Η αστική κινητικότητα γίνεται παιχνιδάκι με την ηλεκτροκίνηση

by Zikou Stella

Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για την ηλεκτροκίνηση και τη μικροκινητικότητα στις πόλεις. Μπορεί οι απόψεις να ποικίλλουν, ωστόσο οι περισσότεροι συναινούν στο γεγονός ότι το micromobility και η ηλεκτροκίνηση μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί παγκοσμίως για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του θορύβου στους δρόμους, βελτιώνοντας παράλληλα την καθημερινότητα των πολιτών.

Μέσα μετακίνησης όπως e-scooters, ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια κλπ. αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο καθώς πέραν της eco-friendly φύσης τους, αποτελούν και έναν άκρως οικονομικό τρόπο μετακίνησης λόγω του ότι διανύουν μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος.

Είναι ευέλικτα, έξυπνα και οικονομικά μέσα μετακίνησης όλο και περισσότερο κατακτούν την αγορά, αποτελώντας ένα σημαντικό θεμέλιο στην προσπάθεια προς μια πιο βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Στην Ελλάδα, η βούληση για τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας στο αστικό οδικό δίκτυο είναι δεδομένη. Μέτρα για τον περιορισμό των ατυχημάτων και την αναμόρφωση του ΚΟΚ προκειμένου η ένταξη της μικροκινητικότητας να γίνει με όρους ασφαλείας και την παροχή οικονομικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αποτυπώνουν μια συντονισμένη προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης στην αστική κινητικότητα.

Να μην ξεχάσουμε τον Νόμο για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Το βασικότερο πλεονέκτημα ενός ΣΒΑΚ για μία πόλη που νοσεί εξαιτίας της εκτεταμένης παρουσίας των ΙΧ, και της εξάρτησης των μετακινούμενων από αυτό είναι η αλλαγή φιλοσοφίας σχετικά με τις μετακινήσεις και η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος κυκλοφοριακού σχεδιασμού.

Βασικό χαρακτηριστικό του κυκλοφοριακού σχεδιασμού ήταν η βέλτιστη εξυπηρέτηση της μετακίνησης με το αυτοκίνητο, ενώ τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προάγουν τη βέλτιστη εξυπηρέτηση μέσω του περπατήματος, του ποδηλάτου, της δημόσιας συγκοινωνίας, καθώς και του συνδυασμού διαφόρων μέσων.

Ήδη στο πλαίσιο του project “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” έχει ανακοινωθεί πακέτο ύψους 4,6 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για την αγορά e-οχημάτων εκ των οποίων 3,3 εκατ. ευρώ αποτελούν επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δίκυκλων και τρικύκλων νομικών προσώπων, 1,2 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δίκυκλων και τρικύκλων φυσικών προσώπων και 100.000 ευρώ για ηλεκτρικά ποδήλατα φυσικών προσώπων.

 

 

Μicromobility

Ως προς τη χρήση τους, τα ηλεκτρικά μέσα μικροκινητικότητας διαφέρουν αρκετά, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Εάν πρόκειται για κάποιον που η καθημερινότητά του δεν απαιτεί να διανύει μακρινές αποστάσεις σε κακοτράχαλους δρόμους προκειμένου να φθάσει στον εκάστοτε προορισμό του, τότε το ηλεκτρικό πατίνι μπορεί να του φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Από την άλλη, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, ή ένα e-scooter είναι οι καλύτεροι “συνοδοιπόροι” για όσους χρειάζονται να μετακινούνται καθημερινά με ασφάλεια σε διαφορετικές, απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές.

Ο Κωτσόβολος σου παρέχει έναν αναλυτικό οδηγό για κάθε τύπο ηλεκτρικού μέσου micromobility προκειμένου να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα.

 

 

E-scooters

Τα ηλεκτρικά μηχανάκια έχουν αναρίθμητα πλεονεκτήματα για τις καθημερινές σου μετακινήσεις. Είναι εξαιρετικά οικονομικά, καθώς το κόστος συντήρησής τους είναι μηδαμινό έναντι άλλων, συμβατικών μέσων μετακίνησης. Ενδεικτικά, πρέπει να φροντίσεις για τη σωστή συντήρηση σε ελαστικά, φρένα, καλωδιώσεις και ρουλεμάν. Και φυσικά χρειάζεται να αναφερθεί ότι τα ηλεκτρικά σκούτερ λειτουργούν με μηδενικό κόστος καυσίμου: Απλώς το φορτίζεις πριν βγεις, το καβαλάς και… φεύγεις! Είναι μια έξυπνη, οικονομική λύση, σαφώς πιο ευεργετική για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σου εάν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μηχανάκι ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ένα ακόμη “συν” είναι η ευελιξία που σου προσφέρει μέσα στην πόλη. Μπορείς να αποφύγεις τις μεγάλες ουρές στους δρόμους και να κατευθυνθείς με ασφάλεια στον προορισμό σου. Παράλληλα σου εξοικονομεί έξτρα χρόνο όταν το έχεις ανάγκη: Είναι γνωστό εξάλλου πως πολλά μοντέλα αναδιπλώνονται εύκολα και κάτι τέτοιο σε απαλλάσσει από την πολύωρη αναζήτηση θέσης στάθμευσης.

Αναζήτησε στην ιστοσελίδα του Κωτσόβολου το ιδανικό για εσένα e-scooter, από μοντέλα που παραπέμπουν σε παλαιού τύπου βέσπα έως σε εκείνα που θυμίζουν μηχανές υψηλού κυβισμού, ανάλογα με τις απαιτήσεις, το γούστο και το… ταπεραμέντο σου!

 

 

Ηλεκτρικά ποδήλατα

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέσο ηλεκτροκίνησης στο πεδίο της μικροκινητικότητας. Τα οφέλη της χρήσης ενός e-bike είναι πολλαπλά. Σου χαρίζει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες ενός συμβατικού ποδηλάτου με μια έξτρα δόση ευκολίας και άνεσης στη χρήση. Είναι αθόρυβα, φιλικά προς το περιβάλλον, όπως και τα συμβατικά, και παρόλο που κοστίζουν ακριβότερα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα επιλέξεις. Με λίγες πεταλιές αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ευκολότερα από οποιοδήποτε κλασικό ποδήλατο, ενώ σου παρέχουν μεγαλύτερη άνεση και ευκολία όταν πρέπει να διανύσεις ανηφορικούς ή κακοτράχαλους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταχύτητες των ηλεκτρικών ποδηλάτων μπορούν να φθάσουν τα 45-50 χλμ./ώρα ωστόσο σε πολλές χώρες τίθενται όρια, για λόγους ασφαλείας. Πρέπει να ξέρεις ότι ένας μέσος όρος που φθάνει τα 25χλμ./ώρα είναι υπεραρκετός για περιπλανήσεις στην πόλη. Και καθώς το ηλεκτρικό ποδήλατο απαιτεί λιγότερη προσπάθεια για να αναπτύξεις ταχύτητα, σε απαλλάσσει από δυσάρεστες “παρενέργειες” όπως υπερβολική εφίδρωση ή κινδύνους μικροτραυματισμών. Όσο για το κόστος συντήρησής του, είναι κι αυτό ελάχιστο: Aυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να το διατηρείς καθαρό, ειδικά στην αλυσίδα του και μην ξεχνάς να την λιπαίνεις τακτικά, με ένα ειδικό προϊόν. Προσοχή επίσης απαιτείται και στα τακάκια των φρένων. Τέλος, αν και η διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας στα περισσότερα e-ποδήλατα είναι μεγάλη, ακόμη και εάν εξαντληθεί, δεν σε αφήνει στο δρόμο, μπορείς απλά να συνεχίσεις το πετάλι και να φθάσεις στον προορισμό σου. Ένα δυνατό, value-for-money ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το αναδιπλούμενο Blaupunkt Carla 190 με αυτονομία 50-70 χιλιόμετρα, αφαιρούμενη μπαταρία Li-Ion 7,8Ah (36V) και υπολογιστή ποδηλάτου με οθόνη LCD που παρέχει ενδείξεις όπως ταχύτητα, μπαταρία κλπ.

Αναζήτησε στον Κωτσόβολο το ιδανικό για εσένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

 

 

Πατίνια

Το ηλεκτρικό πατίνι είναι μια αρκετά διαδεδομένη μορφή κινητικότητας.

Στα πλεονεκτήματα, πέραν των αυτονόητων που σχετίζονται με το περιβάλλον, είναι η φορητότητά τους, καθώς είναι αρκετά ελαφρά, η ευελιξία που προσφέρουν καθώς περνούν ανάμεσα και από τα πιο στενά δρομάκια, καθώς και η εξοικονόμηση χώρου που σου παρέχουν καθώς δεν απαιτούν μεγάλη έκταση για την αποθήκευσή τους, όπως συμβαίνει συχνά πχ με τα σκούτερ. Ένα μειονέκτημα που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι η περιορισμένη αυτονομία τους, που αποτρέπει τον χειριστή να διανύσει πολύ μεγάλες αποστάσεις. Προσοχή! Όπως και στα υπόλοιπα μέσα μικροκινητικότητας πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στη χρήση του, να φοράς κράνος και να αποφεύγεις τις απότομες και άσκοπες κινήσεις. Επιπλέον, εάν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό πατίνι θα πρέπει να αναλογιστείς τις ανάγκες σου. Τα πατίνια έως 200 Watt είναι κατάλληλα για ανθρώπους με μικρό σωματικό βάρος και όταν οι διαδρομές που διανύουν είναι εύκολες και χωρίς πολλά εμπόδια. Αντίθετα, για μεγαλύτερα σωματικά βάρη και πιο απαιτητικές διαδρομές, καλύτερη επιλογή είναι ένα e-πατίνι από 350 Watt και άνω. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το UrbanGlide All Road 2 με ισχυρό κινητήρα 500 Watt, με αυτονομία έως 40km που μπορεί να ανέβει σε πλαγιές 20° με ταχύτητα έως και 25 km/h.

Δες εδώ όλες τις επιλογές σου.

 

 

Hoverboard

Ίσως η πιο νεανική λύση μικροκινητικότητας. Το hoverboard είναι ένα αγαπημένο gadget για τους απανταχού νέους και έφηβους, ασφαλές εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και με τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, που σε γεμίζει με ένα αίσθημα απόλυτης ελευθερίας καθώς δεν έχει τιμόνι. Απαιτεί εξάσκηση και καλή ισορροπία και είναι ένα μέσο που διευκολύνει τη μετακίνηση σε μικρές αποστάσεις. Βοηθά στην ανάπτυξη γρήγορων αντανακλαστικών, στην καύση θερμίδων, σε μια πιο ορθή στάση σώματος. Τα έντονα χρώματα και το απαράμιλλο στιλ κυριαρχούν σε αυτά τα μικροσκοπικά δίτροχα οχήματα  που σου προσφέρουν έναν άρκως διασκεδαστικό τρόπο μετακίνησης. Τα πολύ δυνατά δίτροχα τέτοιου είδους αντέχουν στις πιέσεις που ασκούνται από ένα ανώμαλο έδαφος και δεν κολλάνε πουθενά. Tα περισσότερα, λειτουργούν με υψηλές τεχνολογίες όπως ενσωματωμένο bluetooth, ενώ αναπτύσσουν ταχύτητες ακόμη και 20χλμ./ώρα.

Εάν επιθυμείς να επενδύσεις σε ένα hoverboard, επισκέψου την ειδική κατηγορία του Κωτσόβολου και βρες περισσότερες πληροφορίες.

Η μικροκινητικότητα είναι το “next big thing” στον τρόπο που θα κινούμαστε στο μέλλον. Προσφέρει ασφάλεια, άνεση, οικονομία και μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Για να μην μένεις… πίσω, επισκέψου ένα υποκατάστημα Κωτσόβολος και μάθε τα πάντα για τα ηλεκτρικά οχήματα micromobility.

Eναλλακτικά, επισκέψου την ειδική κατηγορία “ηλεκτροκίνηση” και δες όλα τα προϊόντα στο kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη