Μία «τρελή» και απίστευτη Ακροπολική ιστορία!

by Zikou Stella

Από τον Θωμά Κ. Ευθυμίου


Σκεφτείτε ότι αποφασίζετε να πάτε να παρακολουθήσετε Ράλλυ Ακρόπολις με την μοτοσικλέτα σας και αυτή σας «εγκαταλείπει» στην Οίτη, στο μαγευτικό οροπέδιο της Ειδικής Διαδρομής Παύλιανη… Πως θα νοιώθατε αλήθεια, αν στη μέση του πουθενά ερχόταν οι «από μηχανής θεοί» και σας έλυναν το πρόβλημα; Και πως θα «χωνεύατε» ότι οι επισκευαστές-σωτήρες δεν ήταν άλλοι από τους από τους -σήμερα – εννέα φορές παγκόσμιους Πρωταθλητές Ράλλυ, Sebastien LoebDaniel Elena;

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης & Γιάννης Καπνόρριζας

 

 

Τώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, είναι βέβαιο ότι χωρίς να δείτε τις φωτογραφίες, θα υποθέτετε – και δεν σας αδικώ – ότι η ιστορία αυτή βγήκε από το μυαλό μου, ακριβώς επειδή είναι πολύ απίθανο να είναι αληθινή.

Προφανώς και αν την περιέγραφαν και σε εμένα, χωρίς να είμαι αυτόπτης μάρτυς, το ίδιο δύσπιστος θα ήμουν και όχι βέβαια επειδή με λένε Θωμά! Κι όμως, στο επετειακό 50ο Ράλλυ Ακρόπολις του 2003, δύο φίλοι, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, με τη μοτοσικλέτα τους!

Σας περιγράφω λοιπόν μία σπάνια εμπειρία, όχι μόνο για εκείνους, αλλά και για εμένα, που βρέθηκα εκεί τυχαία. Και όπως θα διαπιστώσετε, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο ορισμός του «να βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση, τη σωστή στιγμή». Α… χρειάζεται και ένας φωτογραφικός φακός για να απαθανατίσει – πιστοποιήσει του λόγου το αληθές. Και το συμβάν, πέρασε στα απίστευτα και σπάνια γεγονότα του Ακρόπολις!

 

 

Η ιστορία

Το πρωί της Παρασκευής 06 Ιουνίου, στο πρώτο Σκέλος του «Χρυσού» 50ου Ράλλυ Ακρόπολις, δύο φίλοι, οι Α.Κ. και Μ.Ζ. πήγαν με τη μοτοσικλέτα τους να παρακολουθήσουν τη μόλις 1η Ειδική Διαδρομή του αγώνα, στην Παύλιανη. Όταν ολοκληρώθηκε, τα παιδιά με την μοτοσικλέτα, μία Kawasaki KLE, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την φορά του αγώνα, ώστε να βρουν ένα καλό σημείο για να δουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα πέρναγαν από εκεί για δεύτερη φορά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Σε ένα κλειστό σημείο με αριστερή φουρκέτα που την διέσχιζε ένα ποταμάκι, η ποδιά της μηχανής τους βρήκε με δύναμη σε ένα ανάχωμα του δρόμου και η μηχανή τους έσβησε. Όπως μου είπαν, «δεν δώσαμε σημασία γιατί δεξιά μας, σε ένα άνοιγμα του δρόμου, είδαμε παρκαρισμένη την Citroen Xsara των Sebastien LoebDaniel Elena (όντως είχαν εγκαταλείψει μπροστά μας από κινητήρα) και αμέσως κατεβήκαμε για φωτογραφίες». Μετά από ένα δεκάλεπτο ξεκίνησαν να φύγουν αλλά μάταια, ο αισθητήρας του σταντ της μηχανής έχει χτυπηθεί και όταν έβαζαν πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο, ο κινητήρας έσβηνε. Σκυμμένοι και οι δύο πάνω από τη μηχανή, αναζητούσαν τρόπο να γεφυρώσουν τον αισθητήρα, κι εμείς βλέποντάς τους, σχολιάζαμε την ατυχία τους. Δεν είναι και λίγο αυτό που έγινε, να σε «αφήσει» η μηχανή σου στο βουνό στην πρώτη κιόλας Ε.Δ. του Ακρόπολις. Κι εκεί που οι δύο φίλοι αναθεμάτιζαν την τύχη τους, τους πλησίασε ο Sebastien Loeb ο οποίος άρχισε να τους ρωτά για το τι συμβαίνει και σβήνει η μηχανή… Για καλή τους τύχη, ο ένας από τους δύο φίλους μιλούσε Γαλλικά οπότε άρχισε να του εξηγεί για το πρόβλημα που δημιουργούσε ο αισθητήρας του στάντ της μοτοσικλέτας.

 

 

Προς γενική έκπληξη όλων μας εκεί (είχε ήδη δημιουργηθεί το σχετικό «πηγαδάκι»), ο Loeb φωνάζει στον συνοδηγό του να του φέρει την εργαλειοθήκη της Xsara. Εντός ολίγου ο ένας εκ των αναβατών μαζί με τον Loeb, άρχισαν να επισκευάζουν τη μοτοσυκλέτα, ο συνοδηγός Daniel Elena βοηθούσε κι εκείνος προσφέροντας τη γνώμη του και εντός ολίγου η Kawasaki δούλεψε τέλεια! Όπως μου μετέφερε αργότερα ο Α.Κ. «επιστρέφοντας στην Αθήνα, διηγηθήκαμε τη σπάνια αυτή εμπειρία μας σε φίλους και γνωστούς, αλλά κανένας δεν μας πίστευε. Ούτε ένας! Μάλιστα οι φίλοι μας, μας έκαναν κατά κάποιο τρόπο και πλάκα και μας ειρωνευόντουσαν. Μάταια προσπαθούσαμε να τους πείσουμε ότι λέγαμε την αλήθεια».

 

 

Μέχρι που λίγες μέρες μετά, δημοσίευσα τις φωτογραφίες στο περιοδικό που εργαζόμουν τότε… Και όλοι τους έμειναν εμβρόντητοι! Γιατί ούτε και οι δικοί μας φίλοι και γνωστοί πίστευαν την ιστορία μας. Πως να πιστέψει κάποιος ότι ο μεγάλος Sebastien Loeb επισκεύασε τη μοτοσυκλέτα των δύο φίλων χωρίς να με κοιτάει δύσπιστα. Βλέπετε πλέον ο Loeb είναι recordman και ένας θρύλος του WRC, όντας εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλλυ, και στο άκουσμα – ακόμα και σήμερα, μιας και η ιστορία αυτή είναι πλέον διαχρονική – ότι αυτός ο σημερινός υπερπρωταθλητής «έσκυψε» για να επισκευάσει μία ταπεινή μοτοσυκλέτα, όλοι αστειεύονται. Μέχρι να δουν κι αυτοί βέβαια, τις φωτογραφίες! Εννοείται, ότι την σπάνια αυτή εμπειρία, θα την θυμάμαι για πάντα, όπως και οι δύο φίλοι με την μηχανή τους, αλλά και οι φίλοι μου φωτογράφοι και μερικοί ακόμα θεατές που βρέθηκαν εκεί!

 

Την Πέμπτη 05/09, 17:30 – 19:00 & Παρασκευή 06/09, 18:00 – 19:30 σε περιμένουμε για Rally Talk, στο EKO Service Park στη Λαμία στο Κωτσόβολος booth, με τον Mr. WRC, για να μάθεις τα πάντα για το WRC.

Μπορείς να δεις ακόμη