Η OpenAI αναβαθμίζει την ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης με chips της Oracle

by Manos Kavvalos

Η OpenAI και η Microsoft αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Oracle, προκειμένου οι χρήστες του ChatGPT να έχουν όλη την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις εταιρείες θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση τα συστήματα της OpenAI να μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Microsoft Azure Al στις υποδομές της Oracle. Τα παραπάνω εντάσσονται προφανώς στη σταδιακή υλοποίηση όσων είχε δηλώσει πριν καιρό ο CEO της OpenAI, Sam Altman, ο οποίος παραδέχεται ότι η εταιρεία του χρειάζεται ακόμα πιο πολλές υποδομές για να ενισχύσει τις υπηρεσίες της. Έχει προσπαθήσει ακόμα και να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός chip που θα βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Με αφορμή τη συμφωνία με την Oracle, ο Altman σημείωσε ότι θα επιτρέψει στην OpenAI να συνεχίσει να επεκτείνεται.

Ως σήμερα, η OpenAI βασιζόταν πλήρως στη Microsoft για να καλύψει τις υπολογιστικές ανάγκες των συστημάτων της. Από την άλλη, η Microsoft επένδυσε $13 δισεκατομμύρια στον μη κερδοσκοπικό τομέα της OpenAI, αποκτώντας έτσι το 49% των μετοχών και τα αποκλειστικά δικαιώματα για τις εμπορικές άδειες της τεχνολογίας του. Αυτό που γίνεται φανερό μέσω της συμφωνίας με την Oracle είναι πως το ChatGPT χρειάζεται αύξηση της υπολογιστικής του ισχύος προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί απροβλημάτιστα. Με δεδομένο ότι η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Από την άλλη, η Microsoft και OpenAI φρόντισαν να είναι πολύ προσεκτικές σε σχέση με το πως θα «περάσουν» στο κοινό τη συμφωνία με την Oracle, τονίζοντας ότι η στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών cloud δεν πρόκειται να αλλάξει.

Επίσης, η OpenAI ξεκαθάρισε ότι η βασική εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της συνεχίζει να πραγματοποιείται σε υπερυπολογιστές που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τη Microsoft.

Μπορείς να δεις ακόμη