίτητα την πρωτότυπή τους ανάλυση και ποιότητα. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει καθόλου για τα Pixel smartphones. Άρα ό,τι ανάλυση και αν έχει μια φωτογραφία, όσο 4K video και να τραβήξεις, όλα θα αποθηκευτούν στο Google Photos, στο cloud δηλαδή, χωρίς κανέναν περιορισμό στο διαθέσιμο χώρο.
Πολλές “μικρές” αλλά σημαντικές ευκολίες
Ένα από τα προτερήματα ενός τηλεφώνου Nexus ήταν πάντα η άμεση πρόσβαση σε αναβαθμίσεις του Android, χωρίς ερωτηματικά και απροσδιόριστες αναμονές. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα μοντέλα Pixel. Επιπλέον, ενσωματώνεται στο software του τηλεφώνου πρόσβαση σε 24ωρη υποστήριξη. Θα μπορείς να επικοινωνήσεις με τεχνικό οποιαδήποτε ώρα και μέρα, ενώ και ο τεχνικός θα μπορεί, από τη μεριά του, να δει ακριβώς τι μπορεί να έχει πάει στραβά στη συσκευή σου, αφού θα έχει τη δυνατότητα να το εξετάσει απομακρυσμένα.
Ίσως πιο σημαντικό από οποιαδήποτε θεωρία και μέτρηση για την αυτονομία ενός Pixel ή Pixel XL με γεμάτη μπαταρία, είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να βελτιωθεί η στάθμη της μπαταρίας με μια φόρτιση λίγων λεπτών. Κατά την Google ένα μόλις τέταρτο της ώρας στη φόρτιση είναι αρκετό ώστε να αντέξει 7 ακόμη ώρες το τηλέφωνο. Ακόμη και αν υποθέσεις ότι είναι φιλόδοξο αυτό το πλήθος ωρών, είναι σαφές ότι 15 λεπτά φόρτισης είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα σε σώσουν σε μια δύσκολη μέρα.
Έτοιμο και για εικονική πραγματικότητα
Μαζί με τη σειρά τηλεφώνων Pixel, η Google ανακοίνωσε και την πλατφόρμα Daydream VR που ενσωματώνεται στο Android 7.1 Nougat με το οποίο διατίθενται εξ αρχής οι εν λόγω συσκευές. Για την αξιοποίησή του, διατίθεται ξεχωριστά το Daydream View headset στο οποίο και ενσωματώνεται το τηλέφωνο που ουσιαστικά αναλαμβάνει την προβολή εικόνας στα μάτια του χρήστη. Μιας και η πλατφόρμα αυτή είναι απολύτως νέα, τα Pixel και Pixel XL είναι οι πρώτες συσκευές με τέτοιου είδους υποστήριξη.
Live Cases
Όχι και πολύ καιρό πριν, η Google ανακοίνωσε τα Live Cases για τηλέφωνα Nexus και δεν τα ξέχασε ούτε στην περίπτωση των τηλεφώνων Pixel. Πρόκειται ουσιαστικά για εναλλακτικές “πλάτες” για τις συσκευές. Η ίδια η Google θα διαθέτει διάφορα σχέδια, τα οποία θα περιλαμβάνουν NFC chip που θα ενημερώνει το σύστημα για το σχέδιο της πλάτης και θα προσαρμόζεται αναλόγως το wallpaper στο software.
Ακόμη καλύτερα όμως, θα μπορείς να στείλεις το δικό σου σχέδιο για να τυπωθεί σε Live Case κάτι μοναδικό για σένα, που να σε εκφράζει αντί να είναι ένα σχέδιο από τα έτοιμα που συμπαθείς περισσότερο μεταξύ των διαθέσιμων.
Η Google κάνει κι άλλη απόπειρα με δικά της τηλέφωνα
Δεν πάει καιρός από την ακύρωση του Project Ara και της ιδέας για αρθρωτό smartphone. Η σειρά Nexus παύει να υφίσταται ουσιαστικά και η Google κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο hardware προκειμένου να έχει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο για το τελικό αποτέλεσμα, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει. Η κίνηση αυτή είναι λοιπόν νέα για την αγορά, για εσένα, για εμάς αλλά και για την Google. Αλλά η απλή πραγματικότητα είναι πως όταν μια εταιρεία έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε στάδιο, υπάρχει χώρος για πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα.