Νέες σημαντικές ενημερώσεις για το Messenger

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ο Messenger είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή προγράμματα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (instant messaging apps). Εντούτοις, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δεχτεί αρνητική κριτική από ειδικούς του χώρου για κάποια προβλήματα που έχει παρουσιάσει κυρίως σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Άλλωστε, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από παρόμοιες εφαρμογές που προβάλλουν ακριβώς την ασφάλεια των επικοινωνιών τους, ενώ και το γεγονός ότι ανήκει στη Meta (πρώην Facebook) δεν ήταν ίσως και το βασικό του πλεονέκτημα.

Για αυτό και προσπαθεί να βελτιωθεί ειδικά στον τομέα για τον οποίο εγείρονται αμφιβολίες και ασκείται κριτική. Έτσι, έχουμε νέες σημαντικές ενημερώσεις, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες για όλους τους χρήστες σε κάθε λειτουργικό.

 

Κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο

Η δυνατότητα για end to end encryption (E2EE) είναι το βασικό προαπαιτούμενο στην εποχή μας, διότι θεωρητικά προφυλάσσει σχεδόν απόλυτα από υποκλοπές. Το Messenger είχε αυτή τη δυνατότητα ήδη από το 2016, αλλά παραδόξως δεν ήταν η default επιλογή! Δηλαδή, ο χρήστης έπρεπε να το επιλέξει χειροκίνητα (μέσα από τις ιδιότητες της συνομιλίας) ώστε να κρυπτογραφήσει μηνύματα και κλήσεις. Πλέον θα είναι η προκαθορισμένη επιλογή και το «ασφαλές περιβάλλον» θα είναι ήδη ενεργοποιημένο.

 

Ειδοποίηση σε περίπτωση screenshot

Βέβαια στην εποχή της τεχνολογίας τα κόλπα για πάσης φύσεως καταγραφή ή υποκλοπή είναι πολλά και δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το screenshot, δηλαδή η δυνατότητα φωτογράφισης της οθόνης του κινητού ανά πάσα στιγμή. Άρα, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κάποιος να καταγράψει ακόμα και κρυπτογραφημένες συνομιλίες ή συνομιλίες που θα σβηστούν από μόνες τους και αυτόματα. Οπότε, για αυτήν ακριβώς την περίπτωση, το Messenger πλέον θα σε ειδοποιεί για το αν ο συνομιλητής σου τραβάει screenshot και θα ξέρεις ακριβώς τι καταγράφηκε!

 

Νέα λειτουργικότητα

Τέλος, η εταιρεία προσθέτει στο app και μερικές νέες κυρίως ψυχαγωγικές δυνατότητες και λειτουργίες για τις μυστικές συζητήσεις και τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες σου. Συγκεκριμένα, θα μπορείς να αξιοποιήσεις GIF και stickers (αυτοκόλλητα) σε end-to-end λογική, ενώ θα είναι δυνατή και η αντίδραση (reaction) σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα (πατώντας παρατεταμένα σε αυτό). Ακόμη, είναι δυνατή πλέον η εύκολη αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο μέσα από το app.

Μπορείς να δεις ακόμη