Microsoft Surface Pro 4: Πιο ισχυρό και με οθόνη 12.3 ιντσών!

by K Admin

5

 

 

Αν και θεωρείται -σε μεγάλο βαθμό- εταιρεία λογισμικού, όταν η Microsoft αποφασίζει να ασχοληθεί με hardware, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Τρανή απόδειξη για αυτό αποτελεί το convertible tablet Surface Pro 3. Ο υβριδικός του χαρακτήρας κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις και πολλοί καταναλωτές βρήκαν αυτό που ήθελαν στην πρόταση της Microsoft. Δέκα εβδομάδες μετά την ευρεία διάθεση των Windows 10, η αμερικανική εταιρεία αποκάλυψε το διάδοχο του, το Surface Pro 4, το οποίο ήρθε με λειτουργικό Windows 10 Pro.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

4

Απόδοση

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Surface Pro 4 ενσωματώνει τους 6ης γενιάς επεξεργαστές Core της Intel (Μ3, i5 ή i7), γνωστοί και ως Skylake, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τους επεξεργαστές 4ης γενιάς Haswell.  Αυτή η προσθήκη καθιστά το νέο Surface Pro κατά 30% πιο ισχυρό σε σχέση με το υφιστάμενο μοντέλο και κατά 50% πιο ταχύτερο από το MacBook Air. Αυτό σημαίνει επίσης καλύτερη απόδοση στα γραφικά, ενώ μπορεί να διαχειρίζεται απροβλημάτιστα 4K video στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και να μεταφέρει την εικόνα μέχρι και σε τρεις ξεχωριστές οθόνες 4K. Επίσης, χάρη στους νέους επεξεργαστές, βελτιώνεται και το σύστημα ψύξης εξασφαλίζοντας έτσι απρόσκοπτο multi-tasking χωρίς προβλήματα υπερθέρμανσης. Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενδεικτικά, το μοντέλο με σκληρό δίσκο 256GB, με επεξεργαστή Intel Core i5 και μνήμη RAM 8GB έχει αυτονομία εννέα ώρες για video playback.  Άλλες εσωτερικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν περισσότερη μνήμη RAM, έως και 16GB, ενώ, πλέον, υπάρχει επιλογή για μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο και συγκεκριμένα μέχρι και 1ΤΒ SSD. Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη PCIe SSD αυξάνει εκ των πραγμάτων ακόμα περισσότερο την απόδοση του tablet,ειδικά αν χρησιμοποιείται για επεξεργασία εικόνων και βίντεο.

 

Windows 10

Τα Windows 10 καθιστούν το Surface Pro 4 ακόμα πιο ελκυστική πρόταση, καθώς το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft συμβάλει τα μέγιστα στην απόδοση του νέου convertible. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες έχουν πλέον μια πιο εύχρηστη επιφάνεια εργασίας, ενώ το μενού της οθόνης έναρξης είναι ακόμα πιο πρακτικό με την οθόνη αφής, που είτε ενεργοποιείται αυτόματα με την σύνδεση πληκτρολογίου ή μέσω του Action Centre window, πατώντας τη λειτουργία tablet (Tablet Mode). Επιπλέον, προσφέρονται περισσότερες εικονικές επιφάνειες εργασίας έτσι ώστε να γίνεται εύκολα η εναλλαγή διαφόρων projects είτε με τη χρήση της οθόνης αφής, ή απλά με την προσθήκη συντόμευσης. Το multi-tasking γίνεται επίσης πιο εύκολο, ακόμα και σε λειτουργία tablet, αφού έχεις τη δυνατότητα να σύρεις στο μισό της οθόνης ένα project και στη συνέχεια να επιλέξεις ένα δεύτερο από αυτά που «τρέχουν» για να καλύψει το άλλο μισό, ενώ τα δύο παράθυρα δεν «κλειδώνουν» στην επιφάνεια εργασίας και μπορείς να τα προσαρμόσεις στο μέγεθος που σε εξυπηρετεί. Επίσης, το νέο λειτουργικό προσφέρει τη δυνατότητα να «κουμπώσεις» μέχρι και τέσσερα αντικείμενα στην οθόνη ή αν θέλεις μπορείς να ομαδοποιήσεις τα αντικείμενα ανά εργασία. Υπενθυμίζεται ότι η προσαρμογή των παραθύρων στα Windows 8 ήταν εφικτή μόνο για τα apps που λειτουργούσαν με οθόνη αφής.

 

Οθόνη

Παρόλο που η νέα πρόταση της Microsoft διαθέτει μεγαλύτερη σε διαγώνιο οθόνη, 12.3 ίντσες, δεν έχει αυξηθεί το συνολικό μέγεθος της συσκευής και αυτό χάρη στα λεπτότερα πλαίσια. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία LCD που αναφέρεται ως PixelSense. Το panel είναι εμφανώς πιο φωτεινό σε σχέση με το αντίστοιχο του Surface Pro 3, ενώ το μαύρο είναι πιο «ζωντανό», χάρη στο λόγο αντίθεσης 1300:1. Η πυκνότητα pixels των 276 ppi (που αντιστοιχεί σε ανάλυση 2736 x 1824) έχει ως αποτέλεσμα εντονότερα χρώματα, με την οθόνη να μπορεί να εμφανίσει το 100% της χρωματικής γκάμας sRGB, κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με φωτογραφία.
2

Κάμερες

Η εμπρόσθια κάμερα του Surface Pro 4 είναι συμβατή με το νέο Windows Hello, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να συνδεθεί μέσω σάρωσης προσώπου, αντί για τη χρήση κωδικού πρόσβασης. Επίσης έχει ανάλυση 5MP, ενώ διαθέτει αυτόματη εστίαση, πολύ χρήσιμο για βίντεο-κλήσεις. Η πίσω κάμερα είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με το Surface Pro 3 (5MP), αφού έχει ανάλυση 8MP και δυνατότητα λήψης και εγγραφής βίντεο Full HD 1080p.

 

 

Σχεδιασμός – εργονομία

Το Surface Pro 4 έρχεται με σασί από μαγνήσιο, ενώ είναι πιο λεπτό (8.4 χιλ.) και ελαφρύτερο (786 γραμ.) από τον προκάτοχο του. Ο σχεδιασμός και η εργονομία του Surface Pro 3, κυρίως με το kick-stand που φέρνει το tablet σε όρθια θέση, αναμφίβολα είναι ένα από τα δυνατά selling points της συσκευής. Για το λόγο αυτό και η Microsoft δεν ήθελε να αποκλίνει πολύ από το συγκεκριμένο design για το Surface Pro 4. Σε τέτοιο βαθμό, που τα περισσότερα αξεσουάρ του Surface Pro 3 θα είναι συμβατά με το επόμενης γενιάς Surface Pro, περιλαμβανομένων των Type Covers, τροφοδοτικού, Ethernet adaptor και Docking Station.

 

Surface Pro 3 Vs. Surface Pro 4 specs

Όπως και το υφιστάμενο μοντέλο, το νέο Surface Pro θα διατεθεί σε διάφορες συνθέσεις σε ό,τι αφορά στον επεξεργαστή, στη μνήμη RAM και στον αποθηκευτικό χώρο. Για λόγους σύγκρισης παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο του Surface Pro 3 όσο και του Surface Pro 4.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά: Surface Pro 3: Surface Pro 4:
Επεξεργαστής Dual-core Intel Core i5 ή  i7 Dual-Core  Intel Skylake Core i5 ή  i7
Μνήμη RAM 4GB 4GB/8GB/16GB
Διαγώνιος οθόνης 12 ίντσες 12.3 ίντσες
Ανάλυση οθόνης 2.160 x 1.440 2.736 x 1.824
Τύπος οθόνης ClearType ClearType
Εμπρόσθια κάμερα 5 Μegapixel (1080p HD video) 5 Μegapixel (1080p HD video)
Πίσω κάμερα 5 Μegapixel (1080p HD video) 8 Μegapixel (1080p HD video)
Σκληρός δίσκος Έως 512GB Έως 1TB
Υποδοχές microSD, USB 3.0, mini DisplayPort microSD, USB 3.0, mini DisplayPort
Wi-Fi 802.11ac 802.11ac
Bluetooth Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0
Wireless data Επιλογή για 4G Επιλογή για 4G
Διαστάσεις 292 x 201 x 9.1mm 201.4 x 292.1 x 8.4mm
Βάρος 800gr 766-786gr

 

 

Αξεσουάρ

3c
Surface Pen

Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά της σειράς Surface Pro είναι η ευαίσθητη στην πίεση γραφίδα που διαθέτει. Προφανώς, το Surface Pro 4 δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Το νέο Surface Pen διαθέτει 1024 διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας, για μεγαλύτερη ακρίβεια, προστέθηκε «γόμα» στο πάνω μέρος της, ενώ αυξήθηκε και η διάρκεια της μπαταρίας (διαρκεί για έναν ολόκληρο χρόνο). Η ακίδα του είναι πλέον αποσπώμενη και μπορεί να αντικατασταθεί, αναλόγως με την αίσθηση γραφής που επιζητεί ο χρήστης, ένα εξαιρετικά καλοδεχούμενο χαρακτηριστικό για τους γραφίστες. Ακόμη, χάρη στους μαγνήτες που ενσωματώνει μπορεί να τοποθετηθεί στο πλάι της συσκευής όταν δεν βρίσκεται σε χρήση. Σημειώνεται ότι το Surface Pen διατίθεται σε πέντε χρωματικές επιλογές.

 

Surface Pro Docking Station

Το νέο Docking Station ήρθε για να προσφέρει στους κατόχους των Surface Pro 3 και Surface Pro 4 τις απαραίτητες θύρες σύνδεσης που θα περίμεναν από ένα desktop PC, αφού διαθέτει 4 θύρες USB 3.0, υποδοχή Ethernet για ενσύρματη σύνδεση στο Internet, μία έξοδο για συσκευές ήχου και δύο DisplayPort για σύνδεση σε εξωτερική οθόνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο περιφερειακό είναι πολύ μικρότερο σε όγκο, ενώ για σύνδεση με τη συσκευή χρησιμοποιεί το Surface Connector.

  

Εν κατακλείδι…

Η Microsoft κατάφερε με το Surface Pro 4  να τελειοποιήσει ένα ήδη επιτυχημένο προϊόν χωρίς να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές (σε σχέση με το Surface Pro 3). Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, όταν η εταιρεία του Redmond αποφασίσει να ασχοληθεί με την αγορά του hardware τα αποτελέσματα είναι συνήθως εντυπωσιακά. Επιπλέον, με τη νέα γενιά Surface Pro σίγουρα ανταγωνίζεται το MacBook Air της Apple, ενώ μπορεί και «κοιτάζει στα μάτια» και το iPad Pro.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6Gh4o9IqeEU

Μπορείς να δεις ακόμη