Μέσω των smartphones, η Google διευκολύνει την εύρεση αντικειμένων από ανθρώπους με χαμηλή όραση

by Zikou Stella

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα, η Google ανακοίνωσε μια σειρά από νέες δυνατότητες προσβασιμότητας αλλά και βελτιώσεις σε λειτουργίες που υπάρχουν ήδη στο λειτουργικό σύστημα Android. Καταρχάς, υπάρχει μια σημαντική αναβάθμιση στο εργαλείο Lookout, το οποίο βοηθά ανθρώπους με προβλήματα όρασης να ανακαλύπτουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, η Google προσθέτει στο Lookout τη δυνατότητα να αναζητά συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως καθίσματα, μπάνια και άλλα, τα οποία έχει χωρίσει σε επτά κατηγορίες.

«Καθώς μετακινείτε την κάμερά της συσκευής στο δωμάτιο, το Lookout θα σας ειδοποιήσει για την κατεύθυνση και την απόσταση από το αντικείμενο», έγραψε σε μια ανάρτηση ιστολογίου η Eve Andersson, διευθυντικό στέλεχος της Google.

Η εφαρμογή Look to Speak του Android επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν έτοιμες, προσαρμόσιμες φράσεις με τα μάτια τους, οι οποίες στη συνέχεια εκφωνούνται δυνατά από τη συσκευή τους. Τώρα, η εφαρμογή αποκτά μια λειτουργία χωρίς κείμενο, η οποία σύμφωνα με την Andersson προορίζεται «να βοηθήσει να κάνει την επικοινωνία πιο προσιτή καταργώντας εμπόδια που πιθανό θέτουν οι διαφορές μορφωτικού επιπέδου μεταξύ αυτών που προσπαθούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους».

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι το Project Gameface, που επιτρέπει στους χρήστες να μετακινούν τον δείκτη του υπολογιστή τους χρησιμοποιώντας κινήσεις του κεφαλιού και εκφράσεις του προσώπου τους. Η λειτουργικότητα αυτή επεκτείνεται από τα PC σε συσκευές Android και οι developers μπορούν πλέον να την ενσωματώνουν στις εφαρμογές τους μέσω του GitHub.

Μπορείς να δεις ακόμη