Μάθε τις διαφορές μεταξύ monitor και τηλεόρασης

by Aggeliki Tsoukana

Μπορεί η οθόνη της τηλεόρασής σου και η οθόνη του υπολογιστή σου να μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, έχουν όμως και αρκετές διαφορές. Έτσι, όταν έρθει η στιγμή να εξετάσεις την αγορά μιας οθόνης, είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια σαφή εικόνα για το ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να ελέγξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

 

 

 

Έκαστος στο είδος της

Τόσο η τηλεόραση όσο και η οθόνη υπολογιστή είναι ιδανικές για gaming, για να παρακολουθείς τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, και video streaming. Ή μπορείς να τις συνδυάσεις για να επεκτείνεις την επιφάνεια εργασίας σου στον υπολογιστή, να έχεις μια μεγαλύτερη οθόνη για παρουσιάσεις, για προβολή βίντεο, ταινιών κλπ. Από εκεί και έπειτα, έρχονται οι περιορισμοί σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης. Με άλλα λόγια, μια μεγάλη τηλεόραση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οθόνη του υπολογιστή, όπως και το αντίστροφο. Είναι λοιπόν σοφό να γνωρίζεις τις διαφορές σε συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

 

Διαστάσεις

Κατά γενικό κανόνα, οι τηλεοράσεις προσφέρονται σε μεγαλύτερες διαστάσεις οθόνης. Ειδικότερα, οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας συνήθως φτάνουν έως και πάνω από 70 ίντσες. Αντίστοιχα, οι οθόνες υπολογιστών συνήθως παραμένουν κάτω από 30 ίντσες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Βασικότερος λόγος είναι επειδή τα περισσότερα γραφεία δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες διαστάσεις οθόνης όπως μπορεί μία βάση τηλεόρασης ή ένα έπιπλο τηλεόρασης.

Έπειτα, προκύπτει και το θέμα της απόστασης θέασης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που επιλέξεις μια τηλεόραση για να συνδέσεις gaming PC και κονσόλα, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την απαιτούμενη απόσταση θέασης. Αν βρίσκεσαι πολύ κοντά σε μια μεγάλη οθόνη δε θα μπορείς να κάνεις άνετα τις εργασίες σου στον υπολογιστή. Δεν είναι καθόλου εργονομικό να έχεις ακριβώς μπροστά σου μία οθόνη 42+ ιντσών για να κάνεις εργασίες γραφείου. Εκτός αν  θέλεις να την αξιοποιήσεις ως δεύτερη οθόνη, μόνο για games και ψυχαγωγία γενικότερα, όπου εκεί δεν τίθεται τόσο μεγάλο ζήτημα εργονομίας.

 

Λάβε υπόψη το Aspect Ratio (Λόγος Διαστάσεων)

Τα PC monitors παρέχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε ό,τι αφορά στους λόγους διαστάσεων. Δηλαδή, στην αναλογία μεταξύ πλάτους και ύψους οθόνης. Οι τηλεοράσεις συνήθως παρέχουν αναλογία 16:9. Οι περισσότερες οθόνες υπολογιστή έχουν λόγο διαστάσεων 16:9 ή 16:10. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί οθόνες με λόγο διαστάσεων 21:9, γνωστές και ως Ultrawide. Μία οθόνη Ultrawide είναι ιδανική για PC gaming, ή και για εργασία με πολλά παράθυρα.

 

 

Διαθέσιμες αναλύσεις

Τόσο τα PC monitors όσο και οι τηλεοράσεις υποστηρίζουν διάφορες αναλύσεις. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ο κανόνας ότι, όσο «ανεβαίνει» η διαγώνιος μιας οθόνης διατηρώντας την ίδια ανάλυση, η πυκνότητα των pixels μειώνεται, με αποτέλεσμα η εικόνα να χάνει την ευκρίνειά της. Για παράδειγμα, σε ένα PC monitor 24 ιντσών η πυκνότητα των pixel σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης παράγουν μια ευχάριστα ευκρινής εικόνα σε ανάλυση 1920×1080. Αντίστοιχα, στην ίδια ανάλυση σε μια οθόνη 27 ιντσών, η πυκνότητα των pixels συνήθως είναι χαμηλότερη και έτσι η εικόνα χάνει την ευκρίνειά της (pixelation).

Επίσης, τόσο στα monitors όσο και στις τηλεοράσεις, θα συναντήσεις μοντέλα με αναλύσεις που φτάνουν έως 8Κ.

 

 

Τεχνολογία panel

Η τεχνολογία οθόνης συμβάλει τα μέγιστα στη συνολική ποιότητα εικόνας. Οι πιο δημοφιλείς τεχνολογίες είναι οι LED και OLED. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνολογίες οθόνης που τις συναντάμε μόνο στις τηλεοράσεις όπως είναι π.χ. η τεχνολογία QLED.

Σε γενικές γραμμές, στις οθόνες QLED και OLED, κάθε pixel έχει τη δυνατότητα να αναβοσβήνει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό, «βαθύ» μαύρο, πιο ζωντανά χρώματα και υψηλότερη αντίθεση. Οι τεχνολογίες LED χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό για να φωτίζουν ταυτόχρονα ολόκληρη την οθόνη.

Η QLED κάνει τη διαφορά στην εκπομπή της φωτεινότητας και στην απόδοση των χρωμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο φιλμ κβαντικών κουκίδων (Quantum dots) που εκπέμπουν ακριβές έγχρωμο φως, με αποτέλεσμα ακριβείς και αποδοτικές εκπομπές φωτός.

Η τεχνολογία OLED διακρίνεται για την εξαιρετική απόδοση του μαύρου, λόγω των αυτοφωτιζόμενων pixel. Κάθε pixel απενεργοποιείται μεμονωμένα όποτε εντοπίζει μαύρο δίνοντας έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα και μεγιστοποιώντας τη συνολική αντίθεση, ακόμα κι αν τα χρώματα δεν έχουν το μέγιστο βάθος.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των οθονών LED είναι η φωτεινότητα, η προσιτή τιμή και η ανθεκτικότητα. Τα σημεία στα οποία υστερούν είναι οι σχετικά περιορισμένες γωνίες θέασης, όπως και η δυσκολία τους στον έλεγχο του φωτός, το οποίο προέρχεται από εξωτερικές πηγές. Υπάρχουν δύο τύποι LED panel, τα IPS και τα VA. Τα IPS προσφέρουν μεγαλύτερες γωνίες θέασης, ωστόσο κατά κανόνα δεν αποδίδουν τόσο υψηλό κοντράστ όσο τα VA. Από την άλλη, τα VA εξασφαλίζουν μεγαλύτερα επίπεδα φωτεινότητας.

 

Συνδεσιμότητα

Τόσο οι τηλεοράσεις όσο και οι οθόνες υπολογιστή υποστηρίζουν συνδέσεις VGA, HDMI, DVI και USB. Κατά γενικό κανόνα, όμως, οι τηλεοράσεις διαθέτουν περισσότερες επιλογές συνδέσεις, σε σχέση με τα PC monitors. Είναι πολύ πιο πιθανό να συνδέσεις περισσότερες εξωτερικές συσκευές σε μια τηλεόραση.

Μια θύρα HDMI σε μια τηλεόραση ή PC monitor επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου από ένα μόνο καλώδιο, με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Τα VGA και DVI είναι δύο τύποι προτύπων που το συναντάμε και στις δύο περιπτώσεις. Στις τηλεοράσεις, χρησιμεύουν για να συνδέσεις έναν φορητό υπολογιστή.

Μια θύρα USB σε μια τηλεόραση χρησιμοποιείται συχνά για την τροφοδοσία μιας συσκευής που είναι συνδεδεμένη σε μία από τις θύρες βίντεο, όπως το Chromecast. Οι περισσότερες smart TVs υποστηρίζουν την προβολή περιεχομένου από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, όπως USB Stick, εξωτερικό σκληρό δίσκο, για προβολή περιεχομένου στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης.

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σου

Συμπερασματικά, λοιπόν, το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις πριν επιλέξεις τύπο οθόνης είναι το είδος χρήσης που θέλεις να κάνεις. Σκέψου, για παράδειγμα, ότι μπορεί να χρειάζεσαι μία επέκταση της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή σου. Επομένως, μπορείς ακόμα και να συνδυάσεις δύο τύπους οθόνης – ένα PC monitor για εργασία και παραγωγικότητα και μία smart TV για ψυχαγωγία.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Smart TV, monitor.

Μπορείς να δεις ακόμη